Tähän
kirjaan upposi 531 munaa, yli 12 kg voita, lähes 30 l jauhoja, yli 40 l
erilaisia sokereita, melkein 10 kg suklaata, yli 30 l kermaa sekä mieletön
määrä erilaisia nonparelleja, strösseleitä ja muita kakunkoristeita. Kaikki
kirjan kakut leivottiin ainakin kolme kertaa. Ensin syntyi kokeiluversio,
sitten työparit testileipoivat toistensa kakut ristiin. Huippuun hiottu
kakkuohje leivottiin vielä kuvattavaksi.
Kun Suomen
viisikymmentäyksi ruokatoimittajaa ja valokuvaaja Sami Repo pääsivät yhteen,
syntyi vuoden herkullisin kirja Kakkujen kuningattaret - Ruokatoimittajien kakkubravuurit
vuoden jokaiselle viikolle (Tammi 2013). Jo kirjan kansi on kaunis kuin koru,
mutta hurma vain yltyy sivu sivulta, kuukausi kuukaudelta. Lumisena naisena olin ihan myyty tammikuun
Lumihiutalekakkuun, jonka on loihtinut Annika Elomaa. Koska kannan joulua
sydämessäni ympäri vuoden joulukuun Jouluinen luumurahkakakku tekijänään Krista
Korpela-Kosonen sekä Seija Laurimaan Jouluinen marenkikakku, saivat jo
ajatukset tulevaan jouluun ja jouluviikkojen uniikkiin lumoukseen, jolloin aika
kuin olisi pysähtynyt ja…
Kirjan
ulkoasu on täydellinen. Paperi on mattamaista, jokaisen kuukauden kakkujen
esittelyn aloittaa Revon upea tunnelmakuva, jossa kuukausimietteet saavat
sijansa. Lokakuun aloitus kuulostaa tältä:
Elämän
pieniä pettymyksiä tai harmillisia vastoinkäymisiä lievittää ystävän olkapään
lisäksi ihmelääke nimeltä täytekakku. Sillä voi laastaroida särkynyttä sydäntä,
lievittää mielipahaa ja karkottaa jokasyksyistä flunssaa. Kiikuta siis
tervehdyttäviksi terveisiksi toipilaan toivekakku.
Ja toukokuun,
oman syntymäpäiväkuukauteni, aloittaa kuva omenankukista ja teksti:
Kun pelkät
kiitossanat tuntuvat liian kevyiltä, leivo ne kakuksi. Kiitos naapuri, kun
tulit päästämään alaovesta keskellä yötä. Kiitos ystäväni – olet parasta
matkaseuraa. Kiitos isoveli kun puolustit minua välitunnilla. Kiitos äiti, kun
kasvatit ja rakastit. kaiken tuon ja paljon muuta kaunista voi sanoa myös
kakkusin.
Koska jokainen
lukijani tietää minun olevan ruuanlaittaja, ei leipoja, niin pakko kuitenkin
tunnustaa, että en tiedä ihanampaa kahvipöytää kuin se, jossa on vain todella
hyvä kahvi tai tee ja täytekakku. Siinä ei muuta tarvita. Kakku on kuin ystävän
syli. Kakku on lohtu. Kakku on juhla. Kakku on tavata pitkän ajan kuluttua.
Maailman parasta kakkua syömme aina äidillä. Se on erään kotipitäjäni tunnetun
paakarin taidonnäyte, valtavan suuri, kaunis ja kostea, ei liian makea. Hoikka
mieheni on hulluna täytekakkuihin, joten täytekakun täytyy olla sallittua
hyvää. Täytekakku kuuluu kaikkien aistien juhliin.
Helmikuulta
haluan esitellä teillä Taina Salovaaran Pitsitortun. Jokaisen reseptisivun
aloittaa pieni tarina kokkaajan kakkumietteistä ja näin Taina:
Pidän kakuista,
jotka syntyvät ilman hyydyttämistä, pursottamista ja koristeiden näpertelyä.
Lapsuudenkodissani tehtiin aina kesän ensimmäisistä mansikoista kauralastukakku,
jonka astetta hienostuneempi versio mantelipitsikakku on. Huolettomuus saa
näkyä tässä kakussa. Ei väliä, vaikka pohjat ovat vähän eri paria tai jos pitsi
sattuu murenemaan. Muruset voi ripotella rennosti koristeeksi kakun pinnalle.
Pitsitorttu
Noin 12
palaa
Pohjat
100 g voita
100 g mantelirouhetta
1 dl sokeria
3 rkl
vehnäjauhoja
2 rkl maitoa
1 rkl siirappia
Sitruunatäyte
5 dl kuohu-
tai vispikermaa
3 rkl
sitruunatahnaa
(lemon curd)
sitruunamehua
Väliin ja
päälle
noin 5 dl
tuoreita vadelmia
2 banaania
tomusokeria
Pilko voi
kattilaan. Lisää muut aineet ja sekoita. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä
sekoittaen, kunnes voi sulaa. Levitä taikina neljäksi kiekoksi (ø 15 cm)
leivinpapereiden päälle. Pohjat leviävät
paistamisen aikana, joten tee ne keskelle paperia. Kypsennä yksi pohja
kerrallaan 175-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat
kauniin ruskeita. Anna pohjien jäähtyä ennen kuin irrotat ne paperista.
Vatkaa kerma
pehmeäksi vaahdoksi ja mausta vaahto sitruunatahnalla ja –mehulla.
