keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Broilerherkku slaavilaisittain


Sain monipuolisesti Venäjää tuntevalta ystävältäni reseptin slaavilaiseen kanapataan, joka on herkullisuuden ja helppouden huippu. Teimme tämän ihan saadun ohjeen mukaan eli käytimme valmiiksi marinoituja luisia rintapaloja, joita meillä oli kuusi. Seuraavalla kerralla vaihdamme vain sen, että käytämme luuttomia rintapaloja, sillä osasta löytyi pienen pieniä luunsiruja, jotka voivat olla ikävä juttu kenelle vain, mutta etenkin lapsi voi syödä niin, että ei osaa varoa. Silloin käytämme kahdeksan rintapalaa, josta syö jo kokonainen perhe hyvin tai kaksi aikuista muutamia päiviä.  Ohje tulee nyt juuri kuten olen sen saanut:

6 muhkeaa valmiiksi marinoitua kananrintapalaa
4 paprikaa, yksi jokaista väriä
2 prk smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 pkt Aura-sinihomejuustoa

Rintapalat paistetaan kevyesti pannulla ja ladellaan voideltuun uunivuokaan. Päälle silputaan neljä parpikaa, eri väriä, joka vasta onkin kaunis näky. Sitten murustellaan pinnalle paketillinen sinihomejuustoa, joka meillä on Aura Gold, 125 grammaa.


Sitten sekoitetaan kaksi purkkia smetanaa ja kaksi dl kermaa. Kaadetaan seos kanan, paprikoiden ja murustellun juuston päälle. Uuniin muhimaan n. 150 asteen lämpöön pariksi tunniksi. Kypsyysasteen voi helposti todeta siitä, kun erottelee lihat luista ennen tarjolle laittamista.

Minä pidin ensimmäisen tunnin 150 astetta ja sitten seuraavan 125 astetta ja sain silläkin kypsäksi. Vuoka oli uunissa ilman kantta ja paprikat säilyivät värikkäinä, eivätkä mustuneet. Kuvat eivät tee herkulle oikeutta!



Oheen arborio-riisiä, jonka keitimme kasvisliemessä. Ja tietenkin tomaatti-mozzarellasalaattia, sillä minulla edelleenikin basilika kasvaa kaapinalusvalon alla ja ainakin Mestarin Herkussa Jyväskylässä on uskomattoman hyviä kotimaisia tomaatteja. Teen salaattia aika reippaasti, sillä se on sitten minulla maanantaipäivän lounas.




Tässä ruoka, jota voi valmistaa vaikka uunipellillisen ja josta kaikki pitävät. Ateria valmistuu uunissa, kun on lasten kanssa pulkkamäessä tai hiihtämässä. Antaa tilaa myös aikuisten seurusteluun, johon emäntäkin ehtii mukaan etc. Jos jotain jää, voi lämmittää seuraavana päivänä. Riisikin säilyy herkullisena ja irtonaisena, kun siihen sekoittaa vähän pääruuan lientä ja oli niin herkullista, että sitä olisi syönyt ihan pelkiltäänkin.

"A vot", sanoi ystäväni ja minä kiitän.

Juomaksi vesi tai mukava punaviini, sellainen 'talon viini'.

Guten Appetit!

Leena Lumi

Vinkki: Jos on lapsiruokailijoita pöydässä, on helpompaa tehdä tämä slaavilainen broilerherkku kananpojan fileepihvistä, näin välttyy mahdollisilta luusirpaleilta, joita voi joskus olla rintaluiden poistamisen jälkeenkin, onneksi tosi harvoin. Kannattaa pitää huoli, että nestettä on niin, että kun tekee isoista luisista rintapaloista, liha muhii kermassa ja smetanassa. Apua!, tämä vain on niin hyvää...



