perjantai 14. joulukuuta 2012

"Vaikka mitä tapahtuisi, on yksi, joka pysyy. Valtakunnat voivat..."

Mieluusti olisin nyt nukkuva karhu, mutta ei ole aikaa, sillä aikaköyhä on aikaköyhä, paitsi jos teen liikkumis- ja seurustelulakon. Kaikista minusta riippumattomista syistä ja usein kiirehdittynä, yritän kuitenkin lukea teille vielä yhden sisustuskirjan. Se on niin erilainen ja niin runsas, että huh-huh, mutta luvassa on jotain uutta.

Oikeastaan minulla ei olisi nyt aikaa kirjoittaa edes lyhyttä postausta, sillä...Anna-lehti no50, kuitenkin laittoi minut liikkeelle: Siinä on ihana juttu Sanoja jouluksi, jossa tuottaja Ulla Janhonen pysäyttää intohimoisen lukijan huokailemaan ihastuksesta sekä Annan toimituksen juttu Pyhinä tartutaan kirjaan, jossa toimitus on kerännyt kaksikymmentä kiehtovinta teosta pukinkonttiin. Luettelo alkaa Alan Hollinghurstilla, jossa Vieraan lapsesta sanotaan näin:

"Aikamatka brittiläisen yläluokan maailmaan hurmaa. Matka alkaa vuodesta 1913 ja päättyy näihin päiviin. Nuorena kuollut runoilija Cecil Valance liittää monet ihmiset ja vuosikymmnet toisiinsa. Maailma muuttuu ja ihmissuhteet murenevat, mutta Cecilin runot säilyvät ja hämmentävät. Kerronta on kuulasta ja tarkkaa."

Sitten seuraa Joyce Carol Oatesin Sisareni, rakkaani ja monta muuta, kunnes yhdentenätoista on Herman Kochin Illallinen Ja siis en usko, että lista on paremmuusjärjestyksessä, mutta silti ilahduin, että Vieraan lapsi oli ensimmäisenä. Illallisesta toimitus kirjoittaa näin:

"Sen piti olla kahden keski-ikäisen sukulaispariskunnan kohtaaminen ravintolassa,  mutta seurustelu muuttuu yhä painostavammaksi sitä mukaa, kun uusia annoksia kannetaan pöytään. Jälkiruokaan mennessä sivistyksen pintakuorrutus on rapissut. Koch avaa tulehtuneen perhetilanteen kirurgin tarkkuudella, tunteilematta. Juuri siksi kirja on raskaasta aiheestaan huolimatta helppolukuinen."

Mukana on myös ruokakirja Muru, josta sanotaan:

"Nykyään nimikkoravintolalla pitää olla myös oma kirja. Taitava kotikokki laittaa herkkuateriat kirjan ohjeilla. Samalla lukija pääsee aistimaan huippuravintolan arkea kirjan sivuilta."


*****

Olen kaksi päivää nyt paljon menossa ja myös ilta-aikaan. Kommentit aukaisen aina kun käväisen kotona. Sisareni miehen, Pekka Mäkisen kuvaamaa karhua käy vähän kateeksi, mutta sille ei voi mitään, että Suomi elää vahvasti suven öittömien öiden aikaan sekä myös lumen valossa, joulun taikapölyssä.. Mukavaa viikonloppua kaikille!  Lopetan Ulla Janhosen sanoihin:

"Vaikka mitä tapahtuisi, on yksi, joka pysyy. Valtakunnat voivat romahtaa, joet voivat muuttaa virtaussuuntaansa, ja miehet voivat jättää, mutta tarinat eivät koskaan kuole. Joulu on tarinoiden aikaa. Onko parempaa lahjaa kuin kirja, joka kertoo joulun tarinan?"

