Etsin aina reseptejä, joista saan uusia lisukkeita pääruoan oheen. Silloin tietenkin erilaiset salaatit ovat suuri kiinnostukseni kohde. Koti ja keittiö -lehdessä 8/2012 on juttu Mamma mia, mikä ateria! ja siitä poimin yksinkertaisen tomaatti-mozzarellasalaatin eli capresen ohjeen. Tämä sopii monen oheen. mutta viime viikonloppuna sitä oli meillä grillatun lihan kera, joskus valmistamme vain useita salaatteja ja nautimme niitä. Katri Schröderin jutusta voi lukea, että tätä salaattia kutsutaan myös nimellä insalata tricolore eli kolmivärisalaatiksi. Nimi tietenkin viittaa Italian lipun väreihin.
6 kypsää tomaattia
2 tuoretta (bufala)mozzarellaa (á 125 g) (Minä käytän Juustoportin valmiiksi viipaloitua mozzarellaa)
nippu tuoretta basilikaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
(1 rkl balsamiviinietikkaa)
Pese ja viipaloi tomaatit. Valuta mozzarellat ja revi tai leikkaa ne 4-6 palaan. Irrota basilikan lehdet varsista. Revi isoimmat lehdet pienemmiksi.
Asettele tarjoiluvadille lomittain tomaattia, mozzarellaa ja basilikan lehtiä. Väliinkin voi ripotella sormisuolaa ja/tai mustapippuria.
Valuta salaatin päälle hyvälaatuista oliiviöljyä. Ripottele mausteeksi hieman sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria. (Valuta lopuksi halutessasi päälle loraus balsamiviinietikkaa.) Etikkaa me emme tähän käytä.
Minä käytän Juustoportin valmiiksi viipaloitua mozzarellaa, josta sitten revin siivuja puoliksi. Kay Scarpetta käyttää aina bufalaa, mutta...;-)Tuoretta basilikaa meillä on kotona melkein aina kasvamassa ja tomaatteja syödään niin kauan kuin saadaan kotimaisia. Sormisuolan tarjoilen erikseen, sillä kaikki eivät halua käyttää suolaa ollenkaan. (Paitsi nykyään ripottelen jo hiukkasen mukaan tekeytymään.) Viikonlopusta tulee viime viikonlopun toisinto, sillä haluamme vieläkin nauttia ulkona syömisen autuudesta kera kesän makujen. Teen tätä salaattia nyt usein. Se on joskus niin pienestä kiinni löytää uutta vaihtelua tuttuun menuun.
Aterian jälkeinen dolce voi olla vaikka oman puutarhan luumut!
Toivotan kaikille tunnelmallista viikonloppua kera herkkujen♥ Kuunnellaan, miten lepakot suihkivat ja hedelmät kypsyvät puutarhoissa...
Love
Leena Lumi
Summer Wine
Kirjassaan Puhdasta ravintoa professori Sinikka Piippo mainitsee tomaatti-mozzarellasalaatin maailman terveellisimmäksi salaatiksi.
Syyskuu 2018 ja monta kertaa ja taas tänään on nautittu capresea nyt kera grillatun basilika-tomaattimaustetun broilerin fileepihvin. Mozzarella on nyt Riitan herkun, basilika on vaihtunut rapeaan salaattiin ja öljyn ja mausteiden (mustapippuri ja sormisuola) lisäksi on vedelty tummia kastikeviivoja Filos, Deluxe, balsamicokastikkeesta. Vävykokelas teki näin juhannuksena, mutta olisi pitänyt silloin kuvata, sillä hän teki salaatista ruusukkeen!
Ruokareseptit Leena Lumissa
Samin valmistama caprese juhannuksena 2019.
Nam, caprese, aina yhtä hyvää ja helppo tehdä ja syödään usein. Teen muuten joskus samaa mansikoista, kun on tuttavamiehiä, jotka ei syö tomaattia. Mansikka-aikaan se on loistava alkupala, kun laittaa vielä vähän paahdettuja pistaaseja päälle.
VastaaPoistaAllu, just niin. Minä luen kaikki kokkilehdet, mutta pyrin käyttämään sanastoa, jonka kaikki ymmärtävät.
PoistaMansikoista meillä tehdään vain sitä Romanov-herkkua, mutta voisi kokeilla. Pähkinät eivät käy, sillä osalla perheestä niihin allergia. Pähkinät, hienoimmatkin menevät oraville;-)
Mukavaa viikonloppua sinulle!
♥
Ihanan raikkaan näköinen salaatti! Maistuisi nyt treenin jälkeen....
VastaaPoistaSinullekin hyvää viikonloppua! :)
Anni, kunpa minäkin olisin ollut treenissä tämän koneella istumisen sijaan;-)
PoistaKokeile! Maistuu ihan silleenkin vaikka patongin kera ja lasi tai kaksi hyvää viiniä.
Kiitos samoin sinulle!
♥
Aah, namnam. Tomaatti-mozzarella -yhdistelmä on suosikkini! Söin viime viikolla mojovat määrät moista :) Olen alkanut käyttää pelkkää buffalaa sen jälkeen, kun siihen tutustuin.
VastaaPoistaHelmi-Maaria, niin minunkin! Minä laitan tähänkin ohjeeseen enemmän tomaattia ja tämä annos on tarkoitettu KUUDELLE;-)
PoistaBuffala? Minun lehdessäni luki 'bufala', mutta huomasin, että Cornwell kirjoitti 'buffala'...Kun asuu saarella ja lähin tosiherkkupuoti on parinkymmenen kilometrin päässä, käytännöllisyys ratkaisee. Pyrin myös aina käyttämään lähituotteita. Oliiviöljymme esim. on Rainbow, Extra Virgin, luomu.
♥
Cornwell ja Oksanen saapuivat tänään mutta tällä olis tänä viikonloppuna muutakin elämää... Pikkuveljen häät tiedossa ♥
VastaaPoistaSaas nähdä ryhdynkö miekin Scarpettan luettuani väsäilemään yhtä ihanan näköisiä salaatteja kuin sie.
Iloa viikonloppuusi!
Annika, minä EN lue viikonloppuna. Ehkä alan taantua...Aiomme sisustaa (ne hyllyt saapuvat juuri kohta), nautiskella herkuista etc. Pikkuveljen häät ohittavat kirjat;-) Hauskoja häitä!
PoistaScarpetta on innoittajani joissakin asioissa minulle, ehkä myös sinulle.
Kiitos samoin!
♥
Niin siis MULLA yleensä ei ole muuta elämää ;)
VastaaPoistaEi minullakaan kun lapset olivat pieniä;-)
PoistaLuen toisinaan viikonloppuisin ja etenkin, jos R. katsoo urheilua. Ei tapahdu usein. Me emme oikein viikolla ehdi nähdä, joten viikonloppuna on sitten treffit.
Toisaalta...onko se niin huono, jos kirjat ovat elämä, jos kirjat ovat ilma, jota hengittää...Ei minusta.
Nam, täytyypä kokeilla. Rakastan näitä ohjeita, yksinkertaisista, selkeistä raaka-aineista maukasta. Hyvää viikonloppua, vielä täälläkin nautiskellaan rantasaunasta ja uimisesta, vaikka tänään olenkin "tupsutellut" taloa syyskuosiin.
VastaaPoistaAnne, usein yksinkertaisin on parasta. Saan harvoin niitä monimutkaisten ruokien kohtauksia.
PoistaKiitos samoin sinne! Nyt on mielettömän lämmintä. Olen kärräillyt kompostimultia, Ikean hyllyt saapuvat parin tunnin sisällä ja nyt lähden suihkuun.
♥
Minunkin perjantai-iltaani tulee kuulumaan tomaattia, mozarellaa, basilikaa ja patonkia. Eikun uuniin koko komeus, basilikaa päälle ja nam! Herahtikin heti vesi kielelle, kun aloin ajattelemaan tulevan illan murkinoita...
VastaaPoistaHauskaa viikonloppua!
Sonja, hienoa: Molemmilla mozzarellan ja tomaatin juhlaa;-) Minä änkeän mozzarellaa niin moneen. Se mun munakoisovuokani saa makunsa tomaatista, basilikasta ja mozzarellasta. Pitäisi hankkia se yrttikasvatusruukku, jossa valo, mutta on sikamaisen kallis. Vielä basilika voi hyvin ikkunalaudalla, mutta kun pimeät päivät saapuvat, ei onnistu.
PoistaKiitos samoin sinulle!
♥
Caprese on lempisalaattejani.Ihmettelin viime viikolla juustomyyjälleni,että miksi mozzarellapallot ovat hänellä niin kalliit (ja muuallakin täällä)kun Suomessa Lidlistä sai niitä alle eurolla.No hän sanoi niiden olevan bufalaa eikä hänellä edes muuta mozzarellaa olekaan.Täällähän on buffalofarmi,joka tuottaa kaikenlaisia tuotteita buffalonmaidosta.Ja ah,mozzarella oli niin hyvää siinä taivaallisessa munakoisovuuassasi!
VastaaPoistaJael, minäkin pidän kovasti tästä caprilaisesta salaatista. Ei tarvitse olla bufalaa, siinä munakoisovuossakin käytin tätä Juustoportin tekemää.
PoistaKatso tuota kuvan annosta ja se on KAHDELLE;-) Ja huomenna taas...
♥
Minä kuulun tomaattien suurkuluttajiin. Tomaatti ja mozzarella sopivatkin hyvin yhteen. Oma lempisalaattini on; Pilko kuutioiksi tomaattia, kurkkua, vihreää (tai punaista) paprikaa ja sipulia. Raasta päälle fetaa. Lorauta hieman oliiviöljyä ja sitruumamehua. Päälle vaikka hieman persiljaa koristeeksi. Namskis.
VastaaPoistaMine, sama täällä. Olen aina tykännyt tomaateista. Ja keväällä kun kotimaisia alkaa tulla, niiden hinta huimaa päätä, mutta maku vie mennessään. Talvella sitten tungen tomaattimurskaan kaikkeen...
PoistaKiitos!, kuulostaa ihanalta. Ehkä sinäkin voisit laajentaa blogiasi ruokaohjeisiin;-)
♥
NAmi eturuoka tai välipala.
VastaaPoistaMozzarella ja sen salaatti ovat herkkuja meillä. Muistin nyt, että vähään aikaan ei ole tullut värkättyä mozzarellaa mihinkään. Kun prinsessa tulee syömään, silloin ostan aina mozzarellaa. Hän saa napostella sitä jo salaattia tehtäessä.
VastaaPoistaMukavaa ja tunnelmallista viikonloppua.
Täydellistä!
VastaaPoistaViikonloppua!
♥
Tänään söin töissä tomaattia ja mozzarellaa. Ruokailun pääosan sai kuitenkin ihan liian iso broilerleike, mutta enpähän valita.
VastaaPoistaOlisi kyllä kiva kuulla lepakoiden suihketta pitkästä pitkästä aikaa.
Ketjukolaaja, hyvää lounasta. Minulla yleensä lounas vain pari paistettua kananmunaa tai ananasta ja raejuustoa;-) Meilläkin oli broileria viime viikonloppuna, kuten kuvasta näkyy.
PoistaAh niin, lepakot tulevat juuri kohta...ja ketut. Siirtäkäämme itsemme terassille...
♥
Nam, tuo on myös minun herkkua. Olen tehnyt tuota usein. Kun esikoiseni tulee perheineen ruokavierailulle teen halloumisalaatia. He taas ovat siihen tykästyneet.
VastaaPoistaLepakosta muuten tuli mieleeni, että kesällä yksi teki pesän meidän päivänvarjon sisälle. Kun sitten kävimme ruokapöytään porukalla ja avasimme varjon kuumana heinäkun päivänä, ihmettelin, mikäs hiiren näköinen otus se tuolla yläilmoissa riippuu väärinpäin. Ei tarvinnut kauaa ihmetellä, kun se lähti siitä lentoon.
Irene, nam ehdottomasti;-) Helppo juttu ja tällä voisi hemmotella itseään myös päivisin, kun syön yksin vähän mitä sattuu. Serkun pöydässä usein halloumia. Onkohan se juuri halloumi, josta on tullut se grillijuustoversio...
PoistaKunpa olisitte ehtineet hakea kameran. Meiltäkin on monta lepakkotapahtumaa mennyt niin, että vain muistojen filmille on saatu. Sain kerran lepakon hiuksiini, mutta se ei ollut normaalia, vaan lepakko oli päiväsaikaan liikkeellä eli ilmeisesti sitä oli joku häirinnyt. Nyt kohta kettuja ihailemaan...
♥
Tämä salaatti on pikkuminiäni favorite, hän lisää siihen vielä viinirypäleitä halkaistuna. Ja aina maistuu.
VastaaPoistaAnja, nyt toit mieleeni salaatin, jota en ole tehnyt piiiitkään aikaan: viinirypäleitä halkaistuna, kirsikkatomaatteja puolitettuna, homejuustoa, rucolaa, persikkaa, rapeaa salaattia...Juu, aina maistuu!
Poista♥
Iki-ihana salaatti! Tässä tulee todistetuksi, miten yksinkertaiset maut ovat aivan parhautta:)
VastaaPoistaSuloista sukellusta syyskuuhun sinulle Leena♥
Hannah, eikö vain. Usein yksinkertainen on parhautta ja monessa muussakin kuin ruoassa.
PoistaKiitos samoin sinulle, Hymytyttö!
♥
Oikein ihanaa viikonloppua teille!
VastaaPoistaMeillä oli tänään isännän paistamaa sisäfilepihviä ja salaattia ... ja vähän viiniä ... kiva olla 'kotikotona' taas :)
Tyttäreni ystävä Hanna on miehensä kanssa julkaissut keittokirjan 'Safkaa'. Siellä on monia kivoja reseptejä, muutamia olen jo kokeillut ... ainakin chilipekonipasta kelpasi isännällekin ... ja monta mielenkiintoista kokeilua vielä edessä.
Jos et ole sattunut törmäämään, niin lisätietoa löytyy blogista chicling.blogspot.fi
Marietta, kiitos samoin teille!
PoistaMinä rakastan kotoilua. Tämä perjantai meni nyt sisustukseksi, mutta lauantai on se viikon paras päivä. Viime la viihdyimme terassilla yömyöhään. Jossain vaiheessa vain vähän haettiin lisää vaatetta ylle ja sytytettiin kynttilät pöydälle.
Kuule, meinasin ottaa sen Safkaa, jos olemme samassa kirjassa...
Kiitos, käyn katsomassa.
♥
Mamma mia, nyt tuli nälkä ☺
VastaaPoistaLähdin aamulla puoli yhdeksän kotoa ja hetki sitten kotiuduin, lounas kello 11....taidan mennä jääkaapille, on siellä ainakin omia pikkutomaatteja!
Punatukka, minulla on usein...;-)
PoistaOta juustoa lisäksi jos löytyy. Nyt sanotaan, että pitäisi syödä muutaman tunnein välein. Minusta ruoan herkullisuus on ruokailun sielu, ei jaksotus.
♥
Lempisalaatteja täälläkin ja aivan kuten Allu edellä totesi, mansikat ja balsamico sopivat aivan mainiosti yhteen mozzarellan ja basilikan kanssa!
VastaaPoistaItalialainen ruoka on kertakaikkinen intohimoa aiheuttava asia. Edellisessä elämässä olin varmasti italialainen...
Lumoavia luumupuita! <3
Valkoinen kirahvi, Allu tietää kaiken!
PoistaMinä teen balsamocosilakoita. Satakunnassa sanottiin, että ei 'pääse' naimisiin ellei osaa laittaa sadalla sortilla silakkaa...osaan aika monelle tavalla;-)
Italialainen, kreikkalainen ja joskus myös ranskalainen keittiö vievät minua, mutta jaksan aina ylistää suomalaisia ainutlaatuisia aromeja,joista muualla voidaan vain haaveilla. Viime vuoden parhaaksi ruokakirjaksi valittu Suomalaista voimaruokaa tarjoilee meille suomalaisia makuja ja yllätys!yllätys!, tämän vuoden Stadin klassikot tekee saman omalla tavallaan. Bessu ja minä aiotaan käväistä Sikalassa syömässä ja tiedä, vaikka siitä tulisi perinne.
Kaikkien aikojen luumusato tulossa.
Herkullista viikonloppua sinulle!
♥
Mozzarellan ja tomaatin liitto on klassinen - ja syystäkin. :)
VastaaPoistaOn jotenkin niin ihana ajatella, että istuttu näitä syyskesän ruokahetkiäkin ulkona. Meillä on siirrytty jo sisälle, kynttilöiden ja takkatulen aikaan. Terassillekin toki sytyttelen kynttilöitä lyhtyihin. Niin varmasti tekin!
Tunnelmallista viikonloppua!
Katja, kohta juuri niistä taas nautin. Meillä on la piiiiitkä 'herkku-sessio' kahdestaan. Sen turvin jaksaa sitten taas mitä vain. Punaviini kävelee juuri kellarista ylös ja alkaa tuulettua...minä revin mozzarellaa, kynttilät...Vaikka muuta lupasin, mekin olemme tänään sisällä, sillä olen ollut vähän vilustunut ja huomasin, etten ole vielä ihan ok.
PoistaArvaa mitä: Minulla on pieniä, kirkkaita ledejä jo sisällä tungettuna vaikka minne. Ulkoterassille sytytän kynttilät, mutta saavat jatkaa vielä turkooseissa lyhdyissä hetken.
Oi, nautitaan! Minä en selviäisi elämästä ilman lauantaita, ehkä et sinäkään;-)
Kiitos samoin!
♥
Aijai, ihana salaatti! Hyvää viikonloppua :)
VastaaPoistaMari, eikö vain. Kiitos samoin sinulle!
Poista♥
Oi, tämän myötä alkoi helpottaa suru, kun ajattelen lähestyvää paluutamme Italiaan. Tietenkin tieto paluusta rakkaan syliin helpottaa, mutta myös ajatus italialaisesta ruoasta, näin pitkällä lomalla sitä tulee jo ikävä :) Kiitos siis kodikkaasta postauksesta <3
VastaaPoistaVera, koti on siellä, missä on rakkaan syli.
PoistaMinunkin on ikävä Italiata joitakin asioita...ja muistoja.
Ole hyvä♥
Tomaati ja mozzarella sopivat todella hyvin yhteen.
VastaaPoistaVielä kun salaatin tekee omista maukkaista tomaateista!
Mukavaa viikonloppua Tille molemmille!
Hanne, ehdottomasti. Voi kunpa olisi se kasvihuone...
PoistaKiitos samoin teille!
♥