perjantai 18. tammikuuta 2013

Vastaan puutarhahaasteeseen!

Tiinan puutarhaaste tuli minulle tänään kuin tilaustyö, vaikka olinkin aikeissa tehdä aivan toisenlaisen jutun, mutta koska pakkasta on nyt hurjat -26 astetta, aion tänään fiilistellä näitä juttuja ja illalla olenkin sitten siellä, missä kypsyvät persikat tuoksuvat...Kiitos Tiina♥

1) Kaikkien aikojen paras puutarhaohjelmasi?

Ei ainakaan se missä itse esiinnyin;-) Kaikkien puutarhaohjelmien äiti on mielestäni elokuva Salainen puutarha, joka perustuu Frances Hodgson Burnettin kirjaan Salainen puutarha (The Secret Garden, WSOY 1961, suomennos Toini Swan).

Minulla on tästä kaksikin filmatisointia, mutta näihin ei kyllästy ikinä. Myös makuuhuoneemme tapetti on Rörstrandin Salainen puutarha:
Tosin meillä tämä on myyränä pinkein kukin, mutta vierasmakkarissa on kuin tämä vaikka onkin Laura Ashleyn.

2) Luottotaimistosi?
Ehdottomasti Viherlandia! Minä menen Viherlandiaan kuin kotiini ja kerran kun piti ajaa tapaamiseen kaupunkiin, olin niin kukka-ajatuksissa, että löysinkin itseni Viherlandian parkkipaikalta.
Tästä Jaelin ottamasta kuvasta näkee selvästi, miten hurmavaa Viherlandiassa on;-) Siellä voi syödä hyvin, voi ostaa taimia, voi piipahtaa Iittalan myymälässä ja kaikkina vuodenaikoina löytää jotain mukavaa lahjtavaraa myös Viherlandian puolelta. Luottopuutarhurini on Pirjo Uuttana, jolla ei ikinä ole huonoa päivää. Kävin joulun aikaan lukemassa Pirjolle ääneen Satu Kukkameri ja lumen ihme eli tarinan jouluruususta ja hän ihastui niin, että etsii nyt kirjaa itselleen. Minulle on kerrottu, että Viherlandiassa olisi Euroopan suurin ruukkujen myynti, mutta sieltä voi ostaa myös patsaita:
3) Oletko innostuneempi puuvartisista vai perennoista?
Olen innostunut kaikesta joka kiipeää ja rönsyää ja tuo puutarhaani viidakkomaista tunnelmaa. Toki niiden vastavoimana pitää olla hieman järjestystä, josta huolehtivat topakat kartiovalkokuuset, joita on todella paljon. Nyt on vain niin, että uusin villitykseni ovat monet villikukat:
 Olen vihdoinkin saanut pihani miltei täyteen lemmikkejä sieltä, missä haluan olevan villiä, kuten vaikkapa tässä mongolianvaahterametsikössä. Myös lehtosinilatva leviää ihailtavalla vauhdilla sekä sinisenä että valkoisena.

4) Kuulutko johonkin puutarhaseuraan? En, mutta minulla on mielettömästi puutarhaan hurahtaneita ystäviä, joista osa on ammattilaisia. Teen blogiini myös paljon puutarhakirjoja ja näin pääsen antoisiin kontakteihin heidän kanssaan, jotka kirjoittavat omista puutarhakokemuksistaan. Viime vuodelta en voi unohtaa kirjaa Puutarhan aika ja sen tekijöitä, joista huomasi, että on samaa tunnetta mukana tässä puutarhailussa kuin minullakin.
Nyt puutarhastani puuttuu enää tämä hurmaava kukka, joka on Minna Kurjenluoman kuvaama:

Kesälumipisara♥

5) Kuka on puutarhaguru, jonka kätten jäljet/filosofia on tehnyt sinuun vaikutuksen?

