lauantai 20. kesäkuuta 2009

LAULAISIN SINULLE LEMPEITÄ LAULUJA


Omistan tämän kirja-arvostelun Tuula-Marjalle, jolta saan usein upeita lukuvinkkejä ja joka poimii Luvian kuusikostani kuusenleppärouskut ja tekee niistä jotain herkullista.Tämän kirjan nimi on Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Tämä kirja on ruotsalaisen Linda Olssonin englanniksi kirjoittama Let me sing you gentle songs. Tämän kirjan on kustantanut Gummerus A.D. 2009. Tätä kirjaa ei ole kirjoitettu koskaan aikaisemmin. Tämä kirja on Valonkantaja ja Tähtien Kannattelija. Tämä kirja antaa toivoa, että elämässä on vielä toivoa. Tämä kirja tuoksuu metsämansikoilta.

Ruotsalainen Linda Olsson muutti miehensä työn perässä Uuteen-Seelantiin ja ryhtyi kirjoittamaan englanniksi vuonna 1990. Kesti yli 15 vuotta ennen kuin hän sai romaaninsa julkaisukuntoon, mutta esikoiskirjasta tuli niin suuri menestys, että se kantaa klassikon huntua syntymästään. Laulaisin sinulle lempeitä lauluja –kirjan käännösoikeudet on myyty 19 maahan ja kirjasta on tekeillä elokuva.


Prologi

Astrid
Heinäkuu 1942, Västra Sångeby, Taalainmaa, Ruotsi
Kun aurinko vajosi puurivistön taakse, kävimme makuulle ja valkoinen yö nielaisi meidät. Sen jälkeen on ollut yö.

Veronika
Marraskuu 2002, Karakare, Uusi-Seelanti
Yllämme paahtoi armoton aurinko, kun maailma kieppui käsittämättömästi sen hiljaisuuden ympärillä, joka olimme me kaksi. Sitten enää voittoisan meren hurja pauhu.

…nu vill jag sjunga dig milda sånger.

Kirja kertoo kahden naisen ystävyydestä. Vanha nainen, Astrid elää pienessä ruotsalaisessa kylässä lähes erakkona, itseensä käpertyneenä, kuolemaa odottaen. Eräänä ankarana talvipäivänä hän huomaa nuoren naisen kantavan muuttokuormaansa naapuritaloon. Jokin Astridissa liikahtaa. Veronika, suuren menetyksen kohdannut kirjailija, on tullut kylän hiljaisuuteen viimeistelemään uusinta romaaniaan. Metsämansikoiden tuoksussa naiset löytävät hiljalleen polun toisiinsa. Syntyy hiljainen, hellä, ääretön ystävyys.

Muisti on annettu murheita varten, jos mielenrauhaa kaipaat, niin unohda!

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on äärettömän levollinen kirja, joka antaa lukijansa levätä. Se on kirja, joka antaa luvan etäännyttää asioita, luvan hahmottaa, luvan olla uupunut. Se on kirja, joka antaa syvän rauhan.

…ja joka katselee tähtiä ei ole enää koskaan aivan yksin.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja –kirjan kieli on melkein hypnoosia, sillä luin sitä kuin uiden juuri sopivassa vedessä. Suruissa sukelsin, mutta tuntui hyvältä. Iloissa nousin pintaan haukkaamaan happea ja naurahdin. Metsämansikoiden alkaessa tuoksua kelluin ja unohdin voidakseni elää edelleen.

Tänä iltana sinut kutsutaan tanssimaan usvan kanssa.

Naisten ystävyys on antoisaa molemmille. Veronika toi musiikin ja valonsäteet takaisin Astridin elämään. Veronika sai ystävyydestä syvän tyyneyden ja löysi taidon olla hetkessä läsnä.

Olen unohtanut kuinka elää ilman sinua.

Tämä kirja ei jätä lukijaansa ulkopuolelle ystävyyden, vaan se ottaa sinut mukaan. Minä löysin itseni poimimasta kuusenleppärouskuja lapsuuden aikaisen ystäväni kanssa. Poimittuamme rouskut menimme tupaan ja paistoimme lettuja, jotka söimme metsämansikkahillon kanssa.

Älä pelkää pimeää, sillä siinä lepää valo.

Sinä, hyvä lukijani, ellet lue vuodessa kuin yhden kirjan, lue Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Sinä, joka olet tuulen piiskaama, aaltojen kiviä vasten heittämä, kaipaukseen hukkunut, palasiksi mennyt, olet lempeiden laulujen jälkeen täydellisen ehyt. Lupaan sen.


Epilogi

Hyvää yötä, makeita unia,
te kaikki kulkurit maan.
Nyt laulu loppuu ja lähdemme –
ehkei enää kohdatakaan.
Jotain sanoiksi sain sydänroihusta,
joka niin pian raukeaa
mutta rakkaus, ollut, se ei katoa –
hyvää yötä – nyt nukkukaa.

- Dan Andersson –Tunnetko metsämansikoiden tuoksun?

6 kommenttia:

 1. Metsämansikat ihan pursuavat kirjan kannesta ja tästä kirjoituksesta!

  Tuli tunne, että tämä kirja on luettava ja saatava käsiinsä hypisteltäväksi. Jos lainaan sen kirjastosta, se on palautettava takaisin, mikä voisi tämän kirjan kohdalla olla surullista.

  Kiitos tästä jutusta.

  VastaaPoista
 2. Sinä tulet rakastamaan tätä kirjaa!

  Hanki se omaksi! Tämä on Valo, joka pitää olla saatavilla, kun on Mielen Marraskuu.

  Ole hyvä, Ystävä!

  VastaaPoista
 3. Kävin tässä välissä kuitenkin varaamassa kirjaston nettivarauksesta tän kirjan; 5 oli jonossa ennen minua ja kirja on vasta hankinnassa. Aloitan kirjaston kappaleella ja hankin sitten myöhemmin itselleni.

  VastaaPoista
 4. Jep! Minä signeerasin oman kappaleen jo itselleni vain;-) Tää on mun juttu!

  VastaaPoista
 5. Minäkin luin jo alkukesästä tämän kirjan. Uskomattomin juttu on tuo metsämansikkahillo. Onko kukaan kokeillut keittää metsämansikoista hilloa?

  - Minä olen. Mansikat ovat liian sokerisia, joten ne sokeroituvat kovasti, ja muuttuvat tummanruskeaksi mössöksi. Ei hyvä!!

  Enkä usko myöskään sitä, että tuo kirjailija Olsson on keittänyt hilloa, olisi kannattanut kokeilla, miten siinä käy.

  Minusta tuo kirja jätti jälkeensä varsin surullisen tunnelman..;/

  Kiitos Leena tästä lukukokemuksesta, ja hyvää viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 6. Aili, ei tulisi mieleenkään keittää metsämansikoista hilloa, sen verran on harvinaista herkkua, että tuoreena syömme. Se olisi vähän sama kuin keittäisi mesimarjoista hilloa. Minun lapsuudessani mesimarja oli runsas ja tavallinen marja.

  Minä pidän surullisista ja tummista kirjoista. Tosin tämä kirja jätti minuun oudon lohdun ja moni muukin on kokenut tämän lohtukirjaksi. Vakavasti masentuneen ystäväni tämä kirja pelasti! Annoin sen häenlle lainaksi, kun hänellä oli vaikeaa ja hän vannoo selvinneesä tämän kirjan avulla.

  Kirja tosin on kirjoitettu surumielissävyisesti ja kynä on kastettu kyyneliin ja aamu-usvaan, mutta sellainen sopii ainakin minulle.

  Nyt Aili, etsit sitten jonkun iloisen kirjan! Ja ihana syksy piristää ja antaa voimia aivan toisin kuin julma huhtikuu, joka antaa toivoa jostakin, vaikka ei sitten mitään annakaan.

  VastaaPoista