sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Clare Nolan: Sydämellä sisustettu


Tämä ei ole komea selailukirja siitä, kuinka koti saadaan näyttämään ”asianmukaiselta”, eikä tämä opeta seuraamaan tuoreimpia sisustustrendejä. Tämä kirja auttaa sinua luomaan kodistasi parhaan mahdollisen juuri sinulle – kodin joka ei ainoastaan tue perhettä vaan tarjoaa myös hyvinvointia. Käsittelemme pieniä asioita, joilla ei usein tunnu olevan merkitystä, isoja olennaisia kysymyksiä ja niiden lomassa arkisia seikkoja, joilla on usein taipumus unohtua.

Clare Nolanin erilainen sisustuskirja Sydämellä sisustettu (Making a House Your Home, The Essential Guide to Modern Day Homemaking, Tammi 2012, suomennos Helene Bützow) poikkeaa kaikista koskaan lukemistani sisustuskirjoista sillä, että teos auttaa katsomaan omaa kotia uusin silmin ja tekemään siitä unelmien hyvinvointikeitaan ilman vaihtuvia muotitrendejä ja ilman isoa rahallista panostusta. Kaikki voidaan muuttaa niin pienillä avuilla ja ideoilla, että tuntuu aivan uskomattomalta.

Olen nyt lukenut Nolanin kirjaa tietäen hänen olevan alan asiantuntija. Clare on toiminut viisitoista vuotta toimittajana lifestyle-lehdissä, stylistina ja edelleen toimittajana. Hän on tavannut alan inspiroivimmat henkilöt sekä design-ikonit ja siksi olinkin niin positiivisesti otettu, kun kirja auttaa löytämään kaiken pienen ja kauniin. Auttaa katsomaan kotia ’sillä silmällä’ ja huomattava muutos saadaan vaikkapa muuttamalla jonomainen huonekaluasettelu uuteen muotoon, tarttumalla maalisutiin, miettimällä mitä voisi saneerata pois, millä voisi tuoda viehätystä…Mantra on: Kun sisustat, kuuntele sydämesi ääntä ja löydät oman tyylisi!

Kirjassa on kuvia todella paljon, mutta vähintään yhtä paljon on myös tekstiä. Kuvat eivät kuitenkaan ole kuin huonekalumyymälästä, vaan rakkaasta kodista, jossa etenkin kirjoille on annettu upeita tilavaihtoehtoja. Sisustuskuvien lisäksi Clare tarjoaa ammattilaisen ottein tietoiskukuvat, joissa myös pohjaratkaisut sekä niiden selitykset. Myös väreihin on kiinnitetty paljon huomiota. Siitä oivallinen esimerkki on aukeama, jossa samasta huoneesta on kaksikymmentäkaksi kuvaa ja miten värivalinnoilla tilaan saadaan aivan uusia tunnelmia valitsemalla halutut korostukset sen mukaan, mikä itsestä tuntuu parhaalta.

Hyvin kirjan alussa sain heti kovaa koulutusta, sillä aihe on kaaoksen kesytys:

Kaaoksen kesyttäminen loi levollisuutta kotiini ja mieleeni. Siivoamisen ilojen korostaminen ei ole järin muodikasta, mutta kodin järjestyksessä on jotakin arvokasta, tärkeää ja vilpitöntä. Elinympäristön vaaliminen on mielekästä ja kuuluu ihmisen peruspyrkimyksiin.

Ja uskokaa tai älkää, sitten tulee sivukaupalla ihania vinkkejä siivoamiseen ja kaaoksen kesytykseen. Olen itse yrittänyt saneerata jo kauan, sillä en jaksa olla liian tavaran keskellä, nyt sain Clarelta kaipaamaani tukea. Toteutus alkaa jo ensi viikolla, mutta tammikuussa toden teolla. Ihan hirveän paljon pidin luvusta Kirjat osaksi sisustusta sekä Harkitsevaksi kuluttajaksi, joka ei tosiaankaan tarkoita sitä, että kirpputoreilta kannetaan krääsää kotiin vain siksi kun se on edullista. Sieltäkin voi tehdä löytöjä, mutta ensin pitää nukkua yön yli senkin uhalla, että tavara on sitten jo mennyt. Jos harrastat keräilyä, kokoelmankin voi pitää ’hallinnassa’, kuten alla olevassa Alun Callenderin kuvassa:


Erittäin kiintoisa on luku Hankintojen tärkeysjärjestys, jossa Clare toteaa:

On ihmeellistä, mitä kaikkea olemme valmiit sietämään, mistä kaikesta tulee ”normaalia”. Katso kotiasi kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa, tunnista ongelmakohdat ja hankkiudu niistä eroon. Oman kokemukseni mukaan rahan sijoittaminen tähän tekee kodista paremman paikan. Et joudu katumaan.

Yllä oleva ei pyyhi pois sitä, että Sydämellä sisustettu ei todellakaan tarjoile rahaa vieviä ratkaisuja, mutta on oma lukunsa, jossa neuvotaan heitä, jotka ovat valmiita sijoituksen tekemiseen. Mutta sijoitusinnokastakin neuvotaan, että ’hankinnan ei tarvitse olla kallis, mutta sen pitäisi olla paras mahdollinen juuri sinulle.’

Jos sinua hymyilyttää ja sydämesi pamppailee, tiedät löytäneesi sen oikean.

Ainoa kohta, jossa Clare yllyttää laittamaan rahaa likoon ja kaiken uusiksi ovat epämieluisat pesutilat. Jos siellä on ’70 luvun vihreää laattaa, epäkäytännölliset suihkut, kova valaistus etc. kaikki vain uusiksi, eikä sitä kadu ikinä! Tässä eräs kiintoisa vaihtoehto Polly Eltesin kuvaamana:


Nolan myös opastaa innokasta sisustajaa kehittymään ostajasta metsästäjä-keräilijäksi, jolloin kodissa näkyvät maltillisesti perheen ulkomaan matkat, joukossa ripaus vanhaa ja paljon tunnelmaa. Tunnelmaluvuissa puhutaan kynttilöistä, kukista, tuoksuista, eri vuodenajoista, asetelmista ja kukkien hyötämisestä. Luonnon huiputtaminen on monelle puutarhurille tuttua kevään omenapuun oksista, mutta nyt löysin kielot aivan uudella tavalla…

Sydämellä sisustetusta voin yleisesti sanoa, että upea kirja sisustushullulle tyttärelle, nuorelle parille häälahjaksi, koska niin paljon vaikkapa liinavaatevinkkejä, astioista, järjestyksestä sekä neuvoja tehdä pienestäkin tilasta suloinen koti. Tämä on kirja juuri minulle, sillä jaan Nolanin aatemaailman vahvasti eli saan henkistä tukea ajatuksilleni verhoista, valosta, väreistä, huoneesta toiseen näkemiselle, vuoteiden laadulle, mutta myös lisäpontta saneeraukselle sekä kaunista aivopesua sille, että siivoamiseen käytetyt tunnit eivät ole elämän hukkaamista. Pidän myös ja juuri siitä, että mukana ovat puutarha, kukat, kirjat, koirat, tunnelma. Kodin pitää olla suoja, lämpö, hiljaisuus ja rauha. Tämä kirja on niitä kaikkia. Ja vielä kaiken päälle erityisesti hortensioita ja ripaus rosaa. Löysin sisustusraamattuni!

Clare Nolanilla on myötäsyntyinen ja vahva tyylitaju – hänen työnsä herättää aina ajatuksia ja vangitsee sen rennon ja huolettoman hengen, joka nykyään ohjaa kodin sisustamista.

Tricia Guild

*****

Sisustuskirjat Leena Lumissa

18 kommenttia:

 1. Ympäristö järjestyksessä ja tasapainoinen - mieli tasapainoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileija, juuri niin! Se ei nyt käy toteen kirjasto/toimistossani eikä vaatekomeroissa...

   Myös minimalismi tuo tasapainoa: Käyn välillä lepäämässä vierasmakkarissamme, joka on todellinen 'vähemmän on enemmän' näytetyö.

   Poista
 2. Kuulostaa tarpeelliselta ja kiinnostavalta kirjalta. Olen aina ollut enemmän metsästäjä/keräilijä kuin sisustaja. Koti on vain jotenkin muotoutunut ympärille. Riemu syntyy juuri siitä kun keksii tavaroille uusia käyttötarkoituksia tai tekee huumaavan löydon vaikka roskiksesta. Ja se, että kaikkea on liikaa taitaa olla vitsaus useille. Minullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, sinä taidat elää jo sydämellä sisustetutssa! Minulla on sama heti kun olen kesyttänyt pari kaaospesäkettä.

   Huomenna käyn 'kaikkea on liikaa' kimppuun. En heitä pois, vaan siirrän ulkovarastoon 'lepäämään'. Poiskin on kyllä tänä vuonna jo tavaraa heitetty.

   Hyvä idea on katsoa kotiaan kuin tulisi sinne ensimmäistä kertaa...syntyy uusiokäyttöä.

   Poista
 3. Tässä on kyllä kauniit kannet, upeat!! Mulla on kirja kirjastosta lainassa (hih, sivupalkistasi sen bongasin), mutta uuvuin tekstinmäärään. Kuvia oli ihana katsella, kuitenkin pieni matkani sisustuskirjojen maailmaan on osoittanut, että Tiitun teos on eniten minun makuun. Sisustuskirjojen kanssa tahdon vain fiilistellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, minä luin tätä pätkissä ja nauttien. Ainoa asia, josta olisin voinut moittia, olivat itsestäänselvyydet, mutta sitten mietin, että ovatko nuo minulle selvät asiat kuitenkaan kaikille, vaikkapa nuorelle lukijalle, niin itsestäänselviä.

   Tämä kirja ei ollutkaan täysverinen fiilistelykirja vaan kuin sisustus&taloudenhoito-opas;-) Pidän kirjasta niiiin paljon, että se jää minulle. Aion käydä tätä vieläkin hitaasti läpi ja Meri saa tämän sitten joskus.

   Poista
  2. Annika, lainaa nopsasti kirjastosta Meillä on joulu! Se on ihana kirja, jonka teet nopeasti blogiisi. Katso mun palkki.

   Poista
  3. PS. Siis minäkin pidin Tiitun kirjassa siitä, että tekstiä oli vähän! Tähän taas runsas teksti sopi. Luin tätä viikkoja...

   Poista
  4. Ihan totta, nuorelle parille tämä on aika upea lahja! Teksti oli täyttää asiaa ja uusia näkökulmia tuova, mutta jotenkin en tämän tyyppisissä kaipaa tekstiä juuri lainkaan. Täytyypä katsoa, jos kirjastosta tuon mainitsemasi kirjan löytäisin. Ihanalta vaikuttaa, luin arvostelusi. Ja tietysti olisi kuvat siihen kinuttava...

   Poista
  5. Miten niitä siivousjuttuja ilman tekstiä;-) Usko pois: Minä tarvitsin joka sanan! Ja ne liinavaate-ja pyyhejutut...Taidan olla vähän friikki samoissa jutuissa kuin Nolan. Mutta yhtään elitistinen kirja ei ole eli sitä viestiä halan levittää.

   Meillä on joulu -kirjan on moni minulle kertonut kaikkein ihanimmaksi joulun ajan kirjaksi. Nostan ko. kirjan esille aina joulukuun alussa ja fiilistelen.

   Meilaan sulle...kuvista.

