maanantai 10. syyskuuta 2018

Syksyn kultaa ja...


Terveisiä länsirannikolta, jonne lähdimme jo torstaina! Perheen kanssa seurustelu ohitti lukemisen, joten sillä rintamalla nyt ainakin hiljaista. Oli tärkeämpää istua äidin puutarhassa kahvilla ja herkutella omenakakulla kera jäätelön. Porin torilta noudimme herkulliset, mehevät kantarellit sekä tietysti merilohta. Lohi valmistui uunissa kera babypinaattien ja sitruuna&pippurikerman. Sitä ennen päälle tietysti sitruunapippuria, suolaa ja heikkivainaan hyppysellinen sokeria.Lohi oli muhkea, joten uunissa 30 minuuttia. Vein äidille puutarhaan tuliaisiksi lyhtykoisoja, jotka somasti täydensivät muutamat tyhjät ison kukkapenkin aukkopaikat.


Kantarellit vain paistoimme pannulla kera sipulihakkeluksen ja ripauksen suolaa. Ja sitä sitten ruisleivän kanssa, oih! Ruoka jota valmistamme kantarelleista on kantarelli-pinaattifrittata, mutta tänä vuonna ainakin Keski-Suomessa on ollut niin kuivaa, että ei olla kantarelleja nähty. Yleensä voimme poimia niitä omasta lehdostamme...Porin torillakin osa myynnissä olevista oli aivan kuivia, mutta sitten löytyi myyjä, jolla riitti hyvälaatuista metsän kultaa...


Täältä löytyy kantarellipiirakan ohje.


Syksy on paras maalari, joka rohkeasti yhdistää mitä värejä haluaa. Tässäkin punaista ja vihreää...Sinikuunliljat ovat jättisuuria ja niiden alla siilien kupit, joille ne voivat saapua jo ensihämärän pudotessa. Kahisevat ja tuhisevat, syövät kipponsa tyhjiksi ja vielä jälkkäriksi napsivat muutamia kotiloita.

"...sinä laulujen tytär,
kesänruskea, virran paahtama
metsien lähde
ja puun alla levähtävä kirja.
Lähden sinun kanssasi 
ruusujen kaupungin kaduille
takanamme välkkyy sininen meri, 
ja illan hämärässä
siili kahisee
kuivien lehtien keskellä."

- Niilo Rauhala -

villiviinikaariterveisin
Leena Lumi



Olen harmissani, sillä törmäsin kirjaan, jonka fontti on sairaan pientä eikä kyseessä ole pokkari. Helpottelen harmistustani vaikka katsomalla tätä villiviinikaarikuvaa syyskuulta 2016....

22 kommenttia:

  1. Ihanaa reissua teille ja mukavaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatiaiskanasen Elämää, kiitos, kivaa oli. Eilen illalla tulimme.

      <3

      Poista
  2. Hieno miljöö oravalla nakerrella. 🍁
    Meillä villiviini ei kasvanut millään. Onkohan vääränlainen maaperä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululainen, eikö vain!

      Villiviini ei useinkaan kasva rehevänä talojen seinien vierellä, jos niissä on routaeristys tehty vaakatasoon (muukin mahdollisuus on), sillä se tarvitsee syvän istutuksen ja ravinteikkaan maan. Vanhojen talojen villiviinit ovat ihan toisesta maailmasta. Olen istuttanut villiviiniä pääosin käynnöshortensian joukkoon, joten jos villiviini on hatara, köynnöshortensia korvaa.

      <3

      Poista
  3. Mukavia hetkiä Luvialla:) Oi mitä herkkuja, kantarelleja on aika ikävä. Kerran oli marketissa kuivattuja kantarelleja mutta kantarelleista menee maku kuivattaessa. Mukavaa syksyistä viikkoa Leena:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, mehän viestimme privasti eli olemme jo koton:) Kiitos. Ne vain ovat niin herkkua. Minustakaan ne eivät maistu kuivattuina miltään. Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  4. Voi, pieni fontti on vihoviimeinen vitsaus! Otan osaa.
    Ihanat veden kielelle nostattavat kuvat ja kuvaukset, onneksi täällä on ruoka uunissa :-D Syömäaikani ovat vähän espanjalaiset kyllä. Mukavaa yhdessäoloa äitisi kanssa kuulostaa olleen, se on ihan paras juttu ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, ja kun on vielä kahdet uudet lasit! Taidan luovuttaa...No,ehkä noin on Espanjassa, mutta on ollut hämmentävää huomata, miten aikaisin vaikka Itävallassa syödään ja testissä ollut monta tunnettuakin paikkaa. Sen sijaan Krakovassa kaikki oli toisin.