 Heitä on neljä: Tasha Tudor, joka kukkiensa keskellä kuvassa. Toinen on Tuulia Aho, joka on kirjoittanut tekstin kirjaan Puutarhan aika. Kolmas on Riku Cajander, joka on kirjoittanut kirjan Luontopiha ja neljäs on Leila Nuikki, jonka

kirja Unen kelluva silta on kertomus siitä, miten syöpäsaattohoitoon erikoistunut sairaanhoitaja uupui työssään, otti pitkän loman ja sitten kerran käveli Japanin lähetystön ovesta sisään ja pyysi saada lainata filmejä japanilaisista puutarhoista...Loppu onkin kuin sadusta, josta syntyi Suomen kuuluisin japanilainen puutarha. Jos saatte kirjan käsiinne, lukekaa!

6) Mikä on parasta talvisessa puutarhassasi? Täydellisen tyhjentävä vastaus: Kaikki! Lumi herättää kaiken kauniin puhtauden ja se on rauhallista ja hiljaista. Rakastan villieläinten jälkiä puutarhassamme, rakastan lumen valoa, jossa vaeltaa yöllä, rakastan nukkuvia pensaita, jotka unessaankin kuiskivat minulle, rakastan sitä, että ruohonleikkuukone ei pärise, rakastan löytää oravan ruokakätkön luumupuusta
rakastan katsella akileijoja lumessa ja haaveilla, mitä yllätyksiä ne ovatkaan minulle aikoneet tarjota seuraavana suvena
7) Onnistutko kylvöissä ja taimien esikasvasvatuksessa? Se vaihtelee. Usein olen aloittanut liian aikaisin ja sitten olenkin ollut ihmeessä, kun kaikki paikat sisällä rönsyävät ruusupapua ja krassia. Nyt olen rauhoittunut ja istutan vanhat tutut köynnökset vasta kesäkuulla ulos ja useimmat yrtit ostan taimina.
8) Löytyykö puutarhastasi hedelmäpuu tai useampi? Takuulla löytyy. Puutarhamme on kolmessa tasossa ja keskitasolla on kaksi vanhaa ja yksi uusi omenapuu. Alapuutarhassa on kolme kirsikkapuuta sekä kolme luumupuuta, joista yksi tosin on mystisellä tavalla kuivunut ja palvelee nyt kärhöjen kiipeilytelineenä. Olemme täydellisen hullaantuneita luumuihin
mutta mitään rajaa ei löydy sille, miten paljon valmistan syksyisin omenasosetta kera kanelin ja vaniljan
Kirsikoista valmistamme likööriä, jota nytkin on muhimassa kellarissa. Sen kun sitten laittaa kauniisiin pulloihin on mukava tuliainen vaikka äidille.
9) Entäpä jonkinlainen vesiaihe tai oletko aikeissa tehdä/hankkia sellaisen?
Tästä haaveilemme! Kuva on kirjasta Uusia ideoita puutarhaan-Pengerrykset, kiveykset, muurit ja altaat (Minerva 2011, suomennos Jenni Pitkäniemi). Mutta saattaa olla, että tyydymme vain keväällä lehtomme lävitse kuohuen virtaavaan veteen, joka kyllä voi virrata vaikka keskellä suvea, jos on paljon sateita. Toisaalta kotiimme näkyy Päijänne, joten vesiaihetta on siinäkin.

10) Oletko valmis näkemään vaivaa jonkin tietyn kasvin vuoksi (esim. talvisuojaus) eli kokeiletko arempiakin kasveja vai hyväksytkö puutarhaasi vain ns. varmoja menestyjiä?
 Näen vaikka mitä vaivaa kartiovalkokuusten eteen. Niitä on niin monta, että en yhtäkkiä osaa edes sanoa paljonko. Joka huhtikuu laitan näiden 'sokeritoppien' päälle hallaharsot, mutta vasta joskus puolessa välissä kuuta. Sitten jos on pilvistä, saatan välillä tuulettaa ja karaista kaunottaria ja otan harsot pois, mutta se on sääntö, että jo vapusta pitää pärjätä. Minä myös kastelen eli sulattelen varovasti routaa huoneenlämpöisellä vedellä ja seuraan milloin routa on poissa ja kasvin juuristo pääsee ottamaan maasta kosteutta.
Kaikki mitä tekee kartiokuusten eteen on vaivan väärti! Syksyllä kun kaikki muu on jo kuollutta, mutta lumen valoa saa vielä odotella, niin kartiokuuset ovat kuin puutarhan kuninkaallisia. Ja kun niille sataa ensilumi, tajuaa lopultakin, miksi tämä kasvi vain on niin ihana.

