maanantai 16. toukokuuta 2016

Shawna Coronado: Viherseinät. Uutta ilmettä puutarhaan


Aloittaessani lukea Viherseinät kirjaa olin hyvin innoissani, sillä sattumalta näin televisiosta yhtenä iltana lyhyen pätkän toimistojen viherseinistä pääakaupungissamme. Olin aivan myyty. Ne olivat sisätilaan tehtyjä, mutta niiden terveys- ja viihtyvyysvaikutukset olivat huomattavat. Olen myös Euroopassa törmännyt ulkoviherseiniin monissa pikkukaupungeissa ja vähän isommissakin ja ne tekevät vaikutuksen, vaikka ei niiden hyödyistä edes tietäisi. Koska olen itse nyt niin puutarhan viemä, nautin paljon myös kirjan tekijän ytimekkäästä selostuksesta Miksi hoidan puutarhaa? Shawna Coronado jätti työnsä ryhtyäkseen maisemasuunnittelijaksi. Kirjassa hän kertoo puutarhailun autuudesta tavalla, jonka varmasti voimme kaikki jakaa: Pitkä, fyysisesti raskas päivä, paikat illalla kipeinä, uni maittaa, mutta mieli on hyvä, sillä näkee kättensä jäljet ja tuntee kuitenkin olevansa elämänsä kunnossa, kiitos puutarhan!

Shawna Coronadon Viherseinät. Uutta ilmettä puutarhaan (Grow a living Wall, Minerva 2016, suomennos Kirsi Tuominen ja Teemu-Pekka Tuominen) esittelee meille parisenkymmentä aivan erilaista ulkotiloihin tehtyä viherseinää. Viherseinillä on monia hyötynäkökohtia, mutta ehkä ensimmäinen on se, miten paljon pystykasvatus säästää tilaa: Normaalisti yli kolmekymmentä kasvia vaatisi maassa useita neliömetrejä, mutta seinäkasvatus vie vain neliömetrin samalla määrällä kasveja. Kaikkialla viherseinät puhdistavat ilmaa ja niillä on terapeuttinen vaikutus, mutta tarkastelemme nyt lähinnä oman kodin mahdollista viherseinää.


Tässä varjon koristellinen viherseinä, johon Shawna sai idean Irlannista. Vaihtoehtoja riittää, sillä maailmassa sammmaleen sukuun kuuluu yli 12 000 lajia. Pitää vain valita sammallaji, jota haluaa käyttää ja siihen sopiva kehys.

Viherseinän etuja ovat, että ei tarvitse kitkeä rikkaruohoja. Useimpiin on asennettu automaattinen kastelujärjestelmä, joten kastelun tarve vähenee. Myöskään puutarhan tuholaiset eivät pääse viherseinän kasveihin käsiksi, kun taas sen sijaan ne ovat pölyttäjille loistava keidas. Viherseinissä voi kasvattaa melkein mitä vain yrteistä vihanneksiin. Viherseinät vaimentavat melua, edistävät terveyttä ja tuovat luonnon kaupunkiin. Myös kasvukausi pidentyy ja viherseinän avulla säästyy energiaa, sillä se pienentää talon energiakulutusta. Viherseinä tarjoaa puutarhailumahdollisuuden hänelle, jolla ei ole riittävästi tai ollenkaan viljelytilaa. Viherseinät ovat myös osa kierrätystä, sillä niitä voidaan rakentaa monenlaisesta ylijäämätavarasta, kuten vaikkapa vanhasta kirjahyllystä:


Tähän aidan kirjahyllyseinään tarvitaan vanha kirjahylly, ylimääräsitä puuta tai lautaa, käsisaha, mittanauha, vesivaaka, pora ja poranterä, seinään sopivia ruuveja, maalia tai petsiä, pieniä, kirjahyllyyn sopivia istutusruukkuja, multaa, luonnonmukaista lannoitetta, taimia.Hyllyssä kasvaa erilaisia begonioita, punajuurikasta ja koristebataattia. Puolivarjossa tähän käyvät myös basilika, lehtikaali, lehtisalaatti, leijonankita, lobelia, mangoldi, oregano, pensaskrassi, pinaatti, uudenguineanliisa, väriminttu ja värinokkonen.