Tässä lapsiystävällinen versio ja muutenkin huoleton, sillä mietin vähän aikaa, mitä tekisin ruoaksi viikonlopuksi, että ehtisi myös ulkoilla. Ostin kaksi pakettia jyväbroilerin basilika-tomaatti fileepihviä (2x450 g eli 8 filettä), laktoositonta kuohukermaa (purkki 3,3), josta ei käyttänyt ihan kaikkea ja pikkupurkin smetanaa, yhden sinihomejuuston ja ison, punaisen paprikan. Fileet vain vuokaan, päälle pilkotut paprikanpalaset, murusteltu sinihomejuusto sekä smetana-kermaseos. Uuniin n. 1,5 tunniksi noin 150 astetta ja siinä se sitten on. Lautaselle vielä arborio -riisiä ja siitä vain nauttimaan. Tuoretta pöydässä on meillä kaiken aikaa minitarhaterttutomaateja, joita voi napsia tuosta vain ja pitää vaikka laiskan kokkipäivän salaattina.

Ruokareseptit Leena Lumissa

38 kommenttia:

  1. Ooooh, namnam ja aaah.
    Kiitän ja kumarran, aion kokeilla :)
    Kikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikka, kun teet pe tai la, saat muutaman päivän vapaata kokkailusta.

      Ole hyvä. Meillekin tästä tuli heti talvikauden monen viikonlopun pelastus ja vaihtelua kalaruokien väliin.

      Poista
  2. No nyt tuli nälkä, onhan täällä meillä jo lounasaika. Tämä ei taida ehtiä tähän hätään, mutta joskus toista pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, ihana viikonloppuruoka. Voit sitten vaeltaa avec vaikka taidenäyttelyissä etc. Ja kotona odottaa herkullinen ateria.

      Poista
  3. Kiitos! Juuri miun maun mukkaan, helppoa ja herkullista!
    Meillä tänään ahvenfileitä, mies sai eilen pilkillä kunnon kokoisia.
    Mukavaa keskiviikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, ole hyvä. Sanat helppa ja herkullista ovat keittiön maagista realismia;-)

      Ostin eilen kuhafileitä ja teen jotain hiukan erilaista kuhasta viikonloppuna, jos vain ehdin...Kokeile sinä tätä. Riittää vielä maanantaiksikin.

      Ahven on herkullinen kala. Olen tehnyt ahvenpottia, jonka valmistin uunissa savivuoassa tuntikausia muhittaen ja siitä katosivat kaikki ruodot! Minulta puuttuu tuo pilkkimies, kun R. ei ole niin arktinen kuin minä eli vain suvikalastus käy hänelle.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  4. Täällä juuri kanapakettini kanssa mietin, että mitäs tänään syödään. Resepti tuli siis juuri parahiksi. Ainut vain, että en ole ikinä ostanut täältä smetanaa. Onkohan sitä edes?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, tätä sitten. Luin just muutaman päivän sisällä jostain lehdestä, kuinka Suomessa asuva venäläinen valitti, että täällä ei saa kunnon smetanaa. Hän väitti, että heidän smetanansa on enempi kuin meillä on Creme Fraiche, joten kokeile sitten ranskankermaa ellet löydä smetanaa. Löysin smetanan vasta pari vuotta sitten, kun tein niitä ginigraavattuja siikarullia mädillä.

      Poista
  5. Kertakaikkiaan herkullisen näköinen ateria! Olen jonkinlaisen version broileripadasta saanut, mutta tämä vaikuttaa paremmalta. Täytyy kokeilla viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, minulla on paljon broilerjuttuja, mutta tämä on helpoin ja yhtä herkullinen kuin ne haastavammat. Lupaan, että onnistuu!

      Poista
  6. Upea ja helppo herkku, kiitos Leena-IhaNainen!<333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili-IhaNainen, ole hyvä ja nyt vain kokeilemaan.

      Poista
  7. Minä en ainakaan huomaa mitään suurta eroa onko ruoassa smetanaa vai creme fraichea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, en minäkään, sillä käytän useimmiten runsaasti creme fraichea, mutta yritän nyt 'jalostua' maistamaan smetanan;-)

      Poista
  8. Kiitos Leena, tuolle reseptille tulee käyttöä. Kun paljon syö broileria on kiva kun on uusi resepti taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, ja näin helposti. Minullakin on paljon broilerohjeita, mutta aina kaipaan jotain vaihtelua, johon ei välttämättä aina oma mielikuvitus yllä tai ehdi.

