keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Leena Luoto, Tiina Klemettilä, Heikki Luoto: Puutarhurin syksy ja talvi

Olen taas niin innoissani puutarhasta! En tiedä, käykö muille samoin, mutta joka vuosi tulee jossain vaiheessa suvea jonkinasteinen kyllästyminen, mutta viimeistään syyshortensioiden kukinta herättää innokkaan puutarhurin sekä kuvaamaan syyskukkijoita että suunnittelemaan uusia istutuksia. Myös se harvinainen puutarhakirjallisuus, joka koskee nimenomaan puutarhan syksyä ja talvea, kiinnostaa, joten…

Leena Luoto, Tiina Klemettilä ja Heikki Luoto ovat yhdessä koonneet kirjaansa Puutarhurin syksy ja talvi (Tammi 2013) todella paljon siitä viehätyksestä, jota syksyinen ja talvinen puutarha kantaa itsessään.  Kirja on monipuolinen tietoteos, joka jakaantuu kolmeen osaan: Syksyn kukkaloistoa ja sadonkorjuuta, Talven tullessa ja Kevättä kohti. Puutarhateoksen valokuvat ovat Heikki Luodon ja piirroskuvat Tiina Klemettilän. Piirroskuvia siis siksi, että tässä kirjassa askarrellaan paljon erilaisia kolmen vuoden ajan koristeita helpoista kransseista vaativimpiin ja tehdään mitä upeimpia kasvitukia ja risukruunuja ja vaikka mitä. Ohjeet ovat niin selkeät, että jopa minä onnistun näillä. Pääsiäiskoristeet ovat aivan vertaansa vailla ja kaikki pajunkissakoristeet saavat melkein ikävöimään tuota kevään aikaa, vaan minäpä pidän just tästä syksystä ja

ihailen kaikkia niitä kiemurtavia ja köynnöstäviä kasveja, jotka yökylmiä uhmaten somasti takertuvat toisiinsa villeinä ja viettelevinä, vapaina alkukevään säntillisyydestä, kuten yläkuvan verenpisara ja keijunmekko. Kylmää kestäviä kukka-asetelmia valmistetaan ja samalla aloitamme pimeän ajan valoleikit. Nyt jokainen saa tulla ihan hulluksi ledeistä ja keksiä niille mitä uskomattomimpia koristeluaiheita, eikä maksa paljon. Leena kertoo:

Valonlähteistä tuleva valo voi olla joko kylmää tai lämmintä. Kylmä, valkoinen valo korostaa hopeanväriä ja kasvien vihreyttä. Punaiset kukat näyttävät kylmässä valossa harmahtavilta. Lämmin kellertävä valo loihtii aurinkoisen tunnelman. Valkoinen väri muuttuu hieman kellertäväksi, mutta punainen, sininen ja keltainen hehkuvat lämpimän sävyisinä.

Vaan varmaan se innostavin seikka mitä syksyssä odotamme sadonkorjuun ohella, lienevät kaikki hurmaavat sipulikukat. Ne ovat kuin salaisia viestejä, jotka kätkemme syksyllä maahan ja joiden päälle lumi sitten sataa vaippansa, suloisia toivon viestejä seuraavalle keväälle, joita alamme huhtikuulla odottaa väristen innosta ja hiljaa toivoen, että myyrät sallivat meille vaikkapa vaaleanpunaiset muscarimme tai scillamme tai ihanat kerrotut tulppaanimme.  Joitakin harvinaisempia tai arempia lajeja ei vain raaski istuttaa ulos ja ne voikin Leenan mukaan istuttaa hyvin ruukkuihin, joissa ne avaavat kukkansa aikaisin keväällä.  Talvehtimispaikaksi sopii hyvin kellari, jonka lämpötila on alle +9 astetta. Kukkiminen tapahtuu muutama viikko ruukkujen huoneisiin tuomisen jälkeen.

Esimerkiksi kevätkurjenmiekka 'Iris reticulata' voi olla kukkapenkissä oikukas, mutta viihtyy ruukussa mainiosti. Leena suosittelee istuttamaan sipulit ruukkuun melko tiheään, jolloin asetelmasta tulee runsas. Kokeillaan kaikki tätä johonkin, jota olemme himoinneet jo kauan!: Minä ostin tänään jotain, mutta enpä kerro vielä…se liittyy lumeen, mutta ei, se ei ole lumikello….

Leenan pihalla laventelit kasvavat runsaina, joten hän on keksinyt monta kivaa tapaa hyödyntää niitä muutenkin kuin ihailla kasvukauden kauneutta. Alakuvassa laventeli-appelsiinikeksejä.

Laventelipiparkakkuja maistellessa tulee kesä mieleen. Laventelikekseihin kannattaa käyttää vain sellaista laventelia, jonka varmasti tietää kasvaneen ilman myrkkyjä. Keksien resepti on brittiläistä alkuperää, mutta muokattu paremmin omaan suuhun sopivaksi. Brittiresepteistä pitää ensinnäkin jättää ainakin neljännes sokerista pois, ja näissä kekseissä on myös enemmän laventelia ja appelsiinia kuin saarivaltion tee-etiketti vaatii. Mutta juuri teen kanssa ne ovat erinomaisia!

Kirjassa on ohje laventelin kuivaukseen, laventeli-appelsiinikekseihin sekä jalkasuolan valmistamiseen laventelista.  Ja tietysti valmistamme laventelista nostalgisia tuoksupusseja, joita sujauttelemme liinavaatteiden väleihin.

Oikean talven tullessa laitamme pihapiiriin riittävästi ruokintapaikkoja linnuille ja oraville sekä alamme valmistaa erilaisia kukkataideteoksia jäästä.

Näppärimmät ja innokkaimmat näpräävät havuista koko talven kestävää koristelua ikkunoiden ja ovien yläpuolelle, ujuttavat niihin valoja mukaan ja vähän kulta- tai hopeanauhaa, joka merkitseekin, että vuoden suloisin juhla, joulu alkaa olla lähellä. Tällöin itse tehdyt kukka-asetelmat ja luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet, joiden ympärille on kieputettu vaikka koristevalonauhaa, tuovat hyvissä ajoin joulumieltä.

Joulukukkien kuningatar, valkea amaryllis ja niin monien suosikki jouluruusu sekä muratti ja sypressi kukkivat itse kieputetussa korissa. Monelle liian voimakastuoksuinen hyasintti on saanut oman lasipalatsin, jossa voi levittää kauneuttaan mielin määrin.

Puutarhurin syksy ja talvi on kirja juuri tähän omenien tuoksuiseen aikaan. Nyt kerätään materiaali talvi- ja jouluajan koristeisiin. Kirjassa on todella paljon ohjeita, valokuvia ja opastavia piirroskuvia.  Minusta tuntuu, että aika monelta löytyvät kaikki tarvikkeet askarteluihin omalta pihalta, puutarhasta, vintiltä tai ulkovarastosta, sillä koristeita syntyy niin risuista, vanhoista peltipurkeista kuin tuikkukynttilöiden kuoristakin. Älkää vain heittäkö tuikkukynttiläkuppeja roskiin, sillä niistä saa ihania kukkia, joita voi ketjuttaa havujen ja kukka-asetelmien ympärille. Usein yksinkertaisin on kauneinta, kuten tämä sydänkranssi erilaisista kävyistä, tammenterhoista ja tähtianiksista:

Nyt elämme kuitenkin vielä aikaa, jolloin tuoksuherneet kasvavat kiinni syreeneihin ja omenapuiden oksiin, sillä kukapa olisi arvannut, miten ne tänä vuonna riehaantuivat.  Luvussa Rakenteita oksista ja risuista on toinen toistaan upeampia itse tehtyjä kasvitukia sekä myös harjateräksestä ja pajuista valmistettu hernetuki tuoksuherneelle. Näyttävät hyvältä myös talvella, kun lumi on ne puuteroinut.  Tämä koivunrisuista muotoiltu krassin kasvutuki näyttäisi pihalla upealta juuri nyt, sillä krassithan kukkivat vielä:

