torstai 3. tammikuuta 2013

Umayya Abu-Hanna ja kirjabloggaaja joka leikkii tulella

Ehdoton tarkoitukseni oli olla puuttumatta kaikkeen, mikä koskee Umayya Abu-Hannan ja hänen tyttärensä Suomesta pois muuttoa ja sen syitä kuin myös seurauksia. Tässä kohtaa piti olla keskustelua ruoasta ja yksi tiedustelu teille, mutta sitten tapahtui seuraavaa:

1) Helsingin Sanomissa su 30.12. oli Umayya Abu-Hannan oma juttu Lottovoitto jäi lunastamatta, jossa hän syvästi ruotii syitä miksi muutti pienen, tummaihoisen tyttärensä kanssa Amsterdamiin ja myönnän, että juttu tuli luettua Paremmalle Puoliskolle ääneen ja osa jutusta on alleviivattu. Sen piti jäädä siihen...

2) Sitten pyysin ma miestäni, joka oli liikekannalla, tuomaan kotiin tuleessan Ilta-sanomat, mitä meillä tapahtuu kerran vuodessa. Syynä oli lööppi Tanja Karpelasta ja koirista eli Uusi elämä koirien kanssa. Vahinko vaan, että samassa lehdessä Tuomas Manninen kirjoittaa Näkökulmassa Abu-Hannan harhalaukaukset/ Rasisminvastainen työ ei kaipaa Enkeli-Elisaa avukseen. Tuomas Manninen on sanamiekkailun mestari, minkä heti havaitsin eli hän sai Umayya Abu-Hannan näyttäytymään aivan uudessa ja oudossa valossa. Missä valossa, saa kukin itse päätellä, jos saa lehden käsiinsä...

3)  Tänään Helsingin Sanomat tulvii keskustelua samasta aiheesta, joten minusta tuli tahtomattani nainen, joka leikkii tulella, mutta ette arvaakaan, mikä kaatoi kuppini nurin.

Yleisesti tätä koko tapausta voidaan tarkastella suomalaisen rasismin lävitse. Ja kuka kieltää, että sitä rasismia ei ole, syntyköön uudestaan. Niin kauan kuin olen elänyt, Suomessa on ollut monenmoista rasismia, mutta etenkin värillisiin ja mustalaisiin kohdistuvaa. Tulen hyvin tavallisesta kodista, jossa luettiin paljon, tehtiin paljon töitä, rakennettiin oma talo ja iso puutarha, mutta jossa sen ajan tavan mukaan oli myös kotiapulainen. Heitä oli silloin jopa ns. kaulusköyhälistöperheissä ja ihan tavanomaisesti alemmassa keskiluokassa. Oli aivan tavallista pelotella lapsia kasvattamalla, että 'mustalainen tuo ja vie sinut ellet ole kiltisti' tai mikä vielä pahempaa 'musta mies tulee ja vie sinut' ja tuon 'musta mies' tilalla oli sana, jota ei kai saa enää edes kirjoittaa...Ihan tekopyhää koko tämä sanaleikki, etteikö saisi muistella, miten suurinta herkkua oli syödä Neekerinsuukkoja välitunnnilla ja sitä ennen Mustapekkalakuja. Paljon tärkeämpää on kaikki muu. 

Halusin aina pois Suomesta. Halusin aina olla vain eurooppalainen. Suomen vaalit olivat kekkonenkekkonekekkonenkekkonen...ja rannikolla joulut olivat mustia. Juutalainen Marcel Reich-Ranicki ,Saksan tunnetuin kirjallisuuskriitikko, tiivisti monta minulle tärkeää asiaa kirjassaan Eurooppalainen (Mein Leben), vaikka hän oli aivan muuta kuin suomalainen. Tuosta kirjasta tuli minulle talismani ja pyrin joka vuosi Keski-Eurooppaan ja usein sinne pääsinkin. Ensin kaksin, sitten lasten kanssa ja sitten taas kaksin. Mutta matkojeni aikana Suomestakin oli tullut jotain muuta: Täällä saattoi hengittää, samassa pöydässä istuivat niin värilliset, valkoiset kuin sateenkaarikansa. Aloin syvästi rakastua Suomeeni.  Kukaan ei nimitellyt ketään ja olisi ollut täydellinen uutispommi, jos joku olisi alkanut räyhätä värilliselle aikuiselle, lapsesta puhumattakaan, kadulla tai missään. Sitten tuli 'iso jytky' ja kaikki muuttui. Alkoi kuulua omituisia väittämiä ja kuka vain sai sanoa maahanmuuttajista mitä vain. Osa päästi nyt valloilleen sen, mitä oli koko ikänsä piilottanut sisälleen, osa lähti vain ulvomaan laumassa susien mukana, osa ei tiennyt, mitä teki, koska äly ei siihen riittänyt. Mutta aivan varmasti suurin osa Suomen kansasta oli kauhuissaan!

"Suomalainen yhteiskunta on muuttunut. Se sallii siirtolaisten suhteen sellaista väkivaltaa, jota se ei missään nimessä sallisi naisten, ruotsinkielisten, juutalaisten, vammaisten tai seksuaalivähemmistöjen suhteen. Suomessa rasismista on tullut älyllistä osallistumista demokraattiseen yhteiskuntaan." (Umayya Abu-Hanna)

"Vihreä helsinkiläispoliitikko puolestaan muistutti, että Suomeen tulleet ulkomaalaiset ovat erilaisia kuin muualla Euroopassa, koska Suomi ottaa tarjolla olevista heikoimmat, kouluttamattomat." (Umayya Abu-Hanna)

"Abu-Hanna toistaa tarinan, jonka on kertonut aikaisemminkin. 80-vuotias mummo näkee Abu-Hannan vuoden vanhan tyttären vaunuissa ja huutaa "Saatanan neekeri!" Sitten mumo alkaa heiluttaa käsiän näyttääkseen muillekin, mitä on löytänyt:" Katsokaa, helvetin neekerikakara!" (Tuomas Manninen)

"Abu-Hannan mukaan mummo ei ollut mielenvikainen eikä humalassa, vaan aivan tavallinen vanha ihminen." (Tuomas Manninen)

"Tuskinpa. Tavallisemmin tuollaisia mummoja kutsutaan kylähulluiksi." (Tuomas Manninen)

Ja sitten tämän päivän Helsingin Sanomien Mielipiteessä lääkäri Jyrki Joensuu:

"Abu-Hanna kirjoitti sanatarkasti: Mummo ei ollut mielenvikainen eikä kännissä, vaan aivan tavallinen vanha ihminen, jonka olisi voinut pienellä tönäisyllä työntää metron alle." 

"Olen yksityishenkilönä ja lääkärinä tutustunut tuhansiin suomalaisiin vanhuksiin. Rohkenen epäillä kuvatun tapauksen todenperäisyyttä. Missään tapauksessa totta ei ole se, että tavallinen suomalainen 80-vuotias käyttäytyisi tuolla tavalla. Tavallinen vanhus ei mistään syystä kiroa ja huuda julkisilla paikoilla saatikka että sellaisella rehentelisi. Uutislähetyksissä olen nähnyt murhanhimoisia räyhääjä-ämmiä, mutta ne on kuvattu tuhansia kilometrejä kakaisemmissa maissa."

Siis tässä kohtaa kaatui minun Robertsin suklaakahvikuppini, sillä Joensuu osui arkaan kohtaan: Minäkin olen kokenut, miten yli 80-vuotiaat menettävät täysin malttinsa jo sanasta 'maahanmuuttaja' tai 'somali'. Olen kauhistellut miehelleni, miten hyvin tuntemani, terveet, keskiluokkaiset 80 täyttäneet mummot alkavat huutaa, menettävät malttinsa ja syyttävät kaikesta maahanmuuttajia. Ennen 'isoa jytkyä' nämä rouvat istuivat kahvikutsuilla ja suunnittelivat hyväntekeväisyyskohteita tai kutoivat villasukkia Afrikan lapsille. Osa 'ison jytkyn' ikävää kylvöä ovat yllätyksellisesti olleet maamme vanhukset. He jotka ovat tämän maan meille rakentaneet ja joille saamme olla monesta kiitollisia. Jossain vaiheessa vain he ovat kokeneet, että maahanmuuttajat vievät kaiken, sen mikä heille ei vanhusten mielestä kuulu, sillä eiväthän maahanmuuttajien vanhemmat ole tätä maata rakentaneet, tätä upeaa maata, jossa heidän lapsillaan ja lapsenlapsillaan on ilmainen koulutus aina yliopistoa myöten. Siis olen aivan samaa mieltä Aby-Hannan kanssa ja eri mieltä herrojen Joensuu ja Manninen kanssa siitä, että kyllä Suomen mummot ovat nyt pudonneet rasismiin. Painotan kyllä, että eivät takuulla edes suurin osa, mutta mikä ihmeen sattuma tämä on, että minäkin olen parin viime vuoden sisällä joutunut juuri tätä asiaa kauhistelemaan ennen niin ihailemieni, kauniisti käyttäytyvien vanhusten kohdalla...Sattumaako...vai mitä? Toisaalta, mummoilla on syynsä raivoon, sillä suomalainen vanhustenhuolto on mitä on. Seuraan nyt likeltä ystäväni äidin eloa yksityisessä vanhusten keräilylaitoksessa ja laitos on paikalle aivan oikea sana. Jos kertoisin kaiken, mitä olen kuullut, ette uskoisi. Mutta mummojen raivon kohde on väärä: Syy tähän asiaan ei ole maahanmuuttajien vaan oman maamme vanhustenhuollon, joka on ollut pielessä niin kauan kuin muistan.

***

Miksi laulaja Concha Buikan kuva koristaa tätä vuodatusta? Siksi, että eräs innokas lukijani, avasi ennen joka päivä blogini työpaikallaan ja luki minua samalla kun kahvi tippui. Kerran oli sitten tämä kuva ja Buikan levy ja hän totesi puhelimessa: "Kauhea aamusokki! Mietin, että mikä musta apina sinulla on blogikuvana." Well...tämä neitokainen opiskelee nyt opettajaksi ja on itse opettajaperheen tytär. Pidän hänestä vieläkin, sillä olen tnntenut hänet aina, mutta toivon, että...Ja selvyyden vuoksi sanottakoon, että kyseessä ei ole tyttäremme Meri, joka on yhtä rasisminvastainen kuin minä.  Vähintäinkin.

Entäs sitten rasiminvastaisuden rajat? Saa olla vaikka mitä väriä, muotoa taikka kokoa, puhua ihan mitä tahansa kieltä, mutta minkään kulttuurin nimissä ei voida ylläpitää 'kansallisurheilua', joka on härkien kidutus eli härkätaistelut, ei 'pianonsoittajakoiria', ei julkisia rituaaliteurastuksia, ei tyttöjen sukupuolielinten silpomisia...siinä kulkee minun rajani. Ja sen perin isältäni, jolla ei ikinä ollut mitään ketään vastaan rotuun katsomatta, piti vain olla heikompien puolesta ja siitä pidän kiinni.

Yhdessä asiassa Abu-Hanna on tiettävästi väärässä: Suomi johtaa ikävää tilastoa eli naisia pahoinpidellään maassamme enmmän kuin missään muussa länsimaassa. Lintukodon kuuraisen kauniilla kuvallakin on kääntöpuolensa, mutta luotan uuteen huomiseen, jossa mummot ovat eilisen hippejä!

ikihippi
Leena Lumi

Miénteme Bien

PS. Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita. Tärkeintä on keskustella asiat puhki. Nostaa ns. kissa pöydälle. Keskustelu on tie uuteen ja avaa ovia avoimeen, suvaitsempaan Suomeen. Yritän hellästi nyt jäädä viikonloppupaussille, mutta myös Maijan luona keskustellaan. Kirjailija Maija Haavisto on myös muuttanut Hollantiin ja hänellä on myös menossa keskustelua Umayya Abu-Hannan Hollantiin muutosta ja sen syistä. Minäkin vastailen, mutta en voi istua koko päivää tänään koneella, sillä eräs perheenjäsen menee nyt ohi kaiken muun. Maijalle pääset tästä

Minullekin saa tietysti jatkaa kommentointia, vastaan viikonloppuisinkin yleensä puolessa vuorokaudessa. Ja nyt kun R., joka ei yleensä ole ikinä sairas, vihdoin nukkuu, alan valmistaa gulassia...Puhutaan ensi viikolla ruoasta, tulee kirja, muistellaan yhtä joulun ihanuutta...ja suvaitaan toisiamme♥

140 kommenttia:

 1. Olet rohkea, kun tuot esiin asian blogissasi, samoin Abu-Hanna on rohkea nainen, sillä kuten hänen esimerkkinsä osoittaa, kun asian nostaa esiin ja puheeksi, siitä alkaa sataa kuraa niskaan.

  Totta on, että Helsingissä maahanmuuttajat saavat kuulla uskomattoman paljon kaikkea, aivan tavallisen oloisilta vanhoilta ihmisiltä. On aivan sama, onko ihminen 12 tuntia päivässä tekevä työperäinen muuttaja. Hän saa kuulla olevansa epätoivottu maassamme. Hänelle huudetaan metrossa, että mene pois täältä. Ja sen tekevät vanhemman puoleiset mummot.

  Itse olen kuullut huuteluja, vaikka mielestäni olen kunniallinen ja keski-ikäistyvä nainen, olen koulutettu ja teen työni hyvin, kasvatan lapsiani ja yritän olla ystävällinen muille.

  Itse olen kokenut huutelua vain vähän, mutta voin vain kuvitella miltä tuntuu, kun huutelua kuulee vaikka kerran kuussa/viikossa/päivässä. Olen kuullut huutelua siksi, koska lapseni eivät ole 100 % suomalaista vaaleahiuksista ja sinisilmäistä laatua. Lapsilleni on myös räyhätty, onneksi iässä, jossa he eivät ole ymmärtäneet miksi.

  Olen itse tavannut elämässäni monia maahanmuuttajia, enkä sano, etteikö joukossa olisi ärsyttäviäkin tapauksia, mutta pääsääntöisesti kaikki ovat sellaisia, jotka toivovat koulutuksen myötä saavan ammatin, pääsevän töihin ja viettävän aivan tavallista elämää.

  Olin itse tavattoman loukkaantunut niistä määrittelyistä, joita minulle huudettiin kadulla keskellä kirkasta päivää. Olen sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada osoittaa viisautensa/tyhmyytensä teoillaan, eikä ulkonäöllään.

  Omassa blogissani esittelen paljon kirjoja, jotka on kirjoittanut maahanmuuttajataustainen henkilö tai jotka kertovat maahanmuuttajista. Uskon, että kirjallisuuskin voi olla luomassa sitä kuvaa, joka itselleni on tullut tutustuttuani erimaalaisiin ihmisiin: kaikki ovat ennen kaikkea ihmisiä, ja aivan samanlaisia tarpeineen. Käytäntö on erilainen monessa asiassa, ja se aiheuttaa väärinymmärryksiä. Syrjäytyminen johtuu myöskin samoista asioista, oli kantaväestöä tai maahanmuuttaja: huonosta koulutuksesta, ihmissuhdenongelmista, päihteistä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari,kiitos. En julkaisen anonyymejä, joten;-)

   Vaikka en asu pääkaupungissa, olen tämän arvannutkin. Ja tytär opiskelee siellä.

   Jokaiseen ryhmään, rotuun, kansaan mahtuu omat vähemmän toivotut yksilönsä, myös ns. arjalaisiin vai etenkö juuri heihin.

   Arvostelu ulkonäön perusteella on aina väärin. Vain ihmisen itsenä pitäisi saada merkata, sen millainen hän oikeasti on.

   Pitäisi puuttua kaikkeen ja kaikkien syrjäytymiseen rotuun katsomatta.

   En tajua, miten lapset kestävät tuota huutelua...

   Poista
  2. PS. Olen muutaman kerran yrittänyt blogiisi, mutta se on joku erikoinen eli 'ovet eivät aukene minulle;-)'

   Poista
  3. Tuo on google-tili, jolla välillä kirjoitan ja saan paremmin lisättyä kuvia.

   Tämän kautta pääsee bloggeriin =)

   Poista
 2. Toivotaan että eilisen hipeillä on paikka jossa joku pitää hellästi huolta :) - ja tämän päivän Suomessa se "joku" taitaa olla ja tulla olemaan Filippiineiltä tullut hoitaja, jolla onhalu hoitaa ha opiskella kieltä.....on siinä jo muutama mummu saanut tänä päivän kaffeet väärään kurkkuun kun yks kaks onkin "neekeri" ilmestynyt sängyn viereen!
  Kovaa hoitoa rasisimincastaisuuteen!

  Mulla tuo samainen iltis on tuossa pöydällä, nappasin eilen töissä käydessä iltiksen mukaan ja vasta kotona huomasin ettei se olekaan tuore vaan edellispäiväinen - enkä pitänyt yhtään pahana, koskapa tuo samainen Karpelan juttu kiinnosti.

  Täytyykin lähteä tutkimaan juttu....en muista kenelle joskus sanoin, että rakastuin NewYorkiin aikanaan muunmuassa sen vuoksi, että se on sellainen rotujen ja värien sulatusuuni, jossa ei ainakaan vierailijan silmiin näy minkäänlaista rasismia.
  Toisin kuin täällä armaassa jytkymaassa. Yhtälailla kuin rasismia inhoan myös monessa paikassa sitä että turisti on "kohde"....milloin millekin toiminnalle.

  Tosin, edelleenkin olen sitä mieltä, että apu pitäisi viedä sinne missä sitä tarvitaan, koska yleensä kotimaa on kotimaa muillekin kuin meile, mutta jos ja kun apuatarvitsevia tänne tuodaan/otetaan, heille pitää mahdollisuukisen mukaan myös antaa mahdollisuus työhön ja koulutukseen, velvoittaa kielen opiskeluun ja sen myötä oman toimeentulon hankkimiseen.
  Se, että joku vain notkuu täällä vuodesta toiseen tekemättä mitään tai saamatta edes mahdollisuutta tehdä mitään, on väärin.
  Niin meitä kuin heitä itseään kohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi, kaikesta kanssasi samaa mieltä, paitsi Nyki on kokematta sen hirveän lennon takia. Jos olisi mahdollisuus eli heittää fyffeä muuhunkin kuin alppimatkailuun, lähtisin laivalla USAan.

   Kyllä vastaanottajamaa voi edellyttää tulijoiltaan maan lakien noudattamista, kielen opiskelua etc. Ei täällä kukaan voi olla vapaamatkustajana.

   Olen lukenut, että usein muualta tulleet hoitajat ovat olleetkin yllättävän suosittuja, sillä he tulevat kulttuureista, joissa vanhuksia kunniotetaan, heitä kuunnellaan, eikä pidetä fossiileina.

   Etkö sinä ole vielä liittynyt kommuuniin, jossa hipit yhdessä perustavat omat hoitolaitoksensa, luovat sääntönsä, kustantavat hoitajansa, jotka myös itse valitsevat? Varmin tae saada hyvä jatko on kuolla pois tai luoda omannäköisensä loppupäivien koti, jossa saa hiipua pois samanmielisten eli yhtä villien kanssa. Toki omat huoneet pitää olla ja niissä ovi, sillä villitkin kaipaavat luola-aikaansa.

   Kun täytin xx, sisäntulomusana soi These boot are made for walking, kohta täytän taas ja en pidä bileitä, mutta syyssuvella (rempan jälkeen) saattaa olla pienet partyt ja tunnari on nyt Born to be wild eli pahemmaksi vain menee;-)

   Poista
  2. Suurin osa Suomeen "tulijoista" ei ole pakolaisia, vaan Suomeen muutetaan työn ja avioliiton kautta. Yksi iso ryhmä ovat tietysti ne, jotka muuttavat Suomeen perheenyhdistämisen kautta, ja he varmasti tarvitsevat paljon apua ja saavatkin sitä. Välimatka peruskoulun saavuttamatomissa olleen ja Suomen korkeasti koulutetun yhteiskunnan välillä on vain välillä niin kohtuuttoman pitkä.

   Saman ongelman kohtaavat kantasuomalaiset pudokkaat ja syrjäytyjät: välimatka on pitkä, kun monella on kaksi korkeakoulutodistusta.

   Poista
  3. Yksi tuntemieni mummojen vihan kohde on nyt ns. perheen yhdistäminen. He pitävät sitä vain tekosyynä päästä Suomeen...

   Minusta on myös ns. paremmissa piireissä rasismia. Minun tapaukseni ovat etuoiketettuja monin tavoin, vain tuo korkea ikä. Ja muutama nuori.

   Siitäkin oli just vähän aikaa sitten Hesarissa, että alle 50-vuotiaista naisista yli 50 prosenttia alkaa olla jo akateemisia...Mutta se onkin sitten jo toinen aihe, mutta varmaan sieltäkin löytyy juurta tähän, olihan jutun aihe se, että kun toinen puolisoista on akateeminen ja toinen duunari.

   Poista
  4. Enpä ole vielä kommuuniin liittynyt :D
   Katsotaas nyt aikanaan mimmoisia mummuja ja paappoja lähipiirissä hiippailee, ei tuo ole huono idea ollenkaan.....paitsi jos vanhan luita niin paljon kolottaa, että täytyy siirtää eläkkeensä (saadaanko me enää sitä) johonkin lämpimänpään, toisen väristen immeisten maahan :D

   Juu, moni mummu ja paappa on ollut mielissään näistä välittävistä, kiireettömistä hoitsuista, mutta toisinkin olen kuullut käyvän...

   Leena ihanainen, ottaisitko ulko-asusta pois päältä mobiiliversion!
   Blogger heiittää nykyään ainakin iPadilla automaattisesti sen peliin, eli EI sitä normaalia internetnäkymää!
   En jaksa joka blogissa joka kerta käydä klikkaamassa sitä päälle alareunasta ( ja sen huomasi äskeisin kommentin normaalia suuremmasta kirjoitusvirhemäärästä-se oli toooosi pieneen lootaan kirjoitettu) ja vaikka klikkaisn sen päälle, kommetti heittää taas sen mobiiliversion!
   Tää on ihna persiistä....

   Poista
  5. Ai niin, mulla on yks t-paita, teksti: TRAMPS LIKE US BABY WE WERE BORN TO RUN :)

   Oli pakko ostaa Brusen konsertista :D

   Poista
  6. Pepi, tarkoitin siis varausta;-)

   Minä en voi sinne lämpimään, kun Lumi sulaa siellä. Jonnekin Britanniaan kylläkin..., mutta on Suomessa paljon hyvääkin.

   Sinä aina valitat jostain;-) Ensin kirjasinkoko, nyt joku mobiilivesio...en edes tiedä, mikä se on. Minähän sanoin, että älä käytä niitä padeja;-) Minäkin jaksan vielä käydä kommentoimassa heillä, joilla on ne hirvittävät kirjainvahvistukset...Toiveesi toteutuu, jos R. tajuaa, mitä tarkoitat;-) Ehkä hän ymmärtää Tampereen kieltä minua paremnin: 'Nysse meni jo!

   Tuo paita kannattaa säilyttää: Valttikortti hippikommuuniin!"   Poista
 3. Vastaukset
  1. Karoliina, kiitos. Olisit yhtä hyvin voinut sanoa, että 'hurjaa, Leena;-)'

   Lue myös yllä oleva vastaukseni Pepille, voit saada ideoita seuraavaan kirjaasi...unohtamatta mehiläiskuningattaria.

   Poista
 4. Luin artikkelin ja järkytyin. Kun itse jo mummoikäinen, ei tulisi mieleenikään mennä huutelemaan rasistisia heittoja, eikä varsinkaan lapsille. Omakohtaisesti tiedän, että ei ole lapsen vika, mihin hän syntyy ja mikä on ihonväri. Me elämme globaalissa maailmassa, meitä mahtuu tänne kaikenvärisiä ja kaikenkokoisia. Jytkyjä tulee ja jytkyjä menee, mutta ne eivät saisi aiheuttaa tällaista suhtautumista muualta muuttaneisiin. Joku viisas sanoi, että ei kaikkea tarvitse hyväksyä, mutta pitää sietää. Pitää osata asettautua myös toisten asemaan. Ei varmasti ole helppoa joutua maahanmuuttajan asemaan, kun omia kansalaisiakin ryssiteltiin sodan jälkeen.
  Luin illalla artikkelia prinssipuolisolle. Hän oli vähintään yhtä järkyttynyt ja tuohtunut. Ja toivoi, että perheellä nyt Hollannissa olisi kaikki paremmin. Mutta voi Suomi, mihin olet menossa jos ei suunta muutu!
  Hienoa, että otit asian esille blogissasi. Toivottavasti antaa aihetta perusteelliseen keskusteluun ja ravistelee asenteita, sillä monet meistä on niitä 80-vuotiaita mummoja tulevaisuudessa. Luoja huolehtikoon, ettei meistä tule huutelijoita vaan suvaitsevia mummeleita, jotka mieluummin halaavat kuin räyhäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, onneksi tajusit, että en halunnut leimata KAIKKIA ihania Suomen mummoja, mutta olen nyt saanut kokea itse järkytyksiä ihan tuttujen vanhusten taholta. En voi enää keskustella mistään, missä vilahtaakaan joku ulkomaalainen tai homo! Heti alkaa huuto ja toinen menee ihan pois tolaltaan. Muusta aiheesta kun keskustellaan, huomaa, että pää toimii täysillä...

   Lapsi ei voi todellakaan valita mihin syntyy. Arvaat varmaan, mikä oli minulle vuoden järkyttävin rikosuutinen ja siihen syyllistyi suomalainen pariskunta ja erikoinen lastenhuoltojärjestelmämme...

   Päätetään, että meidät tulee halihali ja pusipusi -mummoja!

   Poista
 5. Kiitos rohkeasta kirjoituksesta, Leena!
  Luin tuon Abu Hannan kirjoituksen, ja ihmettelin. Varmaan se on totta, että Suomessa - jopa Helsingissä - on paljon rasismia. Rasismi on nähtävästi saanut tuulta siipiensä alle erään puolueen poliitikkojen mollatessa maahanmuuttajia. Ainakin tämä on näkyvin syy..;/

  Se että kaikki mummot olisivat rasisteja, kiellän jyrkästi. En ainakaan katso itse kuuluvani heihin. Täällä susirajalla ei ole paljon mahdollisuuksia törmätä erilaisiin ihmisiin, paitsi tietenkin venäläisiin. Ja hehän ovat ainakin ihonväriltään aivan saman näköisiä kuin me suomalaiset...

  Uskoisin että rasismi on kaupunkien ongelma. Kasvatus lapsesta lähtien antaa tilaa toisten ihmisten hyväksynnälle. Ihonväriään ei kukaan voi itse valita, valinnan ovat tehneet ihmisen vanhemmat.

  Kiitos kantaaottavasta kirjoituksesta, Leena, ja oikein hyvää vujoden 2013 jatkoa sinulle, Leena-LumiNainen!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos. Kyllä me sen tajuamme, että tuo ruma ja uskomaton käytös tuli 'jytkyn' siivellä. Moni järkyttyi, mitä siitä seurasi.

   Eivät ole! Minähän sanon, että eivät ole. Miten minulla edes voisi olla otantaa kaikkiin mummoihin;-)

   Luulisi juuri kaupungeissa lasten tottuvan jo päiväkodeissa ja kouluissa toisenvärisiin ja eri kieltä puhuviin lapsiin.

   Ole hyvä vain;-) Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen♥

   Poista
 6. Oma mummoni on kyllä liberaalivasemmistolainen :) joten hänen suustaan ei pahuuksia kuulla. Mutta uskon, että kaikista ihmisryhmistä silti löytyy niitäkin, jotka eivät ymmärrä pitää typeryyttään omana tietonaan. Hienoa Leena, että kirjoitit tämän.
  Ikävä kyllä tästä on tullut niin tulenarka aihe, että noinkohan keskustelu on enää edes mahdollista. Se on ikävä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne, ehkä me sitten vain niin hämmästymme, kun mummoistakin löytyy rasismia. Kiitos. Tämä nyt vain virtasi...

   Minä taas toivon, että nyt kun 'isosta jytkystä' alkaa olla aikaa, voisimme alkaa keskustella. Toivoisin niin!

   Poista
 7. Olen myös seurannut tuota keskustelua ja ostin myös Karpelan takia sen, jota en yllensä osta, iltalehden. Luin ne kirjoitukset ja miettimään pisti. Hui, olen 80 enkä missään nimessä menisi huutelemaan tuollaisia. lapsi on lapsi, olkoon ihonväri mikä tahansa. Enkä usko, että me vanhat mummut ja paapat olemme ainoita jotka ovat rasistisia, on heitä muitakin. Järkytyin kyllä tuon yhden mummun käyttäytymisestä, ensin tuli mieleen, ei voi olla totta. Mutta tottakai voi olla totta, kaikkea tähän maailmaan mahtuu ja jos mummun kohdalle on sattunut epäkohtia elämässä, ei ehkä sitten pysty suvaitsemaan muita, erilaisia ihmisiä. Mutta että pienestä lapsesta menee noin sanomaan, se on kauhea häpeä meille mummuille, vaikka ei itse ikikuunaan moiseen sortuisi.

  Mutta ei Suomi ihan huonosti ole kyllä ko. henkilöäkään kohdellut, saihan hän täällä kuitenkin koulutuksen ja työtä ja muuta, jota ei ehkä kotimaassaan olisi saanut, mutta tuo lapsen kohtelu ei sitten kyllä ollut mistään kotoisin. Voi miksi on olemassa niin paljon ilkeyttä ja vääriä arvoja elämässä? Toivottavasti heidän elämä Hollannissa on onnellista eikä mummut yhtä pahoja kuin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kun minä olen ihmetellyt, minne Karpela on kadonnut ja hän on aina ollut eläinsuojelun johtotähtiä, niin...

   Jotkut mummot syttävät nyt yhteiskuntamme muuusta pahoinvoinnista maahanmuuttajia. Eihän Suomen vanhustenhuoltoa voi mitenkään ylistää.

   Niin...sitä ei mummosta uskoisi, että lapselle sanoo ja huutaa noin.

   Seurasin jo aiemmin Abu-Hannaa, sillä hän on kiinnostava ja minusta hän viihtyi hyvin. Ongelmat alkoivat kun hän adoptoi zuluheimosta tyttären. Tytär ansaitsi äitinsä ja uuden kotimaansa, mutta jossain kohtaa Suomi petti lapsen.

   Hollanti nyt tunnetaan aika suvaitsevaisena. Minä kun olen siellä vain konetta vaihtanut eli lentokentällä ollut, olen jäävi maasta mitään sanomaan, mutta Hesarin jutussa Abu-Hanna ylistää uutta kotimaataan.

   Poista
 8. Kannattaa lukea myos Iltasanomien paatoimittajan kirjoitus toisesta nakokulmasta!!!
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288528270267.html

  Paljon on asiaa tassakin, varsinkin A-Hn Hollannin ihannointi vaikkei edes kielta huvita opiskella, ja pari muutakin juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu, minä asun täällä saarella, joten iltapäivälehdet ovat minulle harvinaisuutta, mutta tästä aiheesta on paljon myös ollut Hesarissa. Myös mainitusta asiasta, että Abu-Hanna ei halua opiskella maan kieltä, mutta vielähän hän ehtii.

   Ja tonhan esille myös Tuomas Mannisen kirjoituksen, mutta enhän voi sitä tähän kokonaan siteerata. Siinä saa Umayya kyytiä.

   Poista
 9. Hyvä teksti, Leena! <3 Suomessa (mutta myös Hollannissa, tunnen useita hollantilaisia ja ikävä kyllä sielläkin on paljon piilotettua rasismia ja avointa vihaa) on paljon peiliin katsomista ja on hienoa, että moni sellainen asia josta ei saa vaieta tulee nyt päivänvaloon. Kunpa maailmasta voisi aidosti kitkeä
  kaiken rasismin, kunpa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos. En mitenkään edes jaksa uskoa, että on maata, jossa ei ole rasismia. Äärioikeisto nostaa päätään siellä sun täällä, maissa, joita pidetään onneloina.

   Kunpa!!!

   Jaksatko lukea Pepin viimeisen kommentin? Mitä ihmeen mobiilijuttua hän tarkoittaa? Sinä olet hyvä tekniikassa!

   Poista
  2. Se mobiiliversio on sellainen, joka tulee näkyviin silloin, kun blogiasi lukee kännykällä tai iPadilla. Sen voi ottaa pois blogin asetuksista, mutta päinvastoin kuin Pepi, minä pyydän, että ÄLÄ poista sitä! :)

   Jokainen lukija voi poistaa sen superhelposti itse klikkaamalla blogin kännykkänäkymän alalaidasta, että "näytä internetversio", mutta bloggaajan itsensä poistamaa mobiilinäkymää ei voi saada takaisin. Minusta nimenomaan kännykällä lukiessa tuo mobiiliversio on huippu: blogi latautuu nopeasti ja uusimmat postaukset tulevat mukavasti kerralla näkyviin, teksti näkyy sopivan isona. iPadilla lukiessa muutan näkymän aina "internetversioksi", mutta kuten kirjoitin, jokainen saa sen näkyviin yhdellä ainoalla klikkauksella. :)

   Poista
  3. Mun piti kommentoida vähän samaa kuin Katja.

   Eli että vaikka olen erittäin rasisminvastainen ja pahkesun nimittelyä ja eirtyisesti piilorasismia, tässä tapauksessa minua ahdistaa erittäin paljon tämä vastakkain asettelu! Paha Suomi ja hyvä Hollanti. Abu-Hanna puhuu Amsterdamista kuin se edustaisi koko Hollantia, joka myös omien tietojeni (=paikallisten arviot) on erittäin maahanmuuttokriittinen noin niinkuin _kauniisti_ sanottuna. Ja jos joku suomalainen alkaa nyt puolustaa omaa maataan, se katsotaan kritiikin sietämättömyydeksi. Eli asia on valmiiksi erittäin värittynyt ja kannanotto suuntaan tai toiseen katsotaan heti linjanvedoksi rasismin suhteen.

   Tiedän kyllä, että kadulla huutelijoita on paljonkin. Joskus tuntuu että suurempi ongelma taitaa olla vielä se piilorasismi, joka ilmenee esim. työnsaannin vaikeutena tai ylipäätään kontaktien saannin vaikeutena uudessa maassa.

   Ystäväni asuu Saksassa, jossa aivan ehdoton edellytys työnteolle korkeammissa asemissa on kielen erittäin hyvä osaaminen. Tätä ei siinä maassa kyseenlaista kukaan, mutta esim. Suomessa meillä saattaa olla paljon vaikkapa terveydenhuollon työntekijöitä, joilla ei kielitaito riitä turvalliseen työntekoon. Siinä olisi minusta kehittämisen varaa.

   Poista
  4. Juu, mä teen tuo klikkauksen miltei joka blogissa!
   Ja jokaisen kommentin jälkeen olen jälleen takaisin moviiliversiossa.
   Ja klikkaan sitten taas auki sen internetversion!
   Blogger teki joku aika sitten muutoksen, että esim. IPad luetaan mobiililaitteeksi (NÄIN ei ole ollut aiemmin) ja avaa automaatisesti nyt mobiiliversioon PAITSI jos se asetus on blogissa pois.
   Omassa blogissani ainakin on lukijoita huomattavasti enemmän iPadilla kuin puhelimilla yhteensä, joten suosin mieluummin heitä.

   Vietän niin paljon aikaa ajastani muutenkin blogeissa, että en tule jatkossa tuplaamaan aikaa noilla klikkailuilla ja kommentoinneilla, jotain valintoja on pakko tehdä jollei blogger tee omiin asetuksiinsa muutosta takaisin vanhaa.
   Fiksut sivustot kysyvät iPadilla niille mennessä "olet ilmeisesti mobiililaitteella, avataanko mobiiliversio" jolloin klikkaan vain EI -blogger toimii just toisin!

   Muutama postaus taaksepäin mulla on postaus ja kuvat asiasta jos kiinnostaa kurkata.

   Poista
  5. Mirka, puutun alempana muistaakseni kommentissa Ammalle siihen, että nyt juuri ei saisi tulla tätä vastakkainasettelua, sillä se vie mahdollisuuden Muutokselta. On vain Hyvä Maa ja Paha Maa ja loputon inttäminen, joka ei johda mihinkään.

   Katja on oikeassa, sinä olet oikeassa ja kun luin kirjan Elämäni nomadina, koin siinä niin paljon, että tajusin olevan aivan turhaa etsiä mitään Onnelaa. Kaikkialta löytyy paljon hyvää, mutta toisaalta, monen kauniin kuvan alta löytyy kauheuksia, joista emme halua edes tietää.

   Piilorasismi on pahempaa,ehkä vaikuttavampaa, mutta minä niin inhoan sitä, että vihasta on tullut Suomessa salonkikelpoista. Ei meille opetettu, että saa huudella värillisille, lapsille tai aikuisille. Jos ennen 'jytkyä' vihattiin muukalaisia, mölyt pidettiin mahassa ja kukaan ei olisi uskaltanut huudella rivoja pienelle lapselle.

   Saksa on kiitos toisen maailmansotansa trauman ottanut ovet ja ikkunat auki maahanmuuttajia, etenkin turkkilaisia ja heillä on siitä omat ongelmanss, joista hyvin vähän virtaa tietoa meidän mediaamme. Olen siellä itse kokenut jotain, toisaalta mieheni on saksalaisen omistamassa firmassa töissä, joten kanava on auki, mutta sakalaiset todallakin yrittävät sietää ja ovat sietäneet paljon. He maksavat hintaa 'holocaustista' ja hyvin sen tekevätkin. Pinnan alla kuitenkin kuhisee.

   Minusta kielitaito voidaan edellyttää. Se ei voi olla liikaa, eikä kai meillä ole varaa vapaamatkustajiin, kun liikuntakyvytön vanhus joutuu pitämään samaa vaippaa koko vuorokauden ihan riippumatta siitä onko sinne tullut iso vai pieni hätä.

   Olen itse saanut tuta tuon kielitaidottomuuden omassa polvijutussani suvella kun oma lääkäri oli lomalla. Jotenkin pelottavaa...,mutta ei anneta sen nyt viedä meitä suohon, vaan levitetään sitä, että kukaan ei saa vihata maahanmuuttajia tai ketään muutakaan, autetaan heitä sopeutumaan ja ollaan ihmsiksi - kaikki - niin me kuin muut.

   Poista
 10. En ole lukenut Abu-Hannaa, Mannista enkä Karpelaa. Mies kyllä luki Abu-Hannaa ja kertoi jotakin. Jostain syystä minua ei kiinnostanut.
  Olisiko se siinä, että elämme lintukodossa ja maailma on kaukana.
  Tosin tänä aamuna satuin lojumaan sängyssä aika pitkään ja kuulin Johanna Korhosen aamuhartauspuheen. Se oli aivan kuin minun suullani puhuttu, täysin samaa mieltä. Tämä poikkeaa nyt postauksestasi kauemmas, mutta olen sitä mieltä että kirkot (siis kaikki uskontosuunnat) ovat aika päiviä loikanneet pois varsinaisesta tehtävästään eli laupeuden työstä. Tärkeintä on mammonan kerääminen ja kasvattaminen eikä sitä jaeta tarvitseville. Tämä olkoon aasinsiltana mielipiteeseeni koskien ko mielipidekirjoituksia joista kirjoitit. Tekoja, vaan ei solvauksia niitä toivoisin sekä mielipidekirjoittajilta, mummoilta ja ihan kaikilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, toki minua kiinnostaa Karpela, sillä hän on Suomen eturivin eläinsuojelijoita ja nyt elää sitä asiaa 24/7 todeksi.

   Minusta maailma on meidän iholla. Ihan liki. Tässä.

   Asia sopii kyllä sillaksi tähänkin aiheeseen, mutta kun ensin pitää uskaltaa keskustella. Suomessa rasismista on yhtäkkiä tullut tabu. Miten sattuikaan: Tyttäreni opiskelee uskontotieteitä...

   Poista
 11. Hieno, kiihkoton kirjoitus Leena. Kiitos. Meilläkin kahden tummaihoisen lapsen vanhempina on kokemusta vanhempien naisten vihasta. Olen tätä ihmetellyt. Miten itsekin todennäköisesti äitiyden kokeneet voivat niin vihata (erivärisiä) lapsia ja heidän vanhempiaan? Tekstisi avasi minulle asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, kiitos. Eikö olekin uskomatonta! Ja kautta aikain on katsottu, että nainen, jos kuka suojelee ainakin lasta ja elämää.

   Sitä ei voi ymmärtää.

   Jatka sinä tätä juttua! Tehdään suvaitsevaisuuden lumipalloilmiö!

   Poista
 12. Virtuaalinen hatunnosto Leena, että nostit asian rohkeasti esiin.

  VastaaPoista
 13. Kiitos rohkeustasi Leena! En ole lukenut tapauksesta muuta kuin netissä käytyä keskustelua. Valitettavasti huutelijoita ja pahempaakin ilmenee myös täällä pienellä paikkakunnalla, tosin vähemmän kuin esim pääkaupunkiseudulla, ja se kohdistuu kyllä kaikkiin maahanmuuttajiin.
  Ja siihen kyllä osallistuu kaikki ikäpolvet, jopa lapset esim koulukiusaamisen muodossa.
  Paljon on työsarkaa edessä asenteiden muuttamisessa.

  Kiitos myöskin Buikan vahvasti tulkitsemasta laulusta (ymmärtäisi vain kieltä)
  Terveisiä sinne Muuratsaloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos. Olen tajunnut tuon Itä-Suomen tilanteen jo aikaa sitten.

   Tämän päivän Hesarin mielipidepalstalla oli onneksi myös onnekas kertomus koulusta, jossa rasismiin lasten kesken puututtiin heti tiukasti.

   Joskus on kiva kuunnella musiikkia kieltä ymmärtämättäkin, mutta tiedän, mitä tuo laulun nimi tarkoittaa: 'Valehtele minulle hyvin.'

   Terveisiä sinne kauniiseen Itä-Suomeen!

   Poista
 14. Rohkea kirjoitus Leena! Kyllä ne mummot(kin) vaan huutelevat ja puhuvat kaikenlaista p--k--, itsekin olen kuullut "omassa" bussissa. Ihan tavalliset, normaalisti pukeutuneet eläkeläisikäiset ovat asialla. Heitäkin kohta hoitavat ulkomaalaistaustaiset hoitjat kotona ja hoitolaitoksissa; tämähän se on tulevaisuudenkuva.

  Nyt tämä kaikki agressiivinen ja rasistinen puhe on tullut "sallitummaksi" tuon jytkyn jälkeen.

  Täällä olen vain nettilehtien varassa, mutta sitä keskustelua ei jaksa/pysty lukemaan, täytyy itseään säästää. Ja tuo Umaja A-H:n kirjoitus ja IS:n juttu ovat hyvää opetusmateriaalia kurssille kultturien kohtaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti lisätä vielä, että ehkä pahempaa on se piilossa oleva, hienovarainen rasismi, jota ei huomaakaan niitä helposti kuin kaduilla ja busseissa huutelevia tai keskustelupalstoilla räyhääviä tyyppejä.

   Poista
  2. Helena, tiedän mummoja, jotka haluavat kuolla ennen kuin joutuvat xxx- hoidettaviksi. Ja he todellakaan eivät ole mitään alkohlisteja tai muuten luusereita...

   'Jytky' on ehkä pahinta,mitä muistan tapahtuneen pitkään aikaan. Vihasta tuli salonkikelpoista!

   Ihme,jos joku ei tartu tuohon kirjoitteluun, tallenna kaikkia juttuja ja tee siitä vaikka tutkimusta.

   Se on todellakin kamalaa ja kavalaa. Sitä päästää likelleen ihmisen, sallii hänen asua luonasi joka vuosi kauan, sillä hän tulee tosi kaukaa ja sitten eräänä kauniina iltana saa kuulla, ketä on kaikki suvet passannut, värillisten ja homojen vihaajaa, jonka mielestä on oikein, mitä Wyomingissa tehdään homoille. Ja hän hymyilee itselleen hyväksyvästi, sillä hän käy kirkossa ahkerasti ja pahinta kaikesta, minä joudun vaikenemaan, sillä...Tämähän on se pahin visio ja voisi olla totta, vai onko se.

   Poista
 15. Tärkeää asiaa, rupesin miettimään, että niin kai ne natsi-ideatkin aikanaan eteni ja mieleen tuli taas se Santayanan muistutus, että menneisyyttä ei saa unohtaa. Ei tuolla rajan takana Hollannissakaan kaikki asiat niin ihanteellisia ole ja jotenkin olisin odottanut, että Abu-Hanna fiksuna ihmisenä olisi aktiivisesti alkanut Suomessa taistelemaan rasismia vastaan eikä paennut Hollantiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, puhut täyttä asiaa: Minäkin odotin, olisin odottanut, että Abu-Hanna olisi jäänyt ja alkanut tehdä asialle jotain. Hän on minusta fiksu ihminen, jolla olisi ollut siihen riittävät eväät, mutta äitys tekee meistä joskus 'heikkoja'.

   Muistan aina sen Santayanan muistutuksen, kiitos sinun! Und auch auf Deutch!

   Poista
 16. Ei voi kuin ihmetellä aikuisten ihmisten käytöstä pientä lasta kohtaan. Tuntuu, että nykyajan ajattelutapa on sellainen, että toisia ihmisiä kohtaan saa käyttäytyä miten vaan. Olen ihmetellyt mihin kaikki peruskäytöstavatkin, kuten "kiitos" tai "päivää" ovat hävinneet. Toisia kohtaan ollaan välinpitämättömiä ja sitten joistakin on näemmä ihan ok huutaa tuntemattomille ihmisille hävyttömyyksiä kadulla.

