keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

UUSIA IDEOITA PUUTARHAAN - PENGERRYKSET, KIVEYKSET, MUURIT JA ALTAAT

Kerstin Engstrandin Uusia ideoita puutarhaan – Pengerrykset, kiveykset, muurit ja altaat (Trädgårdens sluttningar – Murar, trappor, vattenfall, pooler, Minerva 2011, suomennos Jenni Pitkäniemi) on kirja juuri sinulle, jolla on sellainen puutarha kuin meillä eli puutarha ja piha ovat kolmessa tai jopa useamassa tasossa, rinteitä on eri jyrkkyyksillä todella paljon ja maastovaihtelut takaavat että rinnepuutarhamme on Kerstinin sanoin ’viettävä ja viehättävä’. Tämä on kuitenkin kirja myös sinulle, joka haluat luoda itsellesi kiinnostavamman puutarhan kuin mitä ihan tasamaalle tehty harvoin on. Kerstin toteaa:

Katso tonttiasi tarkemmin. Siinä on luultavasti enemmän korkeuseroja kuin luuletkaan. Jos tonttisi on aivan tasainen, sellaiseenkin on nykyisin helppo muotoilla eri tasoja. Pengertäminen on samalla kulttuuriperinnön vaalimista. Oivalla tonttisi mahdollisuudet!


Ja sitten tämä tunnettu ruotsalainen puutarhajournalisti, kirjailija ja valokuvaaja viekin meitä kymmenennessä kirjassaan todella mahtaviin suorituksiin. Hän neuvoo aivan kädestä pitäen, miten rakennamme pengerrykset, tukimuurit, uima-altaan ja muut vesielementit. Engstrand myös neuvoo, miten uudet rakenteet maisemoidaan niille sopivilla kasveilla. Jälki aivan huimaa!

Siis minun on aivan pakko sanoa, että puutarha useammassa tasossa on unelmaa, mutta ellei eri tasojen välille ole rakennettu KUNNON rappusia, jotka myös näyttävät hyviltä, voi alkaa ajan kanssa rasittaa... Kun minua pyydettiin  Ihana piha –ohjelmaan, en tajunnut rukoilla/anoa että pääsisin siihen muutososioon, jossa ihmisille tehtiin puutarhaan huimia uudistuksia. Olisin pyytänyt upeat luonnonkiviraput kaikkien tasojen välille sen sijaan, että niissä nyt on toisissa laattaa ja toisissa hirveätä ratapölkkyä ja jossain kohtaa ei mitään. Niinpä tämän kirjan kaikkineen omistan miehelleni, siinä toivossa, että hän käyttää Kerstinin ohjeita puutarhamme viehätyksen lisäämiseksi. Uima-altaan hän saa unohtaa, sillä järvi on ihan liki, mutta tämä kaikki muu: purot, portaat. vesiputoukset, raput, pengerrykset…ja sitten se ihan meidän oma juttu, joka on vielä kesken eli vanhanajan kaivo. Semmoinen toimiva, sininen käsipumppu on haussa eli jos joku tietää, niin…Ja Kerstin jatkaa:

On sykähdyttävä näky, kun portaat ovat oikeassa kohdassa. Huolellisesti harkitut ja sopivasta materiaalista tehdyt portaat ovat ilo silmälle. Uskalla siis tehdä portaat, vaikka ajattelisitkin, ettei niillä ehkä ole paljon käyttöä. Sen lisäksi että portaat helpottavat liikkumista, niillä on myös koristearvoa.

Kerron nyt kirjan luvut, että hän, joka harhailee hämmentyneenä monien uusien puutarhakirjojen himoittavassa viidakossa, tietäisi, mitä tällä kirjalla saavuttaa. Uusia ideoita puutarhaan tarjoaa sinulle nämä: Rinnepuutarha –viettävä ja viehättävä, Luiskaportaat, Portaat, Muurit, Tontin muotoilu, Purot ja vesiputoukset, Kanavat ja koristealtaat, Uima-altaat, Kasvillisuus, Kukkiva kivikko sekä Siirtonurmi ja kasvimatot. Näitä kaikkia aiheita on käsitelty hyvin tarkasti sekä valokuvin että piirretyin rakennusohjein kuin myös runsain selostuksin. Kirjassa on myös lumoavia kuvia valmiista lopputuloksista, kuten tämä, joka on Marney Hallista:

Pikkumökki on sijoitettu taivaallisen ihanalle paikalle rinteen juurelle. Perhoset viihtyvät mainiosti ja aivan vieressä solisee puro. Loivaan rinteeseen voidaan sijoittaa myös kasvihuone…

Minäkin haluan koko suven musisoivan puron…tai lammen ja puron yhdistelmän tai vesiputouksen. Usko tai älä, niin kaikkien näiden rakentamisohje on kirjassa Uusia ideoita puutarhaan.

Täytyy todeta, että Kerstin Engstrand on tehnyt perinpohjaista ja lumoavaa työtä. Osa rakennusohjeista pyyhki minulla yli, mutta riittää kun toinen meidän perheessä ymmärtää. Kirjan ideat pohjautuvat lukemattomiin eri lähteisiin. Kerstin on saanut vaikutteita muun muassa historiallisista puutarhoista, kuten vaikkapa italialaisesta Ville d’Estestä, jossa purot ja suihkulähteet solisevat kilpaa pitkin rinteitä sekä Berliinin ulkopuolella sijaitsevasta Sanssoucista. Ja Kerstin oikein houkuttelee toteuttamaan kirjansa ideoita kirjoittaessaan omassa rinteessään kukkien, ahomansikoiden ja akileijojen keskellä:

Puutarhan rinnerakennelmat saavat esiin puutarhasi sielun – rakennat sitten puron, vesiaiheen, uima-altaan tai kukkivan muurin. Teit siihen sitten sata askelmaa tai yhden ainoan.


Ensi yönä näen vesiputousunia toivossa, että mieheni lukee tämän kirjan, hurmioituu ja ryhtyy toimeen, jossa hyödynnetään jo olemassa olevat kosteikkomme. Lähde sinäkin mukaan tähän unelmaan, jossa terapeuttinen veden solina vie sinut minne ikinä keksit kaivata.

10 kommenttia:

 1. Taas yksi kirja, joka sopisi meille. Talomme entiset omistajat olivat rakentaanet pienen kivipengerryksen/matalan muurin, mutta asentaneet kivet väärin päin! Meillä on jossain vaiheessa edessä kaiken purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Tykkään enemmän sellaisesta "luonnollisesta" tai salaisesta puutarhasta, mutta tontillamme on myös yksi sellainen kohta, jossa ei kasva mitään. Sinne voisi tehdä pienen kivipuutarhan. Ehkäpä siis etsin tämän kirjan käsiini!

  VastaaPoista
 2. Katja, siis 'kivet väärinpäin'...;-) Siinä pitää oikeasti olla kiventajua, kun alkaa niihin hommiin. Meillä asuu myös Kivikuiskaaja, josta jaksan iloita.

  Olen nyt yli 25 vuotta rakentanut salaista puutarhaa, mutta vieläkään ei minulle ole riittävästi salaisia polkuja, joiden päässä on yllätys...Otin nyt nopean ja aika kauankin tiedetyn ratkaisun eli istutan valkoisia pihasyreenejä liian aukeisiin kohtiin tiettyjen polkujen reunustajiksi. Valkoista puistosyreeniä on jo paljon, joten nyt tätä. Köynnöshortensia ja kärhöt saavat hoitaa viidakoittamisen...Mutta nuo kunnon raput!

  Otathan kuvia puutarhastasi suvella. Olisi kiva nähdä.

  VastaaPoista
 3. Täällä tarvittais kans hyviä ideoita puutarhaan.... vihdoin saan toteuttaa pihasta ihan oman mieleiseni. Aaluksi olen jo kaatanut kaksi ikuisuuden siellä kasvaneita omenapuita, jotka oli sisältä rungosta jo ihan lahoja..... nyt pitäis keksiä mitä tilalle.... lampi vai kukkamaata vai......tämä kevät menee miettiessä ja katsellessa , mitä sopis mihinkin...Oliskohan tämä kirja täynnä hyviä ideoita tämmöseen ?

  VastaaPoista
 4. Leena, me tulisimme heti, mutta...tiedät. Rrrrrrakastan tehdä puutarhasuunnitlemia. Olen tehnyt mm. serkulleni sekä parhaalle ystävälleni.

  Jos teillä on siellä satakuntalaisen tasaista, pyydä tämä kirja äitienpäivälahjaksi sekä tietysti ulos syömään ja anna kirja sitten J:lle;-) Ja kun J. on aikansa huhkinut, sinä suunnittelet sinne mieleisesi istutukset, joista on myös paljon vinkkejä tässä kirjassa.

  Ehkä kuitenkin mielummin haluat hedelmäpuutarhan kuin kasvimaan? Istuta uusia omenapuita pari sekä muutama luumupuu. Voin neuvoa lajikkeita sinulle meilissä. Luumupuut pärjäävät siellä, kerran äidilläkin Luvialla.

  VastaaPoista
 5. Nuo luumupuut ainakin kuulostais mielenkiintoselta..... ja J. haluais pienen lammen.... pitää nyt vaan miettiä ja katsella...(niin ja se salainen olonurkkaus)...:)

  VastaaPoista
 6. Leena, lammesta on meilläkin ollut puhetta, mutta siten, että siinä olisi lammen ja puron yhdistelmä. Tästä kirjasta löytyvät ohjeet molempiin!

  Soliseehan meillä nyt, mutta se päättyy joskus toukokuulla ellei sada paljon.

  Lähtekää nyt kirjakauppaan. Voitte sitten suunnitella pääsiäisenä;-)

  VastaaPoista
 7. Mä tykkään justiinsa ihan pipona kivistä, pengerryksistä ja eri taso ratkaisuista puutarhassa. Jotain tukimuurta pitää uuteenkin paikkaan värkätä. Ja kukkapenkkien reunustuksia miettiä. Jes, tuosta kirjasta saisi taas lisää ideoita...

  VastaaPoista
 8. Anne, ja koska kuulut uskaltajiin, rakennat näiden perusteellisten ohjeiden mukaan itse, mitä ikinä keksit haluta. Kirjassa on upeita kuvia valmiista tukimuureista, joita niitäkin on joka lähtöön. Kasvillisuus sitten viimeistelee lopputuloksen.

  VastaaPoista
 9. Ei ole puutarhaa, mutta parveke on ja kohtuullisen suuri. Muutama vuosi sitten tein sinne rakennelmia tiiliskivistä, saadakseni niitä korkeuseroja. Niiden päälle sitten sommittelin rukkuja eritasoryhmiin. Jonkun nelikulmaisen sinisen ruukun keksin kaataa nurin ja sinne tuikkasin muratin ja sen viereen parit
  koristeelliset kaunislehtiset kasvit hieman kenolleen.

  Parvekepuutarhani valtiatar on keltainen ruusu 'Loistava Hymy', jonka ostin ensimmäisenä vuotena suureen turkoosiruukkuun. Se on viihtynyt siinä jo alun toistakymmentä vuotta kesät talvet! Ruusuja on muitakin, mutta vain valkoisia ja keltaisia. Orvokit ovat keltaisia, valkoisia ja sinisiä. Punaista kukkaa on turha etsiä! Tunnelma ei ole tylsä, usko pois!

  Kaunista Pääsiäistä!

  nami-hiiri

  VastaaPoista
 10. Nami-Hiiri, kuulostaa hurmaavalta! Juuri noin voi tehdä ainakin isolla parvekkeella. Ja siinä monet kasvit viihtyvät jopa ympäri vuoden, jos on käytettävissä lasitus, jonka voi avata ja sulkea.

  No, punaista minulla on puutarhassa se, mikä kasvaa suurena ja hehkuvana sinunkin kotimaasi ratojen penkoilla eli unikko. Suuri punainen unikko, Papaver Orientale, joka kukkii vain muutaman viikon, mutta sitäkin voimallisemmin. Niin...ja vaatimaton Hansaruusu, jota itse kutsun Puutarhani Kuningattareksi. Vaatimaton, mutta suurikukkainen, mutta ei kerrottu, Ristinummiruusu on sitten Vaatimattomuuden kuningatar ja lempinimeltään meillä Villiruusu.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista