sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Casper Julianin kastejuhlassa 27.3.2022


Niin valkoinen oksa/ niin sininen taivas / niin kirkas lumi. / Ja vihreä puu / ja valkoinen pilvi / ja kimaltava meri./ Lapseni, sait nimesi/ ja kirkkaamman vielä.

Casper, kun hymyilit ensimmäisen kerran, oli hymysi äidillesi ja isällesi aurinko, kuu ja tähdet taivaan. Se oli takuuhurmaus. Mikään maailman kulta ja mammona eivät ole pienen hampaattomat ikenesi paljastavan hymysi arvoisia. Sinun hymysi on vauvailo, joka alkaa silmistäsi, virtaa läpi pienen vauvaolentosi ja herkistää vanhempasi lähelle jotain tuntematonta – lähelle itkua ja naurua.

Casper Julian, sinä olet Pikku-Tiitiäinen, joka teit meistä uusia. Tulimme äidiksi, isäksi, isovanhemmiksi, isomummoiksi, isoukeiksi, kummeiksi, enoiksi, tädeiksi. Tulimme rakkauden syliksi, jossa sinun on hyvä kasvaa. Tulimme elämän pesäksi, josta sinun on kerran hyvä lähteä lentoon.

Mutta Kulta-Casper, ei lennetä vielä, vaan avataan ensimmäisen juhlasi lahjoja. Voi, mitä saatkaan: rakkautta, perhekeskeisyyttä, tähtipolkuja, satuja, itseluottamusta, mielikuvitusta, suukkoja, ystäviä, lohtua, lumilinnoja, terveyttä, viisautta, metsämansikoita, kesäheinän kutitusta, joulun odotusta, syntymäpäiviä, unelmia, rohkeutta, perhosen siipipölyä…

Casper Julian, uskomme ja toivomme kaikki, jotka olemme tänään kokoontuneet sinun ensimmäiseen juhlaasi, että nämä lahjat kantavat koko elämäsi. Ne ovat tuuli siipiesi alle, kun aika on.

Ja kiitos Casper, että mekin saimme lahjan: Sinä annat meidän olla likelläsi kuin haahkanuntuvapesä, tarttua käteesi ja varmistaa kulkusi kohti unelmiasi.

Tiitiäinen metsäläinen,/ pieni Casper-menninkäinen, /posket tehty puolukasta,/ tukka naavatuppurasta, /silmät on siniset tähdet.

Tiitiäinen metsäläinen, /pieni Casper-menninkäinen,/ keinu kuusen kainalossa,/ tuutu tuulen kartanossa,/ sammuta siniset tähdet!

 Leena Lumi eli Nana

Ensimmäinen runo Niilo Rauhala
Tiitiäisruno Kirsi Kunnas

torstai 24. maaliskuuta 2022

Maaret Kallio, Kati Vuorento: Välillä olet varpuseni

Yksi vuoden eittämättä suloisimmista kirjoista lienee Maaret Kallion sanoittama ja Kati Vuorennon kuvittama  Välillä olet varpuseni (WSOY 2022) yhteisiin hetkiin vauvan ja vanhempien kanssa. Maaret Kallio on kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija, joka kirjassa loruilee miten erilaisia hetkiä vauvan kanssa voi olla. Kaiken tähdennys on nähdä vauva hyväksyvin silmin ja tätä Kallion runot tukevat. Kati Vuorennon eläinpiirrokset ovat nykyisestä tarjonnasta näin nuorille, erityisen huikeasti erottuvaa tyyliä. Pidän paljon♥ Lapseen vaikuttaa vahvasti ja paljon jo häntä katsovan ilme. Onko se iloa, kun näkee vauvan vai heijastuuko katseesta huolta.(Onneksi minulla oli pitkä psykologia!)

Myönnän, että ensin herätti huomioni kirjan massasta poikkeava kuvitus. Erilainen kuvitus. Kirja on täynnä eläinten kuvia, jotka kuvaavat vauvan vaihtelevia mielialoja ilosta itkuun ja kaikkea siltä väliltä. Olisin halunnut kuvia enemmän tähän esittelyyn, mutta näillä nyt mennään.


   Välillä olet kissanpentuni...

Kiemurtelet jaloissani
pyöriskellen pöherrät.

Lipsuttelet kielelläsi...

...ja aina yhtä rakas.

Maaret Kallio:

Pikkuisen ihmisen ilmaisu on ihastuttavan kirjavaa, Joskus tuntuu, että hän on kiukkuinen kuin ampiainen, toisinaan taas pelosta värisevä varpunen.