  Luin Ulla Appelsinin kaksi kirjoitusta Iltasanomista.(Kirjoitus nro 1, Kirjoitus nro 2.) Minusta varsinkin ensimmäisen kirjoituksen päällimmäinen viesti oli, että Umayya Abu-Hannan pitäisi olla kiitollinen kaikesta mitä Suomi on hänelle tarjonnut ja että hän ei saa leimata koko kansaa yhden mummon ja parin muun ihmisen perusteella. Ehkä Linnan juhlat oli väärä paikka puhua asiasta, mutta ihmettelen, että miten niin mummo ja pari muuta ihmistä. Umayya Abu-Hanna kirjoittaa, että huuteluja oli useamman kerran kuussa, tuskin siis lienee ihan kolmesta ihmisestä kyse. Ymmärrän, että äiti haluaa viedä lapsensa kauas huonosti käyttäytyvistä ihmisistä, sitä paitsi yksikin tuollainen lapseen kohdistunut hyökkäys on liikaa.

  Ulla Appelsinin kirjoittaa ensimmäisessä kirjoituksessaan Hollannin epäkohdista, jotka Umayya Abu-Hannan hänen mukaansa unohtaa mainita. Tulee tunne, että muualta tullut ei saisi arvostella Suomea ja toista maata hän ei ainakaan saisi mennä kehumaan. Umayya Abu-Hanna kirjoittaa kuitenkin vain omista kokemuksistaan Hollannissa ja ne sattuvat olemaan hyviä. En käsitä miksi hänen pitäisi siinä yhteydessä mainita kaikki mahdolliset Hollannin epäkohdat.

  Ulla Appelsin ihmettelee miksi yksi mummo saa määrittää Suomea. Hänestä Umayya Abu-Hanna yleistää yksittäisten kokemusten perusteella. Tietenkään yksi mummo tai muutkaan huutajat eivät ole yhtä kuin koko Suomi. On vain niin, että jos tuollainen negatiivinen kohtelu, kuten kadulla huutelu, toistuu monta kertaa ja kohdistuu lapseen, ei ole ihme, jos alkaa nähdä koko maan synkässä valossa. Se on vain inhimillistä. En käsitä miksi meidän suomalaisten pitäisi tästä suuttua tai loukkaantua. Miksei rasismista saa puhua?

  Tietysti Ulla Appelsinilla on yhtä lailla oikeus mielipiteeseensä kuin Umayya Abu-Hannalla ja Appelsinille palautetta lähettävien ihmisten pitäisi heidänkin käyttäytyä asiallisesti, muuten he vajoavat katuhuutelijoiden tasolle.

  Ihmetyttää hieman Ulla Appelsinin toisen kirjoituksen loppu: "Ja muistetaan arvostaa niitä hyviäkin asioita. Kuten eräs lukija ihan viisaasti totesi: 'Negatiivisesti maailmaan asennoitumalla luo myös negatiivisia asioita elämäänsä. Maailman voi kokea toisinkin'." Kaikki epäkohdat siis korjaantuvat positiivisella ajattelulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, kaikki ovat yhtäkkiä kuin vieraalta planeetalta ja kaikille saa sanoa, mitä sylki suuhun tuo. Minä en ole ennen tavannut tätä Suomea.

   Linnan juhlat osoitti huonoa harkintaa, mutta todellakin: Tuo lapselle huutelu oli toistunut useasti. On luonnollista nyt, että hän tuo esille Hollannin paremmuutta ja ehkä siinä on myös itsesuojelua. Mekin saamme tuoda esiin Suomen hyviä puolia, mutta tuskin mikään vastakkainasettelu nyt mitään hyödyttää. Toivon niin, että menisimme vain peilin eteen ja aloittaisimme sitten avoimen keskutelun siitä, mitä toiselle saa sanoa ja yleensä käytöksestä. Hyvä käytös ei ole ikinä out!

   Nimenomaan, me emme saa nyt loukkaantua, provosoitua, sillä se vie voimaa ja huomiota siltä totuudelta, että Iso Keskustelu on käytävä ja vihapuheita ei saa hyväksyä.

   Kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä, mutta pitää tietää, miten sen esittää. Ei voi sanoa miten vain ja kenelle vain ja kaikkein vähiten lapselle.

   Koska siis juuri sinun lukemasi Iltasanomat eivät ole minua kohdanneet, voin tuohon todeta vain, että on hauskaa kun ollaan positiivisia, mutta minä olen hirveän skeptinen tuollaisen 'ollaan kaikki positiivisia' -asenteen edessä. Olen aina ollut. Faktat pitää uskaltaa sanoa ääneen ja sitten ryhtyä niitä korjaamaan. Toivottavasti Abu-Hannan jutun virta kääntyy meille opiksi ja etenkin lopettaa vihapuheet, tekee rasismista niin laittoman, että sillä ei ole enää kotimaata.

   Poista
 17. Kiitos Leena, tämä oli hyvä puheenvuoro. Itse asiassa ehkä paras, mitä tämän keskustelun tiimoilta olen lukenut.
  Minäkin ajattelin pitää itseni visusti tämän aiheen ulkopuolella, mutta vastaan nyt kuitenkin kutsuusi, sillä sen olet ansainnut!
  Suoraan sanottuna tämä "kohu" tai "keskustelu", jota viime päivät on käyty, on saanut minut sekä hämilleni että ärsyyntyneeksi. Jostakin syystä rasismia koskeva keskustelu on kahden ääriblokin värittämää. On ääripersut, jotka kutsuvat itseänsä maahanmuuttokriittisiksi ja sitten ovat ääriliberaalit eliitin jäsenet, jotka haluavat tölväistä suomalaisia, milloin mahdollisuuden siihen näkevät. Kumpikin blokki on puhuvinaan asiaa, mutta käy todellisuudessa kamppailua jostakin ihan muusta. Tässä siis minun kyökkipsykologinen analyysini asiasta!

  Kaipaisinkin keskusteluun enemmän ns. tavallisen ihmisen ääntä, jota mielestäni sinä toit hyvin esille. On aiheellista ja tärkeää tunnustaa, että Suomessa on rasismia. Täällä "maalla" se on enemmän ennakkoluuloihin perustuvaa ja johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei ulkomaalaisia ole kovin paljon. Mutta aina pääkaupunkiseudulla käydessäni hätkähdän sitä selvää luokkajakoa, joka siellä on muodostumassa. Se näkyy työpaikkojen jakaantumisessa etnisen syntyperän mukaan, mutta sama näkyy kyllä ihan kantasuomalaistenkin keskuudessa.
  Umayya Abu-Hanna kirjoitti asiaa, mutta en pidä siitä, että hän vetää esiin rasismikortin aina kun joku on hänen kanssaan eri mieltä. Sekin on eräänlaista rasismia, olettaa, että me suomalaiset emme muuhun pysty.
  Surettaa Umayyan pienen tytön puolesta, enkä yhtään ihmettele sitä, että hän halusi suojella tytärtään rasismilta. Mielenkiintoista, että iäkkäät naishenkilöt on tässä nostettu esille. Oman kokemukseni mukaan suurin osa tästä(kin) ikäluokasta on kohteliasta ja nuorelle äidille ihanan kannustavaa porukkaa, mutta valitettavasti samasta ryhmästä tulevat myös lähes poikkeuksetta ne epäkohteliaat, etuilijat ja ennakkoluuloiset. Tämän olen joutunut toteaman empiirisen kokemuksen kautta ihan 100% suomalaisten näköisten lasten kanssa liikkuessani. En siis missään nimessä halua leimata 80-vuotiaita naisia, mainitsin asian vain esimerkkinä siitä, ettei rasismia pidä missään muodossa hyväksyä, muttei sillä myöskään voi selittää kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lueskellut näitä, sekä alkuperäistä hesarin kirjoitusta, että siitä kummunneita uusia kirjoitteluja.

   En hetkeäkään usko, että Hollanti olisi taivas maan päällä siinä mielessä, että rasismi sieltä täysin puuttuisi. Mutta tietysti on hieno juttu, jos Umayyan pieni perhe on nyt löytänyt viihtyisemmän kotimaan ja kodin. Karmiva asia, kun äiti ja lapsensa ovat rasistista vihaa joutuneet Suomessa kohtaamaan.

   Aikoinaan kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi, niin samassa kerrostalossa asunut vanhempi mies huusi kurkku suorana pihalla, että muuttaa Suomesta. Nainen presidenttinä oli hänelle ihan liikaa. Näitä vihanpurkauksia on aina ollut ja tulee olemaan. Vihan kohteet vain vaihtelevat. Vihaansa tuntuvat useimmiten huutavan ne, jotka vähiten ymmärtävät... ylipäänsä mitään mistään.

   Noh, asioilla on puolensa. Äänekäshän tuo Abu-Hannakin on :) Ehkä se on hänen elämän polkunsa.

   Poista
  2. Amma, kiitos paljon.

   ...niin, minun piti tänään kirjoittaa ruoasta;-) Tervetuloa!

   No minä olen nyt sitten se Maija Meikäläinen, sillä en ole persu, enkä ole eliittiä. Ja: Minä aloitin ihan ruohonjuursesta eli niistä mummoista, joista olen 'jytkyn' jälkeen, siis vasta sen jälkeen,kokenut aivan uusia puolia. Sinä et uskoisi, jos näkisit miten tyylikäs heistä vihaisin 86 vee on! Ja voit ymmärtää, että vaikak nykyään vältän henkeen ja vereen mitään yhteiskunnallista keskutelua hänen kanssaan, niin jossain vaiheessa hän löytää 'somalipolkunsa' ja silloin mennään lujaa enkä ole häntä enää tuntea.

   Abu-Hanna on mielestäni niin fiksu, että hän alka vetää rasismikorttia vähitellen pois, uskon niin. Mutta se ei muuta mitään tapahtuneesta ja siitä, että on meilläkin malka silmässämme. Miten voidaan huudella lapselle! Se fiksuus, jota nyt kaipaamme tai olisimme kaivanneet Umayyalta, katosi äidinrakkauteen. Sehän toimii vähän kuin hormonihäiriö. Eräs sairaanhoitajaäiti sanoi minulle, että hän on sairaalassa sairaan lapsensa kanssa se kaikkein hankalin asiakas ja hänet on jopa positettu käytävään.

   Ehkä me vain hätkähdämme sitä, että ikänaisilla on näin voimakkaita mielipiteitä ja vielä rasistisia. Persujen pääkannattajajoukkohan ovat olleet vähän koulutetut miehet.

   Luoja varjele meitä tulemasta rasistimummoiksi!

   Poista
  3. Anne, niinhän se usein menee, että tuntuu, että vihaa toisivat julki eniten ne, jotka mistään vähiten mitään tietävät.

   Abu-Hanna takuulla ottaa jotain tästä takaisin tavalla tai toisella, sillä ei hän tyhmä ole. Äitiys saa aikaan erikoisen kiihkeitä tilanteita ja luulen, että hänellä vain sitten lähti vyörymään yli. En voi olla häntä ymmärtämättä juuri siksi, että purkauksen kohteena oli lapsi. Toki en ymmärrä rasismia ollenkaan ja jos joku sitä potee, niin voi mennä vaikka vihanhallintaterapiaan tms., mutta lapsi kohteena on liikaa.

   Poista
  4. Ymmärrän täysin, miksi Abu-Hanna lähti Suomesta. Kenenkään ei pitäisi joutua kuuntelemaan oman lapsensa solvaamista.

   Mutta vähän tuntuu, että Hollannin osalta on vielä vaaleanpunaiset lasit päässä. Amsterdam on eri asia kuin pienet kaupungit. Entäs jos jonain päivänä Abu-Hannan tyttö joutuu rasistisen hyökkäyksen kohteeksi Hollannissa? Mikä on mielipide silloin? (En tietenkään moista toivo todellakaan, mutta ei kannata kuvitella sen olevan mahdotonta.)

   Ulkosuomalaisena, monessa ranskalaisessa kaupungissa asuneena olisi kiva sanoa, että "rasismia ja huutelua ei ole kuin syrjäisessä Suomessa", mutta sitä on.

   Ehkä se ei koske ihonväriä, mutta uskallapas pukeutua erikoiseen tyyliin tai ole homo...
   Tai ole nainen kaupunginosassa jossa minä asun.

   Niskakarvani pikkuisen nousevat pystyyn kun tehdään liiaksi vastakkainasettelua Suomen ja Muiden Maiden välillä, kun minä näen niin monet asiat niin valtavan hyvin Suomessa. En aina ja kaikessa hyvin, mutta kuitenkin.

   Poista
 18. Kiitos, Leena <3 Jostain syystä keskustelu Abu-Hannahin ympärillä on lähtenyt versoilemaan aivan epäolennaisiin asioihin ja on tuntunut siltä, että puhumalla mm. Abu-Hannahin "epäkiitollisuude4sta" (huom. lainausmerkit) on haluttu johdattaa huomio pois pääasiasta, eli rasismista. Sinä keskityit tässä nimenomaan rasismiin, eli kiitos siitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera, kiitos. Jos yhtään jaksat lukea kommentteja, niin yritän myös pysyä siinä, vaikka tämä asia nyt ilmeisesti nostaa pintaan monenlaista.

   Minun pointtini on kuitenkin ehdoton rasimin vastaisuus. Ja jaksan kauhistella, että meillä on salonkikelpoista vihata maahanmuuttajia. Tässä on vain jotain myyttistä, josta osa tulleenee (sic!) siitä, että Abu-Hanna oli Suomessa ilmeisen pidetty JA hän myös viihtyi täällä. Nyt monet kokevat, että ovat saaneet iskun vyön alle. Myös Umayya on tehnyt ylilyöntejä, mutta ne aiheutuvat äitiydestä: Kuka äiti voisi antaa kenenkään huudella vihaansa lapselleen!

   Poista
  2. Lapsiin kohdistuva viha herättää äidissä niin suurta adrenaalihyökyä, että sitä ei voi edes kuvailla. Vanhempi puolustaa aina lastaan. On muutamia kertoja haluttanut tyhjentää huutelevien mummojen veskat ojanpenkkaan. Mutta ei kai sitä semmoistakaan voi tehdä. Putkasta sitä sitten vaan löytää itsensä.. Yleisellä taholla olisi nyt jonkun sanottava (presidentti?) että rasistista solvausta ei yksinkertaisesti hyväksytä.

   Poista
  3. Pihi nainen, se on äitigeeneissä.

   Huudellaanko sulle tosiaankin lasten takia/lapsille? Kirjoita siitä.

   Niinitön asia olisi arvojohtajana tähän todellakin puuttua!

   Poista
  4. Nimenomaan lapsensa puolesta hätääntyneen ja raivostuneen äidin puheenvuorona luin Abu-Hannahin kolumnin. Kaiken muun, kuten kärjistämisen Hollannin ja Suomen välillä sivuutin, koska se ei liittynyt oikeasti pääasiaan: Abu-Hannahin viaton lapsi sai kokea Suomessa henkistä väkivaltaa, jolla oli maailman pinnallisin syy: ihonväri :(

   Suomen positiivisista puolista saisi kirjoitettua myös Abu-Hannah vaikka 10 kolumnia, mutta nyt kolumnin aihe oli lapsen kokema rasismi, joten onko ihme, ettei Suomen hyvien puolien ylistys mahtunut siihen?

   Tv. Tiikeriemo

   Poista
  5. Vera, voisinko nyt sanoa, että viimeinen kommenttisi on koko päivän paras! Etenkin tuo viimeinen kappale. Hän voisi kirjoittaa vaikka kirjan Suomen hyvistä puolista, mutta nyt on kysymys pienen tyttärensä turvallisuudesta, jonka hän katsoo olevan paremmin tallessa Hollannissa. Toivon sitä, mutta Suomi katsokoon peiliin, niin paljon kuin tästä maasta pidänkin - nykyään - tai siis ennen jytkyä.

   Arvaa mitä: Istun tässä nyt jo kahden Buranan vomilla. Mies uhkasi katkaista mun nettiyhteyden...selkä. Ensi yönä taas Sirdaludia, mutta olen iloinen, että keskustelu on pysynyt kauniin käytöksen rajoissa, vaikka rönsyt ovat olleet huimia.

   Tiikeriemo täälläkin: Tietäisitpä vaan, mitä joutuu koulussa kokemaan lapsi, joka ei saa syödä mitään, mitä muut saavat. Tiettävästi Suomen pisin vilja-allergia, jossa mukana myös kananmuna ja alentunut kyky käyttää maitoa. Olenkin tämän tarinan jo kertonut sinulle kokonaan, joten tiedät, mutta rasismia on sekin kun ei hyväksytä mitään erilaista. Ja ihan suomalaista miestäni luullaan italialaiseksi ja hänen siskonsa tytärtä on koulussa huudeltu mustalaiseksi ja meidän kaunista Meriä egyptiläiseksi...Meri on saanut värinsä, paitsi silmät, isänsä suvulta.

   Poista
  6. Oi tuota selkää :/ Muista pitää huolta itsestäsi, vaikka tiedänkin, että on vaikea luopua aktiivisuudesta koneen ääressä, tämäkin postaus on ollut tärkeä, joten ei ihme, jos selkä välillä unohtuu...
   Mutta siltikin! Kuuntele myös miestäsi ;)

   Iso halaus ♥

   Poista
  7. Vera, sain kävelysauvani rikki, mutta huomenna on aikaa käydä ostamassa uudet. Suunnitelmissa on 1,5 tuntia sauvakävelyä VIITENÄ päivänä viikossa säästä viis.

   Eilen oli tärkeää antaa kaikille ääni eli avata kommentit ja vastata. Selvästi keskustelua tarvitaan ja sitä on kaivattu.

   Kuitenkin ja kaikesta huolimatta: kuuntelen niin häntä kuin sinua eli en aio kupsahtaa tähän koneen ääreen.

   Halit♥

   Poista
 19. Rohkea ja hyvä kirjoitus, jota luki oivaltaen.

  Vanhuksista olen samaa mieltä - miten niin suomalaiset vanhukset ovat hyväkäytöksisiä? Aikamoinen ennakko-oletus. Itse olen saanut kuulla vanhuksilta olevani mm. isoluinen tytöksi (en ollut kuulemma niin siro kuin tavalliset tytöt), potentiaalinen ryöstäjä sekä helvetin idiootti (odotin kerrostalon pihalla ystävääni, ja autossani päällä olleet valot häiritsivät vanhaa naista - tapahtui seitsemän aikaan illalla). Lisäksi siivoojana ollessani minua kutsuttiin huoltotytöksi ja käskettiin korjaamaan vesihanoja. Meinasin itkeä, kun olin niin vihainen. En ole mikään tyttö, enhän minäkään kutsu ketään mummeliksi!

  Joskus mietin, että kokevatko vanhemmat naiset itsensä jotenkin etuoikeutetuiksi. Esimerkiksi jonotus, tytöttely ja päällepuhuminen ovat asioita, jotka ärsyttävät erityisesti. Nuorta pidetään jotenkin tyhmempänä, huonokäytöksisenä ja alempiarvoisena. En koe olevani mitään velkaa itseäni vanhemmalle ihmiselle vain siitä syystä, että hän sattuu olemaan syntynyt aiemmin kuin minä. Istumapaikkani voin toki luovuttaa tai kantaa kauppakassia hetken, mutta kyykytykseen ikä ei oikeuta.

  Ja joo, saatoin hieman yleistää - toki on ihaniakin ikäihmisiä, joiden kanssa on ihana keskutella ja viettää hetki aikaa. Mutta pointtini siis oli, että jokaisesta ryhmästä löytyy ilkeitä ja itsekkäitä ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, kiitos.

   Kaikihan me tunnemme jo herkkukauppojen jonoissa etuilevat vihaiset mummot, mutta tämä mummojen rasismi on Suomelle uutta. 'Suloiset' mummot raivoamassa värilliselle lapselle!

   Olen sivusta seurannut, miten vaikkapa jotkut iäkkäät myyjät kohtelevat nuoria asiakkaita, mm. muutama vuosi sitten omaa tytärtäni. Työuupumusta, sanotaan, mutta ei sitä sallita asiakaspalvelussa muillekaan.

   Ehkä he kokevat jääneensä jostain paitsi? Tai he kadehtivat nuoruuttasi? Tai he todellakin tuntevat olevansa etuoikeutettuja? Toivottavasti kaikki vanhemmat naiset eivät ole elämässäsi noin huonosti käyttäytyviä...Ja tietysti kannattaa myös muistaa tylsä sanonta: 'Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.' Toiset mummot ovat hirveän vihaisia koko ajan, mutta toiset ovat kuin yhtä hymyä, kun heille ensin hymyilee ja tervehtii.

   Onneksi sinullakin löytyy heitä;-) Aivan varmasti löytyy ja mummotkaan eivät ole syyttömiä, vaan heistä löytyy jopa rasisteja. Ikärasismia tai sitten roturassimia tai sitten vieläkin jotain muuta.

   Poista
 20. Hyvä ja rohkea kirjoitus, ja moni kohta on mielestäni aivan totta.

  Minäkin näen tilanteen niin, että tämän "jytkyn" jälkeen rasismista on tullut näkyvämpää ja täysin hyväksyttyä. Tuntuu myös, että monet vierittävät juuri maahanmuuttajien ja pakolaisten niskaan syitä ehkä omalle huonolle ololleen, mutta myös tälle taloudelliselle tilanteelle koko maassa. Ihan lähipiirissänikin olen saanut kuulla hyvin rasistisia ja syyttäviä kommentteja, vaikka väittäisin, että niille ei ole mitään perää.

  Minun itseni on ollut aina vaikea ymmärtää rasismia. Minulla on läheisenä ystävänä useampi maahanmuuttaja ja olen tehnyt yli kaksi vuotta töitä maahanmuuttajien kanssa. Kun siis kuulen rasismiväritteisiä puheita juuri maahanmuuttajista, niin huomaan usein, että ne ovat täysin irti todellisuudesta. Itse olen nähnyt läheltä miten innokkaita työntekijöitä löytyy maahanmuuttajien parista, miten kovasti he opiskelevat ja hakevat ja kelpuuttavat kaikenlaisen työn eivätkä silti meinaa sitä saada. Ja olen myös nähnyt joukossa ne, joilla ei ole aikomustakaan tehdä täällä sen kummempia töitä. Ja aivan sama kumpaan kastiin kukin kuuluu, sillä kaikki leimataan samoin ja mikään ei kuitenkaan ole hyvä. Joko eletään meidän verorahoilla tai sitten viedään viimeisetkin työt. Jep, ihan kuin meistä moni hinkuisi sinne luudanvarteen lattioita hinkkaamaan.

  Eikä tuo vanhusten suhtautuminen maahanmuuttajiin ainakaan minulle ole uutinen. Nähty on. Eräs nuorempikin, 60 vuotias sanoi, että "sinne" voisi tipauttaa pommin, niin pääsisi niistäkin. Jokainen voinee arvella, mitä hän tarkoitti. Ei hän sitä pommia Suomen kohdalla olisi pudottanut...... ja tämän hän oli sanonut vielä ihan tosissaan ja ääneen. Opettaja hänkin.

  Toivoa sopii, että tämä menee ohi ja ihmiset tajuavat katsoa peiliin. Minua ainakin ärsyttää se, miten ainakin joillain työttömillä suomalaisilla tuntuu olevan oikeus sieltä omalta kotisohvalta syytellä ja politikoida niin kovasti. Eiköhän se oma tilanne riipu vähän itsestäänkin, ei vain niistä maahanmuuttajista.

  Mutta sanottakoon vielä, että asioissa on kyllä aina kaksi puolta. Toiset etsivät rasismia myös sieltä, missä sitä ei ole. Tämäkin todistettu ihan oikeassa elämässä. Että vaikka paljon rasismia löytyykin täältä meiltä, niin ehkä kannattaa yrittää nähdä myös se toinen puoli. Ei se silti poista sitä, että kyllä tälle rasismille on jotain tehtävä. Ei tämä nyt voi olla nykyajan yhteiskunnassa enää hyväksyttyä, että toisia saadaan sortaa ihan mielensä mukaan.

  Jotenkin toivoisi, ettei tällaisia keskusteluja tarvitsisi enää käydä.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos.

   Niinhän se oli Kolmannessa valtakunnsakin, että kun maalla meni huonosti syntyi hyvin lannoitettu maaperä Hitlerin aatteille ja niiden seuraukset me kaikki tiedämme. Sehän alkoi, että 'ne vievät teidän ja lastenne työpaikat...' Puhtaasti rotuopilliset teoriat tuotiin kehiin sen jälkeen.

   Olen kokenut saman kuin sinä ja tässä siitä pieni mutta osuva esimerkki: Suomalaiset eivät viitsi enää hikoilla metsissä itikoiden syötävinä marjojen ja sienien perässä, vaan metsiemme kullan poimivat ahkerat vierastyöläiset. Minäkään en enää ehdi metsään kuten ennen, MUTTA ostan marjani ja sieneni joka vuosi thaimaalaisilta poimijoilta, sillä he ovat niin ahkeria, niin ystävällisiä ja ovat pienen palkkansa todellakin ansainneet. Tuttu nuori nainen, jolta yleensä ostan kantarellini, kertoo, että hän herää joka aamu yhtä aamua lukuunottamatta viikossa klo 4 ja on metsässä jo klo 5 ja sitten torille. Ja aina hän on ystävällinen. Kuka suomalainen tuota tekisi? Ja että suomalainen siivoamaan? Ei kuulosta varmaan monenkaan jutulta...Ymmärrän hyvin yrittäjiä, jotka ottavat maahanmuuttajia töihin, mutta kiitos, ei harmaalle taloudelle, eli kunnon palkat ja verokortin kautta.

   Katri, maailma on täynnä niitä katkeria, jotka katsovat, että muu maailma, itse elämä on heille jotain velkaa eikä heidän tarvitse sormeaan liikauttaa. Elävät omasta katkeruudestaan ja siinä on hyvä alusta rasismille.

   Minä luulen, että Suomessa ei Isoa Keskustelua ole vielä edes aloitettu. Kaikki on muhinut pinnan alla ja nyt kun se mätä alkaa tihkua ulos, niin tarvitaan hoitoa...Ehkä kaikki vasta alkaa nyt.

   Poista
 21. Hei Leena! Kirjoitat oikeasta asiasta.
  Minäkin olen kasvanut sellaisessa ilmapiirissä kauan sitten lapsena, jossa peloteltiin juuri noin: että "mustalainen tulee, panee sinut pussiin ja vie jos et..."
  Ja todellakaan ollenkaan kaikki ikä-ihmiset eivät ole rasisteja, mutta heitä on: Esim. Jotkut muistisairaudet poistavat ihmiseltä ns. normaalin kontrollin, eli sen jälkeen henkilö laukoo suustaan mitä sylki suuhun tuo.(ei olisi terveenä sanonut)
  Tuo Umayyan kokemus on rankka. Ei toivoisi sellaista kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka, kiitos. Toivon niin.

   Minä laskin 'omilta vanhuksiltani' jo pois tuon muistisairausjutun;-) Eli se asia on vain muhinut heissä ja nyt siitä on tullut salonkikelpoista, Voidaan huudella kenelle vaan tai ainakin voidaan tutulle käyttää maahanmuuttajista sellaista kieltä, että hirvittää.

   On se äidille kova kokemus, että lapsi joutuu rasismin kohteeksi, mutta ehkä hän olisi voinut hiukan hidastaa, harkita, viipyä, yrittää muuttaa maata, jossa on niin viihtynyt tähän asti, ehkä.

   Poista
 22. Hyvin kirjoitettu, Leena. Tuo Umayyan Hesarissa ollut artikkeli oli vavahduttava. Olin juuri päättänyt, että lopetan Hesarin tilauksen, kun siellä on vain ne samat asiat kuin paikallislehdessämme. Mutta tuo artikkeli sai minut perumaan päätökseni.

  Hienoa, että uskalsit ottaa asian esille blogissasi. Hyvää alkanutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risa, kiitos. Leikkasin jutun itse heti irti, kun olin sen lukenut. Hyvä päätös: Minä en selviä aamuista ilman Hesaria ja Robertsin suklaakahvia.

   Kiitos. Rohkeampaa on asua värillisenä Suomessa.

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 23. Kiitos kaikille jotka toimivat ihmisoikeuksien puolesta, arkitasolla tai muuten.

  Teen vapaaehtoistyötä maahanmuuttajataustaisten koululaisten hyväksi neljättä vuotta. Punaisen ristin LäksyHelppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, kiitos samoin♥

   Hyvää uutta vuotta sinulle!

   Poista
 24. Tosiasia tosiaan on että rasismia maassamme löytyy, vanhuksia myöten tai ehkä erityisesti heissä (mutuilen että alle 18-vuotiaiden keskuudessa rasismi on harvinaisinta ainakin pääkaupunkiseudulla koska kontakteja monenvärisiin on lähes väistämättä eniten).
  (Enkä minä nyt aina ymmärrä tätä käsitystä että mummous on automaattisesti pullantuoksuista pumpulia, vaikka omaa isoäitiäni rakastankin niin valehtelisin jos väittäisin ettei hän osannut olla pahasuinen ämmä...)
  Muista asioista on jo puhuttu mutta huomauttaisin myös Abu-Hannan kritiikistä niitä suvaitsevaisia monikulttuurisuuden kannattajia kohtaan jotka kuitenkin parhaansa mukaan torppaavat erilaisen etnisyyden ja kulttuuritaustan edustajien vaikutusmahdollisuuksia. Valitettavasti näitäkin ihmisiä olen tavannut joille etnisyys on asia josta uhri pitää pelastaa, riippumatta siitä kokeeko uhri olevansa uhri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, sataa varmasti löytyy, mutta minäkin olen sitä löytänyt vähiten nuorista. Tässä kohden tosin emme voi olla varmoja lopputulemasta, sillä kodilla on suuri vaikutus siihen, millaisena nuori sieltä maailmaan lähtee. En halua kiillottaa kruunuani, mutta meillä oli kaikkien ruuhkavuosien aikana tapa, että viikonloppuna pöydässä istuttiin pitkään ja hartaasti eli keskusteltiin kaikesta maan ja taivaan väliltä. Kerran sitten eräissä häissä ihan vesiselvä, aikuinen, hiukan kuuluisakin sulhanen mikrofoni kädessä osoitti mietäni ja minua ja kertoi, miten hän oli ollut meillä vierailulla ja kerrankin tavannut murkun, jolle oli annettu 'ääni'. Nyt tämä ääni eli meidän Meri haluaa lukea kaiken mahdollisen vieraista uskonnoista, mutta sen lisäksi saimme jouluna kuulla, että mukaan on tullut myös sosiaalipsykologia...Siis hän tavallaan jatkaa elämän isojen asioiden pohtimista, niitä meidän ruokapöytäkeskustelujamme.