      Ole hyvä ja maistumisiin!

      Poista
  9. Leena, kiitos reseptistä ja tätä voin tarjota kesällä venäläisille ystäville (muuttivat vastikään Suomeen). Muistan aina sen ruokatarjoilun runsauden, kun vierailimme heidän luonaan. Pitääkin alkaa tutustumaan tarkemmin venäläiseen keittiöön. Opiskelevat nyt ahkeraan suomen kieltä, kun eihän me osata venäjää mutta ovat niin ihania, vieraanvaraisia ihmisiä. Tytär vihittiin viime kesänä K:n pojan kanssa ja J osaa suomea hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beate56, ole hyvä. Minäkin olen vieraillut äitini sntymäkodissa ja tarjoilu oli todellakin runsasta. Tällä ohjeella ravitset isonkin porukan vaivatta.

      Meillä oli mukana venäjänkielen taitoinen opas. Äidillä joka kerta. Hän on käynyt siellä nyt about 19 kertaa.

      Ai kun kivaa teille kaikille!

      Poista
  10. A vot, rakastan kaikkia broileriruokia ja tuo vaikuttaa erityisen ihanalta ja mehevältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, viimeistään viikonloppuna kokeilemaan. Tämä oli todella mehevää, vaikka rintapala voisi olla kuivahkoakin. Ehkä pieni lämpötila, tuo smetana-juttu ja sitten kevyt esipaistaminen, joka sulkee lihan syyt, yhdessä ratkaisivat mehevyyden.

      Poista
  11. Smetanaa ja sinihomejuustoa - tää on niin resepti meitä varten :-)

    VastaaPoista
  12. En ole broileria juuri tuolla tavalla ennen tehnyt. En osta koskaan valmiiksi marinoituja. Joten marinoin ja maustan itse ja siinä tapauksessa voin jättää Aura-juuston pois, saan kevyemmän version. Uunissa haudutetut ruuat ovat mehukkaita ja vaivattomia, joten ohje on tervetullut myös meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, en minäkään, mutta suosittelen.

      Meidän perheessä on tehty kaikille kevytversioille täyskielto. Kotona on aina aamiaisjuustoja, raejuustoa ja erilaisia homejuustoja korkeilla rasvaprosenteilla.

      Uuniruuat on talvikauden ykkönen, hidas kypsytys herättää maut, antaa aikaa perheelle ja usein samalla kertaa saa ainakin parin päivän ateriat.

      Poista
  13. Mun piti lähteä siipan kanssa iltakävelylle, mutta täällä satoikin vettä. Niinpä vaihdettiin sadesäässä lennossa idea ja lähdettiin ruokakauppaan. Päätin että huomenna laitan tämän broileriherkun ja mietin, että paprikoita ja kanaa ja jotain muuta. Nyt kun katson ohjetta, niin unohtuipa ostaa kerma, smetana ja homejuusto. Heh heh... ehkä käyn huomenissa vielä uudemman kerran ostoksilla ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, juu, ei teillä hääppönen keli. Olimme eilen Porvoossa ja kun kerrankin piti vaeltaa kaikessa rauhassa pieniä liikkeitä katsomassa, kadut olivat aivan jäiset sekä välillä vettä niin että olisi tarvittu kumisaappaat.

      Minä käytin sitä smetanaa, jossa mädin kuva, sellainen kaunis pieni purkki, niitä kaksi ja tietysti kuohukermaa;-)


      Tämä riittää teille koko viikonlopuksi, joten ehdit vaikka mitä muuta...

      Maistumisiin!

      Poista
    2. Kyllä oli todella herkullista. Ja sitä oli riittävästi =)

      Poista
    3. Birgitta, sorry;-) En millään totu tähän, että meitä on vain kaksi. R. taas totesi tänään, kun laitoin yhtä uutta juttua, että 'sinä olet ehkä olet entisessä elämässäsi armeijan muonitusmestari, mutta unohdat, että muonitusmestarit osasivat laskea.' Me syötiin tuota kanaa monta päivää, mutta kaiken pelasti, että olin ymmärtänyt laittaa sitä kastiketta riisin joukkoon eli se säilyi irtonaisena ja maukkaana.

      Poista
  14. Onpahan yksinkertaisen herkullinen ateria. Tällaista voisi kyllä tehdä huomenna itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, tässä on sitten koko viikonlopun safka, lisäksi vain sitten vähän herkkuja la illan leffalle tms. Me tehdään tätä talvikautena nyt usein. Ja etenkin kun tulee ystäviä syömään.

      Poista
  15. Oih, olipa herkullinen ruokaohje! Ja todellakin sen teko näyttää olevan melko helppoa. Tätä on pakko kokeilla, kun saa ruokavieraita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, ja niin helppo/nopea.

      Saat aikaa seurusteluun, kun laitat tämän vain uuniin muhimaan.

      Maistumisiin.

      Poista
  16. Tämä on hyvää...! Ihan vastaavanlainen resepti oli pakastebroilerin
    pussin kyljessä vuonna yksi ja kaksi. Eli marinoimatonkin liha toimii hyvin, samoin valkosipuli sopii mukaan erinomaisesti.

    Entinen nuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entinen nuori, niin minustakin, erittäin hyvää. No, me laitamme valkosipulia aina ja kaikkeen ja olisin nyt sitä tunkenut tähänkin, mutta R.toivoi, että tekisimme sen nyt juuri saamamme ohjeen mukaan. Miehille pitää antaa pienissä asioissa periksi, niin saa pitää oman päänsä sitten suurissa;-)

      Kaikki reseptit kiertävät ja se on hauskaa. Vaikka pidän kirjablogia, luen mielettömän määrän reseptejä viikon aikana. Ne ovat kuin seikkailukertomusta ja uuden ruuan tekeminen on aina yhtä jännää.

      Huomenna kokeilen kuhaa uudella tavalla.

      Nimimerkkisi herätti minussa monenlaisia ajatuksia;-)

      Poista
  17. Kiitos herkullisesta ohjeesta! Aivan järjettömän hyvää tuli, kun tänään tehtiin! Ukkokin tykkäs kovasti, vaikkei mikään aurajuusto-fani olekaan. Keitin seuraksi riisi-kauraa ja tein vielä tomaatti-sipuli-salaatin niin ai ku oli namia! :)
    Ja mielessä kävi, että ens kerralla vois kokeilla aurajuuston tilalle laittaa koskenlaskijaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisax, ole hyvä! No ei se Aura tässä niin kauheasti puskenut esiin, se oli kuin symbioosissa tuon kerman ja smetanan kanssa. Kiva kuulla, että Ukollekin maistui, niin meilläkin;-)

      Ihan tosi: Tätä voi varioida vaikka kuinka. Kätevää, olen tästä reseptistä itsekin iloinen.

      Poista
    2. Ihan totta toi, Aura ei tuolta liian vahvasti hypännyt esiin. Laitoin ohjeen myös omaan blogiini, ja toki myös linkin tähän sun ohjeeseen. :)
      Tästä tuli kyllä meidän suosikki, kun alkoi jo nua perinteiset kana+riisi uuniin -pöperöt kyllästyttää. :)

      Poista
    3. Kiitos, kävin juuri katsomassa. Sinulla paljon parempi kuva, vaikka käytin kahta kameraa...

      Niin se aura, se jotenkin sujahti sinne.

      Ja kohta on peruna sen verran taas huonoa ennen kuin päästään uusiin perunoihin, että saakin käyttää mielikuvitusta, mitä laittaa.

      Usein sitä huomaamattaan valmistaa aina samoja ruokia. Yritän nyt hiukan ottaa itseäni niskasta kiinni ja opetella uusia juttuja, rikkoa rutiineja.

      Poista