Love
Leena Lumi

30 kommenttia:

 1. Kovasti pidän aikaköyhä-käsitteestäsi, jota ei voi korvata termillä ajaton, sillä jokaisen vuorokaudessa on samat 86400 sekuntia, tekemistä vaan on yleensä liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, kiva, että tällaisen epämatemaattisen aikaköyhän määritelmä miellyttää sinua;-)

   No todellakin niin, mutta loppuun asti olen sitä mieltä, että kaikki aikaköyhyys ei johdu vain itsestä, sillä meitä ympäröivät maailma, maa, kulttuuri, tavat,normit, odotukset, sukulaiset, ystävät, perhe etc. Erakkoluolakaipuuni on välillä aika vahva. Yritän nyt kuitenkin vain hymyillä, kuten kiltin tytön kuuluukin;-)

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Totta ja viisasta kaikki mitä kirjoitit, onneksi aika myös venyy, mutta itsekin tunnistan itsessäni osa-aika-erakon :)

   Poista
  3. Sama täällä: Kaipaan tasaisin välein omaa luola-aikaani.

   Poista
 2. Kunpa voisin lähettää sulle aikaa... Pistäisin heti postissa tulemaan ♥

  Olen ollut itse ihan sairaan väsynyt viime päivinä, nukun n. 9h/yö ja vielä tunnin päiväunet JOKA päivä. Silti silmänympärykset ovat niin mustat, etten kehtaa postilaatikollekaan ilman meikkikerrosta. Minäkin kahdehdin karhuja. Taidan olla talvihoroksessa vaikken varsinaista talviunta nukukaan... Mutta jospa sitä jouluksi pääsisi kunnolla hereille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, sille taitaisi olla kysyntää!

   Kuule, jouluna me voidaan vaikka nukkua. Nukkuanukkuanukkua. Tai katsella leffoja. Lukea hidastetusti. Tai ihan olla tekemättä mitään.

   Väsyt tulevat ja menevät, onneksi ne yleensä eivät jää asumaan vakituisesti.

   Suloista viikonloppua!   Poista
 3. Kyllä. Kirjat tekevät juhlan. Minulla on nyt menoa, mukavaa sellaista, mutta myös aikaa käpertyä lukemaan. Olin tilaillut itselleni tänne kirjoja (mm. sen Illallisen), mutta säästän niitä ilokseni Istanbuliin. Nyt nautiskelen Jään parissa. Kunhan se loppuu, meinaan keretä vielä kirjastoon hakemaan joulukirjat.

  Ulkona lumihiutaleet leijuvat maata kohden ja kupissa kuuma kahvi. Ei pöllömpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, minullakin on kohta vain aikaa ja sitten yksi luminen ratsastusvaellus...Huomenna menen ostamaan talviratsastushousut;-)

   Ai niin, olet nyt Suomessa...ja oletpa missä päin vain, niin takuulla on lunta. Mine, sinä pitäisit Illallisen lisäksi myös Aarteemme kallis kirjasta. Se on minulla yksi tämän vuoden lahjakirjoista. Muut ovat Illallinen ja Talven taikaa.

   Jään parissa? Tulenkin nyt katsomaan mitä touhuat...

   Toivottavasti hyvää kahvia. Minulle käy vain Robertsin suklaakahvi ja kaikkein parasta sekin on, kun saan siihen joskus Jaelilta hasselpähkinäkahvia joukkoon. Kehun Suomesta montaa asiaa, mutta en kahvia. Kuolisin ilman Robertsin ihanuutta.

   Nauti nyt hiljaisuudesta, puhtaudesta, leijuvista hiutaleista ja siitä uniikista hetkestä, kun sininen hämärä putoo.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Sanon nyt saman kuin viimeisen kappaleesi teksti eli Ulla Janhonen.
  Ihanaa jouluviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, erittäin hienosti ja todesti sanottu!

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 5. Leena, kiitos ihanasta paketista ja kortista ! Lumisen viikonlopun pelastus <3 Aion aikaköyhyydestä huolimatta ainakin selata kirjan kannesta kanteen ja jättää toivottvasti sen myötä monta asiaa hautumaan.

  Mukavaa viikonloppua sinne ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petriina, ole hyvä.Kiva kuulla, että se on tullut perille. No, minä kysyn sinulta sitten, että miten se puuhuonekalujen harmaa patina saatiin aikaiseksi;-) Kun luin sen, tuli mieleen, että kaikki romu, joka täyttää autotallin on huomisen sisustusta!

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. Hellyttävän upea karhukuva. Onneksi on talvi ja lunta, nallet voivat rauhassa nukkua. Lapsuudesta asti jouluun on kuulunut valvominen ja lukeminen. Kirjat yleensä ahmittiin Tapaninpäivään mennessä ja sitten kipaistiin vaihtamaan naapurin lasten kanssa lukemista. Rentoa joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, eikö vain. Sisareni on oikein karhuhullu;-) Minä tyydyn koiriin ja kettuihin...

   Ehdottomasti nuo asiat ja vuoden kauneimpana yönä ei nukuta.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Oi Leena,toivotan sinulle paljon aikarikkautta;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, tee joku loistu tuosta jutusta!!!

   Toivon teille sadetta, tekee hyvää puistoille, viljelijöille ja iholle. Puhdistaa myös ilmaa.

   Mukavaa viikonloppua! Meilaan kun ehdin...

   Poista
 8. Nautihan kaikesta. Se venyttää aikaa, antaa ajalle merkitystä. Kun kykenee olemaan hetkessä läsnä, aika katoaa ja kuitenkin saa aikaan asioita. Tänään en ihan tähän kyennyt. Olin liian väsynyt ja erehtyin kiitolaukkaan. Siinä se sitten meni ajantaju ja kaikki. Mutta aina on päivä uusi, uusi mahdollisuus.

  Ihanaa parin viikon paussia - lepoa, joulun tunnelmaa ja lukemista vainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, se on tosi: Nauttimen venyttää aikaa. Kun keskittyy vaikka vain kaakaokupilliseensa tai oravan tupsukorviin, syntyy ajalle merkitys. Täällä myös menty lujaa ja huomenna vielä, sitten muuta. Päivä uus tilaisuus ja viikko myös.

   Ei minulla ole vielä sitä paussia, vasta 23.12. Joko sulla alkoi...

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Aamen. :) Nimittäin tuntuu, että voisin nukkua ja nukkua. Nukun öisin vain kuuden tunnin yöunet eikä se riitä mihinkään. Onneksi tulee kahden viikon joululoma, jonka aikana aion pidentää uniani reippaasti.

  Pitää käydä etsimässä uusin Anna. Kiinnostuin heti, että mitä kaikkea onkaan listattuna vuoden kirjahuippuihin - ja miten ne sijoittuvat monien bloggaajien omaan listaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, voisin nukkua vaikka 12 tuntia joka yö. Mutta kesällähän en voikaan nukkua ollenkaan, kun on vain valoisaa. Otan sitä nyt takaisin, jos vain elämä sallisi.

   Kuusi tuntia ei riitä. Taidat olla 9 tunnin tyyppiä, kuten minäkin. Sama täällä, enkä edes lue öisin. Kaksi viikkoa vain hyvinvoinnille: Sitä odottakaamme!

   Oli siellä mm. Nälkävuosi, Jää, Hetken hohtava valo etc.

   Annassa on välillä kiinnostavaa ja joskus jopa elämän järistyksiä. Numeron 44 perusteella otin yhden kirjan lukuun ja tein sitä zarzuelaa. Se kirja voi olla vaikka tulevaisuuteni, jos hyvin käy.

   Poista
 10. Aika on erittäin mielenkiintoinen ja suhteellinen käsite. Jonain päivänä, kun minulla on siihen aikaa, voisin yrittää pohtia syvällisesti Einsteinin aikakäsitystä ... mutta tuskin pystyn parempaan kuin hän ;)

  Tuo aikaköyhä on mielestäni hyvä ilmaus. Jotkut sanovat, että kiire on itse aiheutettua ja monesti varmaan onkin näin. Mutta on myös aikoja, jolloin todella on myös itsestä riippumatta niin paljon meneillään samaan aikaan limittäin, että se aiheuttaa aikaköyhyyttä.

  Joulupukki lupasi mulle tuon Vieraan lapsen. Odotan joulua, jolloin on AIKAA tehdä kaikkea ihanaa tai olla tekemättä mitään, mutta jolloin on aikaa myös lukea ... koko syksy on hujahtanut lukematta yhtään ainutta kirjaa ja puutostauti kalvaa ankarasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, aika pakenee meitä tai me sitä. Pendoliino ajaa ylinopeutta ja me siinä kyydissä eikä kukaan tule ja pysäytä junaa.