   Poista
 4. Ai että, Leena ! Sinä se sitten löydät aina sellaisia sisustuskirjoja, jotka houkuttelevat minua. Erityisesti kaaoksen kesyttäminen ja siivoamisen ilot kiinnostavat, toki kuvatkin näyttävät aivan ihanilta. Tykkään rennosta tyylistä ja väreistä, kuten varmaan tiedätkin. Ja senkin varmaan tiedät, että meillä(kin) on liikaa kaikkea. Kamppailen asian kanssa, joten lisätsemppiä tarvitaan.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petriina, muistan, että sinulla oli tämä sama harrastus eli kaaoksen kesyttäminen. Se hauska paitapinokuva sinulla;-) Sain silloin hirveän ryhtikohtauksen, mutta nyt olen taas lähtöruudussa: Syytän tietty kiirettä. Aion tosissani aloittaa tulevalla viikolla ja sitä varten on isoja jätesäkkejä, joihin kerään kaiken epäkurantin ja raahaan varastoon (lue: entiseen autotalliin). Tietyissä asioissa on myös pidettävä ostolakkoa. Kuule: Nolan saa ryhtiä mieleen ja rentoutta sisustukseen!

   Tässä olisi takuulla kirja, josta sinä pitäisit...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 5. Ihanaa kun postasit tästä aiheesta ja tästä kirjasta. Olen katsellut koko viikonlopun nurkkiani ja kaivannut kotiin jotain...en oikein tiedä mitä - vielä. No, valoa, mutta jotain muutakin. Tämän käyn hankkimassa heti. Hyvää joulunalusviikkoa sinulle, Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, tässä näytetään oikein kuvilla, miten jopa ilman ostamista saadaan aikaan aivan uusi ilme, kun vain osaa siirtää huonekalut ihan uuteen kohtaan.

   Suosittelen! Minä alan toteuttaa heti. Kaikki muu sujuu heti, vain huonekaluja emme siirrä, koska Olga on tottunut näin. Ne ehtii sitten myöhemmin. Nyt jo kuusen tulo on tapahtuma;-)

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. On totta. että silmä turtuu tuttuihin nurkkiin. Kaaosta ei itse välttämättä tunnista omassa kodissaan. '
  Kun katselee netistä kuvia myytävistä asunnoista, ihmettelee monien kaaosta, jota ei edes myyntiesittelyyn ole korjattu!

  Meilläkin alkaa maalisuti sauhuta, kun tammikuuhun päästään.
  Turhia tavaroitakin voisi vähentää isolla kädellä. Kaapeissa lojuu sellaista mitä ei koskaan tarvitse. Niitä vaan siirtelee paikasta toiseen, vaikka niistä voisi hyvin luopua.

  Onnen täyteistä joulun alusviikkoa sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, niinhän se menee....Sitä ei enää itse huomaa: Pitää tulla herätys ulkopuolelta.

   Minulla taas on tallella mieletön määrä sävynumeroita, joihin tartun heti sopivassa hetkessä. Nyt ensin raivausta ja onhan tässä pari kuukautta mennyt seinähyllyjen, ledvelojen ja nukkamattojen kimpussa. Otaksun, että ensimmäinen maalaustyöni tullee olemaan ne valkoiset puutarhakalusteet, joista taitaa tulla siniset...

   R. lähti just noutamaan mulle puhtaita jätesäkkejä. Tyhjennän tavaraa kellarista niihin (esim. kaikki tyhjät pakastusrasiat yms.) ja vien keittiöstä tavaraa kellarin ja välivaraston hyllyille. Vaatekaapit ovat sitten oma lukunsa ja pitkä stoori, joka ei tähän nyt mahdu;-) Olen muuten tänä vuonna ensimmäisen kerran heittänyt pois vaatteita, joita en ole käyttänyt kolmeen vuoteen. Joku siinä otti luonnon päälle, mutta järki voitti. Kengät on pahempi asia, sillä olen joskus katunut, kun olen heittänyt kengät roskiin...

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista