Mitä olisikaan joulu ilman Ilonan joulukirjaa! Joka vuosi sitä kiihkeästi odotan jo hyvissä ajoin voidakseni jakaa joulun odottamisen ilon
teidän kanssanne. Ilona Pietiläisen joulukirjat ovat matka jouluun, joulun
odottamista ja unelmointia. Suurin osa Ilonan kirjoista on sisustuskirjoja,
mutta joulukirjat erottuvat ominaan hänelle, jolle Pietiläinen on uusimman
kirjansa kirjoittanut: ”Tämä kirja on kirjoitettu jokaiselle, jonka mielestä
joulun odotus on ihmisen parasta aikaa.”
Ilona Pietiläisen Tervetuloa jouluun! Säteilevät kodit,
satumaiset ideat ja lempeät tarinat (Docendo 2018) on tänä vuonna makuuni
erityisen paljon: Runsaasti reseptejä, kohtuullisesti askartelua, luonnollisesti
sisustusta ja koiruuksia, paljon nautittavia kuvia. On myös terveisiä
lapsiperheiden jouluista sekä ihastuttavia ideoita Ilonan
tyyliin. Mistä pidän eniten, sanon heti: Kirjan mattaiset sivut, edulliset
ideat eli kuka vain voi toteuttaa, paljon lunta, paljon koiria ja yllättävä
harmonia kirjan upean kannen henkeen. Kuvat ovat hengästyttävät ja niitä on sekä
Ilonalta että jouluperheiltä. Kaikkien mukana olevien nimet löytyvät kirjan
sivulta 190. Lähdetään matkaan!
Olen tänä vuonna ollut paitsi omannäköisiäni ruokakirjoja. Koska olen innokas kokki, arvostan nyt erityisesti uusia reseptejä. Ja osaa
näistä ei heti yhdistä jouluun, mutta siinä se onkin: Tuodaan joka joulun
aikaan mukaan edes yksi uusi resepti, jonka ei tarvitse olla mitenkään jouluisena tunnettu.
Jouluiset vohvelit belgialaiseen tapaan saamme Willen
Olohuoneesta.
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
4 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl maitoa
150 g rasvaa sulatettuna
Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä maito ja kananmuna
ja lisää seos kuiviin aineisiin.
Lisää joukkoon rasva. Vatkaa koko komeus hyvin sekaisin ja
anna taikinan levätä hetki.
Paista herkut vohveliraudalla ja nauti parhaassa seurassa.
Päälle ainakin kermavaahtoa. Joku voi haluta kinuskikastiketta,
jota säestää aurajuusto.
Kukka-asetelmia, suklaisia joulupipareita, Ilonan kuistin
joulu, jossa mm. ruukkukynttilöitä ja paljastetaan, mikä on ehkä kaunein reikäpaikka
vaikka vanhalle räsymatolle, nautitaan joulupizzaa Arjan ja Matin tapaan, piipahdetaan
pikku Melinan joulussa, ilahdutaan Anniinan ja Antin Kuohun kodista, jossa he
ovat tarjonneet kodin Espanjasta tuoduille katukoirille, vietetään kestit
Kirsin ja Timon kotona Äänekoskella, kohdataan pikku Minkan joulu, jossa
Joulussa on viisi kirjainta, jotka näyttävät yhdessä
satumaiselle.
Aleksandran joulussa ketun askeleet pihamaan lumessa ovat helminauhaa:
Jos on syntynyt tähtisateeseen, kantaa säihkettä silmissään
aina.
Alexin mielestä:
Joulu on kaikkein parasta ihmisen aikaa!
Pajumiehen joulussa Kalevi Kolu valmistaa pajusta joulu- ja
talviajan pihakoristeita. Syntyy pupuja, koreja, poroja, possuja ja vaikka
mitä. Kalevilla on töissään mukana todellinen joulun henki, sillä koristeista
saatavat rahat menevät hyväntekeväisyyteen, ovat aina menneet. Pajutarinassa
Kalevi paljastaa valmistuksen salat, joten kuka ikinä innostuu...
Tulokkaiden joulu sisältää ripauksen magiaa, mutta sieltä
löytyy myös se, mitä itse aion tänä vuonna tarjota jonain monista joulun ajan päivistä
eli Waldorfin salaatti. Taidanpa seurata Mirkka Tulokkaan reseptiä, jonka löydät
kirjasta.
Villasukassa herkutellaan Katin äidin salaisen reseptin
bebe-leivoksilla ja rintamamiestalon joulussa nautitaan bataattisalaattia,
jonka kera tarjottu mehu nautitaan peuralaseista.
Ilonan vanha, kauniisti harmaantunut ladonovi saa innoituksensa
Minna Immosen korteista, niistä hurmaavista, joita varmaan kaikki rakastavat!
Ilona on valmistanut linnuille koverretuista appelsiineista
pirteitä ruokakuppeja, joita voi aina täytellä uudellaan tai valmistaa lisää ja
lisää. Riisipuuro hänellä on vähän herkumpi eli mukana on maidon lisäksi
kuohukermaa ja vaniljasokeria.
Joulun harmonia vain nauttii pienestä askartelusta, vaikka
se ei minun juttuni olekaan, mutta olen aina rakastanut tarjoilutornia!
Tervetuloa jouluun antaa tarkat ohjeet tämän kaunistuksen valmistamiseen ja
siinä sivussa syntyvät lumipullatkin, mutta joulun koiruus ottaa rennosti
tietäen, että joulu saapuu aina ajallaan.
Tosin pian herännee Neilikkakin,
sillä kohta tuoksuvat talviletut!
4 munaa
1 l maitoa
4,5 dl vehnäjauhoa
3 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
4 rkl intiaanisokeria
0,5 tl leivinjauhetta
4 rkl sulatettua voita
Vispaa kanamunat maidon joukkoon.
Lisää kuivat aineet ja lopuksi voi. Sekoita taikina
tasaiseksi.
Anna taikinan turvota. Paista sitten letut pannulla voissa.
Juuri nyt olen ihastunut talvilettuihin. Niitä voi syödä
ilta- ja aamupalaksi ja siinä välissäkin – eli siis aina. Jouluiseen pöytään ne
sulautuvat kauniisti kakun tapaan pinoon aseteltuina. Silloin jokaiseen lettuväliin sujautetaan
kerros lakkahilloa ja kermavaahtoa. Koristeeksi nostellaan marjoja,
sitruunamelissan lehtiä ja anistähtiä. Pienellä pannulla paistetut letut
näyttävät joulupöydässä sympaattisen herkullisilta.
Ilonalta ne parhaat ideat ja reseptit on saatu jo kohta
yhdeksän vuoden ajan, joten voin hyvin sanoa hänen uudesta kirjastaan, että
mieluisin joulu/talvikirjoista ja kaikkein paras kansi kaikista hänen
kirjoistaan! Mitä parahin joululahja niin monelle tai tuliainen ennen joulua
visiitille.
Kallionpään tilan kuisti- ja kelkkakuva saavat nyt olla
meidän matkamme päätöskuva kohti joulun aikaa, sitä maagista aikaa, joka on
kuin oma vuodenaikansa.
Hurmaavaa joulun odotusta Ilona ja kaikki jotka kantavat
joulua sydämessään ympäri vuoden♥
*****