Viherseinät muodostavat lämpimiä alueita, joissa voivat viihtyä nekin kasvit, jotka eivät maassa viihtyisi. Meillä se taitaisi olla laventeli, joka on talvehtinut onnistneesti vain kerran.

Kirjan parhautta ovat tarkat seinien teko-ohjeet, joissa myös kerrotaan, mitä niissä olisi paras kasvattaa. Myös estetiikka otetaan huomioon.


Kuvassa kahdesta kuormalavasta rakennettu varjon lavaviherseinä, jossa istutustaskut täytetään mullalla ja kasvit istutetaan melko tiheään, jotta lavat täyttyvät nopeasti. Tästä alaspäin on tavallinen kasvimaa, jolle värikäs lavaseinä antaa varjoisalla pihalla upeaa kontrastia.


Viherseinän äärelle, parempaan mikroilmastoon, voi rakentaa viihtyisän oleskelupaikan lisäämällä kukkaruukkuja ja pöytäryhmän, jossa voi levähtää melkein vuodenajasta riippumatta kasvien vaimentaessa ympäristön melua.

Muita viherseiniä ovat mm. kaktusseinä, parvekkeen vihannesseinä, saniaisseinä, pölyttäjäystävällinen vesiviljelyseinä, eristävä viherseinä, kulinaristin viherseinä, aromaterapiaseinä, penninvenytysseinä, kotikonttorin älyseinä etc.


Viettelevä viherseinä koostuu houkuttavan tuoksuisista yrteistä ja vihanneksista. Tämä liittyy eroottiseen viritykseen! Tiedetäänhän joidenkin yrttien ja vihannesten lisäävän sekusuaalista halukkuutta. Tähän liittyvät kasvien tuoksut, värit ja niiden sisältämät ravintoaineet kuten vaikka beetakaroteeni, kalsium, koliini, rauta, niasiini, E-vitamiini ja sinkki.


Kirjan yksi kauneimmista seinistä on mehikasviseinä. Väreissä on varaa ja kastelua ei tarvita paljon. Kuvan seinässä mm. rahapuu, mehipuu, oranssihelopäivikki, sinivillakko, helmipaksuvarsi sekä maksaruoho.

Viherseinät tarjoaa nyt todellakin jotain uutta tavalla, johon jokainen voi yltää ja pystyy. Hyötyä, iloa, kauneutta, voiko enempää pyytää!

*****

Puutarhakirjat Leena Lumissa

12 kommenttia:

 1. Poikani juuri istuttanut pienen seinän mausteilla ja metsämansikoilla lastensa kanssa pikku parvekkeelle. Hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, erittäin hyvä idea ja pikkuisetkin voivat olla tuossa mukana.Suosittelen!

   Poista
 2. Ulkomailla olemme nähneet aika paljon vihreitä seiniä, isojakin, Living wall: http://formklippningtopiary.blogspot.se/search/label/Living%20Wall

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, hienot! Sama täällä, että ulkomalla niitä näkee, katso seinäkuva Ambergista:
   http://leenalumi.blogspot.fi/2013/05/saksan-kautta-itavaltaan-ja-sinne-sun.html

   Poista
 3. Viherseinät on mahtavia! Mä näin kerran (vahingossa!:))telkasta ohjelman missä oli isoja viherseiniä sekä sisällä että ulkona. Pienetkin on tietty myös hienoja.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, samaa mieltä. Vähän aikaa sitten tuli uutisissa tms. Suomessa siätilohin tehtävistä viherseinistä, se taisi olla joku yliopisto...

   Näitä voi tehdä vaikka parvekkeelle eli ei tarvitse isoa tilaa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Anna, kiitos<3 Kaipasinkin jotain haastetta. Vastaan heti kun ymärrän tehtävänannon:)

   <3

   Poista
  2. Tehtävänantoa saanee soveltaa. :-)

   <3

   Poista
 5. Viherseinät ovat kertakaikkisen ihania, kunhan ne eivät vain ole 'täyteenturottuja'. Kirjoitat tästä kirjasta taas niin houkuttavasti että täytyy käydä kirjakaupassa heti kun selkä antaa myöten.

  Ihanaa kesäiltaa sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, eivätkö vain!

   Selkä niin...Ooen nyt aloittanut jokapäivset selänvahvistusjumapt, sillä niskajummapt eivät riittäneet.

   Kiitos samoin sinulle<3

   Poista