      Touhusimme vähän äidin pienessä, mutta runsaassa puutarhassa herkuttelun ohessa. Perhe♥

      Poista
  5. Väriloistoa alkaa olemaan luonnnossa, vaikka on ollut niin lämmintä vielä ovat kasvit päättäneet että on aika jo kuihtua pois.
    Hyvää syksyn jatkoa1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irma, totta on! Nyt on niin kaunista, että ei sanotuksi saa.

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  6. Syksy on ihanaa aikaa, ja postauksesi täynnä sen tunnelmaa. Niilo Rauhalan runot ♥! Kiitos virkistävästä hetkestä, Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Airi, eikö vain ja kiitos. Rauhalan runot♥ Ole hyvä, Airi!

      Poista
  7. Punainen vaahteranlehti vihreillä lumpeenlehdillä - upea on, upea luonnon taideteos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, itseasiassa se vaahteranlehti lepää sinikuunliljan suurella lehdellä, mutta yhtäkaikki: Luonto osaa!

      <3

      Poista
    2. Kiitos tarkennuksesta. Jäinkin vähän mietteliääksi, oliko kyseessä kuitenkaan lumpeenlehti. Kuva on todellakin vaikuttava ja koskettava, hieno otos.

      Poista
  8. Ihana kuulas syksy on taas täällä! <3 Olen jo vähän odotellut kesän katoamista, lämpötilojen laskua - tykkään neljästä, selkeästi toisistaan poikkeavista vuodenajoista!

    Ihana syksyinen postaus -kanttarellit sipulilla ja kermalla on jotain taivaallista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, ja se on ihanaa!<3 Neljä vuodenaikaamme ovat rikkautemme.

      Kiitos<3

      Poista
  9. Ai että miten ihana ja herkullinen postaus. Mekin käytiin viimeviikonloppuna sukuloimassa Pohjois-Karjalassa. Teki niin hyvää jutella pitkästä aikaa, kävellä hissukseen tutussa kaupungissa ja katsella eritahtista menemistä.

    Odotan jo aika innolla syksyä ja värien kirjoa. Vaikka täällä kyllä on vielä aivan vihreää. Tänään siivoan parvekkeelta osan tavaroista pois ja tuon sinne valoa iltojen pimeisiin hetkiin. Syyskukkia en vielä tohdi hankkia, pelargoniani näyttävät nyt siltä, kuin niillä olisi alkukesä meneillään. Kukat ovat hehkeitä ja niin hyvän näköisiä. Ehkä se kesän "kuoleminen" oli niille kuin pieni talviaika.

    Aivan mahtavaa viikonloppua teille <3 Mä ajattelin veikata jotain rahakasta numeroriviä tänään, josko me vihdoin päästäis sinne reissuun :)

    ps. oliko sulla ajatuksissa tulla kirjamessujen aikaan tännepäin vai jätättekö väliin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, mie en muistanutkaan, että siekin oot karjalainen: No ilmankos:)

      Tytär on valittanut, että Hesassa on nyt kylmä. Minä uskon, että pari viikkoa Espanjassa saa kaiken tuntumaan kylmältä. Jopa masentuneen näköiset ihmiset aamumetrossa. No, toki merenrannalla on eri tuulet ja kosteus. Pelakuut ovat nyt parhaimmillaan, mutta istutin callunoita vain muutaman ruukullisen ja vein alapuutarhaan, josta ne sitten syys-talvisiivousten myötä nousevat terassille. Meillä on verholedit jo päällä eli ne yli sata pinetä tähteä valkoisten verhojen takana sekä alaterassin katto on tähditetty.

      Kuin myös teille<3 Yritäs ny!

      PS. En tiedä vielä, kerron sinulle sitten ihan ekana.

      Poista
    2. Meren äärellä kosteus tekee ilmasta joskus todella kolean. Metron ihmisistä en tiedä, mutta junassa ne tahtoo vain katsella kännykkää, lukevat kirjoja (senhän me suomme ilomielin) tai kuuntelevat jotain kuulokkeista. Vaatteiden värimaailma muuttuu syksymmällä aina kovin tummaksi ja siksi olenkin iloinen, että hankin viime vuonna kirkkaan punaisen sadetta pitävän syystakin.

      Ei osunut viimeviikolla, pitänee pinnistellä enemmän ;-)

      Kiva, kerro sitten ♥

      Poista
    3. Birgitta, ymmärän kyllä Meriä, sillä olen itse asunut 25 vuotta merenrantakylässä. Hänellä lisäksi iho reagoi kylmään viimaan ja pakkaseen. Pelkään että muuttavat pysyvästi etelään...jossain vaiheessa. Kun katsoo omaa vaatekaappiaan, on tumma kaupunkitoppis ja tumma ulsteri. Onneksi kevyttoppis on vaaleanpunainen. Kaupoissa ei täällä vain ole kuin sitä, mitä kuulemma eniten kysytään eli tummaa.

      Oijoi:)

      ♥♥

      Poista