Tämä on ehdottomasti herkullisin kalaruoka, jonka tiedän – paitsi eräs kampela-ateria Marstrandissa…Julkaisen tämän nyt uudelleen Tessan toivomuksesta ja olen soveltanut tämän nyt sekä lohelle että kuhalle. Lohta teemme useammin, mutta kuhan voittanutta ei ole.
(neljälle ruokailijalle, jolloin on laskettu kalaa 200 g/hlö + 200 sen päälle)
1 kg kuhafileitä tai lohta
1 iso keltasipuli
(1 nippu tilliä)
2-3 dl kuohukermaa
(meri)suolaa
mustapippuria (sienimuhennokseen)
sitruunapippuria (kalaan)
1-2 litraa suppilovahveroita (käy myös kantarelleista)
sitruunaviipaleita
Voitele uunivuoka. Aseta kuha/lohifileet vuokaan nahkapuoli vuokaa vasten. Ripottele pinnalle ensin kevyesti suolaa ja sen jälkeen aivan pieneksi saksittu tilli. Meillä ei aina tilliä laiteta, sitruunatkin riittävät. Vinkki: Mieheni valmistaa yleensä lohen ja hän ripauttaa merisuolan lisäksi pinnalle hiukan sokeria noin 30 minuuttia ennen uuniin laittoa. Laittaessaan lohet uunivuokaan, irtonainen suola pyyhkäistään kevyesti pois ja sitten pinnalle ripotellaan sitruunapippuria.
Suppilovahveromuhennos
Paista pannulla kevyesti sipulihakkelus sekä pilkotut suppilovahverot. Suurusta sitten noin 1-2 ruokalusikallisella vehnäjauhoa. Anna jauhojen turvota. Lisää sitten vähitellen hieman keitettyä vettä, hämmennä, anna nesteen imeytyä. Lisää pari desiä kuohukermaa kevyesti hämmentäen. Anna muhia pienellä lämmöllä. Ripaus suolaa ja sitten mustapippuria maun mukaan. Tarkista maku.
Kumoa suppilovahveromuhennos kuhan/lohen sivuun ja laita 200 asteen uuniin 30 minuutiksi. Lisää sitruunaviipaleet noin puolessa välissä kypsymistä. Teemme näin, etteivät sitruunat kuivuisi.
Jos grillaat kalan, kaiken voi tehdä samoin, mutta kumoa valmis sienisoossi mukaan vasta kalan tarjoilukulhoon.
Nautitaan kera uusien perunoiden, aurajuustouuniperunoiden, perunasalaatin uusista perunoista tai vain raikkaan vihannessalaatin. Myös pinaattilisuke on oivaa vaihtelua kalan oheen. Ohje löytyy mm. kirjasta Sikke - Ruokaa rakkaudella
Juomana jäävesi/valkoviini.
Guten Appetit!
*****
Ruokareseptit Leena Lumissa
Vaikuttaa tosi herkulliselta :--)
VastaaPoistaMukavaa sunnuntai-iltaa!
Tuure, onkin!
VastaaPoistaKiitos samoin!
Tätä pitää kokeilla, viikonloppuna käytin suppiloita jauhelihapihveihin (jauhoin pakastimesta niitä kermaviilin kanssa blenderissä ja sekoitin taikinaan). Onko mitta suppiloille tosiaan kaksi litraa??? Se on suht. paljon, mutta jos, niin ok. Kyllä niitä vielä kaksi litraa löytyy!
VastaaPoistaLeppoisaa sunnuntai-iltaa, Leena.
Jättimäinen kiitos ja kumarrus! Tätä meillä tehdään, ehkä ensi sunnuntaina :).
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita Leena :).
Anja, se määrä voi olla ihan mitä vain. Tänään meillä oli vähemmän. Tuo 2 litraa oli vrmaan silloin kun Eve oli meillä;-) Minä korjaan sitä...todellisemmaksi.
VastaaPoistaKiitos samoin Sinulle!
Tessa, ole hyvä vain!
VastaaPoistaHuomaathan, että kohtuullistin tuon suppiksien määrän. Ei aina 2 litraa niitä...
Kiitos samoin, Tessa!
Ihanaa, tuo on just herkkua mun suussa ☺☺☺
VastaaPoistaOnneksi on just valmistunutta porkkanakeittoa jo odottamassa lämpimän leivän kanssa, muuten olisin tehnyt tuskaisan nälkäkuoleman tämän luettuani...