   Ei kaikki voi johtua itsestä. Ei ainakaan, jos elää muuten kuin yksin erakkona. Hullunmylly alkaa ihan ilman, että itse liikauttaa sormeaankaan...

   Vieraan lapsi on upea, tyylikäs, kiinnostava, kaikkea. Mutta ei maailman helpoin kaikeltaan. Pidin kovasti ja luen vielä joskus uudelleenkin. Mikä filmi siitä tulisikaan!

   Onneksi on joulu, kaikkien puutosten, myös henkisten, parantaja.

   Mukavaa vikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Oih, kun voisikin nukahtaa vähäksi aikaa talviunille - tällä äidillä on takana kuukausien univelka öitään veuhtovan pikkumiehen kanssa tuhtatessa. Joululomalta eniten odotankin päiväunimahdollisuutta...

  Ihanaista joulunodotusta - on tämä kivaa, kiireistä huolimatta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, ymmärrän. Kunpa saisitte kahdenkeskistä aikaa vaikka viikonlopuksi, mutta se riippuu lasten iästä ja sitten monesta muusta. Annan sinulle kuluneen mutta toden lohdun: Tulee päivä, jolloin muistelet ikävöiden näitä vuosia ja valvottuja öitä.

   Nukutaan jouluna, pitkinä joulun hitaina välipäivinä;-)

   Kiitos samoin sinulle ja täysin samaa mieltä!

   Poista
 12. Kiitos samoin Sinulle Leena, ja mitä mainioin karhukuva tämä, terveisiä vain kuvaajalle ja näistä valvotuista öistä samaa mieltä, miten pian kaikki onkaan sitten ohi.. toisaalta lapseni nukkuivat kuin enkelit, lukuunottamatta korva- ja mahakipuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, kiitos psta.

   Meillä oli sama ihme eli lapseni ovat olleet ns. yhdeksästä yhdeksään lasia. Koska kuopuksen allergiat olivat rankat, hyvät yöunet olivat siunaus ja pelastus.

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 13. Haluan kiittää siua kaikista ihanista kirja vinkeistä.
  Olen jo pitkään seurannut ja lukenut siun mukana ilman kommenttia.
  Kiitos, ihanainen nainen!

  Lapsille tilasin Linnakirjan ja Untun tarinan jouluksi.
  Piti jo ite selata ja tutkailla:-)
  Oikein ihanaista joulun odotusta kaikille.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, kiva kun sie seuraat minnuu♥ Jos tunnettais paremmi, mie räätlöisi siul sul sopivimmat;-) Monel mie tee jo nii.

   Ole hyvä: You made my day!

   Molemmat mainitsemasi ovat parhautta.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 14. Mä olen kellunut kaiken ajan päällä tässä viime viikon. En tiedä mitä tapahtuu tai missä. Olen paikalla tai en. Ihan pihalla ;-)

  Ja joulu saa... minäkin ehkä saan, jos huomaan nyt vielä pyytää tuon Vieraan lapsen lahjaksi.

  Suurkiitokset muuten voittokirjoista, olen niin otettu ja iloinen =D Taitaa olla toinen voittoni tämän eliniän aikana, heh heh.

  Kohta lähden kukkaostoksille, haluan kotiin vähän lisätunnelmaa. Vaikka tunnelmaa on tiedossa, sillä siipan lintukaverit saapuvat hetkellä millä hyvänsä tänne.

  Oikein ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, olet siis onnistunut levitoimaan itsesi kaiken vöyhötyksen ulkopuolelle...Hyvä sinä!

   Vieraan lapsi, Illallinen, Aarteemme kallis...;-)

   Ihanaa, että tulivat perille ja sain sen kuulla. Kaikki siis menee parempaan suuntaan...

   Minä ostin tänään talviratsastushousut, viikon ruoat, joulun kuivatuotteet ja kukkia, valkoisia kukkia.

   Bongarit tulossa joulupippaloihin: Kiinnostavaa! Minäkin harrastan lintuja. Ja myös pidän niistä. Sulla voi olla vaikka kuinka kiva ilta tiedossa.

   Kiitos samoin sinulle!   Poista