tiistai 28. elokuuta 2012

HYVÄNMIELEN KIRJOJA

Sain Paulalta haasteen listata kymmenen hyvänmielen kirjaani. Kiitos Paula♥ Tätä haastetta olen pelännyt, sillä minä olen vahvojen makujen ja pitkän jälkimaun ystävä, joten luen pääosin aika rankkoja kirjoja. Itsellenikin oli yllätys, miten monta suloista, romanttista ja hauskaa kirjaa olenkaan lukenut! Olisin voinut helposti tuplata listani. Koska tämä haaste on kiertänyt jo monilla, enkä ole ehtinyt sen polkuja seurata, tästä saa napata mukaansa Hyvänmielen kirja -haasteen kuka ikinä haluaa. Kaikki muut kirjat olen blogiini lukenut paitsi en Taikavuorta, jonka luin ennen blogiani varmaan yhden kerran liikaa. Mutta jonain päivänä katseeni kääntyy kohti alppeja ja aloitan jälleen matkani Berghofiin. Sitä odotellessa:

1)  Nora Surojegin, Pirkko-Liisa Surojegin: Untu ja sydäntalven salaisuus

2) Jacques Bonnet: Kirjaston henget

3)  Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät

4)  Tommy Tabermann: Eroottiset runot

5)  L.M.Montgomery: Sininen linna

6)  Kari Nurmi, Matti Murto: Seikkailun suolainen maku

7)  Jussi Siirilä: Juoksija

8)  Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

9)  Thomas Mann: Taikavuori

10) Satu Koskimies: Hurmion tyttäret

Ja sitten se 11., jota en ole lukenut blogiini, mutta johon tartuin jo lapsena ja siitä lähtien se on kulkenut matkassani, minne ikinä olenkaan mennyt. Kirja, joka sai minut toteuttamaan yhden ison unelmani, vei minut lehtien sivuille ja televisioon eli F.H.Burnettin Salainen puutarha. Olen elänyt puutarhaunelmaa nyt kymmeniä vuosia, vierailijoita on ollut niin tuttuja kuin tuntemattomia, kirsikat ja luumut ovat kypsyneet ja tunnen jokaisen ihmeen, joka keväisin nousee salatusta kolostaan. Rakastan puutarhaani sataa, mutta kaikella on aikansa: Nyt on aika suunnitella seuraavaa 'salaista puutarhaa' ja sen viekoittelevia polkuja ja siimeksiä...

Toivotan kaikille intoa ja voimia tehdä unelmanne todeksi! Make your dreams come true!

Love
Leena Lumi

The Winner Takes It All

49 kommenttia:

 1. Siirilät ovat tosiaankin hyvänmielen kirjoja, ihan pakosti vetää suu hymyyn...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norkku, niinpä;-) Minä en niistä luovukaan, sillä jos melankolia valtaa mielen, tartun Siirilään.

   Poista
 2. Olen ajatellut lukea suosituksista Thomas Mannin Taikavuori sekä F.H.Burnettin Salainen puutarha. Taikavuorta ei ole vielä, mutta Burnettin kirja on vaimollani. On varmasti loistokirja.
  Hyvää viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, molemmat niin erinomaisia. Taikavuori on mielestäni yksi maailman parhaista kirjoista.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 3. Ihania kirjoja, todellakin <3 Mietin täällä juuri omaa listaani :) Mutta niitä ehkä tulee 20! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera, ovat ne;-) Teeppäs nyt, niin tulen lukemaan...Sainhan minäkin 11 ja olisin voinut saada jopa 20, mutta nyt ovat luvut niin rästissä, että...Joku aikavaras on nyt liikkeellä vai johtuuko kaikki elokuusta!

   Poista
 4. Miekin ajattelin näitä listatessa, että voi miten vaikea tehtävä, koska olen kaltaisesi rankkojen tarinoiden fanittaja. Kyllä sitä kuitenkin on tullut hymy huulin luettavaa matskuakin ammennettua. Ja toisaalta, miksei hyvä trillerikin voisi olla hyvänmielen kirja?

  Dekkareita lukiessa en suinkaan nauti raaoista yksityiskohdista (kuka niin tekisi, hm), vaan tunnelmasta, siitä miten taitavasti kirjailija osaa lukijan "pimeille poluille" johdattaa. Ja sieltä takaisin. Sekin on tärkeää, ettei jätetä pimeään, vaan olemaan jää edes toivon tuntu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, hyvän mielen dekkarit ovat dekkareita heille, jotka sanovat ei-lukevansa niitä. Minä pidän ns. kunnon dekkareista, mutta raakuuksilla ei saa mässäillä. Yhdessä P.C.:n kirjassa oli niin kova juttu, että toivoisin jättäneeni sen lukematta. En vain muista missä monista kirjoista se oli...Myös Edwardsson ylittelee sietokykyni rajoja. Emmehän toki halua jäädä pimeään!

   Poista
  2. Olen nyt lukemassa kirjaa, joka ahdistaa paikoin ihan oikeasti... Edwardssonilta olen jotain lukenut, mutta siitä on aikaa, eikä minulla ole kunnollista muistijälkeä kirjailijasta. Hänen uusimman kyllä tilasin, joten saas nähdä millaita menoa luvassa...

   Poista
  3. Annika, mikä se voisi olla...P.C. ei silleen - nyt ja O...a ei myöskään...Luet Vapauttajaa!

   Minä en taida enää uskaltaa Edwardsonia. Oliko se Valoa ja varjoa vai mikä, joka oli niin hurja, että kauhu meni överiksi.

   Poista
  4. P.C. on vasta tulossa. Mikä on O...a? :)

   Heh, no se on Sysipimeä.

   Poista
  5. Sitä arvelinkin. Se on Oppipoika.

   No, nyt täytyy kollata katalogeja...eikun odotan sun arviota.

   Poista
 5. En ole muuten lukenut yhtään noista! :D Pari on kyllä TBR-listallani.

  Jostain syystä odotin listallasi olevan Laulaisin sinulle lempeitä lauluja -romaanin, vaikkei se varsinaisesti ole hyvänmielen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, voisnpa veikata, että Untu ja sydäntalven salaisuus kääriytyy teillä joulupakettiin.

   Onko sinusta tullut ajatusten lukija! Laulaisin sinulle lempeitä lauluja kuuluu ehdottomasti tälle listalle, mutta nyt en voinut sitä laittaa, sillä...sillä tarvitsen sitä kirjaa TODELLA kohta. Se lohduttaa minut jatkamaan kun en enää jaksaisi jatkaa...Se onkin nyt surun ja lohdun kirja eli enemmän kuin hyvänmielen kirja. Ihana elokuu ja sitten kaunis syyskuu...lokakuusta en tiedä mitään. Olga alias Applehill's Thora♥

   Poista
 6. Salainen puutarha on vaikuttanut minuunkin syvästi. Se oli ihana kirja. Minun salainen puutarhani muhii edelleen mieleni sopukoissa. Olisikohan sillä ikinä mahdollisuutta kasvaa ilmoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, ymmärtääkseni olette palaamassa Suomeen. Ota puutarhasta itsellesi se onnenpilvi, jonka kanssa jaksat kaikki muutokset. Kuvittele teidät likelle jotain kaupunkia (lasten koulut ja harrastukset) ja sitten koti olisi vaikka rintamamiestalo, jota ympäröisi unelmiesi puutarha. Käyppä vilkaisemassa Ilonan asumista ja siellä on menossa nyt arvontakin eli Elämää valkoisessa puutalossa, pääset sinne vaikka minun oikeasta palkistani kuvaa klikkaamalla.

   Poista
 7. Harjukaupungin salakäytävät ja Salainen puutarha - ne kaksi kirjaa ovat minullekin rakkaita, molemmissa jotain salaista! :)

  Karoliinan ja sinun kommenttien perusteella on pakko kysyä, että miten ihana Olga voi? <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaista, salattua, johon kuitenkin pääsee kurkistamaan...

   Katja, meilaan sulle siitä tarkemmin sitten kun etc. Olen nyt ajatellut niin, että olen oma suruitseni eli en toisi Olgan lähtöä, kun se tapahtuu, blogiini. Olen tuonut kaikki asiani, mutta tätä surua minä en huoraa. Nyt: Kivuton, syö hyvin, ovet auki ulos ja menee ja tulee miten haluaa. Ketút suuri piristys. Mutta ikää ja nivelrikkoa sekä toisen silmän kaihia ei mikään pois vie. Hän taitaa jo tehdä rotunsa ikäennätystä etc.Meillä on eilen viimeksi puhuttu, että kun se on armo eikä murha, sitten. Kaikkihan tässä kohtaa varmaan ajattelevat, että 'jos Jumala on, hän saa lähteä nukkuessa.' Kuvittele, miltä tuntuu sopia se päivä. Meille tulee omalääkäri silloin kotiin ja minä olen vain sitten vähän pois...

   Vuosi sitten nukutuksessa tutkittiin kaikki ja edelleen vain tuo nivelrikko ja nyt toisen silmän kaihi. Vahva sydän ja hyvät keuhkot, samoin hampaat. Minä haluan itselleni eutanasian, jos sokeudun. Siinä on meidän raja myös rakkaan, unohtumattoman Olgan kohdalla. Minä en lähde enää oikein mihinkään. Jokainen hetki on niin kallis.

   Palataan tähän meilissä sitten myöhemmin. Haluan nyt nauttia näistä elo- ja syyskuun viikoista, päivistä, tunneista...

   Poista
 8. Sininen linna ja Salainen puutarha ovat hyvänmielenkirjoja minullekin. Taikavuoren olen myös lukenut: se oli vaikuttava mutta ahdistava.

  Voimia lemmikin kanssa. Se viimeinen päätös on niin rankka tehdä, vaikka tietää että se on lemmikin parhaaksi. Meidän molemmat kissamme kuolivat tänä vuonna, ja tätäkin kirjoittaessa alkaa itkettää. Mutta vaikka kaipaus on suuri, muistot kaikista vuosista kissojen kanssa ovat korvaamattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, kiva, että edes kaksi samaa. Myönnän, että Taikavuoressa oli minullekin ahhistavuutta: Siinä tuli jopa jonkinlainen suljetun paikan olo, siitä vuorelle jäämisestä ja ahdistus muusta, mutta minulle kirjasta jäi pohjimmiltaan hyvä mieli. Nyt täytyisikin alkaa miettiä, että 'miksi?'. Mieheni koki kirjan samoin kuin minä, mutta joskus pariskunnat alkavat muistuttaa toisiaan...

   Kiitos. Se on niin rankkaa, että meitä odottavat sitten koirattomat vuodet. Tyttären koirat ovat vieralevia tähtiä ja saavat riittää. Me emme vain vielä tiedä, miten selviämme. Vielä ei ole lemmikin parhaaksi, sillä hänellä on suuri elämänhalu. Nyt odottaa 'iskää' kotiin rapuilla, sitten syö hyvin ja sen jälkeen pienet unet, että jaksaa vaklata kettuja. Tiedämme kuitenkin, että yhteinen aika ei ole enää pitkä...

   Sinulla on ollut kaksinkertainen suru! Olenkin miettinyt, että olisiko tämä yhtään helpompaa, jos tässä olisi nyt toinen koira,joka jää. Ei se olisi. Jokainen lemmikki on niin oma persoonansa ja kuin perheenjäsen,että hänen lähtöään ei kukaan muu voi korvata.

   Otan osaa ja toivon, että olet jo paremmalla puolella. Olen aivan varma, on pakko uskoa, että aika auttaa.

   Onneksi muistot jäävät...

   Poista
 9. Mainio lista, Leena! Omaperäinen - niin sinun näköisesi! Huomasin kommenteista Laulaisin sinulle lempeitä lauluja - voi, sehän olisi ollut hyvä listallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kiitos.

   No, hyvä on, minä lisään sinne sen Olssonin kirjan. Ei mitään asiaa auta se, että on kuin pupu ja panee päänsä pensaaseen.

   Se on hyvä kirja!

   Poista
 10. Voi Leena, luin noita kommentteja, mutta en tässä sen enempää siitä nyt, tietänet tunteet..
  Listalta löysin Sinisen linnan, ihana. Hurmion tyttäret, kyllä kiitos ja Untun ja sydäntalven salaisuuden tahtoisin saada käsiini talven aikana.
  Niin, Linda Ollsonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja pidin siitä silloin kun oli vaikeaa aikaa!
  Kauniita elokuun loppupäiviä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, niin...tästäkin on vaan läpi käytävä. Kaunis, lumoava syyskesä, jonka elän nyt kuin toivoisin sen jäävän, ajan pysähtyvän.

   Untu takuulla paketoidaan K:n perheessä joulupakettiin. Saat sitten A:lta lainaksi;-) Ai niin, sinähän sen voit paketoida. Luet ensin yksin ja sitten lapsille vielä yhdessä.

   Tiedätkö, läheisellä ystävälläni oli rankka ero ja hän pyysi tuota kirjaa lainaksi uudestaan pysyäkseen kasassa, ehjänä. Se auttoi. Siinä kirjassa on taikaa.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 11. Upeita kirjoja olet valinnut.
  Minun listassani olisi muutama nuoruuden tyttökirja L.M Montgomerolta: Annan nuoruusvuodet ja Pikku runotyttö.
  Louisa M. Alcotin :Pikku naisia sekä uudempi tuttavuus
  Joanne Harrisin: Pieni suklaapuoti ja tietysti Ilona Pietiläisen :Willa sukka , Nalle Puhia unohtamatta.

  Tänään tein blogiinikin yhden sortin kirjalistauksen joten tämä on jo tuttua.

  Ihanaa iltaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos.

   Minulla on edelleen kaikki Anna- ja Runotyttökirjat ja olen ostanut myös niiden uudet painokset;-)

   Pikku Naisia on ihana sekä kirjana, että leffana, Pieni suklaapuoti meni minulta ohi, mutta luin Harrisilta kaksi muuta, joista toinen hyvä ja toinen huono. Willa sukka on tietysti minullakin.

   Puhilta osaan sitaatteja ja olen ostanut R:lle jonkun Puhin liike-elämää käsittelevän kirjan. Miksi kukaan ei ikinä mainitse Beatrix Potteria? No, enhän minäkään häntä lukenut ennen kuin ostin Petteri Kaniniinin seikkailut, sen upean painoksen Merille ja sitten se jäikin minulle,sillä pidän siitä niin.

   Tulen katsomaan.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Salainen Puutarha,mikä ihana klassikko!
  Tuosta listastasi olen lukenut Harjakaupungin(kiitos!) ja sitten aikoja sitten tuon Thomas Mannin kirjan.Ja kiitos,,joitakin unelmia olenkin toteuttanut (asuminen etelä-Amerikassa) ja unelmia pitää aina ollakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, eikö olekin!

   Olet lukenut Harjukaupungin (ole hyvä) sekä sitä vähän myös kokenut. Mann on hyvä!

   Nytkin siellä rankassa helteessä muistelet Etelä-Amerikkaa...vai...;-)

   Mitä me oltaisinkaan ilman unelmia...

   Poista
 13. Olipas hieno lista! Harjukaupungin salakäytävät sopii tälle listalle erinomaisesti!

  Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on todellinen lohtukirja. Itkin ja luin. Ja samalla tuntui hyvältä kaikki. Suru ja sen jälkeen tuleva ilo.

  Voimaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, kiitos. Oletko sinä jo tehnyt tämän eli jos et ole niin nappaa tästä. En yhtään voi muistaa kuka on tehnyt ja kuka ei. Harjukaupunki oli tähän ihan ehdoton.

   Se on juuri sellainen kirja. Ja lopulta on kuitenkin jotenkin lohdullinen olo. Niin juuri...suru ja sitten taas valoa tunnelin päässä, pieni kynttilän tuikku tai ystävä tähdet sormenpäissään.

   Poista
 14. Hei,
  kerrot lukevasi rankkoja kirjoja; oletko lukenut Päivi Alasalmea, ja ovatko ne mielestäsi rankkoja?
  Minua hänen kirjoissaan viehättää juuri se jokin vangitseva mustuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kävin heti googlettamassa, sillä en ole lukenut yhtään Alasalmea. Voisin ihan hyvin lukeakin, niitä vahvoja naiskirjojaan. Hänellä on ollut aika värikästä ja rankkaa kai itselläänkin...

   Minun rankka on esim. Katja Ketun Kätilö, Ros Wynne-Jonesin Sade lankeaa, Nadeem Aslamin Elävältä haudatut (kertoo Afganistanin naisista), Oatesin haudankaivajan tytär, Oatesin Kosto: Rakkaustarina, Anne Delbéen Camille Claudel, Lionel Shriverin Poikani Kevin etc.

   Mustuus vetoaa, jos sitten lopussa on luvassa valoa, edes yksi tähti. Ikävystyn helposti ja siksikin pidän enemmän muuusta kuin liian säyseästä. Kyllä puutarhaihmiset ovat sitten kauheita ja kulkeavat kesäisin myrkkkysuihkuttimien kanssa kirvoja tappamassa;-)

   ***

   Tein tänään muuten kahden tosisuuren akileijan siirrot, sillä olin vienyt ne liian kuivaan paikkaan ja nyt niillä on loisto-olot japanilaisessa osiossa, joka on puolivarjossa, mutta muheva lehtomainen maa. Toinen oli sitä kerrottua, joka on vain jostain meille itsestään tullut.

   Poista
 15. Hei, voitit arvonnassani ja Shieldsin kirja taisi olla vielä vapaana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, ihanko totta! Kiitos!

   Nyt Shields -sarjani täydentyy...

   Otan kohta yhteyttä.

   Poista
 16. Täällä viettämässä laatuaikaa heti aamusta:) Ihania vinkkejä joku noista on aivan pakko kokeilla;)
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, kiitos. En mitenkään halua ymmärtää, että et olisi lukenut harjukaupungin oman huermurin, Pasi Ilmarin teosta;-) Untu jouluksi lapsellesi!

   Poista
 17. Kirjoja löytyy joka makuun,
  mä olen löytänyt une4lmatyön sulle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, toivon, että olet lukenut Taikavuoren.

   Juu, sen työn kyllä ottaisin;-) Alat tuntea minua.

   Poista
 18. hei sä teit sen! olen sentään lukenut noista useamman mutta en Taikavuorta, ehkä sen aika on nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, yritin olla hiljaa kuin hiiri seinän raossa, kun tämä haaste alkoi kiertää;-) Se iski silti! No, ei ollutkaan niin vaikeaa.

   Toivon, että luet Taikavuoren - ajalla. Siinä ei sitten ohessa muuta, että todella putoat Berghofin tunnelmiin. Kirja on niin vahva, että tuntuu kuin olisi mukana tarinassa, itse siellä Taikavuorella, keuhkotautiparantolassa ja sitten tapahtuu vaikka mitä...Myönnän että vahva, mutta jokin tässä kirjassa saa hyvälle tuulelle. R. kokee tämän kuin minä eli ei ahdistu.

   Poista
 19. Thomas Mann Taikavuori ostin ihan uutena käännöksenä hiljattain.

  VastaaPoista
 20. Leena, minä arvasin, että nuo kaksi S-kirjaa ovat listallasi! Olen oikeastaan yllättynyt siitä, miten Sininen linna on niin vaikuttanut sinuun, että se on mennyt Annankin ohi (vrt. äänestys)!

  Minua alkoi nyt kiinnostaa tuo Mannin Taikavuori, jota en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, siis et sittenkään tiedä minusta kaikkea;-) No kerronpa, että jäin Valancyna ikuisesti luistelemaan rakkaani kanssa sinne jäälle tähtitaivaan alle.Et tiedä, mitä teit,kun kirjan minulle lähetit;-)

   Jos puhutaan vain niistä, jotka minä käsitän perustyttökirjoiksi, ovat Annat kokonaisuutena ykkösiä eli vaikuttivat minuun lapsena ja nuorina paljon. Mutta en ikinä voisi ottaa sieltä yhtä Annaa erilleen muista, se on kokonaisuus.

   Mitä ajattelen nyt, on se, että jos mukana on koko elämään syvästi vaikuttaneita kirjoja, on vastaus kohdallani juuri nuo kaksi iki-ihanaa S-kirjaa.

   Oi, Taikavuori on niin upea, huikea, ikuinen. Rakastan sitä kirjaa. Try it!

   Poista
  2. Leena, ymmärretty! <3 Sininen linna on voimaannuttava kirja (minulle) ja täytyy jossain vaiheessa lukea se uudestaan, kun on sellainen tarve. Vinkkasin siitä siihen juttuunkin, josta kerroin.

   Poista
  3. Super! Nimenomaan se on sitä ja en tee enää virhettä, että liian hövelinä siitä luopuisin.

   Nyt putosin kärryiltä...kerroit milloin? Tavatessa? Meilissä? Sinisen linnan arviossasi?

   Poista