maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kesäkuu: Kaikki on tässä ja nyt!

Tällä Pekka Mäkisen kuvalla, joka on nyt niin ajankohtainen, kerron väliaikatietoja eli olen tosi otettu puutarhamme kanssa. Tämän päivän projekti on kitkeä etupihan kukkaniittyä niin, että Lumimiehelle ei tule mieleenkään tulla sinne ruohonleikkurin kanssa. Siellä kukkivat nyt lemmikit, puna-ailakit ja akileijat. Kohta aloittavat lehtosinilatvat, sekä siniset että valkoiset ja kissankellot. Myös valkoiset särkyneet sydämet ovat jo auki. Harmaamalvikit ovat jo aika isoja. Yläpihalta keskipihalle laskevassa rinteessä ovat scillat ja esikot jo lopettaneet, mutta sielläkin nousee akileijaa ja sen jälkeen kallionauhuksia. Rinteen kallio/kivikulmaan olen nyt istuttanut kalliotuhkapensasta sekä alppitähteä eli edelweissia, jota sain Mummelilta. Kiitos♥ Puutarhassamme lopettaneet esikotkin ovat pääosin alpeilta tuotuja, joten tämä uusin kukka on kuin kruununjalokivi ja jos kasvin nimen kääntää se on 'kallisarvoinen valkoinen'. Edel=kallisarvoinen, weiss=valkoinen.

Huomenna olen liesussa, mutta saanen kohta luettua kirjan, joka koskettaa kaikkia naisia eli Rinnat. Ja koskee se miehiäkin...Kirjassa on todellakin kaikki, mitä tulee tietää rinnoista ja niiden hoidosta ja jopa täydellinen opas rintaliivien valintaan. Käsitellään myös niin rintojen kauneusleikkauksia kuin rintasyöpääkin etc.

Olen nyt niin puutarhaa eli jätän mahdu kotelomekkoihisi -projektista kertomisen vähän myöhemälle. Sen sijaan haluan innoittaa teitä tällä Pinterestistä löytämälläni kuvalla:
Tässä yksi meidän tavoitteemme... Keittiön ikkunan ympärillä näyttää jo aika hyvältä ja kulkee myös oven yläpuolella samoin kiertää jo toimisto/kirjastoni ikkunaa. Onko elämää ilman köynnöshortensiaa!

Upeaa alkanutta viikkoa teille kaikille!

Love
Leena Lumi

Monday, Monday

Edelweiss

36 kommenttia:

 1. Vilkaisin linkkiä vanhaan köynnöshortensia-postaukseesi. En tiennytkään että Alvarkin innostui köynnöshortensioista. Hyvä perustelu Ukille, kun hankin uusia köynnöshortensiataimia, vaikka vanhojakin jo on. Nimim. Toinen köynnöshortensia-fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna, hän nimenomaan piti vain köynnöshortensiasta ja akileijasta. Huhu kertoo, että oli joku kolmaskin kasvi, mutta ainakin Mairelle sallittiin Villa Maiean uima-altaan reunalle kallionauhusta, mutta en sano, että se olisi ollut Alvarin kolmas suosikki...

   Meillä on niitä jo ainakin kymmenen...Arvaa joudunko minä perustelemaan;)

   Poista
 2. Hih, olet näemmä jo päässyt sinuiksi Pinterestin kanssa. No, sitten seuraavaksi Instaan, jonne voisit latailla ihania puutarhakuvia ;O) Köynnöshortensia on ihana. Meillä se on vähän lapsipuolen asemassa, ei ollenkaan arvoisellaan paikalla. Istutin sen joskus äkäpäissäni verkkoaitaamme vasten, kun ei niin hyvä naapurini leikkasi aitapensaat kokonaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, mun täytyy oikein pohtia, kenestä tuo Pinterest-hullutus alkoikaan;) Tuleeko sinulle mitään mieleen...Se on addikti siinä missä joku muukin, mutta nyt aika pitäisi käyttää puutarhaan. Älä, älä...olen kuullut tuon sanan ja jos sinne vielä, niin sitten olen mennyttä kalua.