   Meillä on isot odotukset mummojemme suhteen! Minulla oli juuri niin unelmaisoäidit, että senkin takia olen järkyttynyt mitä nyt koen ihan tutuissa naisissa 80+...

   Abu-Hannan ei pystynyt äitijärkytykseltään olemaan kiitollinen mihinkään suuntaan, vaan hän kaikki näyttäytyi hänelle vain mustana ja valkoisena ja ainoana tienä oli pako.

   Poista
 25. Hyvä Leena! Upea juttu, hienoa että kirjoitit tämän!

  VastaaPoista
 26. joo-o.Kävi mielessä silloin ennen jytkyä,että todennäköisesti just tietyn tyyppiset ihmiset kannattavat ko puoluetta ja niinhän siinä kävi :(
  ja suorastaan puistattaa se,että vasta 70 vuotta sitten sivistyneessä Euroopassa yksi kansakunta joutui kollektiivisen hulluuden valtaan,jonka seurauksena eliminoitiin valtava määrä ihmisiä vain koska he olivat väärää rotua,väärän värisiä,homoseksuaaleja jne...Sivistys on vain ohuenohut pintasilaus,valitettavasti.
  Teen itse vanhustyötä ja meillä on töissä pari thaityttöä,jotka ovat äärimmäisen kohteliaita vanhuksia kohtaan.He ovat myös vanhusten ja tottakai meidän muun henkilökunnan parissa äärimmäisen pidettyjä.Ehkä meidän paikkakunnalla asuu poikkeuksellisen myönteisiä vanhuksia;)
  Kyllähän tuo huuteleva mummo varmaankin kärsi jonkinlaisista mt-ongelmista,mutta onhan niitä rasistisia huutelijoita tai mutisijoita kaikissa ikä- ym ryhmissä.
  Esim Lontoossa käydessäni nautin suunnattomasti värikkäästä katukuvasta,jossa vilisee ihmisiä kaikkialta maailmasta.Toinen toistaan kauniimman värisen ihon alla olemme kaikki samanlaisia, yhtä arvokkaita tai arvottomia,miten sen sitten haluaa ajatella.
  Tutustuttuani aika moneen seksuaalisia vähemmistöjä edustavaan ihmiseen - ja ystävystyttyäni- tajuaa entistä selvemmin miten haavoittuviksi heidän "erilaisuutensa" kokeminen on heidät saanut eikä soisi heidän kokevan enää yhtään enempää huuteluja,halveksuntaa,ymmärtämättömyyttä.Eikä pienten maahanmuuttajalasten,eikä nuorten,eikä hunnutettujen äitien jne jne.
  Mielenkiintoinen näkökulma siihen voiko ajatuksenvoimalla muuttaa maailmaa: jos vastustaa sotaa,sota lisääntyy.jos ajattelet rauhaa,rauha lisääntyy :) näitähän voi jokainen kokeilla tykönänsä,ihan piilossa kaikilta katseilta,oman päänsä sisällä.
  jaaha,tuleekin varsinainen vuodatus.Mutta aihe on puhutteleva,suorastaan ravisteleva.
  Anyway,tänäkin vuonna jatkan työskentelyä iloisin mielin thaityttöjen kanssa, iloitsen sateenkaariystävieni tapaamisesta,kannatan suosikkipizzeriaani,jossa ahkerat maahanmuuttajanuorukaiset paistavat Oulun tienoon parhaat pizzat ja asiakaspalvelu on todella kohteliasta,hymyilen pienille tummaihoisille söpöläisille rattaissaan,todennäköisesti ostan pitsiliinoja komeisiin hameisiin pukeutuneilta rouvilta,jos heitä ovelleni eksyy...ja ajattelen positiivisia ajatuksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, se kävi toteen, mitä pelättiin. Ja sitä niitetään kauan.

   Ehkä me kaikki voimme joutua joissain oloissa hulluuden valtaan. Onhan sitä oikein tutkittukin.

   Harvemmin mummot ovat Suomessa kohdistaneet vihaansa lapsia kohtaan ja 'omat maahanmuuttajavastaiset mummoni' ovat ihan täyspäisiä - virallisesti.

   Kenen kirjailijan teoria olikaan se, ehkä Aksel Sandemosen, että jokaisen pitäisi aina naida aivan erirotuinen ja värinen kuin itse on. Hän todisti, että näin loppuisi rasismi, kun kukaan ei olisi enää mikään puhdasverinen sitä tai tätä.

   Jaan itse kummiuden homoseksuaalin kanssa. Mitä parhainta rasisminvastaista opetusta myös kummipojalleni.

   Minä uskon ajatuksen voimaan. Siinä pitää muistaa sitten vain, että et voi haluta muuttaa sitä ja tätä, vaan pitää keskittyä vain yhteen kohteeseen ja kauan. Se toimii!

   Minullkain oli ennen ihana pizzeria, jossa eräästä maasta tullut pakolainen piti perheineen todella mahtavaa pizzapaikkaa. He olivat aika kuuluisia, sillä po. pitäjän pappi joutui piilottamaan vaimon ja tyttären, joille ei Suomi meinannut myöntää oleskelulupaa, vaikka isällä oli täällä menestyvä yritys. Lupa irtosi lopulta ja koko perhe teki töitä firmassa, mutta opiskelivat myös kieltä. Jos pizzaa joutui odottamaan vaikka 5 minuuttia tarjottiin heti hyvää teetä, kahvia tai mehua, mitä itse halusi ja aina hymyn kera.

   Me tiedämme, miten pienistä purosista voi syntyä vielä iso virta....minun kantarellini ja mustikkani poimii thaityttö.

   Poista
 27. Leena! Olipas hieno kirjoitus ja teko!

  Minä koin tyrmistyksen niin ikään tänä aamuna, kun lehti oli täynnä viittauksia IS:n kirjoitukseen, joka minulta oli mennyt ohitse. Itse luin Abu-Hannahin kirjoituksen erittäin positiivisessa valossa: ajattelin, että on mahtavaa, kun joku kirjoitaa sen, mikä näkyy kaduilla päivittäin. Linkitin jopa FB: kirjoituksen hetimmiten sivulleni. siksi päivän lehden keskustelu sai kyllä pysähtymään.

  Ystäväni sai juuri kauan odotetun lapsen Afrikasta. Kun miettiikin raskasta adoptioprosessia ja vanhemmuuden syyniä, jonka jokainen adoptioon lähtevä käy läpi, puistattaa tällaiset reaktiot. On kohtuutonta, että tällaisia törkeyksiä joudutaan kuuntelemaan.

  Vihapuhe on selvästi lisääntynyt. Kun olen työskennellyt vuosia maahanmuuttajaperheiden kanssa, näen miten paljon haittaa lapsille voi olla aikuisten aggressiivisista purkauksista ja väärinkohtelusta. Miten paljon nämä lapset ovat joutuneet jo kokemaan ja näkemään? Emmekö halua, että heistä kasvaa yhteiskuntamme jäseniä, tulevia veronmaksajia? On anteeksiantamatonta, jos lapseen puretaan omaa vihatyötä, joka on jäänyt käsittelemättä.

  Agrressiivinen käytös tuntuu kuitenkin olevan nykyisin normijuttu. Jos joku ei toimi halutulla tavalla, voi alkaa huutaa ja solvata julkisella paikalla. Minä sain juuri eilen koiralenkillä niskaani ryöpyn vain siksi, että kuljin metsäpolulla (!) väärää reunaa. Mielestäni on oikein sanoa vihapuheelle ja rasismille Stop.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirhavi, kiitos.

   Olin leikannut jutun talteen ja sitten tuli se Iltasanomat vain Karpelan ja hänen koiriensa takia ja sitten tämän päivän Hesari...

   Ja miten törkeää hyökätä lapsen päälle. Tai kenenkään. Edes sanoin. Minulla on edelleen kummityttö Ghanasta, mutta sehän ei ole sama kuin hän asuisi täällä, haluan vain auttaa Afrikan tyttöjä koulutukseen kiinni.

   Nyt vihapuuesta vain on tullut kuin sallittua, salonikelpoista. En muista vielä ikinä kokeneeni Suomessa vastaavaa. Nimenomaan noin: Että jos hyvää tahtoa ja järkeä löytyy, me saamme heistä hyviä veronmaksajia, mutta jos toimimme väärin, kaikki kääntyy lopulta meitä, suomalaisia vastaan. Tämä on se järkiajatus.

   Oijoi, muistan mitä täällä on tapahtunut hiihtoladuilla, jonne joku onneton on eksynyt koiransa kanssa. On käyty päälle! Voiko tämä olla joku Suomi? Minä olen hiihtänyt, kun Olga vielä jaksoi, saarta ympäri niin, että olemme käyttäneet moottorikelkkareittejä. Halusin turvata koiruuteni hengen. Mikä meitä oikein vaivaa?

   Monet kuntopolut on tarkoitettu myös koiranulkoiluttajille, muista sinäkin oikeutesi. Koiranomistajat pitävät kunnostaaan huolta ja tuovat näin hyötyä myös kansantaloudelle. Tämä siis järkinäkemys. Tunnepuoelella, en jaksa tajuta, miten kireä pipo niin monella on...

   Ehdoton STOP rasismille.

   Poista
 28. ps. Olipas yhteensattuma: Juuri kävin varaamassa Buikan konserttiin liput. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä olen vieläkin joukosta poissa...,mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla.

   Poista
 29. Leena, miten tärkeä aihe! Kiitos tästä!

  Vaikken enää teini-iän jälkeen ole punk-tyylin mukaan pukeutunut, minussa elää edelleen pieni punkkari, joka vastustaa rasismia henkeen ja vereen. Kyllä "jytky" nostatti monessa piilorasismin pintaan, valitettavasti. Koska itse olen melko värikkään elämän elänyt, olen tavannut rasismiakin niin nuorissa kuin vanhemmissa. Ehkä tämän päivän nuoriso (niin, minähän olen jo wanha ;) on suvaitsevampia maahanmuuttajia kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, kiitos. Tämä on ikitärkeä.

   No juu, olet niin todella wanha...;-)

   Kaikkea on tullut koettua, mutta itse en ole liikkunut edes hulluina vuosina rasistisissa porukoissa. Tai en nähnyt niitä missään, sillä me vain 'made love, not war'!

   Poista
  2. Niin siis minäkin rasismia vastustavissa porukoissa :)

   Ps. Sain Poltetut varjot tehtyä -viimein.

   Poista
  3. Tajusin heti, missä olet liikkunut. Minun aikana niitä ei vain ollut mun ympärillä ja kaikki aika meni teinipolitiikassa ja Vietnamin sodassa etc.

   Olen istunut tässä aamusta asti. Äsken otin Buranan kun selkä...tiedäthän. Tulen heti kun saan kupin teetä viereeni, se on jo hautumassa.

   Poista
 30. Silläkin uhalla, että nyt leimaudun rasistiksi : asenteet menevät minusta kahteen suuntaan.

  Ainoa minua koskaan tipuseksi kutsunut miespuolinen oli tummaihoinen pakolainen - hän myös oletti minun lähtevän iloisesti kainaloonsa. Ja tämä keskellä päivää kaupungissa.

  Toisen kerran mainittiin pizzakuskille (huom. ihan kohteliaasti), että pihalle lasten leikkipaikan viereen voisi kurvata ihan pikkuisen hitaammin ja kaikkein paras olisi jättää se auto sinne parinkymmenen metrin päähän tielle ja kävellä loppumatka. Vastauksena oli rasistiksi ja pariksi muuksikin epämiellyttäväksi nimittely vähemmän kohteliaalla tavalla. Ja meille, kun oli ihan sama oliko kuski vihreänkukertava ja kotoisin Venuksesta... kyse oli vaaratilanteen aiheuttamisesta pihalla leikkiville lapsille.

  Minun puolestani Suomeen saa tulla, enkä todellakaan ole missään välissä nimittelemässä ketään, mutta meilläkin on tavat ja kulttuuri, joita voi kunnioittaa ja joihin voi sopeutua. Mikäli minua nimitellään, enkä voi avata suutani epäkohtien suhteen, koska kohteena on ehkä juuriltaan ja ulkonäöltään ei-suomalainen - Mistä siinä on kyse muusta kuin rasismista peilin toiselta puolelta ?

  p.s. Umayya Abu-Hannan tapaukseen en ota kantaa, koska en ole kyseisiä artikkeleita lukenut. Tämä vuodatus perustuu ihan omakohtaisiin kokemuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, sitähän olen tässä yrittänyt jo yli 10 tuntia vastailla, että virta on kaksisuuntainen.

   Onhan monessa kommentissa jo sanottu esim. että kieli pitää opetella etc. Mutta mitä yleensä tulee asiakaspalveluun, se on minulla aina ollut ystävällisintä muilta kuin suomalaisilta. Olen myös kouluttanut aikanaan asiakaspveluihmisiä, joten tiedän, mitä voi odottaa. Ja mitä sopii odottaa.

   Tuo tipunen juttu on ärsyttävä, tiedän sen. Se tulee just siitä kulttuurien välisestä erosta. Minulla on itselläni asiasta vanha, mutta outo kokemus. Olimme Italiassa kolmen laspen kanssa. Mieheni lähti liikeneuvotteluun ja minä lähdin lasten kanssa kaupungille tarkoituksena shopata ja sitten viedä lapset syömään ulos. Kadulla miehet huutelivat perääni, yrittivät jopa seurata minua ja lapsilaaumaani, olin ihan helisemässä. Tämä oli ennen kännykkäaikaa, joten en voinut soittaa miehelleni. Yrtin sisään yhteen ravintolaan, jonne minua ei päästetty, enkä vieläkään tajua miksi. Porttola se ei ollut;-) Onneksi vastapäätä löytyi ihana kreikkalainen ravintola ja sen vierestä unelmainen lelukauppa. Siis nainen on monessa kulttuurissa turvaton ilman miesseuraa, mutta olen kokenut saman myös öisen Jyväskylän kaduilla, joten sinnekään en enää helposti erehdy.

   Tottakai saa sanoa ja hyvällä tahdolla ja järjenkäytöllä haetaan juuri sitä, että maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen kotimaahansa ja oppivat niin kielen kuin tavatkin.

   No, tämä juttu lähti vihaisista mummoista....

   Poista
  2. Pitää uskaltaa sanoa, eikä sinua kukaan tämän puheenvuoron perusteella rasistina pidä;-)

   Poista
  3. Minusta se olisi ollut "rasismia", jos olisit jättänyt sanomatta pizzakuskille, koska hän on muualta kuin Suomesta kotoisin. Minusta kaikkia ihmisiä pitää kohdella tasapuolisesti, niin kuin teitkin.

   Minusta on aivan turhaa alkaa syyttää rasismista, jos saa asiallista palautetta. Jokaiselta ihmiseltä löytyy jotain, johon vedota: sanoit noin, koska olen nainen/mies/nuori/vanha/maahanmuuttaja/kantasuomalainen/Helsingistä/maalta jne.

   Oikea rasismi on syrjintää, huonosti kohtelua, asettamista eriarvoiseen asemaan jne.

   Poista
  4. Täysin samaa mieltä Annikan kanssa!

   Poista
 31. Olipa täysin todellisuudesta vieraantunut tuo lääkäri, joka mummotapausta kommentoi.No,lääkärille tuskin kovin helposti alkavat mesoamaan vastaanotolla muutenkaan. Itse useampi vuosi sitten näin, kun vanha mummo kirosi vieressään istuvalle puhelimessa puhuvalle naiselle: saa*anan ryssä ja vaihtoi sitten istumaan minun viereeni. Minä mielenosoituksellisesti vaihdoin istumapaikkaa sitten sen nuoren naisen viereen, jota mummo oli kironnut.