11) Selkeää ja modernia vai rönsyävänhallittua kaaosta?
Luonnonmukaista ja vähän villiintynyttä. Pidän siitä, kun kasvit rönsyävät ja pidän siitä kun monet rakastamani kukat, etenkin akileijat, lemmikit ja sormustinkukat valitsevat itse missä haluavat kukkia.
Kärhö on kaunis syksylläkin ja hyvin taiteellinen.
Peikonsuukko!
Minusta moni vaatimaton on kaunista. Hansaruusu kuuluu kurtturuusuihin, mutta on minulle yksi rakkaimmista. Kukkii keväästä marraskuulle ja kukkii vielä lumestakin. 

Kiitän kaikki heitä, joille en ole ehtinyt haasteisiin vastata. Tai ehtinyt ja ehtinyt, syy on se, että minun on selkäni takia alettava todellakin istua vähemmän. Nyt tässä hurahti jo tunteja ja toivon, että R. ei huomaa. En jaa tätä haastetta eteenpäin nimeten, vaan sanon kaikille, että ottakaa jokainen, jota kiinnostaa ja tehkää. Tässähän alkoi ihan innostua, vaikka olenkin niin talveen ihastunut...

Jos haluat tietää enemmän suosikkikasveistani, niin oikea osoite on Leena Lumi's Flower Power

Kukitaan!

Love
Leena Lumi

Unforgettable

43 kommenttia:

 1. ♥ Ihana puutarhapostaus! Kevättä kohden mennään :) Hyvää viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta Sinikka, kiitos. Ala vain vastata, sillä sinä olisit ollut ensimmäinen, jonka olisin haastanut;-)

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 2. Ihana juttu ja kuvat! (sanoo wannabe puutarhuri)
  Katsoin viimeksi tuon (uudemman?)Salaisen puutarhan kun olin vähän kipeä ja enemmän alakuloinen ja se oli kyllä niin hyvä lääke.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, kiitos. Puutarhailu on vähän kuin ratsastus, sen voi aloittaa missä iässä tahansa.

   Täydellistä lääkettä!

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kyllä saat heräämään halun puutarhailuunkin:). Oma salainen puutarha alkaa olla lähes pakkomielle! Olen siis palannut reissuiltani ja luen läpi postauksia. Niitähän riittää... Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, tämä on vasta alkusoittoa, odotas kun kevään kirjat alkavat tulla;-

   Minä en tajua mitään niistä helmistä ja missä olet ollut...Täytyy nyt piipahtaa, jos saisi selitystä.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 4. Leena, kiitos tästä ihanasta postauksesta!<3

  Tästä huomaa, että olet intohimoinen puutarhaihminen!<3

  Oikein ihanaa viikonloppua sinulle ja Co, Leena-LumiNainen!<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, ole hyvä ja kiitos. Sinäkin voisit tämän tehdä.

   No, sitä asiaa on aika vaikea peitellä;-)

   Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen♥

   Poista
 5. Upea postaus Leena,Minäkin harmittelen ettei ole puutarhaa mutta ajattelin laittaa muutaman taimen talon takana olevaan puutarhaplänttiin;kuun lopussa on puiden uusivuosi.
  Salainen puutarha;niin ihana kirjana sekä elokuvana.
  Ja olette tuossa Viherlandia-kuvassa niin söpöjä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, aina melkein voi istuttaa jotain. Ajattele Meriä joka kasvattaa niitä kärhöjä siellä Hesan asunnon parvekkeella.

