maanantai 11. huhtikuuta 2011

YRTTITARHA RUUKUSSA

Deborah Schneebeli-Morrellin kirja Yrttitarha ruukussa (Grow Your Own Herbs in Pots, WSOY 2011, suomennos Suomen oloihin soveltaen Aretta Tiilimäki) on toivekirja yrttihullulle kierrättäjälle, sillä kirja tarjoaa täydellisen mielikuvituksellisia kohteita, joihin yrtit voi istuttaa.

Kirjan yleisilme on viehättävän vanhahtava ja kuvat kuin tauluja melkein riippumatta siitä, minne yrtit on laitettu kasvamaan. Viehättävyys on kuitenkin vain pintaa, sillä Yrttitarha ruukussa on tuhti tietopaketti sisältäen kolmekymmentäviisi hyvin tarkkaa ohjetta lumoavan yrttitarhan perustamiseen.


Kuka tiesi, että muinaiset roomalaiset käyttivät timjamiöljyä muumioiden balsamointiin ja että pietaryrttiä levitettiin ennen lattioilla tuhoeläinten karkottamiseksi ja keltasauramosta saatiin keltaista väripigmenttiä turkkilaisiin mattoihin.


Yrtit ovat kasvimaailman Tuhat ja yksi yötä, sillä niin monta tarinaa niistä löytyy.


Yrttitarha ruukussa esittelee monia yrttejä ja niiden käyttöä vähän aikaa sitten tekemäni Yrttimaan tapaan, mutta nimensä mukaisesti painotus on ruukkukasvatuksessa. Ei ole mitään rajaa, mitä kaikkea voidaan käyttää yrttien istutusalustana: kalankuljetukseen käytettyjä styroxlaatikoita, wokkipannua, oliiviöljykanisteria, vanhoja lävikköjä, pesusoikkoja ja jopa vanha tulisija saa toimia kauniina kirvelin istutusalustana. Tämä on kierrätystä parhaimmillaan ja sai minut perumaan upeiden yrttiruukkujen ostamisen. Taidan istuttaa laventelit aitoon, vanhaan samovaariin!

Schneebeli-Morellin kirjassa on hyvin kaunis aukeama, jossa puhkikuluneeseen emalikattilaan on istutettu chiliä ja basilikaa. Osa basilikoista on istutettu oliiviöljytölkkeihin, joiden pohjaan on isketty naulalla reikiä.


Pölyttäjiä kannattaa suosia ja välttää kemiallista tuholaistorjuntaa, josta on pölyttäjille haittaa. Mäkimeiramin kukat houkuttavat perhosia ja raunioyrttiä eivät mehiläiset voi vastustaa. Jos haluat tietää enemmän kasveista, jotka houkuttavat perhosia ja pölyttäjiä, lue myös Luontopiha - Ympäristöystävällinen piha ja puutarha.


Sain nyt niin vahvoja ideoita, että täytyy lähteä varastoon kollaamaan vanhoja tavaroita, joihin voin hakata tai porata reikiä istuttaakseni niihin rucolaa, basilikaa, tilliä, persiljaa, laventelia, sitruunamelissaa ja tietenkin krassia, jonka tuoksu suvi-illan viiletessä kohti yötä on kuin tuulahdus jostain kauan sitten olleesta…

*****

Tästä kirjasta on kirjoittanut myös Kirjamielellä.

8 kommenttia:

 1. Selvästi ideoiden aarreaitta! Minä haaveilen monenlaisista yrteistä nimenomaan ruukkuihin. Aiomme kesällä muuttaa patiomme hieman suojaisammaksi terassiksi (=kaiteet kiinni ja that's it) ja unelmoin kokonaisesta joukosta yrttiruukkuja.

  VastaaPoista
 2. Katja, voin kuvitella jo teidän pation, jossa erikokoisia ruukkuja täynnä huumavan tuoksuisia, lumoavan kauniita yrttejä.

  Minä pidän ruukut parvekkeella että vältän etanat. Alapatio on muuttumassa pergolaksi kiitos 'sivuseinien' köynnöshortensioiden.

  Minulla on menossa nyt laiskan naisen rucola-kokeilu eli ostin rucolan kaupasta ja istutin multaan;-) Jos toimii, tiadan tehdä vähän isomman istutuksen. Basilika toimii näin ihan hyvin. Ruusupavut ja krassit istutan itämään tänään.

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä! Taidankin istuttaa kirvelin vanhaan emalikattilaan ja viedä mökille, siellä kun kasvimaatilkku metsittyy ja kirveli kituu. Minttu ja mäkimeirami sen sijaan leviävät. Tillit ja salaatit olen kylvänyt aina suureen muuripataan ja pistellyt valkosipulin kynsiä versomaan välistä. Mutta törppöjä on nurkkapielet täynnä, miksi niitä ei hyödyntäisi yrttien kasvattamisessa!

  VastaaPoista
 4. Anja, muista sitten hakata naulan ja vasaran avulla emalikattilan pohjaan reikiä ellei kattila ole puhkikulunut.

  Huomasit nyt minun pointtini: Istutan yrtit ruukkuihin, enkä pidä enää kasvimaata, sillä en jaksa kitkeä.

  Mikä harmi, että meillä on heitetty vahoja kattiloita niin paljon pois, mutta monenmoista löytyy exautotallista.

  VastaaPoista
 5. Minua kiinnostaisi tänä vuonna laittaa parvekkeelleni yrttejä kasvamaan ruukkuihin. Tämä varmasti olisi hyvä kirja antamaan vinkkejä siihen.

  VastaaPoista
 6. Soolis, tämä oli oikeastaan aika hauskakin kun tässä on tuo kierrätys samassa. Nyt minultkain säästyi paljon ruukkurahoja. Nyt vain äidiltäsi kysymään vanhoja kattiloita;-)

  VastaaPoista
 7. Minun yrttitaimeni palaavat tänään päivähoidosta jossa ne olivat loman ajan. Ruukkuja niille ei vielä olekaan.. Pitänee vielä miettiä uusiksi mitä kaikkea heitän vanhasta asunnosta pois ja mitä voisi käyttää.. Kiitos vinkistä, tämän voisin lainata!

  VastaaPoista
 8. Linnea, toivottavasti yrttisi ovat saaneet rakkautta. Tämän kirjan mukaan yrttiruukkuja ei tarvitse ostaa, jos on paljon vanhoja kattiloita etc. Näyttää kivalta, kun taimet ovat kasvaneet.

  Itse ihmettelin eilen Viherlandiassa toinen toistaan kauniimpia yrttiruukkuja, joissa ei ollut reikää pohjassa. Miten yrtit niissä voivat selvitä, kun minäkin kannan yrtit kesäkuussa terassin isolle yrttipöydälle, jossa vain puolikate eli saavat mm. kaivattua sadetta, mutta eiväthän ne vedessä saa lillua...Täytyy käydä tätä varmaan Sarilla ihmettelemässä.

  Ole hyvä! ja tee se.

  VastaaPoista