lauantai 21. toukokuuta 2016

Luumupuu kukkii ja lisää toukokuun kukkijoita


Tein jokin aika sitten jutun Toukokuun kukkia ja nyt jatkan niin, että tämä juttu omanaan, mutta vien ainakin osan kuvista myös pääjuttuun, joka taas on jo Leena Lumin puutarhassa


Niin ilahduttavasti on nyt pölyttäjiä että tätä kuvatessa oli paras olla huitomatta.


Meillä on luumupuita kaksi eli tämä siniluumu, joka on myöhäisempi ja sitten varhaisempi ja erittäin mehukas Kuntalan punaluumu, 'Prunus domestica'.


Kerroinkin tammikuun lumettomien -30 asteisten pakkasviikkojen vieneen meiltä  mm.muscarit. No, tämän verran niitä sitten kehittyi satojen sijasta ja ovat pieniä. Hyvä kun edes vähän. Taustalla näkyvää korituolia kiipeää jo keijunmekko


Narsissimeri voidaan nyt unohtaa. Vain nämä kaksi uskollista, hurmaavasti kukkivaa runoilijan narsissia, 'Poeticus Actaea', jaksoivat kukkia.


Selja, joka on loppusuvesta vähemmän kaunis on nyt parhaimmillaan. Tämä pensas tulee ensimmäisenä lehteen ja kukkaan, ja on niin kaunis, että kuva ei tee oikeutta pensaan värille. Sanotaan, että selja tuo talon liki kasvaessaan onnea...Takana lehtomme, jossa vasemmalla näkyvät valtavien lehmusten rungot.


Lemmikit ovat meille rakkaita! Kun puutarhastamme tehtiin juttua Viherpihaan, kuvaaja sanoi, että villikukat viihtyvät pihoilla, jossa ei trimmeri ahkeroi. Haluamekin villikukkaniittyjä ja nyt nurmikon leikkuukin alkaa jo vähetä: Tylsät nurmikot muuttuvat niittykukkien valtakunnaksi. Vain keski- ja alapihalle jätetään koirille temmellystilaa. Lemmikit leviävät ihan hulluina, kun niiden antaa lakastua rauhassa eli pitää kestää sekin vaihe, kun ne eivät ole enää kauniita. Näin varmistetaan seuraavan suven kukinta.


Etupihamme alkaa näyttä tältä. Kun lemmikit väistyvät aloittavat akileijat, puna-ailakit, kellokukat, lehtosinilatvat, silkkiunikot...ja kun ne lopettavat, aloittavat syyshortensiat, sisääntulon oikean puolen valtiaat. Etupihamme toisen puolen rakkaat ovat ikivanhat mongolianvaahterat, joita pitkin kiipeävät alppikärhöt


Tässä alppikärhö somistamassa vielä nuppuisena kääpiösyreeniä, joka menehtyi eräänä kylmänä talvena.


Ja tässä mennään pitkin vanhan syyshortensian runkoa. Alppikärhön kanssa saakin olla tarkkana, ettei se voimallaan estä pääkasvin kukintaa. Viime suvena jouduin tässä jo vähän pitämään kuria ja samoin eräässä puistosyreenissä. Huolettomin tämä energinen kärhö on jossain pystyyn kuolleessa puussa tai pensaassa, mutta jos jaksaa pitää vahtia, voi tätä ohjailla vaikka kauniisiin, vanhoihin runkoihin, joissa kontrasti tekee vaikutuksen.

Tänään alettiin sitten aueta siellä sun

täällä

Meillä on alppikärhöjä paljon, mutta niistä vanhimmat kukkivat jossain puiden latvojen yllä. Paljon kukkia samassa ryhmässä ja auki, löytyy täältä


Ah, nyt nämä toukokuun kukat, joiden tuoksusta hurmioiduin samoihin aikoihin kuin löysin L.M.Montgomeryn kirjat. Vyöhykkeellä IV olemme vasta tässä vaiheessa, mutta jotenkin tämä nuppuisuus on värisyttävää...


Tänään 24.5. nupulla ja auki sekä

jo näin auki!


Oi ihana toukokuu!

terveisin Leena Lumin puutarhasta

33 kommenttia:

 1. Lemmikit ovat kyllä niin ihkuja. Niin pieniä ja vaatimattomia yksittäin, mutta rykelmänä ja toistensa seurassa niin upeita, että niille vetää vertoja vain kukkiva omenapuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, ne ovat sellaisia sielukukkia. Siinä se sitten onkin: Valkeanan vaahtona kukkivat omenapuut ja sinisistä sinisimmät lemmikit.

   Poista
 2. Minä pidän myös Lemmikeistä <3! Ihania kuvia! Kävimme eilen tyttäreni kanssa kukkakävelyllä ja sepä oli hauskaa :). Toinen kun osaa jo ihailla kukkia ihan kuten muutkin <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, ehkä kaikki pitävät:) Kiitos<3 Kuopuksemme kasvoi tässä isossa puutarhassa kukkiin ja tällä saarella myös luontoon. Lapset innostuvat mitä näkevät, eivät siitä, mitä tuputetaan:)

   <3

   Poista
 3. Oi kun on kaunista! Iki-ihanat lemmikit, kärhöt ja kaikki!
  Luumupuiden runsas kukinta ja pölyttäjät, luvassa runsas sato!

  Kaunista viikonloppua, vaikka sateleekin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos♥ Kärhöjen aukeamsita nyt deuraavaksi odotellaan ja katsotaan mitä sitten tulee. Se onniin ihanaa, sillä oman puutarhan luumut ovat ihan huippujuttu.

   Kiitos samoin ja ihan mieluusti saisi sataakin♥

   Poista
 4. Niin kaunista, niin keväistä. Kevät on aivan ihmeellistä aikaa. Lemmikit ovat niin kauniita. Sinulla on myös upeita kärhöjä. - Mukavaa viikkonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, lemmikit ovat vielä kaiken hyväksi ihan luonnonkukkia, eivätkä oikeastaan vaadi mitään. Nyt odotellaan kärhöjen aukeamista, mutta parhaat kuvat niistä on takuulla otettu, kun kiipesivät pitkin vanhaa kirsikka- tai luumupuuta.

   Kiitos ja kiitos samoin sinulle!<3

   Poista
 5. Ihastuttavan kaunis on tuo luumupuiden kukinta!

  Meillä sama muscareiden kanssa, kovin pieniä ovat vielä. En edes yrittänyt niitä kuvata tänään. Narskujen kanssa meillä on mennyt hiukan paremmin, useita lajikkeita on kukassa ja muutama vielä nupulla.
  Kaikkein iloisin olen siitä, että 'oma' kärhöni näyttää selvinneen talvesta, sillä maasta nousee kaksi vielä minipientä versoa :)

  Mukavaa viikonlopun jatkoa teille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, kiitos, mutta ei vedä vertaa sun erikoisille lumikelloille:)

   Eivät ne aiankaan minulla enää kasva ja koska niistä on suurin osa kadonnut, ne pakkaset saivat niihin jotain vikaa.

   Oijoi, olisinpa saanut pitää narskuni!

   Toivottavasti sitten teet nisitä juttua, että pääsen selville, itä kärhöjä sinulla kasvaa.

   Kiitos samoin teille♥

   Poista
 6. Voi miten kaunista,ja vihrää.Ihana puutarhasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, nyt ei vielä rikkaruohojakaan kuten heinäkuulla:) Kiitos <3

   Poista
 7. Toukokuu taitaa olla puutarhan kauneinta aikaa, paitsi jos herkut avautuvat vasta kesäkuun puolella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, tiedät kyllä mitä herkkuja minä odottelen:) Ainakin toinen niistä menee kesäkuun puolelle, toinen on siinä ja siinä.

   Poista
 8. Lemmikit ovat yksiä omia lemppareita, niissä on jotain maanläheistä, herkän tyttömäistä kauneutta. Upeaa viikonloppua Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, monelle ne ovat sitä<3

   Kiitos samoin sinulle<3

   Poista
 9. On tämä kukkien aikaa aina niin hienoa ja sykähdyttävää. Onko muuten teilläkin niin, että tänä vuonna näyttäisi olevan todella paljon kukkia hedelmäpuissa? Täällä on ja se on ihmeellistä. <3

  Meilläkin muuten kun kuntalan punaluumu. Se kukkii parhaillaan.

  Ja lemmikit. <3

  Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ehdottomasti. Ainakin luumupuu on on ihan valkoisena, toisen jouduttiin siirtämään viime vuonna, joten se vähän nyt jurottaa. Omenapuun kukat saattavat aueta just tänään. Eilen oli vähän tuota jääkiekkoa, sillä likka voi lähteä Porista ja jääkiekosta, mutta Pori ja jääkiekko eivät lähde likasta. Ennen kiekkoa levittelimme kompostia ja sen jälkeen myös eli unohdin katsoa omenapuut kokonaan. Niitä on meillä neljä, punakaneli, keltakaneli, talviomenapuu ja sitten villiomenapuu, josta R. erityisesti pitää. Pölytys on tärkeintä ja nyt pölyttäjiä on ainakin meillä ja onhan se sitten onnistunut viimekesänäkin <3

   Kuntalan punaluumu on meillä juuri se, joka eli 30 vuotta ja tuotti milettömät ja herkulliset sadot, sitten se kuivui pystyyn ja kärhö alkoi elää siinä. Nyt on uusi Kuntala, mutta se on vasta 2 vuotias ja jouduimme siirtämään valon takia parempaan paikkaan eli jurottaa. Siniluumu oli vahinko-osostos, se ei ole ihan niin mehevä ja on myöhäisempi, mutta kun sen antaa kunnolla kyspyä, on se herkullinen. Ja mikä parasta, se on aika kuvauksellinen kantaessaan sinisiä hedelmiään.

   Lemmikit!<3

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. Ihana on tuo teidän puutarha. Tänään oli meillä puhjennut omenapuu kukkaan. Luumua en tajunnut edes katsoa. Tai en ehtinyt. Lemmikki on niin herkkä ja kaunis. Pitäisiköhän laittaa sitä tuonne Helmin kesäkodin viereen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, kiitos<3 Minä tas en ehtinyt eilen katsoa omenaöpuita:) Lemmikki on kiitollinen pihan kaunistaja. Laita jonnekin ja anna sitten levitä kunnolla. Se täyttää kiitollisena monet tyhjät kukkakolot.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Hannele, kiitos<3 Tässä vain murto-osa, sillä tila on 3 000 neliötä ja kasveja kai jotain puolensataa...

   Poista
 12. Meillä säilyi muscarit hyvin, ja lemmikit, ne on levinneet niin, että niitä jo jouduin vähän harventamaankin. Valkoiset ja siniset lemmikit viihtyy hyvin, mutta vaaleanpunainen lienee hävinnyt kokonaan.
  Luumupuut ja kirsikkapuut sekä omenapuut ovat täydessä kukassa, kovin niitä käyn ihailemassa. Virosta toin tusinan uusia perennoita ja mm. Titan-pihlajan, jonka marjat on isoja ja syötäviä. Tosin kestää monta vuotta tietenkin, ennenkuin se tuottaa marjojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, te olette etelämpänä. Mahtoiko muilla ollakaan 3 viikkoa tammikuussa -30 astetta eikä yhtään lunta. Tämän koimme viimeksi 30 vuotta sitten, kun saavuimme vauvan kanssa kotiin ja päätin, että tänne emme jää, mutta saaren taika voitti.

   Voi, minä en pysty yhtään, en ikinä harventamaan lemmikkiä, enkä myöskään akileijaa mistään. Saavat kukkia, missä ikinä haluavat. Meillä on nyt enemmänkin sitä valkoista lemmikkiä, viime toukokuussa oli vaaleanpunaistakin.

   Meillä kukkivat luumu- ja kirsikkapuut täysillä, mutta eivät vielä omenapuut, mutta saattavat ehtiä toukokuun kukkijoihin.

   Oih, sinullahan on jännittävä pihlaja. Minä pidän pihlajista ja siksi meillä on tavallisten lisäksi myös tuurenpihlajia. Titanista en ole kuullutkaan. Loistavaa puutarhaviikkoa sinulle!<3

   Poista
 13. Todella kauniita kuvia!

  Auringonsäteitä viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isla Sofia, kiitos<3

   Kiitos samoin sinulle! Tänään istutan rautatieomenapuun...:)

   Poista
 14. Lemmikit ja pionit on ihania. Ja hedelmäpuut, ne on mitä upeimmassa kukassa, ainakin täällä kukkii omenapuut niin hurjasti, etten ole ikinä nähnyt vastaavaa.

  Minkälainen on rautatieomenapuu? Täytyy tehdä nettisurffausta =).

  Suloisia puutarhahetkiä sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, ne ovat. Minulla muuten ei ole pioneita:) Nyt kukkivat luumu- ja kirsikkapuut, omenapuut aloittamassa. Tänään istutettu rautatieomenapuu. Katso kohta mun facesivulta: Hetkinen vain.

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 15. Onpa teillä kaunista! Ja nuo lemmikit.. en voi vastustaa niitä! -Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru, kiitos<3 Illalla toivottavasti uutta kuvattavaa:) Ne ovat niin sydämevaltaajia...

   Poista
 16. Suloinen kevätpuutarha!
  Pidän niin kovasti tuosta villistä tunnelmasta. Nurmikko on toden totta tylsä!
  Runoilijanarsissi on varmaan kaunein narsissi.
  Kärhöt ovat vallanneet puut - miten kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kiitos<3

   Villin naisen villi puutarha:) Se on niin boring, että en sanoutksi saa: Etupihaa ei enää tarivtse leikata ja kesipihalla leviävät nyt sekä japanilaisen rinteen istutukset, uusi rautatieomenapuu sekä ihan juurakkolähetyksenä saamani VALKOISET maitohorsmat.Lähettäjä oli kuvannut valkoisia maitohorsmia Sissinghurstin valkoisessa puutarhassa ja innostunut. Vaikeampi oli vakuuttaa Vapaaherraa toimen merkittävyydestä:)

   Se on ja sen tuoksu myös. Ei liian vahva, vaan jsut sopiva.

   Niitä kukkii nyt toistakymmentä ja osa roikkuu alaspäin, mutta en saa kameraan tavoitettua sitä roikkuvien oksien lumoa. Pitäis varmaan hankkia joku heinäkuussa kukkiva kärhö myös..

   Poista
 17. Leena ja hänen ihana puutarhansa: <3 <3 <3 Niin kaunista! :)

  VastaaPoista