lauantai 6. heinäkuuta 2024

Eino Leino: Peto hyvä


Peto on minun armaani, vaan peto hyvä,
ei haavoita silmänluontinsa syvä,
ei tahdo hän tappaa, kynsiä, purra, 
vain hiipiä hiljaa ja kauniisti surra,
pään painaa olkahan lemmityn miehen,
elon siirtää kuin laskevan auringon tiehen,
hänet kiertää katseella hyväilevällä,
niin kärsimys-kirkkaalla, surun-kipeällä,
ja heittää maailman yli hän yön hunnun
ja tunteen kuolon ja rakkauden tunnun.

Peto on minun armaani, vaan peto arka,
hän askelta säikkyy, hän ääntä jo karkaa,
kun kutsut, hän pelkää, kun huudat, hän lymyy
ja silmänsä lehvien halki vain hymyy,
hänet saada voi saaliiksi ahdistamalla,
kun vuori on eessä ja jyrkänne alla,
voit vangita hänet ja kotiisi kantaa,
mut silloin hän saattaa iskunkin antaa,
voi hyväillen hyökätä, suudellen purra
ja itse sun haavojas haikeimmin surra.

Peto on minun armaani, vaan peto soma,
ei tahdo hän olla pyytäjän oma,
hän tahtovi tulla kun hällä on mieli, 
ei silloin kun kutsuu lempijän kieli,
jos väistyt, hän seuraa, jos hyökkäät, hän haihtuu,
jos etsit, hän elämän-murheeksi vaihtuu,
hänet parhaiten voitat, kun suot hänen mennä, 
et itkuas näytä, et vastaansa ennä,
hän kärsiä tahtoo ja onneton olla
ja yöstänsä tummasta syliisi tulla.

- Eino Leino -
L.Onerva Eino Leino - Toisillemme (Otava 1986)
kuva Albert Edelfelt

torstai 4. heinäkuuta 2024

Red Curry Chicken


Vävy Sami on kova tuomaan uusia ruokia tavanomaiseen. Nyt valmistui Red Curry Chicken, joka meni myös kotimme resepteihin  nopeasti, koska on herkullinen, ei vie paljoa aikaa ja ehkä muutkin siitä pitäisivät. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta minä tein muistin varalla ja jotain teinkin sitten eri. Maku sama! Tämä on hieman tulinen, joten ehkä ei ihan taaperolle. Meidän taaperomme jo päivän menosta oli uuvahtanut ensin ruokaa saatuaan, joten saatoin rauhassa huudahdella 
kuten Casper usein: "Oijoi, oijoi!"

Ainekset 3-4 :lle

3-4 marinoitua kanankoipea
kevätsipulia
1 punainen paprika
1-1,5 dl kuohukermaa
1 kanaliemikuutio
Thai Red Curry (vastaavia muitakin on) 400 ml
risottoriisiä 3- 4 syöjämäärästä riippuen, käytämme Arboriota
hyvää oliiviöljyä

Sitten kanankoivet uuniin vajaa 200 astetta ja puolivälissä kansi päälle. Nyt on sitten kevätsipuli ja punainen paprika hakattu kokkiveitsellä pieniksi. Kanat ulos jäähtymään ja riisi kiehumaan. Joukkoon yksi kanaliemikuutio. Tehtiin ruokaa joukolla, joten joku repi kansankoivet pieniksi, Sami vahti riisiä ja missä lienen käynyt, kun en huomannut vävyn kaataneen riisin joukkoon melkein lopussa Thai Red Curryn. Paprikat ja kesäsipulit paahdetaan kevyesti pannulla ja ripaus oliiviöljyä. Vain hetki, että maut heräävät. Sitten kulhon pohjalle ensin kevätsipuli ja paprika sekä kananpalat. Ja sitten riisi, joka on saanut nauttia Red Currya ja yhden kanaliemikuution. Ja nyt sitten tulee kahdella sortilla kun vävy kaatoi kanojen paistinrasvan riisin joukkoon ja minä taas kotona kippasin sen kaiken muun joukkoon ennen riisiä. Kaiken päälle loraus oliiviöljyä. 

Eipä tule vävyn kanssa pahaa mieltä ruokaa tehdessämme, tosin ei muutenkaan, sillä olen hänen innokkain oppilaansa ja hänkin taitaa saada minulta vinkkejä, sillä olen 11-vuotiaaasta valmistanut ruokaa kotona ja vielä keskikoulussa. Lukiossa olisin koska vain vaihtanut algebran ja pitkän fysiikan vaativien ruokalajien valmistukseen! No, eipä mitä, kotitalousopettajamme sanoi ettei ole koskaan ennen antanut kymppiä todistukseen kuin minulle. Siis siihen mennessä... 

Vävy ei ole ammatiltaan kokki vaan ihan muuta, mutta hänen äitinsä keittiössä varttuneena ei voi olla tulematta ruokaneroksi. Kun olimme kutsutut heille syömään vuosia sitten olin pyörtyä nähdessäni tarjoilun. Otin varmasti kaikkea mitä oli tarjolla sellaista hyvää ei saa ravintoloissa.

Koska teimme Reiman kanssa kanaa, jota kalan ohella eniten syömme, osasimme arvostaa. Ja Merimme tietää, miksi olen kuin professori kun puhun kanaruoista. En itse syö enää possua ja hyvin vähän punaista lihaa. Pyrkimys on päästä kalaruokiin, mutta mitäpä  en rakkaani hyväksi tekisi, eli kana jäänee meille ruokaohjelmistoon, mutta muut saavat syödä joulukinkkunsa minun sanomatta sanaakaan ja he myös saavat sen ihan itse valmistaa. Kerran pari vuodessa teen Leenan gulassia ja mikä minussa on ollut vikana kun olen tehnyt sen punaviinijanoisen lihan ulkofileestä, kun se pitää tehdä sisäfileestä. Sitä aina isänpäivänä ja joulun välipäivinä tai jos Reima pyytää. Olen hirvittävän kilpailuhaluinen (josta yritän eroon), joten seuraan vävyä tarkasti riippuen mitä ruokaa on tulossa. Meidän hintamme on paljastaa toisillemme joku pieni salaisuus. Minä annoin sen hänelle kirsikoita valmistamaani vaniljaiseen ja vahvaan joululikööriin. Ensimmäinen purkki nyt kellarissa ja tänään lähtee kolme lisää. Ja Sami tietää, mitä kukaan muu ei tiedä, jos kyse on kirsikoista.


Kuten huomaatte, sekoitin kaiken ja se on enemmän Red Curry Chicken Pot, mutta maku on sama!

Nuorten ruokaterassi on villiviineillä verhottu, joten ne jotka eivät enää halua aurinkoa syystä tai toisesta, voivat olla mukana. 

Kiitos ihanista päivistä Meri& Sami ja tietysti taapero Casper♥♥ja Taika♥♥

Guten Appetit♥

*****