perjantai 3. elokuuta 2012

ENNEN KUIN HORSMA EHTII KUKKAAN...

ennen kuin horsma ehtii kukkaan
alkaa kesän hiljaisuus: yö huokaa
     jää sitten henkeään pidättäen odottamaan
        että edes yksi lintu sanoisi vielä jotakin

- Kai Nieminen -
Istun tässä, ihmettelen - Valitut runot (Tammi 2012)
kuva Pekka Mäkinen

45 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Mummeli, kiitos psta! Sisareni mies on ammattikuvaaja ja se väistämättä näkyy;-)

   Poista
 2. Upea kuva ja hieno runo. Hyvää viikonloppua! Elokuu on ihanaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos ja kiitos samoin!

   Kuka voisikaan olla rakastamatta elokuuta...

   Poista
 3. Kai Niemisellä on sana hallussaan ja kuin kaiken kiinalaisen runouden kääntämisestä jälkeen jäänyt kiinalaisen runouden poljento. Kaunista, herkkää, lyhyttä ja kiteytettyä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsit sekaisin, tuosta tiedosta kiitos. Ilmankos runoissa oli paljon tuttua teinivuosilta, jolloin runoharrastukseni oli kiinalaisvoittoista.

   Täydellinen kiteytys on kaiken a ja o.

   Poista
 4. Kai Nieminen kyllä tavoittaa tässä runossa suomalaisen kesä(yö)n tunnelman ... ja todella sopivan kuvan olet, jälleen kerran, löytänyt.

  Muuten, olen sitä mieltä, että horsma - rentun ruusu - on nykyään aivan liian aliarvostettu kasvi. Meidän heinäkuun lopun häihimme vuosia sitten keräsimme ison kimpun horsmia eteisen koristeeksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, kuvan saamisesta saan kiittää sisareni miestä, joka on ammattikuvaaja. Minulla ei löytynyt yhtkään horsman kuvaa;-)

   Täysin samaa mieltä! R. laittoi minut vuosia sitten hävittämään horsman koko meidän isolta tontilta;-) Miten minä saatoinkaan...Onneksi nyt on pieni ryhmä alkanut ilmestyä. Sitä minä vaalin jo värinkin tähden.

   Tämä on hyvin suomalainen runo, jota kuva palvoo.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Irmastiina, kiitos.

   Tämä on vähän kuin se laulu Lapin suvesta...

   Poista
 6. Jopa on onnistunut kuva horsmasta!<3333

  Oikein lumoavan kaunista viikonloppua, Leena-IhaNainen & CO.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, eikö vain!

   Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen & co!

   Poista
 7. Juuri niin, kesäyön tunnelma tiivistettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, täysin. Pitänee vinkata siskolle, että tässä olisi hyvä suvikortti.

   Poista
 8. Täydellinen tunnelma tuossa kuvassa, ihana.

  VastaaPoista
 9. Kuinka kaunis onkaan vaatimaton horsma!

  VastaaPoista
 10. Minulle horsman kukat tietävät aina viimeisiä lomapäiviä - mutta toisaalta tähän aikaan kesän värit ja valo ovat parhaimmillaan. Nautitaan taas tästäkin hetkestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, niin...saapuvat nopeat aamut, mutta ehkä ehdit nauttia illoista. Mieheni on töistä kotona tuskin ikinä ennen klo 18:sta. Sinulla ehkä paremmin. Onneksi kaikilla on viikonloput.

   Kaikki irti hetkestä eli 'poimi kukka': Carpe Diem.

   Poista
 11. Minulla ei kyllä ole mitään uutta sanottavaa,edelliset kommentoijat ovat jo ehtineet pukea sanoiksi omatkin ajatukseni. Hieno kuva ja noinhan se on,kiteytettynä.Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, joskus sanattomuus kertoo eniten. Tämä olkoon elokuun tiivistys.

   Kiitos pionista♥

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
  2. Paitsi tämä:Horsma on hieno kukka!Mietin äsken töistä tullessani tienvierushorsmia katsellessani,että voisiko niiden kukista tehdä jotain simantyyppistä juomaa.Pitää alkaa googlettamaan.
   Ole hyvä:)

   Poista
  3. Tiina, eikö se ole myös kaunis. Lueppa, mitä Hannele, taitaa nyt käyttää nimeä Kesäleski, hänellä on yhtä monta nimeä kuin naisella on mieltä, kertoo horsmasta ja minkä linkin hän antoi.

   J. meinasi syödä minulta monia kukkia, mutta menin väliin;-)

   On se Eweliina vaan ihanuus...

   Poista
 12. Mielikukkani! Paratiisissani kukkii sekä valkoinen että pinkki nyt. Englannissa kukkii horsma linnojen hienoissa puutarhoissa. Nautin pari kesälesken päivää, huomenna mies tulee kotiin Lontoosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, ja nyt sää sen sanot! Minulla oli paljon horsmaa, mutta R:lle se oli rikkaruoho, joka minun oli kitkettävä. Luin kommenttisi juuri hänelle ääneen;-) Onneksi on pieni alku jo taas...

   Valkoinen minulla on vain kouluaikojen kasvistossa.

   Joskus on niin autuaallista olla kotona yksin. Ellei se yksinolo kestä yli viikkoa. Siinä kulkee mun raja.

   Mun täytyy kai lähteä sulta sitä valkoista noutamaan...vuonna x. Voisin tuoda sitten sulle ristinummiruusua.

   Poista
  2. Leena, näytä hänelle nämä kuvat, valkoinen horsma Sissinghurst, yksi maailman kaunein puutarha: http://hannelesparadis.blogspot.se/2007/02/sissinghurst-white-garden-1.html

   Poista
  3. P.P.S.
   Kyllähän juurenpalan vois joskus postis lähettää, jos hoisat sitä hellästi, eikä miehesi tärvele...

   Poista
  4. Hannele, yes! Tee se nyt, niin ehdin vielä istuttaa. Minä sitten muistan sinua ensin kirjalla ja myöhemmin sitten tuomme sitä ruusua. Ei kai tulli voi puuttua ruusun tuomiseen...

   Mää antaisin sille oikein superpaikan, jos valkoisen lähetät. Mies on eilen aivopesty ajatussuunnan muutokselle eli hän ei enää revi eikä revitytä horsmia;-)

   Näytän tuon Sissinghurstin kohta, ensin aamupala. Meillä on superhidas aamu menossa...

   Poista
  5. P.P.P.S.
   EU-maissa saa kuljettaa kasveja miten paljon tahansa, paitsi ei pottuja eikä viljaa... Multaakin sais purkeissa tuoda Englannistakin, mut kuka sitä painoa lentokoneessa... Siksi mullat jätän aina Englantiin :)

   Poista
  6. Ihan tosi! Minä olen sitten ihan suotta arkaillut. Jos se ruusu kuitenkin, jos sitä haluat, tuotaisiin, että saataisiin kunnon lähtö. Olen antanut siitä vasta Anjalle ja seuraavaksi saa Jonna. Viemme vähän enemmän eli kottikärryllä;-)

   Tämähän laittaa puutarhamatkalun ihan uuteen valoon.

   Poista
 13. Minusta tuntuu, että olen ikäänkuin unohtanut sen millainen on Suomen elokuu. Syyskuu on syöpynyt minuun, olenhan sen lapsi. Elokuusta on täällä muotoutunut vain hikinen kuuma kuu. Ja näissä kuvissa ja teksteissä näen vain jotakin ihanan kuulasta, pehmeää ja haikeaakin. Ajatella, ehkä kahden vuoden päästä saan sen kaiken taas itse kokea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, tiedän, että elokuu on monessa maassa lomakuukausi ja myös kuumin kuukausi. Mieheni on vientipainotteisessa yrityksessä ja usein pääosa hänen lomanstaan on sen tähden elokuussa.

   Minua ei mikään saisi enää edes alppimaihin juhannuksesta elokuun loppuun. Se kuumuus ja ruuhkat. Sen sijaan olemme tehneet parhaat matkamme syys-lokakuussa.

   Elokuu on Suomessa lempeä, armollinen, rauhoittava, romanttinen kuukausi. Lapsiperheille se on toki myös koulunaloituskuukausi, joten touhua riittää, mutta illat rauhoittuvat ja vanhemmat istuvat kotinsa puutarhoissa nauttien vaikka kuutamosta ja lepakoista...Täällä tämä elokuu sinua odottaa!

   Poista
 14. Tienvierien ja joutomaiden horsmakoloniat olivat ennen vanhaan niin kauniita. Lupiinit näyttävät karkoittaneen ne tyystin ainakin Kantahämeen tienvieriltä. Vahinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta lupiinitkin ovat kauniita. Ne ovat vaatimattomia ja komeita sekä parantavat huonoa maaperä typettämällä. Meillä on tontilla yksi huono kohta, jossa ei suostu kasvamaan kuin rikkaruoho: Sovimme naapurin rouvan kanssa, että oikein tuomme siihen lupiinin taimia ja niin sitten teimme. On se kivamman näköistä kuin se ruma heinä, enkä puhu nyt mistään sarasta.

   Mies on Hämeestä ja oikein horsman vihaaja, koko piha pitäisi olla keväästä tlalveen vain valko- ja sinivuokkoja sekä orvokkeja. Että semmottis. Yrittää tässä nyt sitten olla kaikkien mieliksi.

   Poista
 15. Elokuuksi (ainakin) on päästävä Suomeen. En myöskään suostu lomailemaan Keski-Euroopassa tähän aikaan kymmenien miljoonien muiden lomalaisten kanssa. Kevät ja syksy aika pitkälle passaa mulle. Tosin joidenkin maiden lomalaiset palailevat jo työmailleem ja puhelin alkaa häiriköidä - vastatakko vai ei, siinäpä pulma. Bisneksiäkään ei oikein voi päästää sivu suun...
  Horsmat ovat aukeamassa meidän villitontilla, ei kovin kaukana teistä. Jos kovin kiljaisisin saattaisit jopa kuulla, ainakin tyynellä säällä.
  kaunista iltaa toiv. paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskerville, minä jaksan aina ihmetellä, miten joku haluaa suvella Suomesta pois. Täällähän on kaikki maailman ihanuus ja säästä viis. Puhtaat vedet, valoisat yöt, valkolehdokki tuoksuu ja sitten alkavat sametti-illat, kiitäjät, kantarellit kasvavat melkein rapuilla, ruusut tuoksuvat ja kohta kuuluu kypsyvien luumujen kumu. Muuta melusaastetta ei ole tänäkään iltana, kun asetun meidän isolle parvekkeelle katse kohden Lehtisaarta, sillä lepakkojemme edestakaiset lennot ovat sillä sivulla, ellet sinä innostu kiljahtelemaan ja vesi kantaa lurituksesi tänne naapurisaarelle;-)

   Meillä horsmat saavat alkaa uudelleen kasvaa. Meillä oli eilen neuvottelu...Ja taidan saada myös valkoista horsmaa naapurimaasta. Vaikka minulla on puutarha, niin sekin on villi. Olen saanut serkultani hauskan pikkutaulun: 'Villin naisen kasvattamia villikukkia.' Kukat taulussa näyttävät lupiineilta ja lemmikeiltä.

   Kiitos samoin sinulle! Ilta näyttää lupaavalta.

   Poista
 16. No, Lehtisaari ja Säynätsalo estää teidän ja meidän suoran näköyhteyden. Säykissä poikkesin täydentämässä ruokavarastoja, kirjastosta ostan toisinaan myynnissä olevia kirjoja, varsinkin myyntipäivänä, jos satun sen huomaamaan. Olin jopa vuonna kivi ja miekka kesätyössä Säynätsalon puutarhaosastolla jne...muistot kantaa kauas.
  jatkoja edelleen paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskerville, I see...;-) Olin kyllä maantiedossa huono, eksyn vieläkin missä vaan, mutta jotenkin osaan tämän suuntia...

   Säynätsalon kirjasto on upeaupeaupea.

   Minäkin olen vuonna kirves ja kivi tehnyt monenmoista, mutta jo kohta 30 vuotta on mennyt tällä saarella, joka on täynnä taikaataikaataikaa. Muistot mulla karkaa joskus meren rannalle.

   Suljen nyt ja lähden nauttimaan, mitä 'James' on terassipöydälle taikonut. Ilta on ihanin...Jatkoja!

   Poista
 17. Suomesta en kyllä lähtisi minnekkään kesällä, kaunista ja niin nopeasti ohikiitävää:).
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen suvi on lyhyt kuin horsman kukinta...,mutta kaunis: Sataa tai paistaa.

   Tunnelmallista elokuuta sinulle!

   Poista
 18. Voi miten ihana runo.
  Rentun ruusun kukinta on yksi virstan pylväs syksyyn ja toinen on pihasaunio. Niiden kukinta merkitsee minulle, että kesä on kääntynyt pitkälle ehtooseen ja kohta on aika antaa syksyn tulla.

  Ihanaa iltaa terassilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, eikö vain.

   ...mutta voimme nyt alkaa odottaa syyshortensioiden kukkimista ja ainahan minulla on ne 'lumiasterit'...

   Kiitos: Lepakot tulivat ja kettu! Kaikkien aikojen ilta, sillä en ole ennen nähnyt kettua luonnossa. Tunnelmallista elokuuta sinulle!

   Poista