maanantai 4. heinäkuuta 2011

TIETOPÖLLÖ-PALKINTO RAILI MIKKASELLE

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinto on myönnetty kirjailija, VTM Raili Mikkaselle tunnustuksena korkeatasoisesta lasten ja nuorten tietokirjatuotannosta. Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa Sastamalassa 1.7. jaettu palkinto on suuruudeltaan 8000 euroa.

Raili Mikkanen on kirjoittanut lapsille ja nuorille yli 35 vuoden ajan. Hänen uusin kirjansa Suomen lasten linnakirja ilmestyi helmikuussa 2011.

Palkintoperusteluissaan Suomen tietokirjailijat sanovat mm. seuraavaa:


Raili Mikkanen on monipuolisen luova lasten- ja nuortenkirjailija, joka on uudistunut ja vallannut uusia alueita koko uransa ajan. Nuortenkirjailijana Mikkanen on myös historioitsija, joka saa lukijansa syttymään suomalaiselle kulttuurihistorialle kuin myös oman maamme historiaa sivuavaan menneisyyteen kuten Meren ja ikävän kiertolaisissa.


Mikkasen historialliset nuortenromaanit perustuvat huolelliseen taustatutkimukseen. Ne ovat luotettavia tietolähteitä, joissa romaanimuoto korostaa historiantutkimuksen löytöretkiluonnetta ja tositarinoiden seikkailullisuutta. Mikkanen tutustuttaa lukijan päähenkilöihinsä älyllä ja sydämellä.


On tavattoman arvokasta, että vastaanottavaisessa iässä oleva nuori saa tilaisuuden löytää omia juuriaan ja yhteyksiä siihen menneeseen, josta hänkin on kotoisin. Nuori ei ole koskaan yksin, kun hän löytää johtolankoja omaan kulttuuriseen taustaansa ja saa eläytyä kiehtovien persoonallisuuksien vaiheisiin. Tämän yhteisyyden kokemuksen Mikkanen tarjoaa lukijalle yhdistämällä tietokirjallisuuden eetoksen kaunokirjallisuuden keinoihin. Mikkasen romaanit ovat kielellisesti antoisia ja rikkaita ja kutsuvat lukijan mukaansa: historia kuuluu sinullekin, olet osa sitä, tule mukaan!

4 kommenttia: