tiistai 16. lokakuuta 2012

TERVEYSSNAPSIT, -VIINIT JA -LIKÖÖRIT

Lokakuussa katson tiettyä tyhjää kohtaa kellarin hyllystössä ja alan suunnitella jonkun marjaliköörin valmistusta jouluksi. Meillä se on yleensä kirsikat, joista likööri valmistuu, sillä sen maku ja väri on erityisesti mieleen. Epäterveellistäkö? No totisesti ei, kunhan pysyy kohtuudessa. Kirsikka auttaa ihon kuivumiseen, hiusten ja kynsien haurauteen, silmä- ja hengitystietulehduksiin, ehkäisee rintasyöpää, reumaa ja harmaakaihia ja kirsikan runsas saanti säilyttää nuorena! Mitä alkoholin osuuteen tässä marjaliköörissä tulee, niin ’vanha kansa’ käytti viinaa oikein eli lääkkeeksi.

Sopivasti lokakuun sateisiin ja flunssakauteen on ilmestynyt tee itse –kirja Terveyssnpasit, -viinit ja –liköörit (Feine Heilschnäpse, Heilweine & Co, selber machen, Minerva 2012, suomentanut Marita Vihervuori), jonka avulla pääsemme menneiden aikojen alkemistien ja kansanparantajien jäljille saaden sataneljäkymmentä helposti valmistettavaa, hienoa terveyssnapsien, -liköörien, -viinien ja –etikoiden reseptiä. Voimme kirjan avulla parantua flunssasta, ruoansulatusvaivoista, alakulosta, uupumuksesta, parantaa verenkiertoamme ja vastustuskykyämme, saada lisää seksuaalista halukkuutta ja löytyypä apu impotenssiinkin, verenkiertohäiriöihin, reumaattisiin särkyihin ja moneen, moneen muuhun vaivaan. Käärmejuurisnapsia ei kannata yliannostella, sillä siitä saattaa seurata pysyvä erektio!

Karkeasti ottaen kirja jakaantuu terveyssnapseihin, lemmenrohto-snapseihin, terveyslikööreihin, terveysviineihin ja terveysetikoihin. Lopussa on alan sanastoa ja yrttiaakkosia, sillä moni kirjan ohjeista perustuu paitsi marjoihin, myös yrtteihin. Kirjan kuvat ovat suorastaan kiihottavia ja jokaisen reseptin kohdalla on paitsi valmistusohje, myös mihin vaivaan sitä tarvitaan, vai peräti viettelyyn!
Tarjoilen muutaman ohjeen ja tässä Omenasnapsi:

4-5 kiinteää, hapahkoa omenaa
2 sitruunaa
1 vaniljatanko
1 l votkaa

Pese ja kuori omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Paloittele omena 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Raasta sitruunoista kuori ja purista mehu. halkaise vaniljatanko pituussuunnassa.
Laita omenanpalat suureen suljettavaan astiaan. Lisää raastettu sitruunankuori, sitruunanmehu sekä vaniljatanko ja sekoita. Kaada sekaan votka, sulje astia ja anna seistä lämpimässä, valoisassa paikassa 6 viikkoa. Sen jälkeen suodata uutos ja pullota.

Käyttötarkoitus: Jos flunssa vaivaa, kaadetaan 2 cl snapsia lasilliseen kuumaa teetä ja juodaan pienin kulauksin. Asetutaan sen jälkeen vuoteeseen, kääriydytään lämpimään peittoon ja hikoillaan.
Marjaliköörit on oma ryhmänsä ja tämä kiinnostaa minua eniten, sillä luettuani Sinikka Piipon kirjan Suomalaiset marjat, siitä tuli oma terveysraamattuni. Ei sitä vaivaa ole, jossa kotimainen, pitkän valoisan päivän marja, ei olisi avuksi. Tätä minäkin valmistan kellarin hyllyille muhimaan. Käyttää voi mitä marjoja haluaa, mutta jos haluaa olla tarkkana niin tämä liköörikirja sekä myös Suomalaiset marjat kirja, auttaa valitsemaan sen tai ne marjat, joista halutaan saada terveydelle tiettyä hyötyä tai jopa parantaa jo olemassa olevaa vaivaa. Yleensä ottaen hedelmäinen marjalikööri edistää virtsan erittymistä ja puhdistaa verta. Marjalikööreihin sopii hyvin lisättäväksi hiukan terveellistä kanelia.

Kirjan marjaliköörissä on käytetty 500 grammaa karhunvadelmia, vadelmia sekä mustia viinimarjoja. Yhtä hyvin voisi olla puoli kiloa kirsikoita, puoli kiloa mustikoita ja puoli kiloa vadelmia, lupaan, että on hyvää. Puolitoista kiloa marjoja ja puoli kiloa kidesokeria, veitsenkärjellinen kanelia, puoli litraa väkiviinaa, litra votkaa ja puoli litraa tislattua vettä. Kaikki ainekset sekoitetaan tislattua vettä lukuun ottamatta. Säilytetään rauhallisessa paikassa neljä viikkoa silloin tällöin ravistellen. Sitten uutos suodatetaan ja lisätään tislattu vesi. Liköörit laitetaan pieniin, mieluusti kauniisiin pulloihin ja säilytetään viileässä ja pimeässä.
Jos yskä ja nuha vaivaavat, kannattaa nauttia pieni lasillinen minttulikööriä, johon tarvitset 2 kahvikupillista tuoretta minttua, yhden limetin, litran votkaa ja kaksisataa grammaa kandisokeria.
Silppua minttu karkeasti. Kuori limetistä hiukan kuorta kuorimaveitsellä. Pane minttu pulloon yhdessä limetinkuoren kanssa. Kaada votka päälle ja sulje pullo hyvin. Aseta kolmeksi viikoksi ikkunalaudalle aurinkoon. Suodata uutos ja pane uudestaan pulloon. Lisää kandisokeri ja aseta vielä viikoksi aurinkoon. Ravista pulloa usein. Kun kandisokeri on liuennut, likööri on valmista nautittavaksi. Tämän valmistus ei lokakuisessa Suomessa ole itsestään selvyys valon vähäisyyden takia, joten ehkä kannattaa valmistaa punaviinilikööriä ja kohottaa ja piristää mielialaa. Näin:

1 l punaviiniä
400 g kidesokeria
 1 kanelitanko
2 cl valkoista rommia
1 appelsiini
1 sitruuna
20 g bourbonvaniljaa
Purista appelsiinin ja sitruunan mehu.

Pane punaviini, sokeri ja kanelitanko kattilaan ja kuumenna. Älä anna kiehua. Anna jäähtyä. Lisää rommi, appelsiinin- ja sitruunanmehu, bourbonvanilja ja väkiviina. Sekoita hyvin. Pullota ja anna seistä 2 viikkoa viileässä paikassa.

Huomaan, että terveysetikoiden jäävän vähemmälle, sillä minua todella kiinnostavat nämä omista marjoista ja hedelmistä tehtävät liköörit. Etikoista löytyy kuitenkin reseptejä aina basilikaetikasta kapusiinikrassietikkaan. Viimemainittu poistaa kuona-aineita ja puhdistaa sisäisesti.
Rosmariinilikööri on todellinen terveyspommi, sillä se auttaa niin moneen vaivaan. Se helpottaa ruoansulatus- ja sappivaivoissa ja laukaisee vatsan ja suoliston kouristuksia. Reumapotilailla se tuo helpotusta ulkoisesti hierottuna. Se vähentää uupumusta pitkän sairauden tai suuren ponnistuksen jälkeen ja vahvistaa keskittymiskykyä. Se auttaa päänsäryssä, kuukautisvaivoissa ja kohottaa mielialaa lievässä masennuksessa. Marraskuu lähestyy, joten tätä nyt kaikki tekemään!

Tarvitaan:

3 noin 15 cm pitkää rosmariinin oksaa
1 l konjakkia
160 g ruskeaa ruokosokeria
100 ml tislattua vettä

Pane rosmariininoksat läpinäkyvään pulloon ja täytä pullo konjakilla. Laita uutos hyvin suljettuna 4 viikoksi aurinkoiseen paikkaan. Me laitamme sen nyt keittiövalojen alle, jossa ovat yrttiruukutkin. Mikäli mahdollista ravistele monta kertaa päivässä. Tämän jälkeen kuumenna sokeria tislatussa vedessä, kunnes se on liuennut. Kun liuos on jäähtynyt, kaada pulloon uutoksen päälle. Anna seistä 3 viikkoa viileässä ja pimeässä. Suodata uutos, täytä pieniin pulloihin ja säilytä edelleen viileässä ja pimeässä.