   Olen lukenut Salaisen puutarhan niin monta kertaa liikaa, että tähän sitä on päädytty.

   Kiitos kuvaajan♥

   Poista
 6. Valtavan hienoja valokuvia :)

  Burnett on lukulistalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, kiitos.

   Bravo!, voisitko sittan antaa pikkuvinkin, jos vain muistat...

   Poista
  2. Ja siis teet kyllä niin hienoa blogityötä, että...♥

   Poista
 7. Upea vastaus haasteeseen, mitkä kuvat!
  Kaunista pakkasviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Minun piti haastaa eteenpäin, mutta istuin tässä tunteja tästä päivästä, tosi monta. Mietin kenelle antaisin ja ensin tuli mieleen Riitta Sinikka, sitten sinä, sitten Anu, sitten Anja...,joten jos haluat, niin tekemään vain.

   Kiitos samoin♥ Huomenna olisi kiva olla vain sisällä lämpimässä, mutta elämä ei mene niin, vaan taas on paljon kaikenlaista...proosallista ennen kuin koittaa lauantai-ilta.

   Poista
 8. Tämä oli niin ihana, yritän vastata myös kunhan revin ajan jostain. Aurinkoa viikonloppuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, teeppä tämä: Minä linkitän sen tähän juttuuni!

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 9. Ihana postaus, juuri sopiva tähän aurinkoiseen pakkaspäivään, jolloin timantit hehkuvat puutarhassa.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helena, kiitos. Nyt on tosiaankin hyvin ahmatovalainen timanttitalvemme...huikean kaunista.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Hannele, ehdottomasti.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
  2. Tasha Tudor hoitii puutarhaansa melkein 93-vuotis synttäreihiin, tidät kat että hän on myös kuvittanut The Secret Garden, ja muitakin.

   Poista
  3. Tiedän, puutarhaharrastus pidentää elinikäodotetta.

   Se kuvitettu Salainen puutarha olisi ihana omistaa...

   Poista
  4. Tasha Tudorin kuvittamana löytyy 6 €, tupla kovakantisena:
   http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=006440188X


   Sitä Salaista Puutarhaa ovat monet kuvittaneet, minulla on ihana topiary-kuvitettu. Ja sarjakuvakirjanakin.

   Poista
  5. Minulla oli kädessä yksi kuvitettu versio, mutta en muista kuvittajaa, mutta siihen tuli joku sählinki väliin ja kirja jäi sille tielleen.

   Voisinkin tilata tuon kirjan, jos jaksan vielä keksiä uusia kirjautumissanoja...

   Poista
  6. (kirjautumissanat saa uudistettua muutamassa sekunnissa)

   Poista
  7. Tiedän, mutta olen niiiin kyllästynyt niihin kirjautumisiin...we'll see.

   Poista
 11. Onpa jotenkin a) helppolukuinen (kun ottaa huomioon, että lukijana ei ole viherpeukalo) ja b) innokas postaus. Tuo puutarha, josta haaveilette, on kyllä tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, minä arvaan ja tiedän, että sinussa asuu pieni puutarhuri;-)

   Meillä on jo unelmiemme puutarha, vain tuo luonnollisen näkäinen vesiaihe kiehtoo.

   Upeaa viikonloppua!

   Poista
 12. Luin lapsena Bunettin Salaisen puutarhan ja siitä kaikki alkoi, haaveet puutarhasta lähtivät itämään. Ihana kesä tulvahti kuvistasi, mutta pitäähän puutarhasta parhaan kykynsä mukaan nauttia talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, minä luin sen kai yhden kerran liikaa uskomattomilla seurauksilla...ja salaisesta tuli moniksi vuosiksi julkinen, mutta nyt taidan palauttaa sen taas salaiseksi puutarhaksi.Blogissa tietysti tarjoilen parhaat palat.

