Ihana
jouluinen kalaherkku on Koti ja keittiö lehdestä viime vuonna jutusta Valkoisia
makuja, löytämäni resepti Ginigraavattu siikaherkku, jonka toteutus on helppo:
noin 500 g siikafileetä nahkoineen
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
2 tl roseepippuria
2-3 rkl giniä
Mätismetana:
noin 500 g siikafileetä nahkoineen
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
2 tl roseepippuria
2-3 rkl giniä
Mätismetana:
1 rkl valutettua siianmätiä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 prk (150 g) smetanaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Koristeeksi:
siianmätiä ja hienonnettua ruohosipulia
Poista siikafileestä pystyruodot nyppimällä. Ripottele fileen päälle suola, sokeri ja rouhitut roseepippurit. Valuta gini tasaisesti fileen päälle.
Kääri kala paketiksi voipaperiin ja anna maustua painon alla noin 8 tuntia tai yön yli. Leikkaa kala ohuiksi siivuiksi.
Sekoita valutettu mäti, hienonnettu ruohosipuli, smetana ja ripaus mustapippuria keskenään.
Asettele siikafileesiivuja tarjoiluastioihin tai -vadille ja nosta päälle mätismetanaa. Koristele mädillä ja hienonnetulla ruohosipulilla.
Guten Appetit!
Ginigraavattu! Jokunen aika sitten kirjoitin, miten en osaa syödä silakkaa. Mutta kaiken muun kalan kanssa onkin toisin ja siika on suurta herkkuani. Graavattua kalaa suorastaan rakastan.
VastaaPoistaVesi kielellä olen siis täällä!
Ktja, en kehtaa tähän laittaa,montako kiloa meille on tulossa merisiikaa...;-) Meri ei tule kotiin ellei ole isin graavaamaa merisiikaa: lapset osaavat olla kovia, etenkin kaurislapset;-)
PoistaSiika on kalojen kunkku! Sitten tulee kuha ja....
Olen täysin samaa mieltä: Graavattuna kala on parasta!
Niin minäkin...onneksi kohta saa tätäkin herkkua...
Tiedän kaurislapset. :) Meillä joulutyttö A on sellainen. <3
Poistat. Katja anonyymisti (töistä juuri lähdössä - nyt alkoi loma!)
Muistan...;-)
PoistaVoih kun saisin kunnon merisiikaa ja vieläpä tällä tavoin valmistettuna. Täälläpäin sitä ei saa mistään, myyvät vain kasvatettua. Tai sitten järvisiikaa, joka ei ole läheskään niin hyvää.
VastaaPoistaHieno ohje vastaisen varalta, kiitos!
♥
Minttuli, se on työn takana täällä Jyväskylässäkin. Mahdatkohan muistaa, että viime jouluna R. lähti tlevaa katastrofia ehkäistääkseen hakemaan joulukaloja Luvialta...sai samalla visiteerata anoppia yön yli.
PoistaEn aina tiedä onko meidän siika merestä villiä vai allaskasvatettua...villisiika on nykyään kuin jotain kultaa, jota saavat harvat, valitut ja ne, jotka ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Aina äidillä kuitenkin nautimme merisiikaa, aina.
Eiväthän ihan kaikki maailman kalaohjeet voi mahtua samaan jouluun todellakaan. Minulla on nyt se sun kylmäsavulohiohje, sitten yksi uusi juttu yhdestä lehdestä, jonka säästän ensi vuoteen ja...
Ole hyvä ja kiitos sinulle monista ihanista ruokavinkeistä!
♥
VastaaPoistaKauniin näköistä kalaa esillä sinulla, silmillä ihailen, kun ei tarvi suuhun pistää. .Oikein hyvää odottelun työteliäitä päiviä.
Mummeli, kiitos ja muistan, että ei kalaa sinulle.
PoistaKiitos samoin! Yritänkin vähän alkaa raivata tätä kirjasto/tomistoani...
Kyllä sun täytyy näistä ohjeista se kirja kootan :) Onneksi kinkku on mulle joulun ykkösherkku, muuten surisin pyhät kala-allergiaani. Ja suklaa! Lähden metsästämään kookosrasvaa, joka jopa Cittarista loppunut, jotta saisin omatekoista riisisuklaata.
VastaaPoistaAnnika, kunhan nyt ensin saisin koottua sen reseptit blogissani.
PoistaMulle ei enää ole. En tiedä, missä vaiheessa alkoi sika tökkiä, mutta ehkä se oli ne sikojen olosuhteet niissä ahtaissa tiloissa, kun katsoin sen yhden ohjelman. Ei vain mene alas. Yritän ottaa yhden siivun imelletyn laatikon kanssa, kun tänä vuonna ei ole kalkkunaa, koska se viimejouluinen kylmäsavu oli niin kuivaa.
Minä tein kookoksesta linnuille ja oraville sen hasselpähkinäkakun. Kauheaa, miten suklaa maistuu hyvältä: Tämä on lopullisen tuhon tie.
Graavattuna lohta kiitos.herkkua, nam.
VastaaPoistaMaireanna, meillä on molempia graavattuna ja sitten vielä näitä mun kokeiluja...nam.
PoistaNo voi että siikafileitä ostin juuri tänään, graavata ajattelin. Nyt sitten puuttuu tuo gini :(. Ehkäpä tänä vuonna riittää pelkkägraavi kun siikaa kuitenkin onnistuin saamaan. Naruskalta Sallasta, sain Ukan itsensä kylmäsavustamaa lohta ja sitten nuo sinun aiemmat kalaherkut, kyllä kelpaa. Nautinnon kruunannee tummat geishakonvehdit ja Ulla-Leena Lundbergin Jää.
VastaaPoistaNautinnollista Joulua sinulle Leena
Tiitsa, siis meillä molemmilla on monella sortilla kalaa. Sen päälle suklaata ja minulla monta kirjaa, mutta ei Jäätä. Luen kyllä parhaillaan suomalaisen naisen kirjoittamaa kirjaa, mutta se on niin erikoinen juttu, että taitaa sopia vuoden ensimmäiseksi kirjaksi ellen muuta mieltäni uuden vuoden alla...
PoistaKiitos samoin sinulle, Tiitsa♥
Näyttää niiiin hyvältä. Ottaisin vaikka heti iltapalaksi =)
VastaaPoistaBirgitta, söisit tämän kaiken YKSIN;-)
PoistaNami,tuosta voin vain unelmoida kun ei ole siikaa(pitää miettiä mikä kala olisi lähinnä sen tapaista..)
VastaaPoistaJael, joku vaalea kala...
PoistaMinä olen graavikalan kanssa vähän vaikea tapaus, mutta ehkä se gini auttaisi asiaa :-)
VastaaPoistaMinna, niin oli paras ystävänikin, mutta äsken kun joimme joulukahvit yhdessä, hän kertoi jo noutaneensa kalat ja graavaa ne itse! Sinä ehdit vielä oppia;-)
PoistaGini auttaa aivan kaikkeen! Jo siirtomahallinnon palveluksessa olleet britit sen tiesivät.
Appetit tuli, mutta eipä löydy tästä huushollista siikaa. Äiti graavasi sitä aikanaan aina jouluksi, njam.
VastaaPoistaAllu, torille sitten vain tai sulla lie monta tasokasta kalakauppaa likelläsi.
PoistaSiika on meillä se joulupöydän kunkku, ei sika;-)
Maut tuovat myös mieleen muistoja...
Ihanan näköistä herkkua.
VastaaPoistaUnelma, tämä on todella hyvää. Täytyy seuraavaksi jouluksi taas löytää tai kehitellä joku kalaylläri.
Poista