   Niitä voi aina ostaa lisää! Meillä on jo ainakin kymmenen...;) Pidän ihan hirväesti siitä, että se tulee lehteen jo toukokuussa ja ainakin viime syksynä ensimmäinen ruskan esiaste oli LIME. Niin kaunista.

   Poista
  2. Totta. En muistanutkaan sitä syysväriä. Se oli ihana. Jahka joskus saan unelmoimani pergolan, voisin varmaan sinne tuota hortensiaa istutella..

   Poista
  3. Se lime oli viime syksynä erityisen voimakas, mutta joka syksy tulee keltainen väri vähintäin. No, meille yrittää nyt rakentua pergola kotimme mittaisen parvekkeen alle: Parvekkeen kannatinpylväitä menevät köynnöshortensiat ja molemmat päädyt alkavat olla jo aika tiheät. Tämä oli ratkaisu, joka vaati melkein vain ideaa ja vähän aikaa, mutta minusta köynnöshortensia on nopea kasvi. Suosittelen!

   Poista
 3. Ooh! Haluan heti tuollaisen! Tosin pergolassani on jo kaksi kuusamaa, yksi clematis, köynnösruusu New dawn sekä villiviini. Luulen, että tarvitsen taloon kuistin.

  Viihtyykö tuollainen puolivarjossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, ooh! eli olen täysin samaa mieltä. Minulla on lehdossa lehtokuusamaa, mutta kävin katsomassa jotain vähän koreampaa, mutta se vaihtuikin sitten 'alppirinteemme' azaleaan. Esimerkiksi köynnöskuusama on tosi viehättävä. Clematiksia minulla on ehkä myös jo kymmenen...en ole varma, mutta köynnösruusua ihailen muilla, sillä pelkään sen paleltuvan ja vaativan liikaa hoitoa.

   Minulla on tästä vähän tietoja lisää, jos klikkaat auki tuosta köynnöshortensia sanasta, joka on linkitetty. Siis tämä on puolivarjon kasvi ja näin se on meillä pääsoin, mutta kun näet kuvat sitä isoa kiveä syleilevästä köynnöshortensiasta, niin se on ollut miltei täysvarjossa koko ikänsä ja silti kukkinut. Viime suvena siitä lähti varjostava kuusi, mutta on vieläkin enemmän kuin puolivarjossa. Pari on täysauringossa ja siinäkin pärjäävät erinomaisesti. Tätä minä suosittelen aina kaikille sejkä myös Clematis Alpinaa, joka ei palellu edes täällä Keski-Suomen saarella.

   Hanki pian tämä monien mahdollsuuksien kasvi. Minulla on ystävä, jolla kaksi köynnöshortensiaa halailee jättimäistä kiveä ja se on siinä ihana aina, mutta hän on lisäksi keksinyt laittaa marrskuulla siihen pieniä kirkkaita ledejä talvivaloiksi ja se vain on niin hurmaavaa....

   Poista
 4. Meillä on saaressa köynnöshortensia, joka kiertää haavan ympärillä ja ylettyy jo tosi korkealle. Uskomaton kukkarunsaus joka kesä. Puu on varjoisassa paikassa, mutta ei se kukkimista haittaa. En ole lannoittanut mitenkään, ainoa lanta on haavanlehdet, jotka maatuvat puun alla. Puuta kiertää herttavuorenkilpikukkapenkki. Sopivat ilmeisesti hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, minä uskon ja näen sen aivan silmissäni....Minä olen viime vuosina alkanut antaa rodolannoitetta kesä-heinäkuulla samalla kun ravitsen syys- ja muita hortensioita.

   Sinä voisit perustaa oman saaripuutarhablogin...;)

   Poista
 5. Mää onnellisena seuraan kesän edistymistä. Täälä syreeneissä ja pihlajissa on nuput ja kohta ne kukkii. Aah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, hieno kuulla. Meillä pihlajat kukkivat täysillä ja osa syreeneistä jo myös. Oih!