   Olemme auranneet lumet niin, että voimme viettää aikaa myös salaisessa paikassa green housen terassilla hedelmäpuutarhassa.

   Kaunista viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Tasha tudor on <3 upea! ja pidän myöskin Salaisesta puutarhasta!!! mahtavaa ja upeaa Leena! nää kuvasi saa jännäämään mitä kaikkea taas lumen alta paljastuu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akiss, hän on niin ihana! Ja Salainen puutarha on kaikkien puutarhakirjojen äiti. Kohta saamme sen tietää, paitsi myyrät eivät salli minulle lumikelloja...nyyyyyh.

   Kuvittele: Istutin vaaleanpunaisia muscareita. Niiden hinta oli kuin olisi ostanut kultaa, mutta sitten ostinkin vain kymmenen. Todellakin jännittä;-)

   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
  2. piti ihan goolgaa että mikä se oli tämä muscari mut se onki helmililja :D
   joo, mut se vaaleenpunanen kyl jotenkin istuu suhun niin hyvin! :) kyllä ne sieltä versoo!

   Poista
  3. Just helmililja, enkä ole kuunaan kuullut pinkeistä helmililjoista, joten ans kattoo ny: Odotukset ovat korkealla, mutta myyriltä kaipaan armoa;-)

   Hyvä kun lupaat!

   Poista
 14. Ihana kirjoitus, ihana haaste. Tasha Tudor on munkin idoli!

  Taidanpa kirjoittaa aiheesta kevään korvalla minäkin. Oma puutarhani on "vasta" viitisen vuotta vanha, mutta alkaa pikkuhiljaa muotoutua sellaiseksi, jona sen haluan. Perusta polkuineen, pensaineen ja kivetyksineen oli muuttaessamme kunnossa, mutta kaiken muun olen saanut laittaa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mirka, kiitos. Ota haaste tästä ja tee. En vain ehtinyt/jaksanut laittaa sitä eteenpäin, mutta toivon, että kaikki, joita kiinnostaa tekevät tämän. Minusta nämä Tiinan kysymykset ovat hyvät.

   Teeppä se. Nyt olisi hyvä aika alkaa herätellä puutarhaviruksen saaneita. että 'täältä tullaan'.

   Viisi vuotta on joillekin kasveille lyhyt, joillekin pitkä aika. Minulta meni kauan ennen kuin tajusin villikukkien salat.

   Meillä taas on edelleenkin pielessä kolmitasoisen puutarhan raput...Mahdanko niitä nähdä sellaisina kuin haluan...tässä elämässä. Tänäkin suvena on taas jo muuta eli sisäremonttia.

   Mukavaa viikonlopun jatkoa ja toipumisiin!

   Poista
 15. Vaikka (minäkin!) olen talvi-ihminen, tuli nyt kaipuu kesään. Omakotitalon myötä olen löytänyt itsestäni aavistuksen kevätihmistäkin, on niin ihmeellistä seurata, mitä kaikkea maasta putkahtaa esiin.

  Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minä jo vähän laskin talvea oikeassa palkissani ja 5.2. eli isäni syntymäpäivänä nostan pelakuut ulos kellarista.

   Jos olisin ehtinyt/jaksanut, olisit sinä ollut yksi tähän haastettu, joten ala vain tehdä juttua, sillä sinulta löytyy upeita kuvia.

   Minäkin olisin kevätihminen ellei olisi sitä kiduttavaa loska-aikaa ja sitten sitä liian hidasta lehtien ilmestymistä puihin. Siitä ei selviä kuin matkustamalla pois ja sitten palaamalla kypsempään kotimaan kevääseen. Minulle huhtikuu ja toukokuun alku ovat syvältä, mutta en valita nyt enempää, vaan alan ottaa kuvia...Niin: Mitä putkahtaa esiin? Mietippä niitä mun vaaleanpunaisia muscareita;-)

   Kiitos samoin!

