maanantai 30. maaliskuuta 2015

Lihapullat - marokkolaiset ja saarelaiset

Vuosikausiin en ole valmistanut lihapullia, mutta kun luin äitini minulle tilaamaa Kotiliettä 4/2015 huomioni kiinnitti Katri Schröderin resepti marokkolaisista lihapullista. Koska asumme täällä saaren periferiassa, luonnollisesti huvitti ajatus ras el hanout -mausteseoksesta, fariinisokeriakaan ei talossa ole kuin vapun aikaan ja chilille olen järkyttävän allerginen. Usein näissä ohjeissa on kuin piiloon kirjoitettuna oletus asumisesta Stockmannin vieressä, mutta minä en enää yhtään hermostu, sillä luovin kaikki reseptit itsetietoisesti niillä tarpeilla mitä käsillä on. Olen vuosikausia ihastellut nimenomaan Katri Schröderin ja myös Taina Salovaaran reseptejä, sillä niistä syntyy herkkua vaikka vähän muuntelisikin. Tainalle olen ikikiitollinen zarzuelan ohjeesta, sillä siitä tuli elämäni ruokaviettelys!

Laitan tämän reseptin nyt sekä alkuperäisenä että saarelaisena muunnoksena. Oikealla muutokseni, joissa ei tarkkoja mittoja kaikelle, sillä teen näppituntumalla.

4 annosta
valmistuaika 30 minuuttia

400 g karitsan jauhelihaa                         n. 500 g naudan jauhelihaa                        
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliviiöljyä
2 tl ras el hanat -mausteseosta                  Provencalea eli Herbs de Provence
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 dl hienonnettuja yrttejä,
esim. korianteria ja minttua                    hienonnettua persiljaa

Tomaattikastike:

1sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi                               3 valkosipulinkynttä kokkiveitsellä paloiteltuna, ei murskana
1/2 punainen chili
1 dl punaviiniä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
0,5 dl tomaattisosetta                            1 dl tomaattisosetta
1 rkl fariinisokeria                              
ripaus suolaa ja rouhittua
mustapippuria

1. Nosta jauheliha puoli tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljytilkassa pannulla pehmeiksi. Sekoita joukkoon mausteseos.

2. Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada päälle kerma. Anna turvota muutama minuutti. Lisää hieman jäähtynyt sipuliseos, kananmuna, jauheliha sekä mausteet ja yrtit. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa.

3. Pyörittele mureketaikinasta pieniä lihapullia ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

4. Valmista kastike. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja murskattu valkosipulinkynsi. (Meillä ei marinadeihin eikä kastikkeisiin murskata, vaan leikataan terävällä veitsellä pieniä paloja, jotka maistuvat niin taivaallisilta sekä valkosipuliyrttisilakoissa kuin vaikka juuri tässä.) Anna kuullottua muutama minuutti. Halkaise puolikas chili ja poista siemenet. Hienonna chili ja lisää pannulle sipuleiden joukkoon. Lisää mukaan punaviini, tomaattimurska ja -sose sekä mausteet. Anna kastikkeen kiehua noin 10 minuuttia.

5. Nosta lihapullat kastikkeeseen.

Tästä tuli herkullista! Kuvaa otettaessa puolet lihapullista oli vielä uunissa, joten söimme tästä kolme kertaa kera spaghetin! Lähdössä jauhelihaa oli 750 grammaa, mutta pakastin osan Lunalle ja arvioin, että käytin meille runsas 500 grammaa.

Guten Appetit!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

Lukijoiden ehdoton suosikki on katkarapusalaatti, joka on yltänyt jo kymmenen luetuimman joukkoon kuuden vuoden ajalta Lumissa. Siinäpä oiva terassiruoka kohta alkavalle suvikaudelle!

18 kommenttia:

  1. Leena arvaa vaan mitä alkoi nyt tekemään mielettömästi mieli ja tällä viikolla niitä on saatava!

    Iloista maanantaita lumesta huolimatta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, no tästä pitävät lapsetkin! Eikä tarvitse tehdä enää perunasosetta, kun perunat alkavat jo olla niin huonoja. Tämä menee hyvin spaghetin kanssa ja aikuisille ruokajuomaksi iso lasillinen punaviiniä, niin käy sopivasta viikonloppuruoastakin. Luin jostain, että pullista tulee sitä pehemeämmät, mitä vähemmän taikinaa vaivaa eli tasoittelee. Sekoiitin vain muutaman kerran hyvin ja siinä se oli.

      Kiitos samoin <3 Lunta täälläkin ja tänään fuskaan lenkiltä ja tyydyn kuntopyörään.

      Poista
  2. Näyttää ihan huippuhyvältä! Rakastan espanjalaistyyppisiä lihapullia mausteisessa tomaattikastikkeessa, joten tämäkin menee varmasti kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, ja on. Sama täällä eli tätä tästä lähtien;)

      Poista
  3. Järisyttävä himo iski juuri nyt. Otan tämän ohjeen mukaan mökkireissullemme ja nautin sitten kynttilänvalossa perheen kera. Mmmmmmm =)
    Kiitos Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, tämä on nopea, helppo ja herkullinen. Eikä aina perunaa, vaan vaikka pennepastaa tai spaghettia. Kynttilänvalossa perheen kera mökillä ja hyvää punaviiniä lasillinen tai kaksi. Nam!

      Ole hyvä <3

      Poista
  4. Moni ruokaohje jää kokeilematta, kun kaapista ei kerta kaikkiaan löydy korvaavia aineita. Eikä se Stockakaan ole lähikilometrin etäisyydellä. Mukavaa, että olet laittanut "oikomasi" reseptin meillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. between, samaa mieltä, mutta olen lähtenyt rikkomaan rajoja eli pitää sitten vain uskaltaa kokeilla uutta. Jos ei heti onnistu, niin sitten seuraavalla kerralla. Hyvä jos sain sinuakin rohkaistua oikomaan mutkia suoriksi;)

      Katsoppa, miten pitkälla kaavalla teen kalasopan liemen, mutta mistä tulevatkaan perunat ja muut kasvikset...ja mistä tulee kaikkien salaattiemme kastike: Tzatziki-dippipussijauheesta eli sitä vain kermaviiliin ja vähäksi aikaa kylmään. Siinä se on.

      Poista
  5. Lihapullat- mikä ihana keksintö. Niin suomalaisena, marokkolaisena, aasialaisena kuin turkkilaisenakin versiona. Ja KIITOS vielä vielä vielä kerran kirjasta. Hain tänään sen postista ja ihailin jo kertaalleen läpi. Ulkona on luminen maa ja lisää vaan tupruttaa. Koitan olla antamatta sen vaikuttaa mielialaan ja rakennan jo unelmien ruukkupuutarhaa. Toteutuksesta en osaa sanoa. Sitten joskus kuitenkin. Nimimerkillä: Kaksi ruukkua on jo ostettu:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar, ne ovat ja niitä tuntuu löytyvän monista kulttuureista.

      Ole hyvä <3 Mekin heräsimme täällä talveen, mutta en nyt jotenkin osaa tätä surrakaan, kun tämä on osa Suomen kevään kidutusta. Ainakin meillä vielä olevat lumipenkat saavat uudesta lumesta kyytiä ja satoihan täällä kunnolla vettäkin jokunen päivä sitten.

      Minä oikein odotan, että keksit haluta kasvihuoneen, kasvatat omat tomaatit, munakoisoit ja kurkut ja sinne niitä ruukkuja sitten paljon. Ja terasseille, parvekkeelle, rapuille. Yrtitkin kasvavat niisä upeasti. Olikon siinä sulle tulleessa kirjassa just se yksi tomaattisortti, josta minäkin aloin haaveilla.

      Kaksi! Kun olet 30 vuotta puutarhaillut, luku on aivan toista luokkaa;) Minä en enää voi ostaa ruukkuja, olen valvonnassa;) Koko kellari tursuaa niitä..., mutta toisaalta, kun alan istuttaa syyskukkia, on kesäkukilla vielä hyvä vauhti päällä ja sitten on aina tarvetta kokeilla myös jotain sisällä.

      Poista
  6. Siinäpä vähän samanlainen lihapullaruoka mitä tekee poikani isä,joka on marokonjuutalainen.laittaa vain reilusti chiliä sekaan;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, chilihän tässäkin ohjeessa on mutta minä joudun siitä sairaalaan. Tuo mun versio on minusta hyvää perusruokaa, kun siinä on kuitenkin paljon tomaattia, valkosipulia etc. Miten ikävää, että pidän niin paljon spaghetista;)

      Poista
  7. Taidan kokeilla, tosin täällä pitää hakea karitsanjauheliha turkkilaisesta kaupasta, muut eivät sitä juuri myy. Ras el hanout löytyy meidän maustekaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, minäkään en syö karitsaa, en mitään vauvaeläintä. Mutenkin olen syönyt lammasta viimeksi kai Kreikassa...

      Voihtan sinäkin tehdä tämän vaikka nautaan ja muuten noudattaa noita mausteohjeita. Meillä on aina jättipurkki Ranskan yrttejä ja olen huomannut, että se sopii moneen. Ei mitään kunnon kauppaa lähellä eli tämä on se luonnon keskellä asumisen hinta. En siltikään valita.

      Poista
  8. Kiitos vinkistä.Tätä, tätä nyt täälläkin tänään saarelaisittain , spagetti meillä on 100% täysjyvä durumvehnää, siis tummaa, luomu sellaista. Tykkään myös spelt täysjyvä pastasta, uskon ettei se ole niin pahan lihottavaakaan, nyt" huonon perunan aikaan" varsinkaan. Suosin spelttiä viljana aina, mihin nyt jauhoja tarvitsenkin mm. leipomisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, ole hyvä. Nyt todellakin on alkanut 'huonon perunan aika', joten mietin just elämää pääsiäisen jälkeen, pääsiäisenhän olemme muualla, ja taidamme laittaa alkuviikkoon jonkun riisiaterian.

      Me olimme kuopuksen ankarien ruoka-aineallergioiden takia ilman kotimaisia viljoja 16 vuotta, joten ihan normispaghetti maistuu senkin takia edelleen taivaalliselta ja kaiken huipuksi Lumimies valmistaa maailman parasta makaroonilaatikkoa tavallisesta makaronista. Syömme muuten niin perustervellisesti, että minun kolestroliarvonikin on paras mahdollinen. Kurkistappa Ruokareseptit Leena Lumissa ja sieltä tomaatti-mozzarellasalaatti eli caprese. Sitä kaksi kertaa viikossa, merikalaa kaksi kertaa viikossa ja vähemmän sokeria, niin on jo aika hyvin - mun mielestä;) Professori Piippo on nimennyt caprsesen maailman terveellisimmäksi salaatiksi ja nyt se on minunkin uskottava, kun labrakokeet sen näyttivät toimivan.

      Äiti valmistaa karjalaisjuurisena mm. tattaripuuroa uunissa, mutta se ei ole oikein meillä muilla saanut suosiota. Nyt me lähdemme sitten tekemään äidlle monella sortilla merikalaa, mutta anoppi lupasi vävylle ensin karjalanpaistia!

      Poista
  9. Kiitos Leena, tämä tuli juuri oikeaan aikaan minulle. Teen nimittäin huomenna valmiiksi kasan lihapullia pääsiäiseksi pikkuvieraiden varalle, joille ehkä ei lammas maistu. Ei sitä tiedä, viimeksi olivat epäluuloisia poronkäristyksen suhteen, mutta kun uskalsivat maistaa niin kylläpä maistuikin.
    Olen yleensä tehnyt lihapullat sillä kaikkein helpoimmalla tavalla kermaviili + pussisipulikeitto + kananmuna. Ehkä teen lapsille edelleen niitä ja aikuisille näitä mausteisempia iltasyömiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, ole hyvä ja kiva, että tuli tarpeeseen. Näistä tuli heti 'meidän lihapullat' ja nyt sitten voi vaihdella, minkä kanssa lihapullansa nauttii. Ja tomaatti, valkosipuli ja oliiviöljy ovat terveydelle hyväksi. Älä mitään sano, kun kuulin jutun eräältä eräretkioppaaksi valmistuneelta nuorelta, että kun Lappiin saapuu brittituirsteja, listalla ei saa olla poroa, sillä lapset alkavat itkeä, jos syödään Petteri Punakuonoa ja kuulin kyllä, että muutama aikuinenkin oli ollut ihan samaa mieltä. Paras ystäväni, jolta usein saan noita 'oikaise mutkat suoriksi' -vinkkejä, tekee pullansa samoin kuin sinä. Maistumisiin!

      Poista