tiistai 3. joulukuuta 2013

Asko Sarkola on Valonkantaja!

Tämä päivä on täynnä valoa. Tähdet syttyivät, kun teatterinjohtaja Asko Sarkola valitsi kirjallisuuden Finlandian 2013 saajaksi Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. Harvoin, jos koskaan olen kokenut minkään kirjallisuuspalkinnon jaossa vastaavia tunnetiloja. Harvoin, jos koskaan 'raadit' ovat valinneet niin, että minä julkistuksesta polvilleni lankeaisin tai kyynelehtisin ilosta. Harvoin jos koskaan, olen lukenut yhtä hyvää kirjaa jälkeen Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen kuin on Pelon Jokapäiväinen elämämme. Harvoin, jos koskaan on tuntunut kirjallisuuden vuoksi näin lumotulta elää. Harvoin, jos koskaan olen palanut näin roihuten kirjan tähden. Kiitos ihana itsevaltias Asko Sarkola, olet Valonkantaja ♥ Kiitos Riikka Pelo elämyksestä, jonka jälki on sielussani sateenkaaren tuolle puolen ja lämpimät onnittelut ♥

Sarkolan ratkaisu ja Riikka Pelon upea puhe

onnesta sekaisin, tähtisumusta humalassa
Leena Lumi

Feeling Good

40 kommenttia:

 1. Aivan samanlaisia tunnetiloja kävin läpi. Ensin voittajan julistus ja sitten Pelon kaunis puhe saivat veden silmistä liikkeelle. Huhtikuusta saakka olen jakanut joka puolille Pelo-ilosanomaa ja se kannatti. Loistava voittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, tämä on niin täydellistä! Minä...niin, itkin, nauroin, kaikkea ja sitten kuuntelin hartaana Pelon kauniin kaunista puhetta. Jaana, minä myös siitä hetkestä kun kirjan luin. Tämä on ollut minulla nautinnollinen missio, kuten sinullekin. Minulle paras voittaja ikinä. Ja Sarkola on niin ihana, että en sanotuksi saa!

   Poista
 2. Kertakaikkisen upea juttu! Vaikkei Jokapäiväinen elämämme ollut ihan minun kirjani, on se tavattoman hieno: hyvin kirjoitettu, loistokkaasti rakennettu, koskettava - ja millainen loppu! Olen hyvin iloinen, että Pelon romaani voitti.

  T. Lumiomenan Katja toisella tilillään (unohdin oman Blogger-salasanani! Apua!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tämä ei unohdu ikinä! Uskon, että olet tästä yhtä onnellinen kuin minä, vaikka minulle tämä on sielukirjojen ykkönen, meni suoraan päähän ja sieluun ja vereen. Pelo on sanoinkuvaamattoman ihana ja Sarkolaan olen tästä päivästä ihastunut.

   Minä unohdin kaiken muun ja juon nyt vain tätä hetkeä: Tee sinäkin niin ♥

   Poista
 3. Onnittelut siis sinullekin valinnasta! En ole lukenut Pelon kirjaa, mutta aion sen kyllä tehdä. Kävin kertaamassa, mitä sinä kirjoitit aikoinaan Jokapäiväisestä elämästämme, ymmärrän ilosi tästä valinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, kiitos! En muista milloin kirja olisi ollut niin yhtä mieleni kanssa kuin tässä on kaikki, kaikki...

   Poista
  2. Vielä lukematta, mutta luen kyllä...varmasti!

   Poista
  3. Irmastiina, kuumasti suosittelen!

   Poista
 4. Oli heti rynnistettävä sinun blogiisi katsomaan, kun kuulin uutisesta. Tämä on sinulle varmasti aivan erityinen päivä!

  Ajattelin illalla viimeiseksi ennen nukahtamistani, että voittaja on varmaankin joko Koskinen tai Pelo. Olen onnellinen Pelon puolesta, vaikka minä en omakseni kirjaa kokenutkaan. Palkinto tuo paljon näkyvyyttä ja mahdollisuuksia taitavalle kirjoittajalle.

  Ehdokkaiden joukossa oli hienoja kirjoja tänä vuonna - on selvästi ollut hyvä kirjavuosi kotimaisessa kirjallisuudessa.

  Hieno kirja, joka saa nyt monta, monta lukijaa!

  Jokos kuohujuoma on kylmässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen Kirahvi, tämä on ikimuistoinen päivä.

   Näin ajattelin minäkin. Peloa tietty toivoin, sillä on Koskista vahvempi, joskin Koskinenkin on yllättävän hyvä. Ei vain ihan yllä...parhaaksi. Suorastaan palvon nyt Sarkolaa, sillä hänhän tämän mahdollisti! Minulle Pelon kirja on ilmaa, jota hengitän. Pelo on myös huomattavan miellyttävän oloinen persoona. Hänen puheensa oli huippukaunis.

   Minä just soitin ja varmuuden vuoksi varasin vielä yhden, kun pääsen huomenna kaupoille vasta jälkeen puolen päivän. Paras ystäväni toivoi tätä joulupakettiin aamupuhelussamme, joten tietty tonttu tuo, mitä hän haluaa;)

   Sehän tässä vähän mättää, että sitä ei ole talossa...huomenna noudamme eli pieni viive tällä kohtaa. Ja R:llä on tänään korisilta. Kohotamme huomenna sitten maljat tälle asialle. Minä aion elää tästä onnesta kauan...

   Tunsit hyvin aatokseni eli 'nyt Leena siellä kyynelehtii ilosta';)

   Poista
 5. Kuultuani valinnasta olin onnellinen sekä Sinun että Riikka Pelon puolesta. Asko Sarkola on tehnyt hienon valinnan. Onneksi olkoon Leena! Onnen hetkesi jatkukoon!

  Luin kirjan jo kesällä, pidin siitä ja lapsi lupasi antaa sen joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos. Olen niin kuin olisin itse palkinnon voittanut, mutta on tämä niin hienoa, että huimaa. Sarkola yllätti minut...

   Jokapäiväinen elämämme kestää monta lukemiskertaa. Aion itsekin lukea sen vielä monasti. Nyt just mietin, että kirjasta saisi aivan mielettömän elokuvan ellei rooleihin vain valittaisi liian tunnettuja kasvoja. Onnen hetkemme jatkukoon!

   Poista
  2. Näin sen pitikin mennä. Palkinto tuo lisää nimeä. mutta se on myös taloudellinen kannustus. Kirjoittamisen rauha ei ole pieni asia kirjailijalle. Se on tärkein. Lisäksi Pelo kirjoittaa romaanitaidetta, josta Alex Matsonkin pitäisi. Lisäksi Pelo kirjoittaa kirjan, jonka lukija lukee intohimon ja ihmettelyn vallassa aina viimeiselle riville, Olen kyllästynyt suomalaisen normaaliproosan tylsyyteen, joka aliarvio lukijan tai sitten kirjoitetaan laskelmoidusti. Ei se niin mene. On kirjoitettava sielu verellä, vaikka esimerkkinä Anna Tsetajevan traaginen elämä.

   Poista
  3. Sebastianos, sinäpä sen sanoit. Kaikesta samaa mieltä.

   Poista
 6. Hienoa, että suosikkisi voitti :)

  VastaaPoista
 7. Hih, nautin niin innostasi tämän kirjamaailman suhteen ja tiesin heti, että nyt on Leenan päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, ehdit siis ihan tosi seurata minun vaellustani kirjojen intohimoisessa meressä;) Juu, nyt on just mun päivä, mutta ehkä täälltä säteilee sinullekin: Lueppa tämä kirja viimeistään joulun ajan hitaina viikkoina.

   Poista
 8. En ole tuota kirjaa lukenut mutta olet sitä niin kehunut että Sarkola varmaankin teki sen parhaimman valinnan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sinähän tiedät, että minä luen vain parhaita kirjoja;) Ihan tiettyyn hetkeen asti Sarkolan puhetta pelkäsin hänen valitsevan Rasputinin, joka ei yllä ihan samaan, sitten Sarkola liikuttui kertoessaan millainen kirja voittaa ja se oli siinä ♥

   Poista
 9. Kiitos Leena, kun laitit tuon kirjailijan juhlapuheen!
  Heräsi kyllä jo tuosta puheestaan mielenkiinto kirjaan ja kirjailijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, ole hyvä. Pelon karisma on yhtä vahvan kaunista ja tyylikästä kuin hänen tekstinsä.

   Poista
 10. Kun luin Pelon kirjan toivoin kovasti, että se valittaisiin Finlandia-ehdokkaaksi ja ilo oli suuri, kun niin kävi. Nyt vielä voittokin. Aivan mahtavaa! Toivottavasti kirja käännetään mahdollisimman monelle kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, sama täällä. Tämä päivä on laatukirjallista tähtisumua! Minäkin toivon runsaita käännöksiä, mutta näen kirjan nyt jo myös elokuvana;)

   Poista
 11. Onnitellen täältäkin, ihana juttu kirjailijalle ja myöskin sinulle ♥
  Kirjan luen talven aikana kaikessa rauhassa syventyen, sitten kun jouluhössötykset ja tammimatka ovat takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos ♥

   Just niin minäkin luin Jokapäiväisen elämämme, joka vaatii paljon, mutta antaa vieläkin enemmän.

   Poista
 12. Niin kuin blogissani totesin, en kokenut Pelon romaania omakseni. Mutta sen ansioita en voinut kiistää ja olen iloinen, että se päätyi hienosta joukosta voittajaksi. On todella hienoa, että niin moni on kirjasta hurmaantunut - ja nyt myös Sarkola. Sydämelliset onnittelut Riikka Pelolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, eihän meillä voi kaikilla olla sama maku ja intohimo, Mutta mielestäni Pelon kirjassa oli monta kiinnostavaa asiaa runouden lisäksi eli tuonaikainen Venäjän älymystön asema vallankumouksen jaloissa, emigranttius ja paluu sekä varmaan kaikkia kiinnostava erikoinen äiti-tytärsuhde. Ja miten Pelo siitä kirjoittikaan!

   Oli mieletöntä huomata, miten aidosti hän oli vaikuttunut. Onnittelut Riikka Pelolle ja onnea meille, että saimme tämän kokea.

   Poista
 13. Tuo monien kehuma kirja on vielä lukematta, mutta onhan se luettava, jotta tietää mistä puhutaan:)
  Odotin innolla Sarkolan valintaa. Ei taitanut olla vaikea valinta:)
  Mukavaa viikonjatkoa♥!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, joulun pitkinä, raukeina viikkoina sitten...

   Sarkolta vaikutti aika myydyltä;)

   Kiitos samoin sinulle ♥

   Poista
  2. Oi Leena kuinka kauniin tempaisevaan iloosi on ilo yhtyä!
   Kerroit syvimmistä tunnetiloistasi tilaisuudesta, jota tässä liikuttuneena luen ja aivankuin olisin ollut vierelläsi näkemässä ilon kyyneleet ja onnen tuntemuksesi siellä vallitessa. Olet niin hyvä ja lämmin, Ilon kyyneleitä tästäkin päivästä eteenpäin Onnen tuntemuksineen. Silmäsi ovat kuin kirkkaat tähdet<3
   Valoa, Iloa ja Toivoa<3

   Poista
  3. Sirkka, tempaudu mukaan vain;)
   Ilon kyyneleet ovat elämän suloisia puroja, joiden virta on niitä hetkiä jolloin luotamme elämään vahvimmin. Oi kiitos kauniista sanoistasi ja kiitos samoin sinulle ♥

   Tähtien valoa!

   Poista
 14. Kiittäen ja onnitellen, Leena-IhaNainen:)

  ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos ja ole hyvä, Aili-Ihanainen!

   ♥♥♥

   Poista
 15. Mä oon tästä niin tyytyväinen ja onnellinen! Muut varmaan on jo kyllästynyt mun aina uudelleen alkavaan hehkutukseen. Mutta täällä varmaan voin vielä hyristä ilosta, kun arvaan, että säkin jaksat loputtomiin tätä iloa ja ylistystä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, niin minäkin! Me ei ainaskaan kyllästytä;) Minulla saat maailman tappiin hehkuttaa tätä kirjaa ja mä sitten sun kanssa.

   Poista
 16. Riikka Pelo on NIIIN ansainnut tämän voiton. näin uskallan sanoa, vaikka en kaikkia ehdokkaana olleita kirjoja ole lukenutkaan.
  Hienoa, että meillä Suomessa on näin upeita kirjailijoita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, sen uskaltaa sanoa, vaikka ei olisi lukenut muuta kuin Sinuhen ja Jokapäiväinen elämämme.

   Ja hienoa, että saimme tämän elää ♥

   Poista