Kokoa kakku
suoraan tarjoiluvadille. Pane pohjimmaiseksi mantelilevy, lisää vadelmia ja
banaaniviipaleita. Tee seuraava kerros samoin. Jätä päällimmäiseksi kermaa,
vadelmia ja banaaniviipaleita. Riko neljäs levy koristepaloiksi kakun pinnalle.
Tupsauta päälle tomusokeria.
Tarjoa saman
tien, sillä säilytettäessä pitsilevyt vettyvät ja rapeus häviää.
Kakkujen
kuningattaret alkaa aivan perusteista, sillä luvusta Tule hyvä kakku, löytyvät
eri kakkupohjavaihtoehdot, kakkuleipurin muistilista, täytevaihtoehdot ja
opastus niiden valmistukseen, kuorrutukset ja koristeet. Kuten tavallista Sami
Revon kuvat ovat jälleen estetiikan juhlaa ja jo kakkukuvat voisi syödä!
Lokakuulta
löydämme erään kakkujen klassikon, josta lienee versioita enemmän kuin mistään
muusta. Samaan riviin, jossa ajatus
kirjoittaa Anna Ahmatova ja Anna Karenina, se luo myös sanan Pavlova.
Slaavilaisuuden ylistystä tällä kertaa Tiina Rantasen taidolla ja tyylillä:
Rakastan
Pavlovaa, jossa vastakohdat täydentävät toisiaan kuin jin ja jang. Karpaloilla
täytetty marenkiunelma on syntisen makea mutta samalla kirpeän hapokas.
Australialaisille se on joulukakku, mutta se sopii loistavasti syksyiseksi
jälkiruoaksi tai kahvipöydän tarjottavaksi.
Jääkarpaloinen
pavlova
Noin 10
palaa – gluteeniton
Marenkipohja
6 valkuaista
2 dl erikoishienoa
sokeria
2 dl
tomusokeria
1 tl
vaniljasokeria
hyppysellinen
suolaa
2 tl
maissitärkkelystä
1 tl
valkoviinietikkaa
Täyte
3 dl
kuohukermaa
1,5 dl
valmista kinuskikastiketta
1 tl
vaniljasokeria
5 dl jäisiä
karpaloita
Lisäksi
Valmista
kinuskikastiketta
Vatkaa
valkuaiset vaahdoksi. Sekoita keskenään hieno-, tomu- ja vaniljasokeri. Lisää
vaahtoon ripaus suolaa ja sokeriseos erissä samalla vatkaten. Lisää lopuksi
maissitärkkelys ja etikka.
Levitä
marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille, ø noin 25 cm:n kokoiseksi
levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä
marenkia ensin 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100 asteeseen
ja kypsennä edelleen 1,5 tuntia.
Sammuta uuni
ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Täytä
pavlova juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita
joukkoon kinuskikastiketta pikkuhiljaa, maun mukaan. Lusikoi vaahto kakun
keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.
Mitä muuta
Kakkujen kuningatar tarjoaa, ovat mm. Mokkakakku, Kuninkaiden kakku, Kesäpäivän
kakku, Omena-kinuskikakku, Tiramisu-suklaakakku, Nina Lincolnin jäädytetty
suklaa-juustotorttu, Pyöreä Brita, Perinteinen mansikkakakku, Marjastajan
juhlakakku, Tarte tatin, Paistettu juustokakku, Punajuuri-suklaakakku, Vaalea
käpykakku…Siis kakku vuoden jokaiselle viikolle!
Oma hauska
suosikkini tulee valokuvaaja Sami Revolta, sillä olen aika boheemi leipoja ja
omistan juuri Pappilan hätävarakakkuun sopivan maljan:
Sami kertoo
kakustaan hauskasti, että ’Kakku on muisto Talkkunan-mökiltä Saimaalta, jossa
vietin kesiä lapsena. Kun ”muutin” mökille, lihoin siellä 5 kg, ja äiti ei
meinannut tuntea, kun tulin takaisin kotiin. Nyt maailma viskoo eteenpäin, ja
kakkuun on tullut vääntö Brooklynin suosikkiravintolan coctailista. Ehkä ympyrä
sulkeutuu, koska nykyään muutan talvisin Yhdysvaltoihin ja Suomeen palattuani
huomaan vaatekoon pienentyneen numerolla…’
Tähän Samin
luomukseen en tarjoa nyt tässä ohjetta, mutta paljastan, että maljassa on
tiikerikakkua, manteleita, mustikoita, mantelilikööriä, pohjoiskarjalaista
luomuhunajaa…Tämän kakun teen minä itse ja tiikerikakkuahan leivon joka viikko
olipa menossa kevätdieetti tai ei.
Suosittelen
Kakkujen kuningatarta vuoden kirjalahjaksi itselle, ystävälle, rakastetulle,
tuliaiseksi, ’rotinoiksi’, muistamiseksi muuten vain. Täytekakuissa havisevat
historian siivet, mutta puhaltavat myös nykyajan tuulet. Kakku voi olla kuin
runo: tunnetila. Siihen leivotaan tunteita ja kaipuuta, tulemisia ja
lähtemisiä, juhlahetkiä ja kahdenkeskisiä tuokioita. Joskus se kostutetaan
viskillä, jäähyväisten hetkellä kaihon kyynelillä. Kun rakkaasi maistaa kakkua,
jonka olet leiponut juuri hänelle, magia ilmestyy mukaan ja jo ensimmäisestä
palasta hän on sinun omasi ja seuraava kakku onkin jo hääkakku!
*****