torstai 11. joulukuuta 2014

Jouluruusu rakastaa 'ranskalaista talveamme' pimeydestä viis!

Moni valittelee pimeyttä ja lumen valon puuttumista, mutta vaikka rakastankin lunta, myönnän 'ranskalaisen talvemme' kauniin edun: Jouluruusu availee nuppujaan arhkerasti ja valaisee etupihamme kauneudellaan. Jos jouluruusu kiinnostaa, lue Jouluruusu - talven taikaa, suven suloa.  Jouluruusuja on moneen lähtöön, mutta minä aion niin kauan keskittyä tähän Helleborus Nigeriin, kunnes tunnen sen sielun salat täysin. Sen jälkeen saatan keskittyä vaikka tarhajouluruusuihin, joita löytyy mm. Sailan Saaripalstalta. Jos haluat tietää enemmän tarhajouluruusuista, kerrotuista jouluruusuista ja kaiken maailman ihanista jouluruusuista ja niiden hoitamisesta, lue tämä Suomelan juttu Jumalaiset jouluruusut


Ei voi masentua edes lumettomassa joulukuussa, jos tällainen kasvaa pihalla!

Tästä viikosta sen verran, että olen järjestellyt blogikirjastojani ja se näkyy palkissani heti kun ehtii ja loput seuraavat sitten ensi vuonna. Olen joka ilta mennyt herra Coppolan kanssa vuoteeseen, mutta vaikka kaikki elokuvia koskeva ja etenkin ohjaajat kiinnostavat minua, ei Kummisedän ja Ilmestyskirja.Nyt -ohjaajan elämäkerta varmaan ollut juuri oikeinta lukemista joulunalusviikoille, jote saattaapi olla, että Coppola tulee ensi viikolla tai sitten vasta aika paljon myöhemmin. Onneksi voin kuitenkin suositella Peter Cowien kirjaa Francis Ford Coppola joululahjakirjaksi. Samoin suositttelen kuumasti Paul Wernerin teosta Roman Polanski Henkilökuva, joka olisi ollut vuoden 2014 parhaissa kirjoissa ellei olisi ilmestynyt kirjaa Koutokeino, kylmä kosto. Käykääpä lukemassa kommentteja. Koutokeinon taika on siinä, että koska pohjoinen, johon tapahtumat on sijoitettu on rankan ilmaston ja rankan lain maata, päähenkilö on sieltä kotoisin, mutta jo kauan muualla asunut nainen. Näin kokonaisuus tarjoaa monimuotoisemman tarinan ja kohderyhmäksi lukijoina voivat tulla yhtä hyvin naiset kuin miehetkin. Coppolan kirjan omituisuus on se, miten vähän siinä on lopulta naisia toimijoina, esillä, päättäjinä, kuuluisan ohjaajan avustajina. Miehiä, miehiä, miehiä, niitä riittää Coppolan ympärillä, kun taas Polanski, joka USAssa rikoksesta syytettynä joutui tekemään loistavat elokuvansa Ranskassa ja osin Englannissa, on alati naisista kiinnostunut eikä ollenkaan vain objekteina, vaan hän saa heistä itselleen niin paljon kiinnostavaa, että se näkyy hänen elokuvissaan.
Lauantaina alkavat Scott&Baileyn uuden tuotantokauden jaksot. Ihan suosikkibrittisarjani: Melkein yhtä hyvä kuin Broadchurch!  Viikonlopun on talo täynnä ja minä alan kokata huomenna gulassia, sekä raivata olkkari pöytää, joka on toiminut tonttujen työpöytänä, joten ei tässä muuta kuin toivotan kaikille hyvää viikonloppua ja täydellisen stressitöntä joulunalusoloa♥
Kirjoja ja kukkia ei voi koskaan olla liikaa...

"Pimeys on vain auringon kulkua joka tekee meille tepposet."

- Herbjørg Wassmo -

Love
Leena LumiTwelve Days of Christmas

43 kommenttia:

 1. Voi ihanuus mitä jouluruusuja. Täällä voisi kenties istutella niitä, sillä vettä sataa maahan asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, istuta nopeesti. Jos sitten tulee kova pakkanen eikä lunta, laita vähän hallaharsoa öiksi päälle, pari kiveä harson painoksi. Minä en ole tätä ollenkaan vielä suojannut ja jos lumi tulee en suojaakaan. Näitä on nyt myynnissä vaikka missä ja sen olen huomannut, että pitävät sen verran viileästä, että ulkokukkina niistä ilo on pitkäaikaisin, paitsi jos saa kukan vietyä hengissä kevääseen ja sitten istuttaa maahan. Äidillä tuo onnistui hyvin ja siellä se rannikolla nyt aukoo nuppujaan.

   <3

   Poista
 2. Nämä kukat ovat toden totta jumalaisia! Voi miten ihannoinkaan niiden yksinkertaista kauneutta...Kiitos sivustovinkeistä :)

  Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, jouluruusu vie mennessään! Tuo yksinkertaisuus vaikuttaa mm. siihen, että ne näyttävät nytkin kuin maisemaan kuuluvilta. ja jouluan jouluruusu on tosi upea esim. korkeaan lasimaljaan istutettuna eikä mitään tottnuja sinne;) Viime vuonna kauppapuutarhani floristit olivat innostuneet vähän liikaa, enkä yhtään tykännyt, kun kaiken maailman krääsää oli tungettu samaan lasimaljaan jouluruusun kanssa. Vain istutusmulta ja sen päälle vähän sammalta ja sieltä se kaunotar sitten nousee. Ole hyvä.

   <3

   Poista
 3. Mulla elämäni ensimmäinen jouluruusu nyt kotona - ja toivon mukaan saan pidettyä hengissä kevääseen asti, seuraava etappi olis Lillan pihalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi, minä onnistuin siinä kerran hyvin,mutta sitten ne s....n kotilot söivät sen ihan tyystin. Nyt olen istuttanut paikkoihin, joissa noita ilkimyksiä ei ole tai niiden saapuminen on helppo havaita ja sitten vain sitä raetta.

   Oi, voin kuvitella, miten intona sitä sinne veisit. Vappuna voisit jo yrittää. Minä kokeilen aina sukkapuikolla tms. onko routa jo sulanut ja siihen sitten purkeista muscarit, 'perunanarsissit' ja jouluruusut, jos ovat säilyneet. Ei niissä paljon tarvitse eloa näkyä, mutta voivat silti alkaa kasvaa puutarhassa. Sisällä ei pidä liian lämpimästä.

   <3

   Poista
 4. Kukat tähän aikaan vuodesta, ulkona puutarhassa, ovat oikeita ihmeitä! Kyllä ne nostavat suupielet korviin. Ihana tuo jouluruususi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, nyt kaikesta kukkivasta puutarhassa osaa olla kiitollinen: Suvella on runsauden ylitarjontaa. Jouluruusu on lumoava. Kävin just katsomassa sitä lumessa kukkivana, kun sitä ihmtettä saimme viime yönä.

   <3

   Poista
 5. Oih, ihanat jouluruusut! Täytyi tulla ihan niitä katsomaan kun näin kuvan blogilistallani....

  Mutta nyt tarvitsen unta, joten palajan ihastelemaan muuta tarjontaasi virkein mielin huomenna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, en voi kieltää;) Kiitos <3

   Myöhä jo oli...minä luin sinun tätä kirjoittaessa Coppolaa, joka ei yhtään sovi mun joulufiiliksiin.

   <3

   Poista
 6. Ihania kuvia jouluruususta! Nyt onkin oikein niiden syksyä tai talvihan nyt pitäisi almanakan mukaan olla.
  Oikein hyvää joulun alusaikaa saarellenne. Joulu vain tulee aikamoisella vauhdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kiitos <3 Yöllä satoi lunta ja se on vieläkin maassa.

   Kiitos samoin sinne. Se on täällä ihan kohta: Ihanaa!

   <3

   Poista
 7. Voi että on ihania jouluruusuja!
  Teki mieli tuolla puutarhakäynnillä hankkia, mutta kun on tuo pentu kasvamassa, en kuitenkan. Se myrkyllisyys.. Nykin Sissi tahtoo nakerrella mitä milloinkin pihassa..

  Ihanaa joulun odotusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, samaa mieltä, samaa mieltä, kiitos <3

   Jouluruusu kuuluu leinikkikasveihin ja on siis myrkylllinen. Varo myös joulutähteä, sillä sen maahan tipahtanut lehti koiran suuhun ehti, ennen kuin huomaatkaan. Ostan itse ensi viikolla yhden ison Princettian eli sen suurenmoisen pikkukukkaiseen joulutähden, mutta asetan sen jugendpiirongin päälle eli jos lehti tipahtaa, niin se putoaa piirongin päälle. Merin Taika on vasta 1 vee ja kuulemma on ihan eri kuin prinsessa Dina, villakoira, joka nyrpistää nenäänsä hienoimmillekin herkuille, kuolleista kukan lehdistä nyt puhumattakaan;) Valkoinen amaryllis kukkii nyt monin kukin ja taitaa tulla nuorten mukana yksi lisää. Hyvä, jos purevat kovaa, että pentuhampaat irtoavat ilman eläinlääkäriä - mutta tietysti turvallisesti.

   Kiitos samoin ♥

   Poista
 8. Tänään haemme meille jouluruusun tai pari. Alan kyllästyä tulenpunaiseen joulutähteen lipaston päällä. Jouluruusussa on kaunista juuri sen vaatimattomuus. Se on vähän kuin sinivuokko, pieni ja sykähdyttävän kaunis.

  Nuo sinun kuvat ovat niin ihania, että minullekin tuli yhtäkkiä oman pihan kaipuu. Kuhmossa meillä oli valtava piha, mutta siellä ei koskaan tarennut olla, kesä oli lyhyempi kuin täällä. Kymenlaakso taas on Suomen lämpimimpiä alueita, täällä kyllä saisi monenkin kasvin menestymään. Jos tämä tunne on keväällä jäljellä, niin laitan jotain meidän kerrostalon tai mökin pihaan. Nooo ... kunhan nyt edes parvekkeelle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, hyvä ajatus: Valkoiset kukat tuovat juhlan. Meillä on ollut vuosia sitä joulutähden Princettiaa valkoisena ja pinkkinä, ei ollenkaan punaisena. Noudan sellaisen ensi viikolla kun käymme ystävättären kanssa lounaala Viherlandiassa. Nyt kukkii valkoinen amaryllis ja varmaan vielä tulee sitäkin toinen. Meillä kun on hääpäivä aattona, niin aina on varmasti paljon valkoisia kukkia jouluna. Jouluruusunkin hankin sisälle, jos löydän ilman, että asetelmaan on tungettu tonttuja tai muuta krääsää. Jouluruusuhan kuuluu leinikkikasveihin, mutta minullekin tulee mieleen siitä isokokoinen vuokko. Pienihän se on, mutta iso vaikka valko- tai sinivuokkoon verrattuna. Kerrotut lajikkeet ovat ihan oma lukunsa.

   Kuhmoon R. sai vuonna kirves ja kivi mukavan työtarjouksen, mutta minä sanoin, että 'sinne tätä länsirannikon tyttöä ei saa rahallakaan.' Voi miten ihana kasvuvyöhyke teillä on eli I-vyöhyke. Keski-Suomi on IV, mutta meidän saari on III kiitos ympäröivän Päijänteen. Tytär kasvattaa vaikka mitä Helsingissä parvekkeella. Parveke- ja ruukkuviljely on siitä kiitollista, että ei tarvitse taistella kotiloiden kanssa.

   <3

   Poista
 9. Kyllä jouluruusu kirkastaa harmaan päivän!
  Mrilläkin siinä on yksi nuppu;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, noin pienestä niin iso ilo! Se varmaan aukeaa ellei tule yhtäkkisiä ktylmiä.

   <3

   Poista
 10. Upea, ihana jouluruusu. Pari vuotta sitten istutin yhden penkkiin, mutta se ei selvinnyt. Nyt voisi melkein ostaa yhden ja istuttaa joulukuussa, kun maa on edelleen sula. Kaipaan kyllä lunta, mutta ajatus ranskalaisesta talvesta on lohdullinen. Tosin mulle tämä on tanskalainen talvi - sekin sopii, sillä Tanskassa on kotoisalla tavalla tyylikästä ja kaunista ja sielläkin kukkivat jouluruusut :)

  Hyvää, joulutunnelmaista viikonloppua! Meillä se menee baletin merkeissä: on A:n tanssiopiston 35-vuotisjuhla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, se on, se on, kiitos <3 Minä istutin monta, mutta kotilot ovat vieneet kolme. Hassua, että juuri ne melkein mustanpunaiset, joten ei niin suuri suru;) Istuta se tänään! Jos tulee nopea pakkanen ilman lumen suojaa, heität vian kevyen hallaharson päälle ja kiinnität sen parilla kivellä. Siis yöksi, päivät auki. En ole vielä yhtään suojannut ja nyt onkin viime yönä satanut lunta, joten vähän polttelee lähteä kuvaamaan, mutta kun pitäis kolme ruokalajia valmistaa;) No, minäkin kaipaan lunta, mutta jo se alkaa olla tällaista, alkakaamme ottaa siitä ilo irti ja vaikka useampia jouluruusja niin, että niitä näyyy ikkunasta ja on sisääntulossa etc. Sen ranskalaisen keksin tietysti Satu Kukkameren isoäidistä...Täysin samaa mieltä: Tanska on minusta kaikin puolin houkuttava maa ja Odense erityisesti.

   Kiitos samoin sinulle! Oih, teillä on lumoavaa tiedossa. Muistan Merin balettikoulun juhlat ja ne ihanat asut...

   <3

   Poista
 11. Hitsiläinen, miten rehevä jouluruusu sinulla on. Mikä on salaisuus? Onko ollut jo kauan samalla paikalla? Minulla taitaa olla kolmatta talvea nyt ja on pari pientä kukkanuppua. Täytyy tutustua noihin linkkeihin kun ehdin. Nyt jatkan matkaani, sillä olen täällä blogissasi etsimässä yhtä toista kirjoittamaasi juttua <3 löydän sen kyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, se että se on istutettu nyt syksyllä! Kaksi vuotta sitten istutettu valkoinen on ilm. väärässä paikassa ja siinä on vain pari lehteä, mutta ei nuppuja, MUTTA se kukki keväällä. Se menee niin, kuulin luottopuutarhuriltani, että ensimmäisenä vuonna ne voivat tällaisena lauhana talvena kukkia vaikka tammikuullakin vielä, kuten oli minulla suuriruhtinattaren haudalla viime vuonna. Kuvasin sitä silloin monta kuukautta. Sen jälkeen, siis ensimmäisen talven jälkeen. ne ottavat toisen kierron ja kukkivat usein vasta keväällä. Mutta tähänkin on pikkeuksia nyt sekä äidilläni että puutarhuri ystävälläni. Jonain päivänä olen kouluttanut omani tähän joulun aikaan kukkimiseen. Otan avuksi öiseen aikaan hallaharsot ellei tule lunta. Suurin kato minulla taphtui kotiloiden takia, mutta onneksi se söivät ne mustanpunaiset, sillä valkoisia rakastan liikaa. Olen nyt päättänyt perusteellisesti kaivaa esiin jouluruusun sielun salat ja tässä minua ei pidät mikään. Se on selvää, että tämä kasvi viihtyy parhaiten ulkona ja sisällä vain jos on viileää. Tosin kerran sain jouluruusun vietyä kevääseen ja ulos, kun se oli istutettu korkeaan lasimaljaan, joten tuokin asia antaa pohtimista. Ole hyvä vain, mutta kyllä minäkin tässä ruokalajien valmistuksen ohessa voin sinua auttaa, jos haluat pyytää neuvoa vaikka s-postin puolella..., mutta onhan se joskus kiva blogivaeltaa <3 Sitä minäkin teen sinulla. Viestisi on perillä, joten ei muuta kuin 'watch me!'

   <3

   Poista
  2. Auts, vihaan yhdyssanavirheitä eli siis yhteenkirjoitettuna: puutarhuriystävälläni...ja hänellä siis täällä Keski-Suomessa monta vuotta kasvanut jouluruusu kukki yhtenä vuonna joulu-tammikuulla.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Hannele, olen samaa mieltä, mutta voi tämä tästä vielä lumeksi muuttua ♥

   Poista
 13. Hieman huvittaa tuo sinun aatelinen termisi, ranskalainen talvi. Minä olen todennut tässä viimeisten viikkojen aikana, että kovin on sellaista perusbrittiläistä tämä säämaailma ja talven vietto: aina sataa jotakin, tuhnua, vihnettä, räntää, loskaa, tihuutusta ja välillä jopa vaakatasossa.

  Jouluruusu sen sijaan on kaunis ilman ranskalaisia positiivisuuksiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen Kirahvi, kiva kuulla: Se tulee tästä iki-ihanasta kirjasta, jossa ranskalainen isoäiti muisteli Suomessa kotimaataan jouluisin ja kiitos hänen miehensä, pihalla kukki jouluruusu http://leenalumi.blogspot.fi/2011/11/satu-kukkameri-ja-lumen-ihme.html

   Jouluruusu on aina kaunis.

   <3

   Poista
 14. Leena ihanan herkkiä kuvia. <3 Kaunista katsella, kuten sinua. Ja juu raitapaidat kankkulan kaivoon. ;) Tuo 24 askelta jouluun muuten joka on täällä sivustollasi on ihana kirja. <3

  Broadchurch aivan mieletön sarja!

  Kasakaupalla halauksia täältä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kiitos <3 Ruutu - ja vaakaraita hus, hus! Se on melkein taidetta upeine kuvineen ja reseptit ovat vaikuttavia.

   Broadchurchin katsomme uudelleenkin. Saimme sen viime vuonna joululahjaksi nuoriltamme. Emme olleet sellaista tajuavan edes tulevan televisiosta.

   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista
 15. Leena, on viisautta nähdä maailma kauniina sellaisena kuin se on: vaikkapa huomata, että kun lunta ei ole, kukkii ranskalaisessa talvessa sentään ihana, kaunis jouluruusu <3 Täällä on juuri täällä hetkellä taas hento kerros valkeaa ja toivon kyllä että se pysyisi pitkään... Mutta ellei, on joulun kauneus nähtävä toisaalla, kukkasissa ja sydämissä. Ja oi, onhan sitä, kauneutta!

  Kaikkea kaunista joulukuusi päiviin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos <3 Meillä on nyt aika reippaasti lunta ja lisää sataa vieläkin. Kävin kurkkaamassa jouluruusua ja hyvin viihtyy hellässä lumessa. Nyt saisi todellakin jo tulla pysyvä lumi ja lupaus valkeasta joulusta. Olihan viime vuonnakin joulu, vaikka ei lumesta tietoakaan: Pimeä putoaa aikaisin ja sitten syttyvät kynttilät.

   Kiitos samoin sinulle, Katja <3

   Poista
 16. Kauniit jouluruusut!

  Meillä maa on valkoinen ja edelleen sataa lunta. Toivottavasti tämä lumen tuoma valoisuus kestää!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, eikö vain!

   Sama täällä ja nyt tuntuu siltä, että lumi saisi jo jäädä. Puutarha kuin sadusta, sillä puut ja pensaat kantavat pörröisiä talvipukujaan suloisina.

   Kiitos samoin!

   <3

   Poista
 17. Ah, ihanuudet. Minulla ovat hengissä mutta ei edes nuppuja näkyvissä. Ehkä sitten kun kevätaurinko pilkistää nousevat nuputkin.

  Lunta on sadellut hiljalleen täällä Vuokatissa mutta eipä suuri maa ole valkoiseksi vaihtunut. Etelässä on kuulema saatu roimasti lunta pihoille ja teille, on kiva jos jouluna on maisema valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, eikö vain! Minullakaan ei nuppuja pari vuotta sitten istutetuissa, mutta ne kukkivat sitten keväällä: Ne väistämättä ottavat uuden kierron Suomessa.

   Lunta on ihanasti ja nyt kaikki on kuin sadusta. Paljon kynttilöitä ja hyvää ruokaa, vieraat isännän kanssa saunassa, minä alan valmistella loppuillan herkkutarjoilua...Nauti lomastasi motolla: Kilsa tai kaksi päivässä ihanaa uintia, mutta kerran viikossa on saatava jotain hyvää!

   <3

   Poista
 18. Kaunis kaunis jouluruusu ja kuvat siitä kauniita Leena:)
  Kiva että nyt saitte sitten lunta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos.

   Meillä on lunta ja vieraita, jolle kerroimme juuri jännittävää tarinaa eräästä kaksoisagentista, se liittyi jotenkin Venezuelaan...;)

   Nyt on lunta ja Luoja sallikoon sen pysyä!

   <3

   Poista
 19. Niin, jos ei ole lumen tuomaa valkeutta, niin sitten on jouluruusujen tuomaa valkeutta ja kauneutta =)

  Täälläkin on siivottu tonttupöytää tyhjemmäksi ja nyt on jo ihanan rentoutunut olotila. Lauantain ihana ilta on vielä edessä ja poikkeuksellisesti minulla on vapaata enemmänkin kuin huominen sunnuntai.

  Broadchurch oli todella hyvä sarja. Minä odotan innolla tänään jatkuvia Nuori Morse jaksoja. Täytyy tutustua tuohon Scott & Bailey sarjaan, ehkä se löytyy Areenalta.

  Mahdottoman herkullista iltaa teille kahdelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, jostain se ilo on revittävä;)

   Meillä on talo täynnä ihmisiä ja on syöty todella hyvin, nyt äijät saunassa ja minä laadin seuraavaa herkkutarjoilua: Lunta ja kynttilöitä...

   Broadchurch oli the best ja Scott&Bailey on mun favoritti. Se menee nyt tallentimelle. Ah, minä rrrralastin vanhempaa herra Morsea.

   Kiitos samoin teille, mutta me ei nyt kahdestaan <3

   Poista
 20. Voi miten huikea kukinto! Viimeksi kun jouluruusuni tarkistin, ei ollut kukkia eikä nuppuja. Huomenna valosen teen taas tarkistuksen innoittamanasi :) Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, se on, se on, mutta tänä syksynä istutettu. Avaa jo ties monettako viiikkoa nuppujaan. Nyt tuli onneksi lunta, eikä mitään erityisen kylmää vielä. Oih, otappa kuvia, joskus ne vanhemmatkin istutukset yllättävät.

   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista
 21. Voi Leena miten kaunis kukinto! Olen täälläkin kaupoissa nähnyt jouluruusua ja ajatellut, että uskaltaisiko sitä kokeilla näillä leveysasteilla... ei kait se olisi kuin kokeilla vain! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka, olen itsekin ilahtuneen hämmentynyt. Kiitos. No, minä asun Keski-Suomessa ja täällä vyöhyke IV, joten mieti siitä. Mutta minä kokeilisin vaikka missä;) Jouluruusu ei pidä kovasta paahteesta, joten jonkun pensaan tms juurelle. Yrittänyttä ei laiteta!

   Poista