keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Pääsiäiskakku ja pashanmakuinen jäädyke

Sain Minttulilta luvan julkaista tämän hänen kauniin pääsiäiskakknnsa kuvineen ohjeineen. Kiitos♥ Tosin Minttulilla tämä upeus on nimeltään sitruuna-marenkitorttu, mutta minulle tämä on kuin kakku. Kaikkihan tietävät minut ja leipomisen...

Pohja:

120 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl vettä

Täyte:

3 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
2 rkl voita 
3 keltuaista
2 sitruunan mehu

Marenki:

3 valkuaista  (huoneenlämpöiset munat!)
6 rkl sokeria

Nypi voi, jauhot ja sokeri sekaisin ja lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtovuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Jäähdytä.

Täyte: Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Jäähdytä.

Marenki: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokeri vähän kerrallaan.

Lisää kiisseli torttupohjan päälle ja levitä tai pursota marenki kiisselin päälle. Paista torttua n. 175 asteessa kunnes marenki on saanut väriä. Varo tummumista, sillä palaa helposti. Jäähdytä ennen tarjoilua.
Tässä vielä pashanmakuinen jäädyke, jonka ohjeen löydät täältä

Pääsiäisnauttimisiin!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

24 kommenttia:

  1. Tuo on herkullinen!! Itekkin teen vastaavaa mutta kiisselin maitoon enkä laita voita :)). Voisin kokeilla tälläkin ohjeella!! Sopii pääsiäiseen mainiosti :). Kiva kun jaoit ohjeen! Luvan kanssa :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bikke, takuulla. Edesmennyt anoppini sanoi aina, että hänen keittiönsä salaisuus on voi ja kerma. No, toki siinä oli hänen taitonsa myös.

      Minä en leivo muuta kuin tiikerikakkuja anopin ohjeella ja joulupiparkakkuja. sen sijaan olen intohimoinen ruuanlaittaja, mutta aina jaksan ihailla muiden leipomuksia. Ja maistella ja mainostaa - luvalla;-)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, pitää joskus kokeilla. Näyttää herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanilja, ole hyvä. Tällaisina lumisina välipäivinä, kun seuraavasta kirjasta uupuu vielä yksi kuva, on sopiva aika huomata, että pääsiäinen on ihan kohta.

      Tuo Minttulin kuva on kuin pääsiäiskortti!

      Poista
  3. Nami, aikas herkulliselta kuulostaa! Pitääpä testata! Helpot ohjeet, joissa ei voi epäonnistua = minun juttuni;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan kaakelitakan talossa, kaikki juhlapyhät ovat herkullisia. Siinäkö niiden taika;-)

      Ohjeet olisivat ehkä jopa minulle mahdollista valmistaa...

      Poista
  4. Kiitos kun julkaisit ♥ Pieni vinkki vielä marengin kanssa: käytä huoneenlämpöisiä munia marenkiin..
    Pashajäädyke on myös namia, kokeiltu jokunen vuosi sitten!
    Täällä tulee taivaan täydeltä LUNTA!
    Mukavaa keskiviikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos sinun♥ Hyvä kun kerroit, lisään sen tuohon ohjeeseen. MINÄ en olisi tiennyt.

      Pasha kuulostaa niin hurmaavan slaavilaiselta...en ole vieläkään toipunut Anna Ahmatovasta ja Anna Karenina -elokuvasta...

      Meillä sataa märkiä rättejä, kuten asian sanoisi kirjailija Herta Müller. Kävin silti lenkillä, mutta en ala kolata tuota raskasta loskaa. Ei täällä tähän aikaan yleensä tällaista ole ollut. Koko talvi on ollut niin lämmin, että R. vakuuttaa ilmaston lämpenemisen olevan nyt täyttä totta.

      Arvaa mitä: Minulla on taas tiikerikakku uunissa...Elämäni ainoa este saavuttaa takaisin unelmavyötäröni. Mutta jos yhden siivun sitä päivässä niin...salliikohan elämä ja mun suvimekot. R. tykkää erityisesti kun kotiin tullessaan tavoittaa tigrukakun tuoksun;-) Kodikasta!

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  5. Oijoi, kuulostaa vaarallisen herkulliselta tuo kakku! Tätä voisi kokeilla, kun vaihtaisi vehnäjauhot gluteenittomiin.

    Pasha on kanssa sellainen kaloripommi, että ihan jo tuleva pääsiäinen hirvittää :) Mutta niin hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, just niin ja oijoi! Kunpa tietäisit, mikä kirja tulee heti kun saan kuvat...Minä en ikinä laihdu. Pakko!!! Mulla on veto Bessun kanssa. Sinä kuulut kööriin, mutta kun en ole ehtinyt meilata.

      Minä tein vallan kaiken gluteenittomista jauhoista 16 vuotta. Osa onnistui hyvin, osa ei. Joskus voi korvata myös perunajauholla...

      Se ei ole mitään verratuna pääsiäiseen äidillä. Siellä odottavat juuri ne maailman parhaat karjalanpiirakat. Söin ihan aikuisena kerran itseni niistä kipeäksi. Kaikki nauravat juttua vieläkin, eivätkä anna sen vaipua unholaan.

      Miksi kaikki hyvä on niin kalorista...

      Poista
  6. Hei Leena, pitkästä aikaa!

    Melkein kuola valuu suupielestä.;) Mentoninpiirakka on mun suosikkia. Se on siis sitruuna-marenkipiirakka ja ohje suunnilleen sama kuin tämän. Tiedätkö, ajattelin juuri tänä aamuna (ikuisessa makeannälässäni?), että tekisi niin mieli sitruunapiirakkaa ja pohdinkin, että Naistenpäivähän voisi ollahyvä (teko)syy leipomiseen. Nyt kun sinä postasit tämän, sehän on ihan selvä merkki, että perjantaina leivon..:)

    Huomasit varmaan Hesarissa, jo aikaa sitten, Ian McEwanin Makeannälän arvostelun. Kriitikko totesi, ettei ehkä McEwankaan ihan täydellinen ole, sillä Makeannälkä ei hänen mielestä yltänyt aivan McEwanin muiden loistavien kirjojen tasolle (tms.). Minua huvitti, että tämän tiedonhan luin jo aiemmin Leena Lumista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna!

      Niin minullakin. Elämä on epistä. Pitäisi löytää se hoikempi minä ja koko ajan on herkut vain mielessä. Selvästi yrität sanoa, että piirakka on tälle oikeampi nimi kuin kakku;-)

      Aloitin viime viikolla haasteohentumisen, mutta taas on tiikerikakku uunissa...Todistan itselleni, että se on minulle se viikon ainoa makea, kun suklaat ja jätskit on nyt ihan pois kokonaan. Makeisista taas en välitä. No sitten on tietysti vielä se piilosokerin kirous...

      Leivo vaan ja tee kaksi! Jääkaapin ovessa on magneetti, jossa on suloinen pikkukisu ja teksti: "Luoja - jos et voi tehdä minusta laihaa...please, tee ystävistäni lihavia!"

      Luin sen hyvin tarkkaan;-) No juu, mutta sitten toinen kriitikko oli kanssani aivan eri mieltä Konstigin kirjasta ja Katja Ketun Kätilöä ei otettu edes Finlandia -ehdokkaaksi. En muuten niin välitä, mitä muut sanovat ja pidän aina oman pääni, mutta on kiinnostavaa miettiä, miten eri tavalla me koemmme kirjat. Tosin McEwan-arvostelija oli nyt samoilla linjoilla kanssani. Pidän edelleen kiinni siitä, että Konstigin kirja on hyvä, sanoi Hesari sitten mitä tahansa.

      Poista
  7. Tuo jäädyke näyttää kyllä aika herkulliselta, sitähän vois kokeilla jo ennen pääsiäistäkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioni, hyvin voi ja monta ehtii vielä syödä ennen sitä. Minä täällä vellon katkerassa morkkiksessa, sillä menossa on vasta toinen viikko hoikempaan elämään ja nyt uunissa on tiikerikakku!!!

      Nykyihmisen kirous on se, että mistään ei saisi enää nauttia.

      Poista
  8. Hih, luin otsikosta ensin epähuomiossa "pahanmakuinen jäädyke" :) Mutta sekä jäädyke että kakku kuulostavat ja näyttävät herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luru, minä luen usein väärin ja silleen, että asia saa uuden merkitysksen;-)

      Varmasti hyvää!

      Poista
  9. Ei tuollaisia herkkuja pidä näyttää, kun pöksyt kiristää jo muutenkin... Lurpsista vaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaiselämää, toki esittelen: Minullakin housut kiristävät, joten ihan epistä, jos ei myös sinulla;-)

      Aaaah, taidankin ottaa nyt teetä ja tiikerikakkua...

      Poista
  10. Odotin jännityksellä minkälainen pahanmakuinen kakku on. No ihastelin ja makustelin hienoa sitruunanmakuista pääsiäiskakkua. Se ainakin on hyvää.
    Sitten siirryin pahanmakuiseen ja lueskelin tekstin taas ihan juuri noin. Kunnes ajattelin ulkonäköä katsellessani, että eihän kakku näytä pahanmakuiselta. Silmäni liukuivat takaisin tekstiin - tietenkin sehän on pashanmakuinen.
    Kärsimättömän silmät rekisteröivät suurpiirteisesti vain joka toisen kirjaimen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, sehän olisi aika herättävä resepti. Vielä minä tämän teen!

      Minttulin kuva on todella houkuttava.

      Sama täällä ja miten hassua, kun usein asia kääntyy silloin vastakohdakseen.

      Poista
  11. Oih mikä ihanuus! Tämä kakku menee kokeiluun pääsiäisen aikaan <3 Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, just niin. Ole hyvä ja: "Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!"

      Poista
  12. Oi, että kuolaan! Sitruuna-marenkikakun taidan tehdä tänä pääsiäisenä. Se on eräs suosikkiherkkuani ja siihen liitty monta mukavaa muistoa. Oikeaa phassaa pitää aina pääsiäisenä olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita ja mää kanssa;-) Ja katso miten hurmaavalta se näyttää Minttulin upeassa kuvassa. Ihan kuin pääsiäiskortti.

      No, minä menen äidille ja siellä on muut tarjoomukset ja kaikkea on monella sortilla, sillä kun karjalainen nainen on suurimman osan ikäänsä asunut Satakunnassa, yhdistyy kuin kaksi rotua, jossa mikään tarjoomus ei riitä. Odotan innolla Suomen parhaan karjalanpiirakoitten leipojan perunapiirakoita ja sitten tulee valtaisa täytekakku yhdeltä baakarilta ja mämmiä ja kuohukermaa ja...

      Poista