perjantai 4. lokakuuta 2019

Lokakuu maalaa vahvoilla väreillä: Hurmaannun!


Nyt tulee sellainen syyspläjäys, että alta pois! Suurin osa näistä kuvista on otettu lokakuulla, jokunen syyskuulla ja muutama vanhempi on mukana kuin vertailuna tai tunnelmantuojana eli lähdetään väreihin. Kurkistetaan villiviinikaaresta, mitä on menossa...


Kuvattu meidän pohjoispäätyä noin vajaa tunti sitten. Köynnöshortensia vain vahvistaa pergolaamme eli tuo, missä näkyy entinen kulku, saunan oven vieressä, on kasvamassa kiinni, kuten tarkoitus on ollutkin. Kulmassa näkyvä hortensia on osa projektia Sama polku eri vuosina eri vuodenaikoina.


 Tässä jonain vuonna, kun pilvikirsikka ei ollut vielä pettänyt... ja sama köynnöshortensia ja tässä nyt:


Ja kun tästä menemme polkua oikealle saavumme


pohjoisrinteelle, jonka päässä kulkevat rauniorappuset itäpuolelle. Takana näkyvät lehtomme suuret lehmukset. Kartiovalkokuuset pääsevät nyt hyvin esille, kun enää ei ole atsaleoiden huumava kukinta-aika, mutta nekin tulevat ruskaan!


Tässä yksi syy miksi suosin atsaleaa, toinen on tietysti tuoksu ja kolmas hurmaavat kukinnot ja neljäs, että ne pudottavat lehtensä syksyllä ja viides: Niitä ei tarvitse suojata kevätahavilta.


Tässä sama kohta kuin edellisessä kuvassa, mutta ihanat kartiovalkokuuset jäävät toiseksi! Niillä on oma aikansa ja minusta se on juuri nyt ja tästä koko talven kevääseen asti.

Kirjasta Erään avioliiton muotokuva Sissinghurstin puutarhan oli oltava kesytön ja sen oli kartettava järjestystä. Villikukkien oli saatava tunkeutua puutarhaan ja rhododendronit oli karkotettava ja niiden lempeämpi serkku azalea, sai korvata ne...Kartiovalkokuuset ovat vieneet minua jo 30 vuotta. Kuvassa yksi vanhimmista. Mikä on suloisempaa kuin tuollainen havumainen sokeritoppa ja eräänä aamuna se on kuurassa ja sitten lumessa. Jos tämä ikivihreä kasvi kiinnostaa, täältä löytyy siitä paljon eli Kartiovalkokuusen haaste ja viehätys


Katsokaa nyt miten pikkarainen hän on ollut! Muutoksia on jonkin verran, mutta tästä katsoen vasemmalla edelleen valtavat syyshortensiat  'Grandiflora', ja oikealla suuret mongolianvaahterat. Sen sijaan pikkupuita, helmiorapihlajoita on tullut kolme lisää: Helmiorapihlaja kaunehin on Seurattavin lienee I-vyöhykkeen magnoliammemagnolia x loebneri 'Leonard Messel', Yksi kartiovalkokuusi on lisätty sekä useita kärhöjä etc. Poistettu on jättimäinen hopeakuusi, joka varjosti liikaa syyshortensioita ja oikealla näkyvän lampun vieressä on syyshortensian merkki vaihtunut tiuhaan, mistä kerroinkin vähän aikaa sitten.


Tässä edelleen syyshortensiat, ikäkonkarit ja nyt taidatte nähdä ensimmäistä kertaa eturinteen pikkutöpön eli kartiovakokuusen, jossa on ollut haastetta muita enemmän: rinne eli kastelutulos heikko, koko päivän porotus keväällä eli kun muiden kanssa pääsen helpommalla tämän töpön kanssa olemme harsossa usein vielä toukokuun viidentenä, jolloin synttäripäiväni iloksi otan harson pois.


Syyshortensia Wim's Red saa nyt seurata suurempia lajitovereitaan ihan paraatipaikalla etupihalla.


Jo aiemmin mainittu köynnöshortensiamme on nyt tässä värissä, mutta kykenee se limeenkin! Mukana kasvaa tässä villiviiniä ja näin yläterassimme ruokakatos verhoutuu kauniisti keväästä myöhäiseen syksyyn.


Joka syksy on yksi 'äijägrillaus' eli minäkin syön punaista lihaa.


Jotenkin tämä on se 'the juttu' eli kuin ulkoruokinnan pudottajaiset. Tämä on vähän nyt siirtynyt, kun tuntui että flunssa olisi tulossa, mutta ehkä uhmaan kohtaloa ja ryhdymme tähän ensi viikonloppuna. Toivottavasti emme vilustu, sillä kirjamessut odottavat. Onneksi on untuvatakit!


Sillalla esittelyssä Marimekko -pusero Pulu, jonka pinkki ei tässä taida oikein näkyä, mutta siis se 'pelaa' yhteen kevyttoppikseni sekä koristossujeni kanssa.


Satanut on onneksi nyt kiitettävästi eli se tarkoittaa, että sillan alla virtaa. Keväällähän tähän tuli uimaan sorsapariskunta...