Suosittelen tätä jäistä, lumista, kukkivaa ja puuhastelevaa puutarhakirjaa kaikille innokkaille kädentaitajille aloittelijoista kokeneisiin, kukka-asetelmiin hurahtaneet löytävät monta vinkkiä, sadonkorjaajat saavat omansa kuin myös kukkien hyötäjät, ledleikeistä innostuneet saavat uusia ideoita ja me jotka kannamme joulua sydämessämme koko vuoden fiilistelemme tulevaa juhlaa etukäteen, Jouluruusuja puutarhassaan kasvattavat toivovat, että voisihan edes yhden kerran käydä kuin SatuKukkamerelle, joka mumminsa kanssa löysi jouluruusun kukkimasta pihalta juuri jouluaattona.


*****

15 kommenttia:

 1. Ihana ja antoisa kirja, tuli hyvä mieli jo tätä postaustasi lukiessa:)

  Onnellista keskiviikkoa sinulle, Leena-IhaNainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, niin minullekin;)

   Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen!

   Poista
 2. Aivan upeat kuvat sinulla.
  Tuo kranssi valoineen ja kaikki ,krassi ihana ♥
  Niin on, kohta saadaan laittaa amaryllikset, ei mene kauan ,valtavan ihanat valkoiset.
  Joka vuosi tuota muistelen, koska ne piti laittaan, no ei toki vielä mutta intoa olis jo :D
  Sinulle on muuten haaste minulla blogissani, käy kurkkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina, niin, tämä on luksusta kun sain näin paljon ihania kuvia Heikki Luodolta. Vilkaise hänen kuvansa myös kirjasta Lomailijan puutarha.

   Valokranssi♥

   Kun kotona on valkoisia amarylliksiä alkaa tuntua joululun ihmemaalta. Minä raukka ostan valmiina, mutta ajattelin yrittää jotain muuta valkoista laittaa nyt syksyllä kellariin...

   Kiitos, tulen kohta.

   Poista
 3. Kaunis kirja ja varmastikin täynnä loistavia vinkkejä! Kiitos hienosta esittelystä :)

  VastaaPoista
 4. Kirja varattuna kirjastosta. Hyvää kannattaa odottaa !
  Kiitos hyvästä kuvauksesta.
  Mukavia ledleikkejä :)
  Onko Taika pysynyt pihapiirissä...vai onko maratoonia isännän pitänyt harrastella...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, viisaasti tilattu;)

   Kiitos ja ole hyvä.

   Samoin: Minä joka vuosi ylitän jopa omat hurjimmatkin kuvitelmani;) Tosin aina pienillä ja kirkkailla valoilla, mutta kuitenkin.

   Miten muistitkaan...Taika ja Dina tulivat iltapäivällä ja kävimme illasta pienellä lenkillä ja sitten olimme turvallisesti irti alapuutarhassamme: Ei uskalleta etupihalla vielä/enää. Epäilen kuitenkin, että satasen juokisijan kykyjä vielä tarvitaan ennen kuin seuraava viikko on lopussa. Nyt molemmat makaavat reporankoina, mutta vielä pitäisi löytyä virtaa iltapiipille, heiltä.

   Poista
 5. Ihana kansikuva ja kuvat ja vinkit ovat loistavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, jäästä tehyt tuo kansikuvan taulu. Kiinnnostavaa, ajankohtaista ja vähän jo joulun tuoksuakin.

   Poista
 6. Laventelihulluja taidan haluta tämänk(kin) kirjan! Ostin tosin äsken matkalta (oli Provencessa <3 )taas laventeliteetä, ettei itse tarvitse kuivata sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helena, minäkin olen hulluna laventeliin ja vieläkin teen kuten teininä eli laventelipusseja on vaatekaapissa. Yritimme myös viljellä puutarhassa, mutta jo toinen talvi vei taimet. No hitsi, sun kelpaa;)

   Poista
 7. Voisin kokeilla noita sipulikukkia ruukussa, kellarissa voisi olla juuri ja juuri sopivan viileää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, minusta se olisi cool! Meillä on just sopiva viileys ja aion kokeilla.

   Poista
 8. Tässä olisi kirja minulle :)

  VastaaPoista