Ennen kuin antoisa ruokakirja Ruoasta viiniin - Makumatka Euroopan halki lähtee arvonnossani voittaneelle eli uuteen kotiin, laitan teille tämän hurmaavan rseptin, jonka antoi minulle Antti Vahtera ja kuvasi Arto Kangas. Olen hulluna Apfelstrudeliin, joten...
filotaikinaa
3 omenaa
100 g aprikoosia
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1 rkl hunajaa
50 g hienoa sokeria
150 g voita
2 rkl kanelia
2 dl kuohukermaa (jäätelökin käy)
Tämä on muunnos perinteisestä omenastruudelista. Kuori omenat ja kuutioi aprikoosien kanssa pieneksi. Sulata kattilassa puolet voista ja lisää aprikoosit. Anna niiden pehmetä hetkisen ajan. Lisää omenat, hunaja, puolet sokerista ja kuullota hetki hiljaisellla lämmöllä. Lisää appelsiinin mehu ja raastettu kuori, ruokalusikallinen kanelia ja keitä kunnes liemi on lähes kokonaan kiehunut pois. Jäähdytä.
Levitä filotaikinalevy pöydälle. Sulata loppu voi ja sivele voita taikinan päälle kevyesti. Sirottele sokeria ja kanelia pinnalle. Toista edellinen työvaihe kahteen kertaan. Lisää omena-aprikoosiseos taikinan reunaan pitkittäin lähes koko levyn pituudelta. Kääri rulla kiinni ja paina päät yhteen. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele pinta vielä voisulalla. Paista 280-asteisessa uunissa muutama minuutti rapean kypsäksi. Anna hetki levähtää ennen leikkaamista. Tarjoile kevyesti vaahdotetun kermavaahdon kanssa.
Tähän on kirjassa viinisuosituksena makeahko valkoviini, vaikka Brauneberger Juffer-Sonneuhr Riesling Spätlese, joka on juuri kuin Rilken runo..."Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,/ und auf den Fluren lass die Winde los./ Peitä varjoihin aurinkokellot/ ja valloilleen päästä tuuli toinen/ (suom. Eve Rehn)
Guten Appetit!
Ruokareseptit Leena Lumissa
Ruokakirjat Leena Lumissa
Kuinka ollakkaan, juuri tutkailin Suomalaisessa kirjakaupassa keittokirjoja ja mietin, että mikähän niistä olisi hyvä...
VastaaPoistaMine, laitoin tämän arvontaani ja heti meni;) Nyt vielä kopsaan pari salaattikastikeohjetta ja sitten alan pakkaamaan kirjaa uuteen kotiin. Tätä voi kyllä suositella eli herkkuja Ranskasta, saksasta, Italiasta...ja kaikki viinisuosituksilla sekä herrojen hauska Euroopan makumatka samassa.
PoistaNam, juuri kun eilen aprikoosista puhuimme. Täytyy kokeilla :)
VastaaPoistaAnne, tätä sitten seuraavalla kerralla;)
PoistaIhanalta kuulostaa. En ole koskaan filotaikinaa käyttänyt, on jäänyt tuumausasteelle.
VastaaPoistaMitenkähän kärsimätön poropeukalo onnistuisi, ettei vain ohut filotaikina repeäisi leivonnan melskeessä
Arleena, en minäkään, mutta sehän tässä nyt saakin tämän tuntumaan niin helpolta;) Siis kun en ole siis mikään superleipuri. Kärismätön ole minäkin, joten olisit voinut tuon salata...ei tullut edes mieleeni. Annas kun arvaan: Sinä kohta tätä kokeilet!
PoistaAprikoosi ja omena,nami:) Struudelit muutenkin herkkua.Just eilen ruokamessuilla maistoin uuden struudelifirman unikonsiemenillä täytettyä struudelia,nami:)
VastaaPoistaJael, no nyt tätä leipomaan. Struudelit ovat niin houkuttavia/koukuttavia...
PoistaOlet siis ollut ruokamessuilla...;)
Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalle ohjeelle, nam :)
VastaaPoistaTaisinpa valita parhaan itselleni monista hyvistä...Kiitos vielä ♥
Minttuli, niin minustakin. Voin syödä tuollaisen yhden vaikka joka päivä;)
PoistaMinusta tuntuu aivan siltä. Ole hyvä ♥
Kanelia, omenaa ja aprikoosia, siinä kaikki mistä minäkin pidän.
VastaaPoistaHyvän näköistä on ja mielenkiintoinen ohje :P
Seijastiina, minulle kaikki, missä on omenaa ja kanelia on jalat alta vievää, mutta tätä voi sitten tehdä vain omenasta tai kummastakin. Bessukin eilen fanitti aprikoosia kovasti. Minä käytän aprikooseja joulun sekahedelmäsopassa luumujen kanssa. En laita mitään muita hedelmiä sinne joukkoon.
PoistaNäyttää niin helpolta, että minäkin voisin yrittää;)