torstai 12. joulukuuta 2013

Graavilohirulla korvasienikastikkeella

Meidän joulupöytämme kunkku ei ole kinkku, vaan kala. Laitamme kalaa ainakin viidellä sortilla ja yksi resepti vaihtuu vuosittain. Tämän vuoden kokeiluksi valitsin graavilohirullan korvasienikastikkeella. Ohje on Kaisa Kuokan ja kuva Aleksi Kuokan. Resepti löytyy myös ihanasta joulukirjasta 24 askelta jouluun. Kiitos!

graavilohta
25 g kuivattuja korvasieniä
1 sipuli
2 rkl voita
2-3 dl kermaa
suokaa
mustapippuria

Keitä kastike - Liota korvasieniä ensin kunnolla. Hienonna sitten sienet sekä sipuli. Sulata voi kasarissa ja lisää sipuli. Anna sipulin pehmetä hieman ja lisää sienet. Paista hetken verran ja kaada joukkoon kerma. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes se on sopivasti kiehunut kasaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kokoa rulla - Levitä muovikelmua pöydälle ja levitä sen päälle tasaiseksi kerrokseksi ohuita graavilohiviipaleita. Kaada sitten jäähtynyt korvasienikastike lohen päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Pyöritä rullalle ja kääri tiukasti muovikelmuun. Laita lohirulla pakastimeen.

Tarjoile - Ota lohirulla pakastimesta 15 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa vielä hieman jäinen rulla viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Tarjoile graavilohirulla vasta, kun se on sulanut kokonaan.

Muista aina keittää kuivatutkin korvasienet kahteen kertaan huoellisesti ja vaihtaa keitinvesi!

Guten Appetit!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

Ruokakirjat Leena Lumissa

14 kommenttia:

  1. Kyllä minäkin nautin enemmän joulupöydän kalasta kuin esim. kinkusta. Joulupäivän ateriaan on nyt myös vakiintunut lipeäkala (jota kliseemäisesti inhosin lapsena mutta ihastutti tulevan anopin tarjoamana v. 1992 :) ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämän krestomatia, sama täällä ja siihen on monta syytä...

      Me mieheni kanssa pidämme lipeäkalasta, jota myös lapsena inhosimme, mutta meidän nuoret eivät tule ollnekaan, jos talossa tehdään lipeäkalaa;) Nautimme kahdestaan lipeäkalaa välipäivinä nuorten lähdettyä. Minäkin ihastuin lipeäkalaan edesmenneen anoppini tarjoamana. Oi noita ihania anoppeja!

      Poista
  2. Oi, nam.. kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Meidän joulukalat tilattu perinteikkäältä kalaliikkeeltä, mutta tämä olisi kyllä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, tätä on nyt pakko kokeilla. Voithan tilata lisää lohta ja tehdä tämän sitten itse. Ethän kai valmiina kaloja tilaa...Me ollaan välillä haettu kaloja Luvialta asti, kun meille se merikala on kova juttu, mutta onneksi harkukaupungissa on nyt Mäkisen kalaliike, joka on porilaislähtöinen.

      Poista
  3. Aivan mielenkiintoiselta vaikuttaa ja nätti kuva.
    Meillä popsitaan kinkkua kyllä, tosin graavikalaakin on.
    Ehkä uudeksi vuodeksi, vaan eipä ole korvissieniä ..
    Leppoisaa iltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seijastiina, kiinnostava ja nälkä tulee kuvaa katsoessa;)

      Meillä kuluu kinkkua tosi vähän. Minulta meni siihen halut, kun näin miten sikoja pidetään huonosti. Tosin en ennenkään ollut sen perään kovasti ja tytär ei myöskään siitä pidä yhtä paljon kuin kalasta. Miesväki sitä sitten, mutta kaikki tykkäävät kalasta eniten.

      Kuule, noita kuivattuja korvissieniä myydään siellä sun täällä. Koitappa kysyä vaikka lähimmästä Mestarin Herkusta. Itse ostan niitä Kodin Ykkösen tiloissa joulunaikaan myyvältä sieniherralta ja kaikki on kuivattua ja nätisti purkeissa.

      Kiitos samoin.

      Poista
  4. Lohirullat ovat kuuluneet vuosia meidän kalaherkkuihin, teen myös kylmäsavulohesta!
    Käteviä tarjottavia, voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen. Korvasieni sopii varmaankin oikein hyvin. Muuten, kuivattuja korjasieniäkin pitää keittää ennen ruoaksi valmistamista, myrkyn poistamiseksi.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, laita nyt ihmeessä se sun resepti sinne blogiisi! Tai jos viitsit kuvata sitten kun olet tehnyt, edes yhden kuvan, please. Minä lupasin olla tänä vuonna jouluna tekemättä blogia, joten...;)

      Sinäpä sen sanoit: Minä teen tämän paljon etukäteen!

      Ihan tosi? Me ei olla ikinä tehty niin...kauheaa. Mitenköhän tähän sopisi kuivatut suppikset? Kiitos vinkistä (=hengen pelastamisesta), mutta outoa, että kukaan myyjä ei ole sitä ikinä sanonut...

      Poista
  5. Kuulostaa herkulliselta vaikka en kalaa syökään. Korvasienet ovat herkullisia, Evira suosittelee kuivattujenkin korvasienten ryöppäämistä kahteen kertaan liotuksen jälkeen. Ja liotus- sekä keitinvesi on heitettävä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, katso Minttulin kommenttia. Ihme, että me ollaan hengissä...En ole ikinä uskaltanut laittaa tuoreita korvasieniä, mutta minä olen tietämättömyyttäni luullut, että ne kuivatut on ensin keitetty...

      Tiedän, että edes sitä keitinveden höyryä ei saisi hengittää. Taidan laittaa suppiksia tuonne väliin.

      Poista
  6. Oi nami nam nam. Peijakas että harmittaa kun raskaana ei saa syödä graavilohta. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aletheia, minä en muuta syönytkään kuin graavikalaa molempien raskauksieni aikana. Kummatkin myös riskiraskauksia ja sitä varten hoitava professori suositteli konjakkia silloin tällöin;) Ai niin, se maustekurkkuhimo, siihen melkein kuolin tai mieheni, jonka piti hakea sitä vaikka yöllä;)

      No, nautit sitten senkin edestä kun vauva on maailmassa . Onnellista odotusta ♥

      Poista
  7. Herkullinen ohje. Koska korvasieniä ei nyt ole missään ei pakastimessa eikä kaupassa, ajattelin josko käyttäisin siitakesieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, niitä korvasieniä myyvät yksittäiset myyjät siellä sun täällä. Meillä mm. Kodin Ykkösen tiloissa.

      Minä taas mietin sopisiko tähän suppikset...

      Poista