   Poista
 16. Ihanaa,kun tartuit haasteeseen. Jo etukäteen nautin,että pääsen lukemaan vastauksiasi enkä pettynyt :) Ihana tuo magnoliankukkatapetti,jotain vastaavaa olen itsekin etsinyt.Viherlandiassa olen käynyt kahdesti ja se on kyllä todellinen aarreaitta.Viimeksi oltiin moottoripyörällä liikenteessä joten mitään muuta en voinut mukaan ostaa kuin muutaman siemenpussin ja gladioluksen mukuloita.Ruukkuja ois ollut toinen toistaan hienompia.Siinäpä oliskin kiva bloggareiden tapaamispaikka,syödäkin vois saman katon alla...:) Tasha Tudor vain on niin ihana. Ja Puutarhan ajan luin just viime viikolla uudestaan,tykkään siitä ihan valtavasti.
  Kiitos ihanasta postauksesta,se oli silkkaa runoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, tämä haaste oli tilaustyö! Kiitos.

   Pidämme kovasti kummankin makuuhuoneemme köynnöstävistä tapeteista.

   Arvaa, onko ihanaa asua liki Viherlandiaa;-) Kyllä autolla liikkuminen tuo paljon etuja...Olen tehnyt noista Viherlandian ruukuista joskus juttujakin blogiin ja ostettuna on aivan liian monta. Ne vain ovat niin kauniita.

   Sinäpä sen sanoit: Viherlandiaa parempaa tapaamispaikkaa saa hakea ja kukaan ei ole vielä ruokaa moittinut ja sen jälkeen voi vaeltaa katsellen niin puutarha- kuin astiamaailmankin aarteita.

   Kaikki rakastavat Tashaa!

   Kiitos sinulle♥

   Poista
 17. Tämä oli aivan ihana puutarhapostaus. Aina kun katselen näitä kuvia ja mietin sitä ihanaa maan möyhimistä (ajalta kun oli oma viljelypalsta) niin kaipaan omaa puutarhaa, isoa, villiä ja osin ei-villiä, yrttitarhaa, hyötyviljelmiä, kukkia, paljon kukkia ja puita ja kaikkea.

  Kaipuu on jotenkin uskomattoman vahva, joten täytyy kai olla niin, että joskus vielä minulla on oma salainen puutarha jossain. Ehkä salainen sillä tavalla, että rakkaus asuu siellä jokapaikassa ja olo on siellä mitä aurinkoisin.

  Lumen peittämä puutarha on kaunis, talvi on yhtä kaunista aikaa, senhän me tiedämmekin =) Se kuva uudemmassa postauksessasi, jossa terrakottaruukut odottivat alassuin kevään tuloa, pienoinen lumikuorrutus päällään, oli niin suloinen, että sitä olen katsellut jo useamman kerran. Kyllä talvi ja lumi sopii puutarhaan mitä kauneimmin.

  Viherlandia on paikka jossa en ole vielä käynyt. Pitää käydä tutustumassa. Tuo patsaskuva, jonka olit ottanut on kaunis.

  Voi jestas sentään, kyllä oma puutarha olisi niin ihana asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, kiitos. Olen sitä mieltä, että sinun täytyy saada pieni pläntti, jossa saat kätesi multaan. Olen nyt niin rakastunut jokaiseen kivenkoloonkin puutarhassani, että en tiedä, voiko tästä ikinä lähteä. Tontin koko on vain aika haastava ja iso talo kahdelle...

   Lumipuutarha on takuulla kaunein! Oppini on siis mennyt perille;-)

   Se terrakottaruukut on Riitta Sinikan blogista. Mainostin häntä, kun hänellä on arvonta. Ja myös hienoja kuvia.

   Jos tai kun tulet Viherlandiaan, muista minua: Tavataan lounaan merkeissä.

   Se on niin ihanaa, ettei sanotuksi saa♥

   Poista