tiistai 31. toukokuuta 2016

Moskovan kaunotar...toukokuun kukkien finaalin primadonna


Haluan päättää Toukokuun kukkia Moskovan kaunottareen eli jalosyreeniin Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow', sillä tämä daami tietää arvonsa ja on kyykyttänyt meitä yhden erehdyksen takia yhdeksän pitkää vuotta. Loukkaantumisen syy olimme tietysti aluperin me, jotka istutimme tämän herkän helmikaunottaren paikkaan, johon nopeasti kasvoi sitä liikaa varjostava puu. Siinä varjopaikassa pensas kukki vain kerran...Vilkaisin tänään puutarhapäiväkirjaani ja pensas on istutettu 22.4.2007 eli ilmeisesti varhainen kevät silloin. Nyt taas on kuin olisi juhannusviikko, sillä kaikki kärhöt kukkivat jo toista viikkoa, kuten myös valkoiset särkyneet sydämet sekä ne, jotka luulin talven viemiksi kuin kauppapuutarhalta tuodut. Isabellansyreeni 'Holger Alba', aloittaa just, vaikka normaalisti vasta juhannusviikolla. Myös siniset siperiankurjenmiekat ovat kaikki jo nupuilla ja varjoliljat jättimäisiä.


Tämä syreeni hurmaa nupuillaan, jotka ovat kuin roosanvioletteja helmiä, auettuaan kukat ovat valkoiset. Vyöhykesuositus on I-III. Ravinteikas maa. Alasleikkausta ei suositella, vain huonoja oksia poistetaan tarvittaessa varhain keväällä. Kukat ovat kerrotut ja tuoksuvat. Lämpimän ja suojaisan paikan kasvi. Netin mukaan Moskovan kaunotar eli 'Krasavitsa Moskvy' on syntynyt vasta 1974. Pensas on amatöörijalostajan Leonid Kolosnikovin lajike. Hän sai aikaan kolmesataa erilaista lajiketta, joista moskovan kaunotar on tunnetuin.


Nyt tämä väärään paikkaan vuonna 2007 istutettu ja arvonsa tunteva moskovatar on antanut meille töppäyksemme anteeksi. Tarjosimme hänelle jo muutamia vuosia sitten pihan paraatipaikkaa eli siirsimme valoon, runsaasti rakkautta ja hoitoa ja saimmekin viime vuonna jo kaksi kukintoa, mutta nyt hän on lopullisesti unohtanut ikävän alun. Olen sitä mieltä, että kyllä kannatti, sillä vaikka syreeneihin joskus voi vähän kyllästyäkin, niin tuskin Moskovan kaunottareen ikinä!

Oi kiitos ihana toukokuu♥

Puutarhaterveisin Leena Lumin puutarhastaKesäkuun saa aloittaa toukokuun finalisti eli nämä kuvat otettu eilen 2.6. Nämä kukat vievät kyllä euforiaan...Oksa, jossa enempi jo auki eli valkoisuus voittaa,mutta jossain aina ihastuttava pilkahdus lilaroosaa.Tässä nuppuisempaa.Helmiä...


Tervetuloa suvi!Yllättävä helleaalto vei tatsin, joten en edes ehtinyt huomata, milloin moskovan kaunottarella oli 'helmikukat'. Äkkiä kuvasin muutaman kuvan tältä kesäkuulta 2019, jolloin kukinta on kaikilla hyvin runsasta ja osa yrittää kuin pikakelauksella ohittaa huomioni.Kukkia on nyt runsaammin kuin ikinä, mutta vain nämä helmet ehdin kuvata..., mutta onhan noita 'helmikuvia' tässä jutussa alussa.Moskovattaren suven 2019 tervehdys tuli tässä! Varmaan syreeneistä kaunein ikinä♥


Tämä kuva vuodelta 2017 pöllähti jostain nyt vastaani. Kun suurensin näytti tosi, tosi ihanalta♥

10 kommenttia:

 1. Moskovan kaunotar on kyllä upea. Sen kukinto on niin raikkaan ja hienostuneen näköinen. Siinä on vähän omenankukkien väri. Lisäksi kukinto on runsas. Hankin itsekin tuon vuosi vai kaksi sitten. Kukkii jo ihan pienenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, minusta kaunein syreeneistä. Omenakukkaa tosiaankin! Väriä, joka vie hurmioon. Varmaan meilläkin olisi kukkinut, mutta kukki vain kerran alussa, sillä väärä paikka: Moskovatar haluaa loistaa auringossa.

   Poista
 2. Kaunis. Syreenit ovat kaikki ihania, mutta eivät noin tarkkoja paikastaan. Kyllä kesä on ihanaa!!
  Mukavaa kesäpäivää!!
  Lämpimin terveisin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja, mutta syreeni kuin syreeni haluaa kuitenkin valoa. Me töpeksimme tämän pensaan ensimmäisen paikan suhteen ja hän loukkaantui siitä vuosiksi, vaikka saa nyt olla parrasvaloissa.

   Kesä on, kesä on...

   Kiitos samoin! Nyt kärhöjä lisää istuttamaan:)

   Poista
 3. Liika lienee aina liikaa, mutta mietin juuri usemman Moskovan kaunottaren hankkimista, yksi ja ainoa kukkii juuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkka, eipä ihme, että kun, katsot nyt kukkivaa Moskovan kaunotarta, haluat niitä lisää. Meillekin tulossa paras kukinta ikinä!

   Poista