Nauti tarpeen mukaan 2 cl rosmariinisnapsia kulauksin. Nauti hitaasti, jotta eteeriset öljyt imeytyvät suun limakalvon kautta.

Tässä hyödyllinen kirja niin itselle kuin lahjapakettiin käärittäväksi! Ja mikä ihanuus onkaan pullottaa omatekoista terveyslikööriä kauniiseen lasipulloon ja ojentaa se ystävälle. Tätä tarkoitusta varten kannattaa säästää kaikki kauniit, kirkkaat pullot. Etenkin kirsikanpunainen on joulun alla todellinen voimaväri ja pullon sisältö karkottaa marraskuun basillit ja kohottaa mielialaa.

Sinne meidän tyhjälle kellarin hyllylle kannan kohta kirkkaita lasipurkkeja, jotka ovat täynnä kirsikoita, niiden päälle on kaadettu piripintaan kirkasta viinaa ja sokeria on noin puolikiloa. Käyn välillä kääntelemässä purkkeja ja saan syvää tyydytystä katsoessani, miten marjat luovuttavat voimaansa. Joulukuun alussa siivilöin ja pullotan. Jouluviikolla lahjoitan muutaman pullon ystäville ja loput jäävät joulun pitkiin kiireettömiin lumivalkeisiin päiviin…

14 kommenttia:

  1. Kiitos Leena ihanista ohjeista ja vinkeistä♥!

    Taidanpa tietää yhden keinon omenien kulutukseen:)

    Mukavaa tuulista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, ole hyvä♥

      Siinäpä se: Minä aiha ihmettelen kun ihmiset kertovat, että eivät tiedä, mitä omenasadostaan tekisivät. Pakaastimet vain täyteen sosetta ja kellarin hyllyt täyteen liköörejä.

      Kiitos samoin sinulle! Nyt on viimeinen hetki lähteä istuttamaan pinkit tulppaanit. Sen jälkeen vain unohtaa ne, sillä ehkä myyrät eivät salli....taaskaan.

      Poista
  2. Mmm,tuosta kirjasta löytäisikin kivoja ohjeita.Olen menneisyydessä tehnyt mansikkalikööriä,kahvi-ja suklaalikööriä,mutta tuolla tulikin pari kivaa ohjetta kuten omenasnapsi ja punaviinilikööri. Ja se kirja marjoista on ihana:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvilikööri kirjassa ainakin on ja myös munalikööri ja mielettömästi noita yrttijuttuja, joista siis tehdään terveysetikoita. Minulla ei ole ikinä ongelmia, mihin laitan kirsikkamme, jotka ovat happamia ja yksi lajike puolimakea.

      Poista
  3. Omenasnapsiohjeestasi tuli mieleen, että venäläisillä oli muinoin, ehkä on edelleen, käytössään vodkaliina. Siihen oli tarkoitus pyyhkiä hiki, joka vodkan juomisesta väistämättä seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raili, ihan tosi;-) Kaikkea sinäkin tiedät. Blogiani seuraa eräs Venäjä -asiantuntija, katsotaan huomaako hän tämän...

      Poista
  4. Kiva kun tämän postasit! On ihan pakko laittaa likööriä tulemaan. Olen toki tehnyt luumulikööriä joskus, se on maistunut hyvin. Ja viime syksystä on jääkaapin alahyllyllä omista viinirypäleistä laitettu jäänyt unohduksiin. Sitä se ikä teettää, unohtuu tärkeätkin asiat!
    Lähdenkin tästä heti laittamaan puolukkalikööriä sunnuntaina poimituista syyspuolukoista, vajaa vodkapullokin on valmiina.
    Rosmariinilikööri kuulostaa mielenkiintoiselta. Omenista en viitsi laittaa, sillä sain serkuiltani tuliaisiksi vahvaa omppuviinaa, ei sitä likööriksi taida saada vääntämälläkään, hih.
    Mutta ennen lapsena tehtiin ns. aurinkoviiniä laittamalla marjoja, vettä ja hiukan sokeria lasipulloon ja koko hökötys ikkunalle aurinkoon. Hieman ennen joulua siivilöitiin sakat pois ja vietiin viini kellariin. Ja koska sitä oli tehty vain vähäsen, tarjottiin aikaihmisille lusikalla maistettavaksi. Kehuivat kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, tehdään molemmat niin! Minä laitan sinne marjojen joukkoon vain sokeria ja viinaa, niin se säilyy vaikka kuinka pitkään, jos siis 'säilyy'. Mikä sattuma, että olemme saaneet itävaltalaisilta ystäviltämme erittäin kauniin kaatimen ja lasisarjan. Vihreää lasia ja tinaa. Kuulemma samanlaiset kuin oli keisarinna Sissillä....

      Tiedätkö, tuo omenalikööri ei minuakaan innosta, vaikka muille sitä tyrkytän. Sen sijaan vadelmat, mustikat, kirsikat, luumut (ne tosin on nyt syöty) ja mustaviinimarja kylläkin kävisi. Nyt taistelen itseni kanssa, että raaskinko laittaa vähiä lakkojamme likööriksi...

      Hyvänen aika, en ole kuullutkaan moista! Aurinkoviiniä. No ilmankos tuossa sitä aurinko tuotiin esille toisissa ohjeissa. Minä olen vain kiitollinen, että meillä on kellari, jossa on kiva käydä purkkeja kääntelemässä. Sekin on osa joulun odotusta.

      Poista
  5. Lemmen rohdot ja viettelyt. Tässäpä on hyvä kirja pimeisiin syysiltoihin. Niin ja täytyyhän niitä juomia tehdä, että vaikutuksen näkee =)

    Vaihdoin verhot olkkariin ja makkariin. Nyt on tunnelmaa lisätty kynttilämeren ja talvivalojen lisäksi. Puuttuu vain snapsit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, niinpä, johan sinäkin heräsit;-) Juuri niin, mehän vain testailemme...

      Minusta on tullut verhojen suhteen tosi tylsä, sillä en enää vaihda talviverhoja, mutta sen sijaan valkoisten, ohuiden verhojen takana on runsaasti ledejä. Voi Birgitta, kohta alkaa joulun odotus ja glögit, snapsit, tontut, tuoksut, tunnelmat.

      Poista
    2. Mullakin samat verhot olivat pölyttyneet jo pitkään. Nyt on sellaiset verhot, että saan kanssa ledit sinne taakse roikkumaan (vielä vaiheessa), sitten ajattelin hankkia joitain kristalleja, joita voisin laittaa etupuolelle roikkumaan. Makuuhuone täyttyi punaisesta sävystä, kyllä nyt hehkuu ;-)

      Glögiä kaipailin jo toissaviikonloppuna, toivottavasti saan sellaita nyt syyslomalla. Aah, kuule, mutta on tiedossa takkakulta, järvimaisema, sauna jne. Kyllä nyt tätä naista hemmotellaan.

      Eli jos nyt ei muuten kuulla, niin oikein oikein ihanaa loppuviikkoa teille. Nauti täysillä =)

      Poista
    3. Mulla oli ne valot ensin edessä. Sen etu oli se, että ne todellakin näkyivät, joten saatoimme helposti olla vain niiden ja kynttilöiden valossa syömässä etc. Nyt ne ovat takana, mutta päivisin näyttävät kauniimmilta. Niitä aion vielä lisätä eli tarvitsen niitä koukkuja sinne taakse lisää. Siis meidän melkein kaikki verhot ovat kuin valkoista ryppyistä ohutta intianpuuvillaa. Varmaan jotain teiniaikakaipuuta. Ostin niitä tosi monet, kun löysin Kodin Ykkösestä.

      Sulla on nyt ihan super kaikki! R. on jo töissä ja minä täällä koiruuden kanssa...

      Kiitos ja mukavaa, rentouttavaa lomaa sinulle avec♥

      Poista
  6. Johan tekisi mieleni perustaa joku tislaamo. Lääketarkoituksiin tietenkin:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, mitä tässä kukaan muuta ajatteleekaan kuin terveyttä;-) Vähän lääkkeeksi vain...

      Poista