Tämä vauvan ja vanhemman yhteinen runokirja sanoittaa lempeästi ja hyväksyntää välittäen vauvan erilaisia oloja ja tuntoja. Vanhempana ei aina saa kiinni, mistä suunnastavauvan tunteet tuulevat tai millaisin mielin pieni on liikenteessä...

Kirjan tärkeimpänä sanomana on kuvata tunnekuohujen alla olevaa, ohimenevää hetkeä pysyvämpää asiaa: vanhemman ja lapsen välistä turvallista yhteyttä. Vaikka kumpaisenkin olot tulevat ja menevät, rakkaus pysyy aina.


Välillä olet perhoseni...

Herkästi hetkeen liihottelet
tuntosarvet tunnustellen.

Vilautat viileitä värejäsi   
        silkkisiä siipiäsi.

Hentoisesti ilmaiset
surun sävyt siniset.

...ja aina yhtä rakas.

Ei voi vähätellä sitä, miten tärkeää on lukea yhdessä vauvan kanssa. Ja lukea yhdessä vielä sittenkin kun vauva on jo itse lukija. Yhdessä lukeminen on rauhoittavaa, kiinnostavaa ja turvaisaa. Itsetuntoa vahvistavaa.


Välillä olet leijonani...

 Hurja harja pörheänä
kita ammollaan jylisten.

    Karjahtelet komeasti
 käsket väliin väkevästi
lujaa lopuksi murahdat

Vaan pienet pehmeät tassusi
      paljastavat luonteesi. 

...ja aina yhtä rakas.

Näin hurmaavan kirjan voisi syödä! suosikkirunoni on Välillä olet varpuseni...,joka mielestäni on kuin ingressi tälle teokselle.

Pikkusiiivet väristen
 katseellasi etsien.

  Pääsi kääntyy,
  pieni pelkää,
etsii turvan tuttua selkää.

   Lento lyhyt, hätäinen
    varpu kulta suloinen.

...ja aina yhtä rakas.

♥♥♥♥♥

keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Suloisia päiviä!

 Nyt menee sillä tavalla vähän lujaa, että lukemisen tai siitä kirjoittamisen sijaan keskityn tulevan viikonlopun juhlaan Lohjalla. Merin ja Samin suloisuus saa nimen ja minä olen etsinyt sopivaa mekkoa. Valitettavasti olen kotelomekkotyyppiä, joten ne ovat kesämekkoja lukuun ottamatta kutistuneet kaapissa. Koska olen myös rock ja farkut istuvat kaikki ja niihin on vaikka mitä yläosia, olisin voinut..., mutta kuka on kuullut nanasta, joka pitää kastejuhlapuhetta farkuissa. Ollaan siis juostu kaupoilla sillä tuloksella, että ostettu yksi Marimekon tunika, joka käy lyhyestä hameesta ja aikaisemmin on hankittu Nanson Puolukka, jonka onneksi sain edullisesti. Molemmat lähtevät varmuuden vuoksi mukaan. Sitten oli niin uskomatoon tapaus, että tilasin Klingeliltä Alba Modan graafisen mekon, josta 'kaikki' ovat sanoneet, että ihan mun juttu. No, se ei ehdi tähän juhlaan...Käytän hyvinkin vaatteen ihan loppuun, jos pidän siitä, mutta tällainen kevättalven juhla-asu oli hiukan hankala juttu minulle nyt. Ei ole tapana törsätä näin. Kaikki Marimekon kotelomekkoni odottavat kiltisti kaapissa uutta tulemista♥ Toivon todellakin, että kuvakaappausmekko Klingeliltä istuu minulle kuin hyvin tehty hansikas.

En ole isosti kalliiden korujen perään, vaan käytän mielelläni tyttäreltäni saamia vintage -koruja. Mietin niitä käyttäessäni, että kukahan tätäkin on joskus pitänyt ranteessaan tai sormessaan ja mikä mahtoi olla maa tai peräti manner. Toki on muutamia aitoja kultaisia hääpäivälahjamuistoja ja korvissa miltei aina Kalevala -korun Kielot. Jos käytän kultaisia koruja, korvakorut ovat ensimmäiseltä matkaltamme Keski-Eurooppaan Reiman kanssa eli tunnearvoa, rannekoru on mammaltani ja siihen on jo kaiverrettu Hilma, Eila, Leena...ja minun jälkeeni se menee Merille. Paljon tunteita kuten Björn Weckströmin kaulakorussa, jonka sain eräänä hääpäivänä lahjaksi mieheltäni. 

Jos valitsen ylleni Nanson Puolukan, käytän vihreäkivistä rannekorua ja mustaa sormusta- Jos taas Marimekon, niin leveämpi turkoosi rannekoru ja mustakivinen sormus tulevat käyttöön.

Ensimmäiset kolme ruukkua tetenarsisseja on jo istutettu ruukkuihin ja päivät saavat ulkoilukoulutusta, yöt sisällä. Olisin jättänyt suosiolla ulos kun olemme itse muualla, mutta nyt on luvattu tulevan niin kalseita kelejä viikonlopuksi, että Ihana Eeva kantaa nämä takuulla sanomattakin sisälle. Muistattehan, että kun ne ovat ruukuissa kauneutensa antaneet, sitten maahanistutus ja kastelu. Seuraavana vuonna niitä on enemmän ja enemmän!

Tässä jo muutamia vuosia kukkineita tetenarskuja. Leikin vähän ja sävytin tummemmaksi eli löytyyhän niitä kaiken värisinä, mutta oikeanvärinen tete on ylempänä. Näitä on monta pehkoa jo lumen alla odottamassa.

Meille on tulossa uskomaton viikonloppu perheemme nuorimman jäsenen ensimmäisissä juhlissa. En jätä teitä ulos juhlista, kuten en ole ennenkään jättänyt! Tehän saitte kuulla juhlapuheeni miehelleni hänen täyttäessään pyöreitä ennen kuin vieraat! Nyt yritän ajastaa niin, että te saatte kuulla puheeni heti kun vieraat ovat sen kuulleet ja puheet on pidetty. No, en kai ihan heti, sillä läppäri on kai ehkä jossain, mutta korkeintaan parin tunnin viiveellä. Lupaan heti puheen kuvalla blogissa, mutta kastejuhlien ryhmäkuvia en voi julkaista ennen kuin jokainen kuvissa oleva on antanut lupansa, mikä voi tyttäreni tuntien olla jossain sateenkaaren tuolla puolen. Mukana ovat virtuaalisena yksi kummi Britanniasta sekä äitini ja siskoni Luvialta. Niin sitä maailma muuttuu, kun aina luulin, että en ole yhtään isoäitityyppiä. Juuri ylläolevassa kuvassa on viisipäiväinen Babe ensi kertaa sylissäni ja itse nostin syliin kuin se olisi ollut tähtiin kirjoitettu. Jotain humahti lävitseni ja se on suuri rakkaus ja kiintymys. Toive saada tälle pikkuiselle hyvä ja rakkautta tulviva elämä.

Niin Reima, mistä se kaikki alkoikaan. Tässä jo 30 -vuotishääpäiväreissulla yhtään aavistamatta, että meistä tulee vielä Ukki ja Nana♥ 

Love
Leena Lumi

sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa


Kirja täynnä rakkautta ja tuskaa, kaipausta ja yhtä suruista suurinta, lapsen menetystä erikoisissa olosuhteissa, oli minulle kuin junan huuto yössä, kun rakkaus on kuollut. Kaikki oli kuitenkin täynnä rakkautta, jopa vihan- ja kostontunteet, ne ammensivat rakkaudesta. Elämme kahta aikakautta, toista Ranskassa 1944 ja toista Yhdysvalloissa, Santa Cruzissa 1953. Kaiken nimittäjä on lapsi nimeltään Samuel. Se mitä tapahtui kun natsit miehittivät Ranskan koskettaa juutalaista pariskuntaa, joilla on vauva nimeltään Samuel...Koko tarinan nimittäjäksi tulee rakkaus lapseen. Tämän menetykseen, ja erityiseen tapahtumaan kun Pariisista lähti juna päämääränään Auschwitz. Raiteissa on jotain pielessä ja niitä korjaamaan määrätään pariisilainen ratatyöntekijä Jean-Luc, joka ei voi aavistaa, miten siinä hetkessä kaikki muuttuu toiseksi. 

Ruth Druartin teos Viimeinen yö Pariisissa (While Paris Slept, Sitruuna Kustannus 2021, suomennos Elina Salonen) kertoo suurella tunteella, mutta vailla siirappihuntua pyyteettömästä rakkaudesta, sillä lähdössä olleeseen junaan joutunut nuori nainen Sarah ojentaa kalleimman, mitä hänellä on Jean-Lucille. Hetki on lyhyt, sillä jos aseita ja pamppuja kantavat natsit olisivat huomanneet teon, he olisivat kuolleet. Teko on vaistonomainen: Luottaa ja pelastaa. He eivät tunne toisiaan. Nainen vain pyytää: "Olkaa kiltti ja..."

Tästä alkaa Jean-Lucin ja hänen vaimonsa Charlotten vaarallinen matka kohti etelää läpi miehitetyn Ranskan. Heidän tarkoituksensa on päästä keinolla millä hyvänsä Yhdysvaltoihin. He kulkevat öisin maksetun oppaan kanssa, he ylittävät  kaikki vastukset nälästä loukkaantumisiin ja liian vähiin uniin. Pelko on pahin, Se jäytää lyhyitä hyviäkin hetkiä ja vie halun jatkaa. Lopulta kuitenkin Santa-Cruz. Jean-Lucin unelma Yhdysvalloista on toteutunut ja täällä he ovat turvassa. He aikovat sulautua nopeasti, puhuvat vain englantia ja Samuelista tulee Sam. He ovat onnellinen perhe ja aurinko paistaa kaiken aikaa..., mutta ei aurinkoa ilman varjoa. Heinäkuussa 1953 varjo peittää auringon...

Huomaa, että kirjailija Ruth Druart on opiskellut psykologiaa, sillä niin uskottavasti hän kuvaa henkilöhahmojensa tunteita. Niiden synkkiä alhoja aina pohjaimuun asti, kunnes tulee uusi aalto ja antaa toivoa. Viimeinen yö Pariisissa vei tunteella. Takana kuitenkin ajatus, että tätä on tapahtunut. Tämä on tapahtunut monille, mutta tämä on Ruth Druartin tarina ja luin velloen samoissa menetysten ja toivon tunteissa. Ei ole ihme, että kirja liittyy Pariisiin, sillä Druart on työskennellyt Pariisin kansainvälisissä kouluissa. Hän on keskittynyt kolmannen kulttuurin lapsiin ja tämä teema on kirjassa vahvasti esillä Samin kautta. Myös Sam on yksi kirjan kertojista.

Cher Sam
rakastamme sinua - nous t'aimons
ole hyvä - s'il te plait
anna - donnes
meille - nous
mahdollisuus - une chance

torstai 17. maaliskuuta 2022

Kynttilöiden aika on aina eli piipahdus Kalevantulen myymälässä

Aamuste tuli semmonen levoton olo, että pitää lähteä Multialle kynttilähankintaan. Vaikka olen vuosia ostanut Kalevantulen kynttilöitä, olen tehnyt sen sesonkimyymälöissä tai Multiaa likempänä asuva ystäväni on niitä minulle tuonut. Koko päivä siihen meni ja myönnän kaikki ostokset, mutta kannattaa huomata, että joulukynttilät puoleen hintaan ja siis ostin itselleni vain kaksi kynttilää! Kaksi sinistä toi mieleeni siskoni, joten tästä meni sellofaaniin pari kauniilla rusetilla.

Tätä valkoista suurta klassikkoa ei ollut enää. Se on meidän joulupöydässä aina ja vieläkin on suurinta jäljellä vaikka vuorokausia poltettu.

Katsokaa tuota valopalloa, se on valkoinen Kalevantulen kynttilä. Ne kaikki näyttävät valon maagisesti lävitse. Ei voi olla ihastumatta.

Tällaista vahvaa oranssia tarjolla kolme kahden hinnalla, mutta tähän en nyt pudonnut, vaikka oranssilla onkin nykyään mielessäni oma paikkansa.


Näitä lähti omaan käyttöön yksi tai kaksi puoleen hintaan. Minusta näissä on joulun punaista ja siinä lumenkuvioita. Myönnän, että viimeinen joulunpunainen palaa meillä vieläkin, sitten tulee värin vaihto. Nämä siksi, että kohtahan se joulu sieltä taas saapuu...

Kuva kertoo, mitä on annettu lahjaksi sekä myös pidetty itse. Yhden kaapin ylimmäinen hylly on omistettu Kalevalantulen kynttilöille...

Tässä ihanan raikas kynttilä, jonka väriä en muista...Tämä on jo kevättä kohti.

Tässä myös jouluaikamme suosikkeja. Ei käynyt tänään silmään...

Kaksi heikkouttani: Wrendalen mukit ja Kalevantulen kynttilä, se punainen.

Tässä Kalevantulen pinkki, joka oli mm. jutuissani täällä  ja täällä

Tässä sitten kevään värejä. Ihania pastellisävyjä. Mukaan lähti sekä äidille että tyttärelle

nuo isot lilanväriset kynttilät. 

Miten Waltari sanoikaan: "...miksi taistelimme: Vapaus, suvaitsevaisuus, kaunis turhuus."

Kalevantuli sijaitsee Multialla Keskustie 33 ja vieressä on kahvila, jossa jäimme suustamme kiinni, kun aiheeksi löytyi vanha KrakovaKaikki kera hyvän teen ja tuoreiden munkkien. 


Neljän kynttiläkassin kanssa kotiuduin, mutta jos olisi ollut tätä väriä, olisi rima jo ylitetty!

kynttiläterveisin
Leena Lumi

kuvat 8, 10 ja 13 Kalevantuli


Kaikki samat vaatteet edelleen käytössä, vain kotelomekot ovat kutistuneet komeroissa. Kannattaa mahtua samoihin vaatteisiin, niin voi ostaa vaikka kynttilöitä!

