tiistai 17. kesäkuuta 2014

Siika - limettigraavattu

Koska syömme kalaa pari kertaa viikossa, yritän aina keksiä uusia tapoja valmistaa sitä. Tämä vinkki löytyi äitini luona jostain lehdestä, mutta siinä oli käytetty näyttävämpää lohta. Tämän siis luonnollisesti voi valmistaa kummasta kalasta vain. Me käytimme nyt merisiikaa.

600 g siikaa (2 fileetä)

päälle:

3 limettiä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

koristelu:

2 limettiä
tilliä

Nypi ruodot pois kalasta. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä vetisellä.

Lado viipaleet tarjoiluastiaan. Purista limetin mehu siian päälle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Laita kannen alle graavaantumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Meillä oli kyllä yli yön, mutta olemme juuri graavikalaa varten hankkineet sellaisen jännän matalan, kannellisen astian, jossa on irrallinen ritiläpohja, joten kala ei siten vuorokautta uinut limettimehussa. Kuvaan astian teille joskus, sillä siinä on myös kylmäpatteri, joten se on täydellinen tarjoiluastia graavikalalle suven ruokapöytään puutarhaan tai terassille.

Koristele kalaviipaleet limetin viipaleilla ja tillillä.
Kalan kanssa maistuivat nopeasti kiehautetut parsat, joiden päälle oli sulanut Herkku-Oivariinia sekä perunasalaatti uusista perunoista, jonka kera tzazikia helpolla tavalla. 

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

30 kommenttia:

  1. Kiitos, kyllä nyt olis Appetit, mutta kun ei näy missään graavisiikaa, silli kermakastikkeessa saa nyt riittää meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, toivottavasti Suomen lomalla saatte;) Silliä meillä on aina jotain jossain liemessä suviaikaan - lisäksi, varoilta.

      Arvaa mitä: Älä järkyty, mutta tänään täällä satoi lunta. Piti helteiden jälkeen kaivaa lämpimiä vaatteita esille, kun oli aamulla aikaisin lähtö kaupungille.

      Poista
    2. Ei hätää, kävin tänään ostamassa sellaisen ihan kevyen toppatakin Suomen matkaa varten. :-)

      Poista
    3. Mutta on se niin väärin, että kun tulet Allumiehen kanssa, kuten ymmärsin, on aina huono keli. Ja mitä helteitä me jo koimmekaan ja ainakin kolme suvea on jo rikottu jotain vuosisadan lämpöennäytksiä yms. Toukokuussa tänä vuonna rikkoutui joku 60 tai 100 vuoden helleraja koskien po. kuukautta, että silleen. Olin pyörtyä kun näin aamulla lunta ja ulkona ruukuissa ruusupavut, krassit ja tuoksuherneet...

      Poista
  2. Siis nam! Tätä on pakko kokeilla vaikka en niin kovin graavin kalan ystävä olekaan. Tuo sinun perunasalaatti on niin hyvää! Mikä viini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, kaha en ole saanut sinulle opetettua: Janssonin kiusausta ja graavikalaa;) Meri ei tule edes jouluksi kotiin ellei ole 'isin graavaamaa merisiikaa'. Minusta tämä limettigraavattu on parempi kuin se ginigraavattu, jota tein edellisjouluna.

      Alsacelainen Willy Gisselbrecht, Riesling. Tää on nyt meidän suvivalkkari 2014.

      Muistanet miten monta kokeilua tein, ennen kuin tämä perunasalaatti syntyi...

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Irmastiina, se on terveellistä rakkautta ja siitä kannattaa tehdä oikein himo;)

      Poista
  4. Graavi siika, herkkujen herkku! Saisi vain sitä tuoretta merestä nostettua siikaa, en oikein osaa arvostaa järvisiikaa..
    Kiitos ohjeesta Leena♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, se on parhautta. Kiva kuulla, että sinäkin tohdit noin sanoa;) Me ostamme vain merisiikaa. Onneksi sitä täältä saa, mutta joulun aikaan on niin kova kysyntä, että kerron oli joulusiiat noudettava Luvialta. Äidillä on joka kerta paljon ruokaa, kun sinne menemme, mutta koskaan, ikinä ei puutu graavi merisiika. Hänen mielestään R. laittaa sen parhaiten.

      Ole hyvä ♥

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä! Rakastan kalaruokia ja eniten juuri graavia. Oi, graavikalaa ja hyvää valkoviiniä... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tämä yllätti. Se ginigraavattu ei ollut näin herkullista. Minäkin pidän kalasta raakana ja olen aika intona mm. erilaisiin silakkamarinadeihin.

      Näet tuosta kuvasta surentamalla ruon valkkarin, Se on nyt meidän tämän suven ruokajuoma...hennon pääryinäinen, kuiva, sopii moneen. Suosittelen ♥

      Poista
  6. Oi miten näyttää herkulliselta. Siika on minun mielikalaani, joskus sitä saatiin täältä mökkijärvestä mutta nyt on kato käynyt sekä kalan että kalastamisen suhteen.
    Rantakiviä vasten kutevat salakat, niistä ei ole juuri ruokakalaksi.
    Onneksi siikaa saa tuoreena kalatiskiltä.

    Posti toi eilen yllätyksen, kiitos siitä Leena! Juhannuksen vapaahetket on turvattu.♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, kiitos. Sama täällä.

      Se vasta olisikin jos sitä ei kaupasta tai torilsta saisi.

      Ole hyvä ♥ Täällä satoi tänään lunta, olen palellut koko päivän: Arvaappa mitä vaaleanpunaista on jaloissani: Kiitos ♥

      Poista
  7. Nams - olen muuten sitä mieltä, että meressä uinut isosiika on usein parempaa kuin lohi :)

    VastaaPoista
  8. Onpa herkullinen kala-ateria lisukkeineen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, en voi kieltää: Tämä on nautittu jo kahdesti. Kotimaista parsaa saa vielä juhannuksenakin. Kiitos.

      Poista
  9. Lohi onkin vähän ylimainostettu kala, tuo siikakin varmasti hyvää. Aikoinaan kun kalaa laitoin ja kun en siitä itse pidä, oli mielikuvitus joskus koetuksella kun koitin keksiä srilaisia tapoja laittaa siitä syötävää.

    Kalasta kirjaan. Kiitos vieläkin siitä kirjasta, Vähän nyt on ollut aikaa lukea mutta jokaisen vappahetken käytän ja olenkin jo edennyt aika pitkälle. Jokaisen sanan ahmin Aalen elämästä . Hidastahan se näin on lukea mutta ei auta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, ehkä sen takia, että sitä saa helposti, se näyttää ruokakuvissa hyvältä ja se sisältää runsaasti terveellistä rasvaa.

      Kiva kuulla, että pidät. Minäkin huomasin, että se on hirveän kiinnostava ja Aale oli vahva, rohkea nainen.

      Poista
  10. Meille laitan vain graavi lohta pirtsakalla avokado salaatilla. Uusia perunoita, porkkanoita ja sienillä täytettyä kesäkurpitsaa. Teillä näyttäis olevan parempaa, missään ei ollut siikaa myynnissä. Hyvää ruokahalua herkuttelijoille ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkis, nam!, kuulostaa hyvältä. Tämä oli jo;) Juhannuksena taidamme grillata kanaa, naittia sitä kera tomaatti-mozzarellasalaatin ja vielä sinihomejuustosalaattia. Yhtenä päivänä lienee R:n pyynnöstä Bratwuestia kera piparjuuripunajuurisalaatin ja sitten...

      Kiitos samoin teille ♥

      Poista
    2. Juhannusn on meille hyvän ruuanihmisille nautinnollista. Hauskaa juhannusta , njammmm

      Poista
  11. Oi miten ihanat värit tässä ruuassasi. Suorastaan tuli himo saada limeä, parsaa ja kalaa ruokapöytään :)

    Tämä menee kokeiluun. Laita tosiaan joskus vielä kuva siitä astiastasi, joka taisi olla oikein monitoimilaite =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, jotenkin munkin värit ja etenkin tuo Marimekon kuosi Kevätleikkiä pöydällä. Kohta taas sen levitän...Kotimaista parsaa pitäisi olla kaupassa vielä.

      OK, kuvaan sen ja lisään tähän postaukseen ja sitten voin vinkata sinulle sekä vielä linkittää sen johonkin sitäsuntätä -juttuuni. Se on muuten Tupperwarelta;) Serkun kutsuilta en voinut kieltätytä. R. on muovialan asiantuntija ja hänestä kun ostaa hyvää muovitavaraa, se kestää sitten lpun ikää. Meillä on 20 vuotta sitten Tupperwarelta ostettu iso astia kokonaisen kalan graavaukseen ja siinä on myös tuo ritiläpohja. Kätevää!

      Poista
    2. Olet oikeassa, tuo pöytäliinan kuosi sopii kuin nenä päähän.

      Mahtavaa, että mieskin pitää Tupperwaresta. Aikamoinen mies se R =)

      Poista
    3. Birgitta, siinä on koossa mun suosikkivärit ja miten nyt sopii tuo keltainenkin...

      Hän ymmärtää laadun päälle;) Oli muuten mukana serkun Tuppereilla...On hän aikamoinen, mutta voitko edes unissasi kuvitella minulle muuta;)

      Poista