Pepi, söin tänään aivan liikaa. Olen niiiin sienihullu. Siis sekin vielä;-)
VastaaPoistaSun kuulostaa ihan terveelliseltä.
Kuulostaapa hyvältä! Tätä voisi kokeilla, kesästä jäänee kuitenkin taas kuhaa kun rakas pappani toimii kalatoimittajanani :)
VastaaPoistaMeillä oli luovia tortilloja, tortillat kun unohtuivat kauppaan niin teimme lettuja. Ja kuohuviiniä. Näin rennoksi sunnuntai-illaksi.
Mutta ei ole hyvän kala-aterian voittanutta. Pappa on hyvin opettanut tyttärentyttärensä. Nytkin pakkasessa ahvenfileitä odottamassa ja pian saa sitä ihanaa kuhaa..
"...kesästä jäänee taas kuhaa kun rakas pappani toimii kalatoimittajana." Linnea, lähetä pappa minulle kera kuhien!
VastaaPoistaSekin on hauskaa, että joskus keksitään ihan jotian extempore ja mikä sopisikaan silloin juomaksi: kuohari tietysti.
Luoja missä kalaparatiisissa sinä elät. Minullakin oli semmoista 25 vuotta länsirannikolla merenrantapitäjässä, kun isäni oli kauppias ja siellä myytiin tietysti tuoretta kalaa...Totuin hyvälle. Toivon, että ymmärrät arvostaa pappaa...ja kuhaa.
Kala ja sienet on niin hyvää ruokaa, ettei voi haitata, vaikka vähän liikaakin söisi ☺
VastaaPoistaMä olen niin hulluna sosekeittoihin, että voisin elää niillä! ...ja suklaalla! Paitsi, että suklaan syönti täytyis oikeesti lopettaa! Samanlainen pahe kuin tupakointi, mutta ei onneksi IHAN niin epäterveellinen. Toisen lopetin -ja lopetan vielä toisenkin. Kunhan munat on syöty ☺
Pepi, niinhän sitä luulis, mutta nykyään kaikki jää kiinni. Ihan sama mitä syö, mutta olen armoton hyvän perään.
VastaaPoistaUhkasin just Päämiehelle, että alan elää jollain sopalla pelkästän, ei mitään muuta. Hyvä se on sanoa vatsa täysinäisenä ja makuhermot tyydytettyinä.
Minäkin lopetin tupakan, mutta suklaan vain aika ajoin. Siitä on oikein joku tuktimus, että naiset tarvitsevat suklaata. Niin, ne hememtin munat ja menin kirjoittamaan blogiinkin, että muut ne Leafin munat syö, en minä...arvaa loput. Yhden pisteen vihje: Niitä haettiin eilen lisää. Siis niitä pienen linnun munan näköisiä suklaamunia.
Täällä menee kaikki munat ja niitä muistuttavat, kulhoista ja ovien takaa ja laatikoista...kukahan ne syö?? ☺
VastaaPoistaMunista tuli mieleen, jääkaapissa on ankanmunapannaria (NAM) ja mansikkahilloa, mutta ehkä joku muukin on syönyt liikaa (munia??) kun ei napa vedä ☺☺
Nyt taidan poistua masuni viereen Tommy T:n kanssa, se on tuossa odotellut jo pidemmän aikaa avaamista.
Eiks olekin ihan helvettiä. Olen piilottanut yhden suklaamunapussin yöpöytäni laatikkoon. Kun Päämies on simahtanut ja minä luen, kauhon niitä sieltä. Tarttis päästä vierotukseen. Haluan olla cool ja pidättyvä!
VastaaPoistaEi mullekaan nyt muut hyvät kelpaa, kun suklaa jo maistuu suussa eli se siitä sokerilakosta. Kaksi kuukautta sitä kesti.
Minäkin lähden lukemaan sinne suklaamunapussin äärelle.
☺☺☺
VastaaPoistaJuuri niin.
VastaaPoistaMelkein kuola valuu tämän ruokaohjeen äärellä, mutta ei auta. Arkisempaa sapuskaa on ensiavuksi saatava.
VastaaPoistaMutta pääsiäinen lähestyy ja sitten lohta tai kuhafileitä ja sieniä.
Tosin suppiloita on enää vähän, joten korvaan ne herkkutateilla. Niitä riittää, kiitos viime syksyn hyvän sadon.
Hyvää (ruoka)viikkoa.
Minttuli, me syödään viikolla vähän miten sattuu, koska kaksi aikuista ja ajoituskriisi. Mutta viikonloppu on aina herkuttelun juhlaa - yhdessä.
VastaaPoistaMinäkin laitan pääsiäisen toisen aterian lohta tai kuhaa suppiksilla, toinen voikin olla sitten Leenan gulassi, josta syödään parikin päivää.
Tatit ovat laji, jota en hallitse. Suppikset, mustatorvisienet, lampaankääpä ja kantarellit. Korvasieniä en itse laita, mutta käyn ravintolassa keväällä nauttimassa.
Kiitos samoin!
Namnam. Kalaa ja sieniä, se ei voi olla muuta kuin hyvää :-D Nappaan ohjeen talteen, kiitos !
VastaaPoistaPetriina, herkullista on, lupaan sen. Söimme juuri eilisen 'tähteitä',ihan juhlaruokaa.
VastaaPoistaOle hyvä vain!
Tuota on tehtävä. Suppilovahveroita löytyy ja kaikkia muitakin raaka-aineita. Paitsi että teen arktisemman version.korvaan kuhan kissakalalla tai puna-ahvenella.
VastaaPoistaKiitokset ohjeesta Leena
Avletto, olin varma, että sinulla ei olisi suppiksia;-)
VastaaPoistaKissakala ei tuttu, mutta ahven on mielettömän maukas kala. Minä vain tarvitsen sen ruodottomana, mutta olen edelleen 'isin pikkutyttö', sillä Päämies ruotii minulla kalat.
Minä olen hyvin, hyvin arktinen henkilö ja miten minun mielestäni listaltasi puuttuu jokin kala...olisikohan oikea vaihtoehto purotaimen. Kuulenko naurua...
Kiitos ohjeesta. Joku viikonloppu toteutan kun on syöjiä enemmän. Kenties Pääsiäisenä.
VastaaPoistaSoolis, pääsiäisenä mekin taas. Ajateltiin pitää nyt edes yksi viikonloppu ilman kalaa.
VastaaPoistaOle hyvä vain!
Et kuule nauruani, vaikka rautu on kaikista lohikaloista ehdottomasti se arktisin. Purotaimen puolestaan enempi kuusikoissa ja kitukasvuisissa tunturikoivikoissa virtaavien purojen asukki.
VastaaPoistaNo...kun ajattelin purotaimenen kohdalla Lappia.
VastaaPoistaRautu on sanana tuttu, mutta en muista olisinko sitä syönyt, vaikka merenrannalta olenkin.
Kampela on oikeesti erittäin hyvä merikala, mutta sen arktisuudesta en tiedä.
Luulin puhuvani niin 'blondia' että saan sinut nauramaan;-)
Mahtavaa merikevättä Sinulle!
Kiitos, mahtava kevät on tulossa, pääsen vaatimattomiin puutarhahommiin minäkin. Pojan pikku puutarhaan.
VastaaPoistaSiis en minä sillä tavalla naura, en ole oikein noista blondijutuista perillä, enkä pysy mukana, mutta kun ilo ja positiivisuus näkyy kuvista ja tekstistä se tarttuu muihinkin.
Blogisi on saanut minut iloiseksi ja hyvälle tuulelle.
Se on isompi juttu kuin mahdolliset blondimielikuvat
Ymmärrän...on aina vähän tarve kiusoitella, kun minua ei ole siunattu veljellä.
VastaaPoistaParhaani yritän, enkä helposti lähde valittelemaan. Toivottavasti emme sitä päivää näe.
Sanot kauniisti: Kiitos!
(Se blondijuttu oli testi sulle ja läpäisit!)
Tulin sisustuskaupoilta ja kauppapuutarhalta, mutta mukanani onkin jotain tähsdellistä: Ostin vanhemmalta herralta paljon kuivattuja suppiksia. Hän seisoi kauppakeskuksen käytävällä ja sain tarjoushintaan. Hänellä on oikein käntikorttikin, joka viittaa sieniharrastukseen. Poimii itse ja pitää sienikurssejakin. Vain kukkia, yrttejä ja suppiksia ostin eli hyvä päivä tänään. Nyt puutarhaan.
Kiva, että voit olla suviaikaan pojan 'pikku puutarha-apulainen'.
Voi hyvin!
♥