Hauskimmat vastakohdat löytyvät sillan päistä eli vasemmalla siroimmin kasvanut kartiovalkokuusemme ja oikeassa reunassa mörrimöykkymme, josta kukaan ei voi arvata mihin se vielä pystyy. Hänhän oli jo kuolemaan tuomittu kun...Koko tarina löytyy täältä


Kalliotuhkapensasta löytyy tontiltamme tuulten ja lintujen kuljettamana. Olemme aika ihastuneita tähän helppoon ja kauniiseen kasviin, joka antaa lisää kerroksellisuutta puutarhaamme. Usein se saa kasvaa, missä on juurtunut, joskus vähän siirrämme tarvekohtiin. Olen syksyn rakastaja ja käytän eniten kasveja, joissa on ruskaväri. Jopa helmiorapihlajassa on kaunis syysväritys! Minusta pihamme on kaunein syksyllä, mutta en kiellä sitä helmihetkeä, kun valkoiset ja siniset scillat puskevat maasta ja sitten sitä kun atsaleat ja helmiorapihlajat, mutta jos olisi pakko valita, valitsisin syyspihan♥


Tällaiset suloiset villasukat sitten joku syyssielu saa jouluna♥ Sukat on kutonut bloggarikollega Paluumuuttajatar Kiitos Anne♥Hurmehappomarja on yksi voimakkaimpia syysvärittäjiä ja miten vaatimaton se onkaan hoidoltaan...


Syksy, mikä ihan mahdollisuus, mikä tilaisuus, mikä hurmio. Syksy on toinen ihoni, sen raikkaat syyspäivät hengitykseni. Syksyllä olen eniten minä♥


Köynnöshortensia syleilee kalliomme päässä olevaa kiveä kiihkeästi. Orava syö pähkinää ja tulee jo aamuvarhain aamiaiselle, sillä ihan vielä ei olla talviunilla. Itse olen uponnut syksyn kirjasatoon syvälle eli ihan kiireeltä on alkanut tuntua etenkin kun syksyn houkuttavat pihatyöt vievät aikansa. Nyt on edessä suuret verkotukset eli tervetuloa vain kaikki metäskauriit omenoille ja auringonkukille, mutta melkein kaikki muu onkin viikon päästä jo suojattu!


Me ♥Syysraikasta viikonloppua teille kaikille tasapuolisesti♥ Omenapiirakka kutsuu...

ruskaterveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa

16 kommenttia:

 1. Lokakuun alku on ollut huikea, todella kaunis ruska täälläkin, en muista pitkään aikaan olleen näin kaunista, voi olla että muisti jo pätkii:) Hienot värit kauniissa puutarhassasi. Hyvää ja onnellista syksyä Teille. Itse olen flunssaillut monta kertaa ja parempi puoliskokin sai viimein tartunnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irja, samaa mieltä! Minulla on monelta lokakuulta kauniita kuvia, etenkin rannoilta. Värppuutarha todellakin. Kiitos♥ ja kiitos samoin♥ Minullekin meinasi tulla, mutta sitten se onneksi ohitti. Pari väsynyttä päivää oli...

   ♥♥

   Poista
 2. Ihanat kuvat!
  Kyllä syksy on kaunista aikaa♥

  VastaaPoista
 3. Kaunis luonto, josta kauniita luontokuvia.
  Havupuut ovat myös kauniita.
  Eletään jo vuoden neljättä kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripranie, tämä on niin ihanaa aikaa, että haluaisin sen pysäyttää, mutta...joulu♥

   Ilman havukasveja on kalsaa. Monimuotisuus ja puutarhan kerroksisuus, se on nyt mielessäni.

   ♥♥

   Poista
 4. Kyllä on kaunista, mitkä värien loiste ja runsaus. Näitä pitää tankata muisti ja mieli täyteen, jotta jaksaa pimeän ajan yli kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kiitos♥ Minä niin pidän myös syksystä ja talvesta. Mukavaa viikonloppua♥

   Poista
 5. Huikean kaunista. Syksy on ruskan aikaan lemppari, mutta kun puun rungot ruotoina heiluu, sitten en tykkää enää yhtään.

  Äijägrillaus naurattaa, olet ihana Leena ja ymmärrän niin hyvin mitä meinaat.

  Asu on ihana ja te.

  Pus viikonloppuun ja nautitaan ruskasta niin kauan kuin sitä kestää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kiitos! Juu, se lehdotön kausi etenkin ennen lunta...

   Musta se on niin äijää, että en sanotuksi saa: Punaista lihaa, rasvaista paljon ja oluttakin vielä, mutta ei kiitos minulle:) Kerran vuodessa kestän. Onneksi nyt saa noita äijäjuttuja harrastaa vävykokelaansa kanssa myös.

   Kiitos♥

   (En ole unohtanut sinua, en tokikaan, vaan hirveä kiire iski päälle...)

   Pus, pus ja nautitaan♥♥

   Poista
 6. Ai että on kaunista, syksy on niin kaunis Suomessa:)
  Ja ihana kurre:)Kiva tuo ponchosi muuten. Meillä tuli tänään sadetta ensimmäisen kerran kuukausiin, tosin ihan vähän, mutta kuitenkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, syksy on kauneinta!

   Niitä on edélleen monta:) Se on kiva: olisi ehkä pitänyt hankkia pari, mutta Hahnin hinnat...Ihanaa, että saitte sadetta.

   ♥♥

   Poista