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Ninni Schulman: Kun kellot seisahtuvat


Kuin arkeen kudottuja ovat Ninni Schulmanin dekkarit. Lapsia pitää hakea hoidosta, joku pettää, toinen kaihoaa toista, lapsia katoaa, lapsia löytyy kuolleena, poliisitkin ovat vain ihmisiä ja paikallislehden toimittaja voi olla ylikuormittunut monista syistä. On totista tutkintaa ja sitten sitä kaikkea muuta, joka voikin yllättää vaikka osoittamalla syyllisen. Maagisuuttakin on ilmassa, sillä vanhan kellomestarin kaappikello pysähtyy aina kun joku menettää henkensä epätavallisissa olosuhteissa ja niitä tässä uusimmassa riittää. Hagforsista on tullut monien mysteerien ja kaunojen keidas, mutta voi sinne olla eksynyt eräs outo tyyppikin, joka...

Ninni Schulmanin uusin suomennettu Hagfors -sarjan teos Kun kellot seisahtuvat (När alla klockor stannat, Tammi 2021, suomennos Antti Saarilahti) kuljettaa suven helteessä äänetöntä kuolemaa, joka on vienyt jo kolme. Apua kutsutaan Tukholmasta, sillä kaikki ovat yhtä mieltä, että liikkeellä on sarjamurhaaja. On saatava pikaisesti profiloitua henkilö, että olisi mahdollisuus pysäyttää murhien sarja. Olen heikkona rikollisen profilointiin, joten huomasin, miten nopeasti Tukholman apu toimi. Sen sijaan hän, joka sai osuman oli todella heikossa hapessa oleva paikallislehden toimittaja Magdalena Hansson. Hän kärsii vakavasta masennuksesta sitä itse tajuamatta, mutta onneksi kertoo ajatuksistaan Glorialle, joka sitten...Kukapa olisi uskonut mitä kaikkea kansankodissa tapahtuikaan vielä 1970-luvulla. Ellette usko kirjan tarinaan, lukekaa Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli. Kiitos Ninnille, että ei kiellä totuutta ja mainitsee vielä rotuhygienian pääjehunkin nimen.

Pidän kovasti hieman sekasortoisesta, mutta rakastettavasta Magdalenasta. Pienen lehden toimituksessa hän ehtii pohtia paitsi omaa huonommuuttaan, myös montaa muuta. Sekaantuu myös rikostutkintaan miestään pelottavalla tavalla. Lukiessaan toisen paikkakunnan lehden ja ystävänsä Signen juttua unelmaperheestä Örjan Edinin ympärillä, hän jää vai tuijottamaan kuvaa perheestä lupiininiityllä lapsineen ilman ihailevaa ajatusta:

Siinä oli yhtenäinen klaani täynnä pikku persoonia. Ipanoita, jotka saivat jo äidin maidossa itsestään selvän oikeutuksen olemassaololleen ja joita Isa oli varmasti imettänyt ainakin kolme vuotta kutakin. Pentuja, joilla oli tiedostamaton luottamus siihen, että kaikki kyllä järjestyisi.

Magdalena mietti, uskouivatko he itse sellaiseen onneen. Ajattelivatko he koskaan, kuinka katoavaista se oli?

Magdalenan uupumus ja yritys esittää pirteää, on kuvattu todenmakuisesti. Pieninkin asia, kuten vaikka keittiön siisteys tai ruoanvalmistus, tuntuvat joskus niin ylivoimaisilta, että hän mieluummin kömpii nukkumaan unohtaakseen kaiken.

Rotubiologi Herman Lundborgin nimi jäädyttää vereni. Ja myös se, miten vähän aikaa siitä kaikesta on, kun kansakunnan kuona-aineita estettiin vähintäänkin lisääntymästä:

Jopa yhteiskunnan loisille on suotava oikeus elää, mutta heidän  ei tule antaa elämää muille kaltaisilleen, kirjoittaa eräs 'lundborgilainen'.

Onneksi, onneksi tästä Ninnin kirjasta riittää moneen lähtöön, minä vain olen jumittunut tuohon yhteen historian aiheeseen. Murhia tapahtuu, erotiikkaakin on ja Christerin ja Torunin elämä on kuin muratti, joka jaksaa, jaksaa...ja siihen on kiinnitetty sana HOPE.

En mitenkään halua paljastuksia tehdä, muuten giljotiiniin, mutta kerronpa vain, että katselin tilastoja blogissani juuri Schulmanin kohdalta ja hän on erittäin pidetty dekkaristi! Suosittelen lukemaan ilmestymisjärjestyksessä, jos haluaa pysyä kiinni ihmissuhdekuvoissa.  Suosio ei pala tulessakaan, kuten ei sekään, että kun paholainen kirjoittaa valoisina öinä, toisaalla Geir kiusaa Petran haluavan vain hänen kroppaansa ja vaatii tunnustusta. Ennen ei tipu! Petra myöntää ja Geir kuiskaa silmissään tuli: "Olet hirveän pinnallinen ihminen." Ja sitten sitä mentiin. Taas!

*****

Dekkarit Leena Lumissa

tiistai 8. maaliskuuta 2022

Naisen kuva


Hänen on kyettävä miellyttämään.
Hänen on muututtava, jotta mikään ei muuttuisi.
Se on helppoa, mahdotonta, vaikeaa, yrittämisen arvoista.
Hänen silmänsä ovat tarpeen vaatiessa, joskus siniset, joskus harmaat,
mustat, iloiset, syyttä täynnä kyyneleitä.
Hän makaa miehen kanssa kuin olisi kuka muu tahansa,
ainut maailmassa.
Hän synnyttää miehelle neljä lasta, ei yhtään lasta,
yhden lapsen.
Naiivi, mutta pärjää parhaiten.
Heikko, kantaen harteilla kaiken.
Hänen päänsä ei ole terävä kuin partaveitsi,
siksi hän säilyttää sen.
Hän lukee Jaspersia ja naistenlehtiä.
Hän ei tiedä mikä on ruuvien käyttötarkoitus ja rakentaa sillan.
Hän pitää kädessään siipeen haavoittunutta kyyhkystä,
kaukomatkaan säästämiään rahoja,
lihaveistä, käärettä ja votkalasia.
Minne hän kiiruhtaa, eikö hän ole väsynyt.
Ei toki, vain hieman, hyvin väsynyt, ei se haittaa.
Joko hän rakastaa miestä, tai sitten hän on itsepäinen.
Myötä, vastamäessä, luoja paratkoon.

- Wislawa Szymborska -
Sata Szymborskaa (Like 2003, suomennos Martti Puukko ja Jarkko Laine)

sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Pierre Lemaitre: Kyykäärme


Alussa olikin sen loppu. Näin voidaan sanoa Pierre Lemaitren ensimmäisestä kirjasta, jonka hän kirjoitti 1985. Hän ei tarjonnut teosta kustantajille vaan hautasi dekkarinsa pöytälaatikkoon, jonne se sitten jäikin näihin hetkiin asti, jolloin Lemaitre tuntee elävänsä murrosta: Tämä hänen ensimmäinen dekkarinsa on viimeinen, sillä hän siirtyy kirjoittamaan historiallisia romaaneja. Ensimmäisestä tulee jäähyväiset jännityskirjoille, mutta hänen historialliset kirjansa ovat myös olleet jännittäviä eli mihin kirjailija 'karvoistaan' pääsisi, Lemaitre olisi voinut stailata esikkoaan paljonkin, mutta hän tyytyi vain korjaamaan kohtia, jotka vaikeuttivat tekstin ymmärtämistä.

Pierre Lemaitren Kyykäärme (Le serpent majuscule, MinervaCrime 2022, suomennos Kaila Holma) alkaa toukokuun viidennestä päivästä vuonna 1985. Tämä on trilleri ja hyvin erilainen minun mielestäni, mitä olisi voinut Lemaitrelta odottaa, sillä tarina on kuin farssi, jossa monet asiat hämmentyvät toisiinsa ja kaiken keskellä kulkee ylipainoinen, aikuinen nainen, joka pitää koirista, vaikka joskus kohteleekin niitä huonosti. Fyi Mathilde! Mathilde ei ole mikä tahansa nainen, sillä hän on ystävänsä Henrin kanssa saanut merkittävät kunnianosoitukset toiminnastaan vastarintaliikkeessä toisen maailman sodan aikana. Muistattehan tv-sarjan Maanalainen armeija? Sellaista se oli ollut ja kaikki mihin Mathilde koski ja tähtäsi lähensi liittoutuneiden yhteistä voittoa, mutta etenkin Ranskan menestystä. Henri osasi arvostaa Mathildea, mutta heistä ei koskaan tullut paria, vaikka Mathilde sitä salaa kaipasikin. Henri kaipasi enemmän hoikkaa kaunotarta, joka hämmästytti kaikkia. Sitä Mathildea, joka tämä oli ennen ollut. Hieman Henriä taisi myös hirvittää Mathilden pelottomuus ja osumatarkkuus.

Kun sota on ohi, kaikki on Mathilden mielestä tylsää. Hän istuskelee puutarhassaan, riitelee naapurinsa kanssa tai uppoutuu herkuilla mässäilyyn. He eivät voi tavata Henryn kanssa. Se on salaisen palvelun sääntöjä. Pari kertaa vaivihkaa jossain tilaisuudessa kuin yössä kohtaavat laivat tai leijuvat kumpupilvet. Kunnes eräänä päivänä komentaja eli Henri soittaa Mathilden suoritettua kuin automaatilla erään työn, johon löysi nimen ja osoitteen pienestä paperinpalasta. Ja on kuin vanha, kunnon elämä alkaisi uudelleen. Toisinaan Mathilde ihmettelee kohteita, jotka on likvidoitava, mutta hän on tosi peloton ja nopea tottelemaan. 

Salaisen poliisin Vassiliev on saanut vainun, sillä murhien sattumanvaraisuus kauhistuttaa kaikkia. Hän päättää pitää koko jutun itsellään. Vassiliev käy usein tapaamassa sairasta ja haurasta de la Hosserayta, jolla on oma kotiapulainen. Vanhuksia, jotka näyttävät juuri kuolevan, ei kannata ignoorata, sillä...

Olen sen sata kertaa sanonut, että en kestä huumoria trillereissä ellei kyse ole Sebastian Bergmann -dekkareista. Olen pahoillani, niin pahoillani, sillä nauroin hervottomasti. Tähän ei moni kykene, mutta kylläkin Lemaitre, jonka ensimmäisiä trillereitä pelkäsin hulluna. Lemaitre on yksi idoleistani ei siksi, että hän saa minut nauramaan, kun pitäisi kai itkeä, vaan se, että hän on äärettömän lahjakas kirjoittaja enkä ole ehkä ikinä tavannut vastaavaa monialaisuutta, mikä hänellä on: Hän itkemään, nauramaan minut saa... Ehkä nauroin, koska maailman poliittinen tilanne on kauhistuttaa minua. Miten yksi xx voi tehdä tämän! Ei, kyllä nauroin sille, että Lemaitre teki esikoisestaan yhtä 'kreisin' kuin vaikka Ian McEwan Sementtipuutarhasta. Jälkimmäisestä sain haukut joltain lukijaltani, koska kehtasin tuoda Sementtipuutarhan blogiini. Hyvinkin kehtasin ja onneksi omistan kirjan!

Ikäväkseni sanon, että voinemme hyvästellä Pierre Lemaitren dekkaristina, mutta minä jatkan hänen lukemistaan historiallisissa teoksissa. Ottakaa Kyykärme lukuun kuin uusi rakastaja sänkyyn. Sanokaa nuorelle miehelle, että 'kuuntele miten kyyhkyset...', tarjoa lasillinen viiniä ja suudelma, tietynlainen suudelma, kyllä se siitä sitten. Mutta älä kerro tämän kirjan tarinaa ennen kuin jälkihehkussa!

Rikosromaanien juonet tapaavat usein olla kehämäisiä: kerronta muodostaa silmukan itsensä kanssa.

Siksi minusta tuntui tavallaan johdonmukaiselta, että viimeisin minulta julkaistava dekkari on samalla ensimmäinen, jonka olen kirjoittanut.

P.L.

*****

Dekkarit Leena Lumissa

tiistai 1. maaliskuuta 2022

Eräs tapaaminen somessa...ja Ukraina♥


Yhtenä iltana kollasin instagramissa, joka ei ole minulle se mieluisin alusta, mutta siellä nyt vaan olen. Osuin lukemaan #oivalluksenovea. Siinä oli jotain tarttuvaa, joka on helppo sanoa, mutta vaikea toteuttaa. Poimin Liisalta muutamia kohtia:

Onko pitkä tehtävälista? Etkö onnistu priorisoimaan? Jääkö tärkeänä pitämäsi homma epätodellisen puuhastelun jalkoihin?

Tauko! Pidä ihmeessä välillä kunnon tauko. Aina ei riitä minuuttien, tuntien tai päivien tauko, vaan joskus viikkojen. Tai jopa pidempi. Ja nimenomaan lomaa tietyistä ajatuksista, tehtävälistasta. Toisin sanoen opettele viisveisaamaan.

Siksi täällä taukoa hehkutan, koska niin omakohtaista. Loppuvuotta kohden kyllästyin moniin asioihin, jopa oman työn kehittämishommiin. Väsyin somen pilkkalaulumaailmaan ja oikeastaan kaikkeen muuhun paitsi ajan harventamiin asiakastapaamisiin.

