tiistai 22. syyskuuta 2015

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

Chloen ensimmäisenä koulupäivänä Madeleine kärsi hirvittävistä PMS-oireista. Hän yritti turhaan sivuuttaa ne, mieliala on oma valinta, Madeline sanoi itselleen keittiössä ja nakkasi suuhunsa helokkikapseleita kuin Valiumeja (hän tiesi, ettei siitä ollut mitään hyötyä, koska helokkia oli tarkoitus käyttää säännöllisesti, mutta hänen oli pakko yrittää jotakin, vaikka riivatut kapselit olivat todennäköisesti pelkkää rahanhaaskausta). Huono ajoitus suututti Madelinea. Hän olisi halunnut syyttää tilanteesta jotakuta, mieluiten enstistä miestään, mutta ei keksinyt, miten Nathan voisi olla vastuussa hänen kuukautiskierrostaan. Bonnie hoiteli naiseutensa virrat ja vuorovedet tanssimalla kuutamossa.

Australialaisen Liane Moriartyn Mustat valkeat valheet (Big Little Lies, WSOY 2015, suomennos Helene Bützow) vangitsi minut valtoihinsa täydellisesti ja tarvitsin tätä juuri nyt! Takuulla tiedän, että olen nauttinut ja kirjan funktio saa olla Iso Viihtymys. Laadukasta viihdekirjallisuutta, jota luin himolla aamukolmeen ja nautin joka hetkestä!

Olen aikaisemmin lukenut Moriartylta Hyvän aviomiehen ja sekin riemastutti minua, vain loppu olisi saanut olla vähän toinen, mutta sehän on vain makukysymys. Nyt Mustat valkeat valheet panee paremmaksi ja tämä on juuri sellainen ihmissuhdedraama, jossa saa sekä nauraa että itkeä, vähän jännittääkin ja myös kauhistua, sillä

Celeste yritti palauttaa mieleensä, miksi oli varannut ajan. Urheilukarnevaalit olivat olleet samana päivänä.

Se liittyi jotenkin siihen, kuinka huvittuneelta Perry oli näyttänyt, kun Josh oli kysynyt hänen kaulassaan olleesta jäljestä. Sitten Celeste oli palannnut urheilukarvevaalista ja kadehtinut siivoojiaan siksi, että he nauroivat. Hän oli lahjoittanut kaksikymmentäviisituhatta dollaria hyväntekeväisyyteen.

Mustat valkeat valheet pyörii tiiviisti Pirriween koulun ympärillä sekä oppilaiden että heidän vanhempiensa elämässä. Koululla on hyvä maine ja nollatoleranssi koulukiusaamisen suhteen.  Heti ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu kuitenkin jotain niin rajua, että syyllistä aletaan etsiä ihan noitavainon tyyliin vaikka kyse on viisivuotiaista lapsista. Vanhemmat jakautuvat kahtia ja kirjan värikkääksi kolmikoksi muodostuu paikkakunnalle vasta saapanut Jane, Ziggyn nuori yksinhuoltajaäiti, upea, rikas kaunotar, kaksosten äiti Celeste sekä räväkkä, temperamenttinen Madeline, jolla on tytär Abigail edellisestä avioliitostaan Nathanin kanssa, tytär Chloe Edin kanssa sekä epämääräinen kasa kaunaa Nathanin uutta viherpipertäjävaimoa Bonnieta kohtaan. Miten epäoikeudenmukaista, että Nathanin ja Bonnien lapsi tulee samalle luokalle Chloen kanssa! Kaiken huipuksi Abigail haluaa muuttaa isälleen ja Madelinen verenpainetta nostaa ennen niin välinpitämättömän Nathanin puuhailu koululla ja selvästi yritys päästä vuoden isäksi.

Jos kuulostaa kovin keveyltä, niin ilmoitan, että kermavaahtoa tämä ei ole.  Moriartylla on uskomaton kyky terävöittää kerrontaansa just kun lukija luule lukevansa vain tiukoista ja hyvin tosissaan olevista äideistä, joiden kaikki lapset ovat erityislahjakkaita tai ainakin erityiskauniita.  Kirjan naiskolmikko vaikuttaa heterogeeniseltä ’kolmelta muskettisoturilta’, mutta juuri heidän erilaisuutensa, saa heidät täydentämään toisiaan. Toisaalta heillä kaikilla on kannettavanaan jotain erityistä repussaan, joten mikään ei ole sitä miltä aluksi näyttää.

Luin mitä kirjasta sanottiin takakansitekstissä ja minusta USA Today osuu napakymppiin:

”Moriartyn romaanin lukeminen on vähän kuin joisi pink cosmo –coctailia, arsenikilla terästettynä. Mustat valkeat valheet on hauska, hurmaava ja paikoin järkyttävä lukukokemus.”

Mikä ihme viehätys Australian naiskirjailijoissa on, sillä ensin etenkin Kate Mortonin Paluu Rivertoniin ja myös Hylätty puutarha, sitten olen jo vuosia lukenut joka suvi ainakin yhden Jacquelyn Mitchardin kirjan uudelleen. Useimpaan kertaan taitaa olla luettu Onnen mahdollisuus.

Liane Moriarty hallitsee tyylin, jossa kepeys muuttuu laaduksi, totuus valheeksi, rakkaus vihaksi, epäilys ystävyydeksi, aurinko varjoksi, varjo toivoksi, suudelma lyönniksi, limonadi samppanjaksi, farssi tragediaksi. Lukija vain toivoo kirjan jatkuvan sateenkaaren tuolle puolen ja tajuaa, että Mustat valkeat valheet on kirjallinen vastine leffalle, jota katsotaan aina vain uudestaan oli se sitten Jutun loppu (The End of  The Affair) tai Jotain annettavaa (Something’s Gotta Give). Tuskin jaksan odottaa kirjasta tekeillä olevaa Nicole Kidmanin tähdittämää elokuvaa!

”Ollaanko siellä juovuksissa?” rouva Ponder sanoi.

Sateen juovittama ikkuna oli koulun ulko-ovien tasalla, ja yhtäkkiä sisältä alkoi lappaa väkeä. Valonheittimet valaisivat ovien edessä olevan kivetyn alueen niin, että se oli kuin näyttämö. Sumupilvet tehostivat teatterimaista vaikutelmaa.

Kaikilla naisilla oli pitkä musta puku, valkoiset hansikkaat ja kaulaa myötäilevä helmikaulakoru. Miehet puolestaan olivat valinneet esikuvakseen Elviksen kypsässä iässä. Naiset olivat kauniita. Miesparat näyttivät pelkästään naurettavilta.

Rouva Ponderin katsoessa yksi Elviksistä mottasi toista leukaan. Eräs Audrey hautasi kasvot käsiinsä...


”Pitäisikö soittaa poliisi?” rouva Ponder pohti ääneen, mutta kuuli kaukaa sireenin ulinan, ja samaan aikaan joku nainen parvekkeella alkoi huutaa huutamasta päästyään.

*****

Aussikansi, olkaa hyvät!

*****

Tästä kirjasta ovat lisäkseni kirjoittaneet ainakin  Annika/Rakkaudesta kirjoihin Mari a  Tuijata Amma  Kirjakaapin kummitus  Katja

14 kommenttia:

 1. Olen lukenut tästä paljon kehuja, mutta sinun juttusi sinetöi sen, että tämän luen kun tarvitsen seuraavan kerran kirjavälipalaa, sellaista laadukasta!

  <3

  VastaaPoista
 2. Olipa hyvä kirjoitus ja taas sait minut kiinnostumaan tästä... :)! Viihdettä arsenikilla tarvitaan aika ajoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, kiitos<3 Jos luet tämän, anna minulle pikkuvinkki ellei minusta kuulu, sillä olisi kinnotavaa kuulla, mitä muut ovat tästä mieltä.

   Poista
 3. Minustakin tämä oli jopa edeltäjäänsä parempi! Iso Viihtymys todella! Harmi kun itse en ainakaan ole muihin vastaaviin teoksiin törmännyt. Onhan niitä varmasti, mutta arastelen vähän genreä :) Tällaiset piristävän kummasti lukueloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, täysin samaa mieltä. Kävin lukemassa tekstisi ja olemme kirjoittaneet hyvin samansuuntaisin painotuksin ja yksi sitaattikin sama. Voisikohan ajatella että on viihdekirjallisuutta ja viihdekirjallisuutta. Ihan kuin olisi saanut jonkun vitamiiniruiskeen!

   Poista
 4. Jos/kun tämä on Hyvää aviomiestä parempi ja hauskempi, niin kyllä jo syyhyttää saada tämä kirja luettavaksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, tämä on! Eihän sulla ole kiirettä...tämä lähtee Valistse Kaunein Kansi -arvontaani...;)

   Poista
 5. Leena, hankin tämän jo viime kesänä e-kirjajulkkarialesta, mutta lukeminen on vain jäänyt ja jäänyt... Varmasti tämän syksyn aikana tartun Mustiin ja valkoisiin!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kuin virkistävä kylpy, sukellus öiseen mereen. Käytä kun tarvitset virkistystä! Olisin muuten voinut heti perään voinut lukea toisen yhtä piristävän;)

   <3

   Poista
 6. Olipa koukuttava kirja! Minustakin kirja oli kovin virkistävä lajissaan. Äityidestä ja parisuhteista siinä oli kaikenlaista sanottavaa. Hyvä kattaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijata, ehdottomasti! Kuten eräs naistenlehti kirjoitti: "Keveysti kirjoitettu rankoistakin aiheista." Keveys voisi tarkoittaa tässä vaikka nopealukuisuutta tms. Tämä on jopa parempi kuin edellinen eli Hyvä aviomies. Kattaus joka kuulemani mukaan on houkuttanut monia.

   Poista
 7. Tämä oli kyllä todella mielenkiintoinen kirja. Kevyt luettava, mutta todellakin aiheeltaan koskettava. Loppua kohti kirja otti hienosti otteen lukijasta ja viimeisiä sivuja malttoi tuskin odottaa =)

  Suurkiitokset ihana Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, eikö vain. Kevyttä luettavaa, mutta rankkaa aihetta, Minusta hyvin tarkka läpileikkaus tiettyihin naisiin jossakin...:) Ja sitten ne miehet...

   Ole hyvä Ihanainen >3

   Poista