torstai 29. maaliskuuta 2012

Aurajuustoperunat


Nyt kun elämme vielä ns. vanhan perunan aikaa, voimme loihtia perunasta tosiherkun. Tämä ei ole mitään dieettiruokaa, mutta onneksi minun ongelmani ei ole kerma sen paremmin kuin juustokaan.

Kuori noin 10-12 perunaa. Leikkaa noin puolen sentin viipaleita. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan limittäin. Ripottele perunoiden lomaan 5-6 isoa valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna.

Sekoita kulhossa noin 3-4 desiä ruoka- tai kuohukermaa, 1 tl suolaa ja näppituntumalla reippaahkosti mauste- tai mustapippuria. Oma mielihalu ratkaiskoon kumpaa.

Kaada maustettu kerma perunaviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle sinihomejuustoa maun mukaan. Minulta meni noin 2/3 Aura Goldia ja loput laitoin broilerfileiden päälle.

Perunavuoka sitten 200 asteen uuniin tunniksi ja herkku on valmis. Tarjoa grillattujen tai uunilla kypsennettyjen lihafileiden, pihvien tai melkein minkä tahansa lisukkeena kera salaatin. Erittäin erinomaista tämä on lampaan kanssa, jota tosin itse en valmista – vielä, mutta makutestattu on ystävän pöydässä.

Koska olen tainnut välillä arjen helpottamiseksi nuorten ystävättärieni innoittamana neuvoa teille miten oikoa mutkia suoriksi, eli tehnyt janssoninkiusausta pakastealtaan perunasipulisekoituksesta etc., niin yritin samaa myös tämän herkun kanssa, mutta emme pitäneet, sillä jotain uupui. Kun tätä valmistaa, niin kannattaa vähän viitsiä ja maku tekijäänsä kiittää ja kiittää vielä seuraavanakin päivänä uudelleen lämmitettynä.

Guten Appetit!

Love
Leena Lumi

PS. Me aiomme pääsiäisenä, kun nuoretkin tulevat, nauttia Leenan gulassia sekä Merin toivomuksesta myös Toscanalaista uunilohta. 'Lapset' ovat luvanneet lisäksi valmistaa meille meksikolaista ruokaa!

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

12 kommenttia:

  1. Juuri noin minäkin tätä perunaherkkua valmistan, tosin puolet vähemmän vakosipulia. Nam, on se hyvää, enkä laske kaloreita.
    Tulikin mieleen tästä pääsiäisen lammas, raskisiko ostaa kotimaista. Sitä ei kyllä meidän kaupoista välttämättä saa.
    Herkullista viikonloppua Leena!

    VastaaPoista
  2. Minttuli, tässähän pitäisi olla varoitus: Varo, tämä koukuttaa;-)

    Minä aina tuplaan valokosipulin, kun me pidäme molemmat siitä niin eivätkä vieraatkaan ole valittaneet - vielä.

    No, minä aion opetella yhden lammasruoan ja taidan palata siihen ensi viikolla. Se on jotain, josta kirjoitti jo Bo Carpelan yhdessä kirjassaan.

    Kiitos samoin sinulle, Minttuli!

    VastaaPoista
  3. Kyllä, herkkua on. Minä teen valkosipuliperunoita joulupöytään. Silloin ei lasketa kaloreita vaan nautitaan. Nyt on perunat pannassa ja kaikki muukin ylimääräinen. Joka vuotinen kevätdieetti menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, kunpa minäkin pystyisin, mutta minun horoskooppimerkkinikin on kaikkea kieltäytymistä vastaan: Härkä on tähtitaivaan kulinaarisin merkki ja jos en ajattele ruokaa, niin valmistan sitä;-)Kunpa voisikin herkutella vain jouluna...

      Sisukasta dieettiä sitten vaan!

      Poista
  4. Nyt tuli nälkä ja jääkaapissa ei ole tosin Aura-juustoa, mutta ranskalainen Roquefort ajaa saman asian eli nyt en piittaa kaloreista ja lähden keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, juu, ihan sama mitä omaa herkkujuustoaan sinne laittaa. Sitä päivää ei nähdä, että juustoista luopuisin.

      Nyt tulee iltaisin hapankorpun päälle Finlandia -juuston viipale...

      Poista
  5. Olen aivan hullaantunut toscanalaiseen uuniloheen! Kiitos ohjeesta, tuo mukavaa vaihtelua smetana-purjolohelle. En uskonut pestosta pitäväni, mutta on niin herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimon mami, se piristävä vaihtelu on joskus niin pienestä kiinni. Pesto on nam!

      Nauttimisiin!

      Poista
  6. Kyllä aurajuustoperunat tulevat parhaita tällä ohjeellasi, joskus minäkin sortunut pakastealtaalle eikä maku ole paras mahdollinen. Ehkäpä minäkin laitan mökin hellanuunissa hautumaan tätä herkkua.
    Lammasta en välitä laittaa, se ei oikein ole meidän makuumme ja ainakin minulle tulee lampaasta villalapasen maku! Mieluummin possua, se maistuu kaikille.

    Ja pesto! Siitä me tykätään myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, samaa mieltä. Ihanaa, että olette jo pääsiäisenä mökillä! Niin mekin tehtiin aina, niin kauan kuin vanhemmillani oli mökki meren rannalla. Nyt meillä on tämä Villa, joka on talvella sopiva koti, ja suvella hulppea huvila.

      Minulla on tuo lammas myös vaikea juttu, mutta kun R. sitä joskus pyytää, niin olen päättänyt opetella lammaskaalin teon. Olen kerran saanut lammaspaistia, joka oli taivaallista, mutta sitä valmistikin mies, jonka suvussa oli traditioita ja suvun salaisia reseptejä.

      Minuun on tullut joku vika, kun sika ei maistu. Olisikohan se ne sikalaohjelmat...Jos saisi onnellista luomupossua, mutta en minä voi syödä häkeissä pidettyjä...Älä nyt yhtään syyllisty. Tiedät minut;-)

      Pesto: Yes! Kokeileppa Pirkan Sitruunapestoa. Se on aina loppu ja ostin sitä viimeksi varuilta 10 purkkia!

      Poista
  7. Oijoi, nyt tuli nälkä!! Ja olen yövuorossa ja eväänäni on vain kaupan pakastepinaattikeittoa, höh!

    Pitääkin kokkailla tätä vapailla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, nämä ovat tosi hyvät. Tekisi mieli koklata tätä myös kuohukermalla ja smetanalla...

      Sopii monen kanssa ja saa vaihtelua keittoperunoihin ja muussiin.

      Poista