Hylkäsin kaiken tämän...No, elämä antoi mukanaan mylläyksiä, jonka sumun läpi menin asenteella "kaikki menee ohi, tämäkin menee ohi."

Runotalokin oli mukana, sillä otaksuin ensin olevani hänen tekstissään, mutta se kaikki selvisi nopeasti...

Minä: Suoraan suoneen, mutta jos olisikin kiva olla poissa kauan ja kun palaa, kaikki on eriä. No, sitten aloittaa jonkun uuden jutun ja se paisuu taas isoksi ja uuvuttavaksi. Näin kävi ensin liian suuren puutarhan kanssa, sen jonka piti olla salainen. Kaikkea muuta siitä tuli. Vieraita ryhmiä kierrättelin, kävin telkkarissakin ja kirjoitin pyynnöstä jutun Viherpihaan. Onneksi sain joustavan kuvaajan. Sitten tuli ystävänpäivä 2009 ja Reima yllätti tekemällä minulle blogin! Sen piti olla vähän kuin vitsi. Sitten blogia koko ajan, vaikka 2016 elämä kääntyi ylös alaisin. Voisin haluta muuttaa Itävaltaan edes muutamaksi kuukaudeksi Se olikin jo tapahtumassa. Mutta kaikki esteet kaatuivat päälle. Ensin se mun sokkijuttu, nyt ja silloin korona ja nyt Merin ihana vauva. Vauva-aika on niin lyhyt. Miksei vauvoja myydä kaupoissa? (joke!) Politiikkaan on pyydetty. Marttoihin on pyydetty. En osaa edes kutoa sukan kantapäätä. Ehkä pitäisi jättää tämä iso talo taakse, mutta emme osaa tai halua. Nytkin luemme kirjoja sängyssä ja metsäkauris nukkuu kiinni rapussamme, koska siinä puhaltaa lämmintä poistoilmaa ulos. Vein omenoita iltapalaksi. Olen aina noussut kaikkiin juniin. Niihinkin, jotka jäivät asemalle. Nyt en näe edes asemaa...

Liisa: Mutta jos ...Jos enää ei tarvitse kiiruhtaa ja ahnehtia - elämää? Jos kaikki onkin niinkuin pitää ja se tulee, mikä on tullakseen. Ymmärrän samalla luovan mielen innon ja samalla iän tuoman  viisauden. Niissä hetkissä juuri asuu rakkaus ja onni. Ja elämän virran mukana  lipuminen. Rakkaus on meissä itsessämme, ei maailmalla♥♥♥

Minä: Olen elämyshakuinen, vaikka tarvitsen suvantoni, hetket olla ihan rauhassa. Levottomat tuhkimot eivät osaa pysähtyä.. Olen ylitse vuotava virta. Joskus välillä puronen tai jopa pieni lammikko. Sisäinen tarve tekee elämänjanon. Seikkailun halu. Ja tietysti elämäni draama niin hyvässä kuin pahassa. Katselen kauriita kuin lumisadepallosta miettien hajotanko  kuoren ja lähden vielä mukaan...ja samalla jonnekin...Tatralle. Sanot "mikä on tullakseen", se on kauhistavaa kun aina on saanut kirjoittaa oman käsikirjoituksensa ja roolinsa siinä tai edes osin siihen vaikuttaa. Yritän yhden huomisen menon jälkeen käpertyä lumiluolaani Reiman hemmoteltavaksi. Missä olenkin nyt, näen vain valkoisen ihanuuden. Ehdin sukeltaa sinne myöhemminkin. Ja vapaus paineesta, että pitäisi tehdä sitä ja tätä. Ja sitten tämä rakkaus, joka alkoi ensikatseesta 3.3. ratsastusnäytöksessä jo 38 vuotta sitten. Rakkaus on uskaltaa jättää juna tai kaksi väliin ja vaalia unelmaa siitä kolmannesta joka tulee tai ei tule. Mieluummin tulee, koska siinä on meidän juttumme. Se josta kuiskimme iltaisin juuri ennen kuin uni saapuu. Joskus pitää vain uskaltaa olla ja sanoa 'pidä musta kii'♥♥♥

Kiitos Liisa ja Sari♥♥

Kiitos rakas♥♥

Leena Lumi

kuva sweetytanvir ♥♥

jonka kuvan haluan omistaa: Ukrainalle♥♥ Tulen kenraalisuvusta, mutta mietin nyt miten on historiassa järkyttävät itsevaltiaat ennen saatu pois asemastaan. Kaikki alkaa ylimmistä kenraaleista, sitten tulevat alemmat esimiehet, armeija ja lopulta poliisi. Viimeksi kansa ryntää kaduille, eikä heitä kohti ammuta yhtikäs mitään...Oikeus on tapahtunut