maanantai 15. kesäkuuta 2009

Hansaruusu - Vaatimaton suven kuningatar


Hansaruusu, Rosa rugosa, on helppoutensa takia suotta väheksytty Suven Kuningatar. Kukat ovat suuret, tiheään kerrannaiset ja kukinta kestää alettuaan aina pakkasiin asti. Menestymisvyöhyke I-VII.


Ja se hurmaava tuoksu! En koskaan pääsee ohitse oman Hansani, nuuhkimatta kukkaa. Kuka muu pysäyttäisi minut miljoonasti!/ When passing by my Hansarose, I always smell those incredible flowers. Nobody stops me millions of times but only my Hansa!


Vakuuutan, että tämä kurttulehtiruusuihin kuuluva kanis ruusu kukkii vielä lumestakin:
Tämän kuvan Ilona Pietiläinen valitsi kirjaansa Talven taikaa
Haluan ylistää tätä hansaa, kurtturuusuista ihaninta, joka kasvaa meidän sisääntulossamme oikealla, mutta samalla myös ihan tavallista kurtturuusua, joka kasvaa sisääntulossa vasemmalla puolella. Sitä on metreissä enemmän ja nyt olen keksinyt kerran isuttaa vanhojne ruusujen joukkoon valkoista kurttua ja se on aivan hennon vaaleanpunainen nuppuna:
Leikkaamme kurtturuusmme matalaksi noin 5-7 vuoden välein. Nyt on kai mennyt jo 7 vuotta, mutta kun emme millään raaskineet....vielä.
Nämä ruusut eivät vaadi oikeastaan mitään, kun ne on kerran istuttanut. Meidän on yli 30 vuotta vanhoja kaikki näistä paitsi ei tuo valkoinen kurtturuusu, ja vain joskus alasleikkaus, juuristoalue mielellään kasveista vapaaksi, mutta kestävät kyllä juurellaan varhaisia sipulikukkia kuten scillaa ja taitaa siellä olla jokunen esikkokin, kirvoja jos näen nuppuvaiheessa, ruiskutan ne samalla kun juhannusruusutkin ja kaikki saavat keväisin annoksen kanankakkaa tai hyvin kierrätettyä kompostimultaa eli ei siis suoraan biokompostorista, vaan aumakompostin läpi kierrätettyä.
Juhannusruusu kukkii noin kaksi viikkoa ja on juuri oikea ruusu Suomen sydänsuveen.
Ristinummiruusu aloittaa samaan aikaan juhannusruusun kanssa, mutta kukkii hyvillä ilmoilla eli sopivasti sadeta, sopivasti aurinkoa, kuukauden, tämä vaatimattomuuden valtiatar, joka osaa yllättää:
Tämä oli kuitenkin kurtturuusujuttu, joten voimme vaikka muistella, miten kauniita sekä hansa että muut kurtturuusut ovat myös talvella:
Lumista kiulukkataidetta ja

mitä ilmeisemmin tosi kova pakkanen, mutta kaunista.
Tässä jo kevättalven rusottavaa valoa runsaalla lumella.
Nyt on kuitenkin heinäkuu 2014 ja joka päivä tuntuu aukeavan tällainen uskomaton ihanuus...ja tätä jatkuu jonnekin loka-marraskuulle.


Love
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa

2 kommenttia:

  1. Tosi, Hansa on mahtava, kestävä, ei tee juuriversoja, tuoksuu hyvälle, kukkii kauan, hyvät C-vitamiiniset ruusunmarjat. Enkä sano tuota vaan sen takia, ett minua kutsuttiin Hansakai ;)

    Omastani leikkaan pois vanhimmat oksat ehkä joka 5:s vuosi, tai harvemmin.

    VastaaPoista
  2. Minäkin hyvin varovainen tämän leikkaamisessa, ehkä liiankin. Edes Päämies ei saa tätä hoitaa, vaikka muut puistoruusut luotan hänelle.

    VastaaPoista