   Poista
 6. Puutarhattomana ihailen toisten puutarhoja diginä. Onneksi on blogeja, joissa jaetaan oman puutarhan ihanuuksia meille lukijoille. :-) Kiitos!

  Onnea arvontavoitosta! Blogini 1-vuotisarvonnassa onni oli myötä. Olen lähettänyt sinulle sähköpostia.

  Aurinkoista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, se on ihan hulvatonta,miten ihanaa on katsella toistenkin puutarhoja. Kiva kun niin monet jakavat kuvia puutarhoistaan. Ole hyvä.

   Oi, kiitos♥ Ikinä en ole voittanut ennen blogistaniaa mitään, mutta sen jälkeen kylläkin.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Särkyneetsydämet ovat ihania :). Etenkin valkoiset. Ja punaiset. Molemmat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooibos, ne ovat, ne ovat. Kun katsoo niitä, on kuin aika pysähtyisi ja just etenkin valkoisten kohdalla. Punaisista tulee mieleen rakas mammani, jolla oli niitä pensaan kokoinen pehko joka suvi. Ja sitten pari kuvaa, jotka Lumimies otti käydessään jossakin: Punaiset särkyneetsydämet vasten kiveä...Molemmat. Kaikki!

   Poista
  2. Minulla taas punaiset särkyneetsydämet näkyvät mielessä niin kuin ne ovat kesämökillä: taustalla vähän vihreää ja valkoinen koivunrunko ja sitten järvi. <3 Ihania nimiä kukilla, särkyneensydämen lisäksi tykkään palavanrakkauden nimestä erityisesti :). Ja akileijoista (meillä ne ovat nimellä monimuu, sen yhden laulun takia, jossa "Anttila se ampaisee ylös vuoteestaan - - - orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu") ja niiden nimeästä on pakko tykätä jo Uuden kuun Emilian takia :).

   Poista
  3. Rooibos, mammalla oli just tuo maisema: Koivut, järvi ja sitten särkyneet sydämet. Taidan tuoda sinne särkynytsydän tiedostooni mukaan punaisia heti kun ehdin.

   Etenkin lehdokit. Ostin yhtä puutarhaeisttelyä varten (kokonainen koulu!) 10 valkoista ja 10 sinsitä lehtosinilatvan tainta ja nyt niitä puskee ihan kaikkialta kuten akileijaakin ja se on vain niin ihanaa. Vanha kansa kutusi lehtosinilatvaa hunajakukaksi sen tuoksun takia. Ja Montgomeryn kirjassa Pat - Vanhan kartanon valtiatar kerrotaan, että keijut tulevat vain puutarhoihin, joissa on akileijaa;)

   Poista
 8. Hei, kysyisin puutarhurilta akileijasta.:) Kestääkö kasvu siemenestä kukkivaksi kasviksi jonkin aikaa? Siis mietin tässä olenko kärsimätön vai onko akileijalla huono paikka. Heittelin siemeniä maahan. Paikkaa ei suuremmin hoideta ja mun ajatus tässä onkin lähinnä, että tulee jos tulee. Akileijaa on kyllä noussut, mutta pientä ja hentoista, ei vielä kukkivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, istuta taimista. Minä laitan siemenistä vain ruusupavun, tuoksuherneen, persiljan ja krassin. No jos jotain on noussut on se jo hyvä. Älä nyt vaan ainakaan lannoita, sillä nämä ovat niitä ihania villikukkia. Saisit minulta monta upeaa alkua, jos asuttaisiin likemmä.

   Minäkin olen kärsimätön ja siksi kartan melkein aina siemenia. Meillä on luonnostaan lehtoakileijaa, mutta olen ostanut joukkoon japanin- ja alppiakileijaa.

   Mahtavaa akileijasuvea! Akileija, keikukukka jos mikä on taiteilijan kukka.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Istutan taimista, jos joskus on semmonen "oikea" paikka mihin laittaa. Nyt saavat kasvaa, jos kasvaa. Juu ja ei pelkoa, en lannoita.
   Kun kerran näin akileijaa, ihastuin niin, että jopa selvitin mistä kukasta on kyse.
   Kiitos samoin, mahtavaa akileijasuvea!:)

   Poista
  3. Sanna, akielija on niin viehättävä, että se vie mennessään. Alvar Aaltokin vain akileijaa ja köynnöshortensiaa palvoi....Bessu osti kerran kivikkokasveja ja laittoi niihin runsaasti kanankakkaa....Olinhan toki sanonut, että lannoita, mutta ei tietenkään kivikkokasveja. Ne kuoli kuin salama olisi iskenyt;)

   Poista
 9. Ooh mikä ihana tavoite! Rakastan sellaisia taloja missä on paljon kasvillisuutta seinillä,just näin täälläkin sellaisen mutta missä pirussa se nyt olikaan sillä en kuvannut...Ihanaa viikkoa Leena sinulle ja R:lle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, mitä meillä olisi ellei olisi unelmia, Nyt menee jo niin, että kun istuu keittiön ruokapöydässä, niin sisälle näkyy kaunis vihreä kehys ja mun huoneen ikkunassa sama. Vierasmakkari olisi ollut jo viime vuonna, mutta kun ne s.....n kotilot söivät ne lehdet, kun ne matkasivat sitä kivikorotusta pitkin sinne ikuunaan, On sulla ollut mun mielestä joskus sellainen kuva, jossa kasvia paljon seinällä. Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. Mä kaipailen jotain uutta köynnöstä, eikä tuo ollut tullu mieleen ennenkiun nyt :) Tommonenhan on pakko saada jos se vaanmenetyy meidän vyöhykkeellä ! Kiitos vinkistä, niin kukka kuin kirjakin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, nyt on hyvä aika istuttaa. No, me olemme virallisesti IV-vyöhykettä, mutta en ole kuullut keneltäkään sen vielä kuolleen ellei ole jättänyt kasvia ihan kuivumaan tai vaikka muurahaisten valtaan. Niitä ei kyllä ole meillä näihin köynnöksiin edes yrittänyt, mutta jollain muulla oli. Kokeile: Et kadu!

   Poista
 11. Voi Edelweiß, sellaista en ole nähnyt vielä yhdessäkään puutarhassa. Toivottavasti saamme joskus nähdä kuvia. Köynnöshortensiani on hengissä, mutta melko hidaskasvuinen, annoin sille vanhan lipputangon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, en minäkään!Otan kuvat heti kun kasvi näyttää kotiutuneen. Nyt se raukka joutui olemaan, tosin taidolla pakattuna, postissa ylimääräisen vrk:n kiitos helatrostain.

   Serkullani oli myös hidaskasvuinen köynnöshortensia ja hän teki sen mitä tämän kasvin kanssa ei suositella eli antoi kanankakkaa ja siitähän se sitten rypsähti valtaisaan kasvuun. Jokainen tekee tämän omalla vastuullaan, mutta minusta ripaus kanankakkaa alkusuvesta ei ole haitaksi ja sitten heinäkuulla liotan rodolannoitetta kasteluveteen ja lannoitan kaikki hortensiani sillä.

   Poista
 12. Tuli heti mieleen
  http://m.youtube.com/watch?v=TtEzZEe_5kA

  VastaaPoista
 13. Eihän tuota kuvaa katsellessa voi kuin huokaista ihastuksesta! Vau mikä köynnös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, eli tuollainen 'vaatimaton' päämäärä meikäläisellä on nyt;)

   Oranssit tulppaanit muuten kukkivat vieläkin...

   Poista
 14. Tuollainen köynnös talon ikkunalla lumoaa! <3

  VastaaPoista
 15. Köynnöshortensia on kaunis! Tuo kuva on kuin satua... <3

  Oikein ihanaa kesäisen viikon jatkoa sinulle! :)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, minulle tuli mieleen satu Hannu ja Kerttu, mutta sovitaan, että tämä on joku vähemmän pelottava...;)

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista