perjantai 14. lokakuuta 2011

PUOLUKKA-PIPARMINTTUMARENGIT

Tässä raikas ohje syksyn kirpakkaan marjaan, puolukkaan. Resepti on lokakuun Koti ja Keittiö –lehdestä Katri Schröderin jutusta Yllätä puolukalla. Reseptin vaikeusaste on melko työläs, mutta yrittänyttä ei laiteta.

noin 18 kappaletta

4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
2,5 rkl puolukkahilloa
8-10 tippaa piparminttuaromia


Laita vesi kattilaan kiehumaan. Nosta valkuaiset ja sokeri teräskulhoon, joka mahtuu kattilan päälle.

Aseta teräskulho kattilan päälle niin, ettei kulho osu veteen. Vatkaa valkuaisseosta hiljalleen niin, että sokeri sulaa täysin ja seos kuumenee noin 60 asteeseen.


Testaa lämpö mittarilla tai sormella niin, että seos polttaa jo hieman sormenpäitä.


Nosta kulho syrjään ja vatkaa seos kuohkeaksi ja viileäksi vaahdoksi. Voit viilentää kulhoa altapäin esimerkiksi jääpaloilla täytetyllä astialla.


Kääntele puolukkahillo ja piparminttuaromi kevyesti marenkiseokseen.

Nostele kookkaita marenkikokkareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.


Paista ensin 110 –asteisessa uunissa tunnin ajan. Laske lämpö 80 asteeseen ja jatka paistamista kaksi tuntia.


Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen. Anna kuivua vielä yön yli jälkilämmössä.


Valmistusaika noin 3,5 tuntia + jälkilämmössä kuivuminen


Tässä ohjeessa suurehkot puolukka-piparminttumarengit voidaan tarjoilla pavlovan tavoin kermavaahdon ja sokeroitujen puolukoiden kanssa.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaisi aika kiehtovalta kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Jael, kelpais mullekin ja ajattele, miten vähän ainesosia.

    ***

    Susa, sinä tähän kykenet helposti: Vinkkaa minulle, kun olet tehnyt;-)

    VastaaPoista
  3. Maistuisi varmaan ja tekeminenkään ei ole vaikeaa, tosin aikaa kuluu ruhtinaallisesti. Kokeilemisen arvoinen silloin kun inspiraatio iskee.
    Hyvää syysviikonloppua. Pidän peukkuja koneellesi että kestää. Eihän näistä koskaan tiedä..

    VastaaPoista
  4. Minttuli, tämä on juuri sellainen ohje, jota alkaa tehdä, kun iskee sellainen taiteellinen keittiövaihde päälle. Silloin jopa minä voin leipoa! Tällainen on luovuutta. Hienoa on, että jälleen kuviossa suomalaiset marjat.

    Kiitos samoin sinulle!

    Kuten Jaelille yllä kerroin toista konetta ja kaikkea hienoutta tyrkytetään, mutta minä olen yhtä kipsissä tekniikan suhteen kuin oli aikanaan koulussa algebrassa. Ihan kuin se sama kauhu puristaisi taas...

    Ensi viikolla ei saisi kone kaatua missään tapauksessa.

    VastaaPoista
  5. Jaa, mitäs tähän nyt sanoisi. Aivan taivaallisen näköinen kuva ja arvattavasti makukin =)

    VastaaPoista
  6. Birgitta, niin juuri: Kyllä me syömme, kun joku muu tekee!

    VastaaPoista