  Kiitos tästä kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korppisusi, niin minun mielestäni myös. Mummot pitävät lääkäreitä Jumalasta seuraavana, joten ehkä silloin näyttävät parastaan.

   Uskon tuon hyvin, vaikka ei olekaan kiva kuulla. Millaistahan olisi olla venäläinen Suomessa...

   Ole hyvä.

   Poista
 32. Ymmärrän Umayyan reaktion, on äärimmäisen tuskallista nähdä, että jotkut suhtautuvat lapseesi vihamielisesti. Pelottavaakin. Jo ennen jytkyä kun asuin Helsingissä ja kuljin iltaisin kaupungissa asuvien mustien ystävieni kanssa häpesin silmät päästäni joidenkin ihmisten huutelua ja solvausta. Myös teksasilaista ystävääni haukuttiin neekeriksi vaikka hän edustaa paljon paremmin valkoista rotua kuin minä, riitti, että hän puhui vierasta kieltä. Muualta tulleille ulkona liikkuminen oli aina pelottavaa, varsinkin iltaisin kun ihmiset ovat rohkeampia sanomaan mitä ajattelevat. Olen ollut usein muukalainen jossakin ja tiedän miten tuskallista on jos ympäristö suhtatuu kielteisesti, saati vihamielisesti. Umayya toimi niin kuin parhaaksi näki ja hänellä on täysi oikeus arvostella olosuhteitamme vaikka onkin asunut täällä pitkään ja nauttinut kansalaisoikeuksia. Adoptio on varmasti ollut hankala prosessi, vaikka lopulta kaikki päättyi hyvin voi prosessia silti arvostella jos on aihetta. Vaikea ymmärtää sellaista näkökulmaa, että muualta tulleiden pitäisi olla nöyriä ja kiitollisia siitä, että saavat olla täällä, sekin on rasistinen näkökulma. Minusta on aivan samantekevää huusiko mummo vai ei, totuus on, että erivärisillä on aika usein hankalaa Suomessa. Yhdeksänkymppinen ystäväni sai somali-kodinhoitajan ja alku oli hankalaa, mutta ihmisyys voitti, kun tutustuttiin ei ihonväri enää määrittänyt toista. On ilmeisen vaikeaa ymmärtää millaista on olla syrjitty, se on jotain mikä on läsnä koko ajan, ei vain yksittäisen mummon huuteluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, äiti tekee pentunsa puolesta mitä vain ja vähintäin vaihtaa maata, jos hän kokee lapsensa olon uhatuksi. Suomalaisille on minusta etenkin erilainen ihonväri kova juttu, sillä onhan meillä monia ja suosittua englantilaisia, saksalaisia, ranskalaisia ja mitä vain kansalaisia....Tosin en tiedä, kuinka heidän kävisi siinä keskiyön kuuluisassa nakkikioskijonossa....

   Umayya oli itse minusta hyvin ja mitenkään nöyristelemättä sopeutunut maahamme. Nyt kaiken muuttikin tyttären kohtalo ja hänellä oli täysi oikeus päättää, mitä hän tekee. Varmaan me vielä kuulemme hänestä. Ehkä hän kirjoittaa kirjan kokemuksistaan...

   Kyllä nuo maahanmuuttajavihamieliset mummot ovat ihan totta, sillä minäkin olen heitä saanut seurata, kun muutaman persoona on kokonaan muuttunut jytkyn jälkeen. Saan todella tarkkaan valita sanani ja mitä puhun heidän kanssaan, joten on niin rasittavaa, että olen harventanut kontakteja. Mikään minun järkipuhe ei mene heihin läpi.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 33. Kiitos että puit nämä taas hienosti sanoiksi :)

  Itseäni hämmentää, kuinka voimalla tietyt henkilöt ovat lähteneet ampumaan Umayyan kirjoitusta ja mielipiteitä alas juuri siihen vedoten, että kun hän on SAANUT nauttia suomalaisesta hyvinvoinnista ja SAANUT koulutuksen (ikään kuin hänen pitäisi näistä olla eri tavalla kiitollinen koska ei ole "puhdasverinen ja syntyinen suomalainen) ei hänellä olisi oikeutta kertoa mielipidettä Suomesta joka ei olekaan positiivinen ja aurinkoinen. Miksi hän menettää oikeuden tähän vain sillä, että on sukujuuriltaan muun maalainen? Pitäisikö hänen olla vain ikuisesti kaikesta kiitollinen, että hänelle on tämä koulutuksen ja muun hyvän mahdollisuus suotu?

  Suomessa olen valitettavasti saanut rasismiin törmätä tänne muutettuamme. Lapselle huudeltu että miksi sieltä karvakäsien maasta tänne tulit, mene vain takaisin sinne muslimien kanssa rukoilemaan ja ihmisiä tappamaan. Mistäpä lapset näitä oppivat muualta kuin kotoaan... Minulta kysellään normaaliin keskustelutyyliin, että hakataankos minua kotona - epäilen että tätä kysymystä ei esitettäisi, mikäli mieheni olisi suomalainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, kiitos.

   No, voisimmehan me kaikki olla kiitollisia ilmaisesta koulutuksesta ja muusta hyvästä ja moittia sitten sitä, missä on moitittavaa. Nyt kun mummot ja papat makaavat hoitolaitoksissa vuorokauden samoissa vaipoissa, ovat suomalaiset nostaneet tapetille juuri tuon ilmaisen koulutuksen, johon runsaasti pyritään muista maista ja jonka suomalaiset ovat verorahoillaan kustantaneet. Ja se on myös laadukasta koulutusta. Tässä ymmärrän osittain vanhempia henkilöitä, jotka siitä valittavat. Mutta ei ulkomaalaisten tarvitse sen takia kiitollisuudessa kai pyöriskellä, kunhan vain muuten muistavat maan tavat ja normit. Minusta Umayya on ollut suosittu ja sanavalmis persoona, mutta nyt hänen mittansa täyttyi ja se on ätysin ymmärrettäävää, kun oma lapsi kyseessä. Uskon, että hän tulee asian tiimoilta vielä purkamaan tuntojaan hieman etäisyyttä otettuaan.

   Siis sinulla on ilmeisesti turkkilainen mies...Lue tänään Hesarin Mielipidepalstalta Kati Juvan juttu Haluan kasvattaa kauniit tummaihoiset lapseni Suomessa. Ja pyydä koulua puuttumaan tiukasti asiaan, jos lapsille huudellaan. Tehän ette nyt kai ole sanan kirjaimellisessa mielessä tummaihoisia;-), mutta...Miestäni luullaan aina ulkomailla italialaiseksi.

   Voit itsekin auttaa lapsiasi monin tavoin kotiutumaan tähän maahan, joka kuitenkin niin monilta kohdiltaan on useimmille se onnela. Jokaisella pilvellä on tummat reunansa ja uskon, että jokaisessa maassa on rasismia. Ilman jytkyä teilläkin olisi helpompaa.

   Toivon teille parasta!

   Poista
  2. Lapseni on itseasiassa aivan totaalisen suomalainen, hänen isänsä on suomalainen samoin kuin äitinsä - tästä syystä entistä kauheampaa oli kuulla noista ennakkoluuloista pienten lasten suusta, pelkästään koska lapsi puhui suomea vieraalla aksentilla :)

   Meillä ei ole pienintäkään kotiutumisongelmaa täällä, siitä ei onneksi ole kiinni elomme Suomessa :)

   Poista
  3. Karoliina, uskomatonta ja vain siksi, että eri aksentti. Sittenhän tuo kohtaa lukuisia maassamme asuvia venäläisiä, brittejä etc.

   Nyt on pakko sanoa, että onneksi aksentti korjaantuu ennen kuin rasismi poistuu Suomesta ja maailmasta.

   Niin minäkin olen ymmärtänyt.

   PS. Näin sen sun mahtavan koirien pelastuslinkin ja laitoin sitä eteenpäin monille. Tuli tosi paha olla...

   Poista
 34. Olipa mielenkiintoinen postaus, joka selvästi ja ymmärrettävästi on aiheuttanut paljon keskustelua. Minusta suomalaiset ovat olleet aina rasistinen kansa. Siis ennen Jytkyjäkin. Nyt asiat on ollut ehkä taas enemmän tapetilla ja vieläpä siihen malliin, että on mennyt puurot ja vellit pahasti sekaisin ja aiheuttanut tunteen, että asia olisi jotenkin uusi. Itse olin lukion jälkeen työssä päiväkodissa, jossa oli paljon somalilapsia. Vuosi oli -93 ja voi kuule millaista sitä sai suomilasten suusta kuulla. Tiesi kyllä mitä kenenkin kodissa puhuttiin ja mihin sävyyn. Surin asiaa silloin ja suren aina vaan, kun törmään rasismiin.

  Sen sijaan minusta on oikein ja hyvä puuttua siihen asiaan, että Suomeen muuttaa väkeä, jotka haluavat vain hyötyä maamme sosiaaliturvasta. Tai tulla maahan ja elää "oman oikeuskäsityksensä mukaan" kunnioittamatta maamme lakeja. Puuttua siihen, että joillakin ei ole aikomustakaan rakentaa mitään tai oppia elämään maassa maan tavalla. Kieltäytyä hyysäämästä tällaisia hyväksikäyttäjiä, olkoon heidän ihonvärinsä tai taustansa mikä tahansa. Sillä ikäänkuin se olisi yllätys ja täytyisi muistuttaa, niin iso osa näistä hyväksikäyttäjistä, raiskaajista ja vaimon pieksijöistä onkin itseasiassa suomalaisia.

  Minusta pitäisi siis mieluummin puhua järjestelmän hyväksikäyttäjistä ja siitä kuinka heihin tulisi suhtautua. Miten puuttua siihen, että Suomessa saa valtion varoilla olla juoppo tai työnvieroksuja? Tai miksi ei oteta pakkohoitoon päihdeäitejä, jotka synnyttävät vammaisia lapsia aina vaan uudelleen ja jättävät nämä lastenkoteihin valtion elätettäväksi? Miksi palautetaan lapsia perheisiin, jossa heistä ei osata pitää huolta? Ja miksi veronmaksajien tarvitsee maksaa se, että joitakin ei huvita tehdä töitä? Miksi pitää ymmärtää sitä, että joku katsoo oikeudekseen maata naisen vain siksi, että koki tämän pukeutumisen tarjouksena?

  Olen siis kriisissä "hyvinvointiyhteiskuntamme" kanssa. En todellakaan ymmärrä moniakaan asioita. Mutta sen tiedän, että maahanmuuttajat EIVÄT ole Suomen ongelma. Valkoinen EI OLE parempi kuin musta. Ja tyhmyys ihmisen tyhmentää.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, jos olet yhtään lukenut muiden kommentteja, kuten vaikkapa Katjan (Lumiomenan), huomaat kyllä, että rasismia takuulla on kaikkialla. Menet vaikka Etelä-Afrikkaan turistina tai asmaan ja olet valkoinen, niin saat todella pelätä henkesi edestä. Jytky teki sen, että rasismista tuli näkyvää ja rumasta käytöksestä ja uhkailusta tuli kuin muka sallittua. Jokaisessa normaalissa kodissa on aina opetettu, että moista käytöstä ei sallita. Myös niissä, joissa lapsina peloteltiin mustalaisilla. En ole ikinä ennen jytkyä kuullut, mitä olen kuullut julkisesti ja ääneen lausuttuna Suomessa sen jälkeen. Monet ovat kauhistuneet.

   Juu,lapsista sen näkee, millaisista kodeista he tulevat. Tyttäreni on nyt kovasti kiinnostunut vieraista uskonnoista ja sieltähän sitä löytyy tutkittavaa. Lähipiirissämme on tapaus, jossa muslimimies on sulkenut vaimonsa lapsineen neljän seinän sisälle, ja jos joku tekee asiasta jutun, hän vie vaimon ja lapset kotimaahansa. Pahiten peloteltu on suomalainen isoäiti, sillä hän ei saa tavata lapsenlapsiaan kuin miehen valvomana ettei puhu tyttärelleen tämän oikeudesta ottaa ero ja lapset...Koraani on mitä on, mutta sen tulkinnat ovat tosi syvältä. Kun asuu Suomessa niin maassa maan tavalla vai miten se olikaan. Eli rasismi siellä ja rasismi täällä.

   Suomalainen perheväkivalta on suurta verrattuna maihin, joilla on läntiset arvot ja jotka kuuluvat länsimaihin. Se on silti asia, johon onneksi puututaan koko ajan tiukentavin ottein. Ja myös raiskaustuomiot ovat jo koventuneet.

   Suomalaista elintasoa on vuosikausia tultu muualta nauttimaan. Mummot kiukuttelevat,kun vanhainkodeista kuuluu koko ajan ettei ole rahaa kuin 'mättöruokaan' ja vaippa vaihdetaan vain kerran päivässä, mutta ne, jotka vielä liikkuvat ja lukevat, näkevät, että suomalaista ilmaista opiskelua tullaan muualta nauttimaan ja muita sosiaalietuja ja he ovat ne aikanaan veroilla maksaneet. Se ei kuitenkaan oikeuta ikinä rasismia, ei missään muodossa, mutta se voi antaa heille luvan odottaa, että opiskellaan kieli, noudatetaan maan tapoja ja normeja ja työllistytään eli aletaan maksaa veroja.

   Mine, tämä sosiaalipuolen juttu on iso juttu. Se ei mahdu tähän, mutta tiedät takuulla, että se mikä minua on tänä vuonna sattunut eniten, koskee erästä tyttöä, joka ei saanut apua mistään ja lastenSUOJELU palautti hänet murhaajille! Miten siitä voi selvitä. Sitä ei kestä edes ajatella. Nyt on murhaajat syytettyinä, mutta kallis järjestelmä petti, vaan onko kolmatta syytettyä eli lastensuojeluviranomista näkyvissä missään? Minä en näe häntä.(jatkuu, sillä ei mahtunut kaikki...)

   Poista
  2. Kun meillä on tämä yhteisesti valittu eduskunta, joka on valittu demokraattisilla vaaleilla, niin sinne mahtuu aina niitä, jotka ikinä eivät saa aikaiseksi lakia, jolla systeemin rahareiät tukitaan.

   Noista raiskauksista on alkanut tulla tiukentuneita tuomioita, onneksi, mutta joku uutinen aina kertoo myös maahanmuuttajaraiskaajista, jotka eivät ole tottuneet siihen, että täällä ei naisten tarvitse kulkea rätti päässä. Tämäkään ei riitä syyksi ja sallimukseksi rasismiin. Tai värilliselle lapselle huuteluun ja Abu-hannan takuuulla mietti, että mitä huutelun jälkeen, mitä sitten kun lapsi kulkee yksin koulusta kotiin...Toivottavasti Hollanti on nyt sitten onnela, jossa hän saa itselleen ja lapselleen turvallisen kodin, vaikka kuten jos luit aikaisempia kommentteja, niin sielläkin on kuulemma rasismia...Näköjään siitä emme pääse mihinkään. Tämä on ihan yhtä toivotonta kuin elinikäinen taisteluni eläinten oikeuksien puolesta.

   Ikävää, että sinulla on kriisi melkein muuton aattona. Ja tämä maa tietysti toivoo tänne heitä, jotka pitävät maastamme, arvostavat sen ilmaista, laadukasta koulutusta, kehuvat naisten tasa-arvoa ja ymmärtävät arvostaa sitä, että kirkko ei ole sama kuin valtio. Tänne toivotaan läntisiä arvoja kunnioittavia ihmisiä, jotka alkavat työskennellä sen eteen vaikka, että rasismi vähenisi ja se miten maahanmuuttaja tänne tulee ja käyttäytyy, maatamme arvostaa, se on jo ensimmäinen askel vähentää muukalaisvihaa.

   Mikään väri ei ole toista parempi kun ihmisistä puhutaan, mutta ihminen on itse kuin kironnut itsensä ja toteuttaa rasismia kaikkialla, missä elää ja hengittää.

   Poista
  3. Kun yrittää näin lyhyesti kirjoittaa, niin tulee huonosti ilmaistua itseään. Siis minä ymmärrän kyllä, että moni haluaa päästä nauttimaan siitä HIENOSTA sosiaaliturvasta, mikä Suomessa on. Kuka ei haluaisi hyvää ilmaista koulua, laadukasta sairaanhoitoa, työttömyysturvaa jne.? Minäkin haluan ja siksi ilolla muutan taas Suomeen lapsia kouluttamaan ja veroja maksamaan. Eli, ei minulla ole kriisiä hyvinvointiyhteiskunnasta vaan se on minusta hieno ja hyvä asia. Mutta nyt kun näemme, että valtio velkaantuu ja olisi syytä pistää kukkaronnyörejä tiukemmalle, olisi viimeistään korkea aika kehittää joku systeemi, jossa jollakin lailla nämä hyväksikäyttäjät saataisiin karsittua. Sekä kotimaiset, että ulkomaalaiset. Minulla on siis kriisi siitä, että tällainen hyväksikäyttö on mahdollista ja sille ei (minusta) tehdä mitään.

   Vaikka en hyväksy siis todellakaan mitään rasismia, enkä ole persujen kanssa monesta asiasta samaa mieltä, niin pidän kuitenkin hyvänä sitä, että joku uskaltaa sanoa ääneen sen, että maahanmuuttoakin tehdään hyvin väärin perustein ja sellaiselle maahanmuutolle pitää asettaa seinä eteen. Minulla on sukulainen vastaanottokeskuksessa työssä ja häneltä kuulee aika surullisia juttuja siitä, kuinka osa porukkaa tulee maahan sillä asenteella, että "täällä asuvat sukulaiset on neuvonnut, että pitää vaatia." Ja sitten vaaditaan televisoita yms. typerää. Tämä ei ole koko kuva, mutta ei mikään ihan pieni vähemmistökään. Tässä olen sen verran kovis, että mielestäni näille vaatijille voisi kehittää suoran putken maasta pihalle. Jos joku tulee hädässä, ei siinä ruveta vaatimaan vaan otetaan kiitollisena vastaan se apu mitä annetaan?. Muut maahanmuuttajat ovat sitten ihan luku erikseen (siis avioliiton, työn, koulun yms. syyn tähden tulleet).

   Ja se, että joku käyttää omaa kulttuuritaustaansa tai uskontoaan puolustuksena hirmutekoihin, kuten raiskaukseen, vaimon pieksämiseen tai vangitsemiseen tai tyttärien silpomisiin niin siihenkään ei tarvitse suostua. Kun me olemme täällä, olemme ilman muuta Turkin lain alla. Kun tullaan Suomeen, siellä eletään Suomen lakien mukaan. Siinä ei minusta tarvitse neuvotella pätkän vertaa. Jos ei kelpaa, niin väki on hyvä ja palaa omaan maahansa.

   Meitä on pidetty täällä hyvin, enkä ole eläissäni kokenut rasismia turkkilaisten taholta. Se ei tarkoita, että he eivät ole rasisteja muita kansoja kohtaan. Suomessa taas osa kansasta ympää kaikki ulkomaalaiset samaan porukkaan, puhkuu vihaa ja haluaa heittää lapsen pesuveden mukana. Onko se Jytkyn syy? Ei minusta. Onko Jytkyn myötä jotkut saanut oikeutuksensa omalle ulkomaalaisvihalleen? Ihan varmasti on. Olenko minä rasisti? Toivottavasti en. Mutta toivon myös, että Suomessa olisi oikeus esittää kriittisiä kysymyksiä myös pakolaispolitiikkaa kohtaan, ilman, että leimataan rasistiksi. Siksi nostan joissakin asioissa hattua myös Halla-aholle:).

   No, en tiedä, selvensikö tämä vai ei:).

   Poista
  4. Mine, ensimmmäiseen kappaleeseen tavallaan jo vastasin siinä eduskunta kohdassa. Kaikki vain eivät ole samaa mieltä kuin sinä ja minä. R. on maksanut veroja nyt 47 vuotta eikä Suomen tuloverotus ole mitenkään alhainen, joten tämäkin asia on juttu, joka minua kismittää, mutta tila ei riitä tähän ja olen istunut nyt 13 tuntia...

   Kaksi: Täysin samaa mieltä.

   Kolme: Kaikissa maissa pitäisi suojella heikompia eli naisia, lapsia ja eläimiä. Myös Turkissa eli soisin sillekin maalle läntiset arvot, vaikka maan sijainti on mikä on. Ja Afrikan tyttöjen silpominen heti seis.

   Neljä: Kiva teille. Turkissa on taas niin paljon muuta kehittämisen varaa, sillä maa on lännestä katsottuna kehitysmaa. Heillä ei ole aikaa olla rasistisia ulkomaalaisia työntekijöitä kohtaan.

   Minä en ikinä voisi nostaa Halla-aholle muuta kuin...

   Selvensi: Sinä kovis, minä herkkis;-) Minua ahdistelee nyt mies, joka uhkaa katkaista nettiyhteyteni...selkä on ihan sökönä ja onneksi on kohta viikonloppu. Hienoa kuitenkin, että näin paljon on kiinnostusta ja kaikki ovat pysyneet kohtuullisen käytöksen rajoissa eli rauha maassa. Suhteellinen rauha.

   Poista
  5. Hienosti sinä oletkin jaksanut:). En minä nyt itseäni ihan koviksenakaan pidä. Osaan minä olla empaattinen ja tunteellinenkin. Mutta olen kyllä kovin ratkaisukeskeinen. Jos on ongelma, pääni rupeaa heti surraamaan, että mitä tälle voisi tehdä?Ja sitten minun on vaikea pitää suuni kiinni. Oikeudenmukaisuudentajunikin kuljettaa minua joskus puhkumaan vihaa ja polkemaan jalkaa tai sitten itkemään silmät päästäni, kun maailma on epäreilu.

   Oikaisehan nyt pitkällesi, olihan tässä yhdelle päivälle.

   Poista
  6. Mine, Sirdalud odottaa...ja nyt en jaksa huomenna mitään. Mutta oli tämä sen arvoista.

   Sinä olet todellakin sitä. Muistutat serkkuani, jonka pitäisi heti konkreettisesti voida ratkaista joku asia. Minä olen vain kynäilevä primus motor, joka saa konkreettista aikaan vain keittiössä ja puutarhassa.

   Minusta maailman reiluus ei ole kovasti parantunut elämäni aikana. No, tosin itkin ilosta kun Obasma valittiin presidentiksi. Minulla on suuri himo seurata USAn politiikkaa, en tiedä miksi.

   Kiitos samoin sinulle: Pitkälles ny!

   Poista
  7. Minusta on hienoa, että keskustelussa muistetaan mainita aina se, että k a i k k i maahanmuuttajat eivät ole hyväksikäyttäjiä, mutta en ymmärrä, että miksi kuitenkin samaan hengenvetoon täytyy jankuttaa sitä, että (iso?) osa kuitenkin on.

   Se, mikä minua rasittaa tässä kaikessa keskustelussa kaikkein eniten on se, että kuva maahanmuuttajista tahtoo olla se, että maahanmuuttaja on muslimi, tullut Suomeen pakolaisena Lähi-idästä, ei halua tehdä mitään muuta kuin notkua steissillä ja ilmaisen television, jonka sossu maksaa.

   Itse olen tehnyt työtä maahanmuuttajien parissa ja elänyt osittain mamuperheessä. Lasteni isä e i ole muslimi, eikä hän ole Lähi-idästä, eikä hän ole tullut käyttäneeksi suomalaisia verovaroja kuin esikoisen syntymän jälkeen kahden viikon isyyslomaan. Hän on tehnyt työtä yli kymmenen vuotta ja maksanut veronsa kaikkien kymmenen vuoden aikana valtiolle. Silti hän saa kuulla metrossa, kuinka on neekeri (ei siis todellakaan ole, vaan täysin eri maanosastakin!) ja minä saan kuulla kaupungilla, kuinka olen muslimimiehen alistettu vaimo, jota tietysti hakataan kotona.

   Työstäni tiedän, että samanlaisia ihmisiä on s u u r i n osa kaikista maahanmuuttajista, ja vain osa on niitä, jotka tosiaan voi nähdä steissillä notkumassa. Samassa paikassa notkuvat myös ne kantaväestöläiset, jotka eivät ole saaneet elämästään kiinni, ja silti k a i k k i a suomalaisia ei haukuta työtä ja opiskelua vieroksuviksi hulttioiksi.

   On myös sellainen juttu, että tilastoista voimme nähdä, että ne maahanmuuttajat, jotka ovat yhteiskunnan ulkopuolella, ovat somalialaisia ja kurdeja. Kaiken heiton ja lietsonnan sijasta voitaisiin Suomessa keskustella niistä syistä, jotka saavat toiset jäämään / joutumaan yhteiskunnan ulkopuolelle ja ehkä tarkastelemaan Suomea siltä kannalta: miten kaikki pääsisivät mukaan elämään. Ne syyt eivät välttämättä ole siinä, että syrjäytyneet eivät olisi jossain vaiheessa halunneet mukaan.

   Jokaisessa maassa tapahtuu kauheuksia: Amerikassa ja Suomessa kouluampumisia, silti suomalaisia ei pidetä massamurhaajina. Heikoimmat: lapset ja naiset saavat kaikissa kulttuureissa tuta vahvemman voiman. Suomessa on moni asia varmasti paremmin kuin jossain kastijärjestelmän Intiassa, jossa edelleenkään ylempikastinen ei edes puhu alemmalleen. Mutta, minä haluankin, että Suomi on sivistysvaltio, ja olen oppinut siihen, että heikommasta pidetään huolta. Ja mikä tärkeintä: kaikki ovat tasa-arvoisia. Tällä hetkellä maahanmuuttajilla ei ole samanlaisia oikeuksia esim. koulutuksen suhteen kuin suomalaisilla. Tähän pitäisi kiinnittää huomiota enemmän, ettei syrjäytyneiden ryhmiä syntyisi.   Poista
  8. Halla-ahot sun muut eivät ole politiikassa tehneet muuta kuin lietsoneet stereotypioita ja vihaa. Eivät he ole nostaneet esiin mitään todellisia tilastoja eivätkä tietoja, joiden kautta jotain aivan oikeasti voisi tehdä, jos maahanmuuttajat ovat heidän intressinsä...

   Eri kulttuureista tulevien ihmisten kohdatessa ON ongelmia, se on selvä, mutta jos oikeasti haluttaisiin miettiä ratkaisuja, näistä asioista keskusteltaisiin avoimesti ja järkevästi. Tällä hetkellä mediassa ja ihmisten puheissa puolin ja toisin huudellaan vain vastaväitteitä kaikista kauheuksista, joita missäkin maassa ja kulttuurissa tapahtuu.

   Itse olen kohdannut elämäni hirveimmät ihmiset albanialaisten/kosovolaisten keskuudesta, mutta myös parhaiten sopeutuvat/kotoutuneet/ja kaikin puolin ihanimmat ihmiset samoilta seuduilta. Se, mistä ihminen on kotoisin, ei kovin paljon kerro siitä, minkälainen ihminen on.

   Aihe ahdistaa minua aika pahasti, koska mietin koko ajan, minkälainen Suomi on silloin, kun omat lapseni ovat isommassa iässä. Tällä hetkellä nuo maailman söpöimmät lapseni saavat kohdata mm. sellaisia mielipiteitä omilta luokkakavereiltaan, että kuule, kun sä olet noin tumma, niin valkoihoiset varmaan pitävät sua rumana. Lapseni ovat saaneet toki ystäviä, jotka eivät anna tuollaista palautetta ja itsekin annan lasteni ystävystyä mieluummin sellaisten lasten kanssa, jotka ovat kotona saaneet paremman kasvatuksen ;D.

   Haluaisin kuitenkin kovati, että lapseni voivat kasvaa sellaisessa yhteiskunnassa, jossa he saavat palautteensa siitä, mitä oikeasti ovat, eivätkä ennakkoluulojen satelemana. Ja ihan siksi, koska minussakin murisee kohtuullisen suuri tiikeriemo, kiitän Leena Lumi sinua, että toit aiheen esille blogissasi, jolla on iso lukijakunta.

   Poista
  9. Mari, usseimmilla on varmaan se käsitys, että koulutus on yhtä hyvin mamujen kuin syntyperäisten saatavilla, varmaan vain kielenopiskeluviiveellä.

   No, Suomeen tullaan monesta maasta, mutta jotenkin täällä on kovin silmätikku ja etenkin se on sitä vanhemmille ihmisille, somalit. Kaikki tuntemani, nyt raivostuneet mummot, puhuvat somalimiehistä notkumassa ostareilla tai sitten kakkosena muslimit.

   Minun mamuni, ihana pizzerian pitäjä, on Kroatiasta, ja ystävällisempää ja ahkerampaa perhettä saa hakea!

   Toivon ja uskon, että Suomi on parempi Suomi, kun lapsesi ovat vaikkapa lukiossa tai aikuisia. Heidän on jo helpompi sitten tehdä uraa, perustaa perhettä, olla osa Suomea, sillä maahanmuuttoha on kuitenkin tuuletusta ja jos me mitä tarvitsemme,niin sitä eli ovet ja ikkunat auki muualle. Sanoin jo teininä, että ovet ja ikkunat auki Eurooppaan tai kuolen! Nyt pitäisi kai sanoa, että ovet ja ikkunat auki koko maailmaan! Globalisaatio on tullut jäädäkseen ja Suomi ei mitenkään voi jäädä sen ulkopuolelle.

   Kiitos sinulle ja toivotan sinulle iloa, valoa ja toivoa avarakatseisemmasta Suomesta♥

   Poista
 35. Hienosti ja rohkeasti kirjoitettu juttu Leena:) En osaa sanoa tuohon Helsingissä esiintyvään rasismiin paljon mitään,sillä viimeksi asuin Helsingissä jonkun aikaa vuonna 2006.
  Luin Umayan kirjoituksen;samoin kuin Appelsinin.Ehkä Umayan kirjoituksessa oli hieman liioiteltu,mutta siinä varmaankin oli paljonkin perää.Tosin en tiedä miten Hollannissa olisi helpompaa;olen siellä asunut jonkun aikaa ja nähnyt rasismia.Olen sinisilmäinen ja tukkani ei ole tumma,mutta olen muutaman kerran Suomessa kokenut rasismia syntyperäni johdosta,joka silloin järkytti.
  On järkyttävää,kun lasta haukutaan vain värinsä vuoksi,olkoon sitten missä tahansa.Täälläkin siihen törmää...Olen viikottain tekemisissä afrikkalaisten lasten kanssa enkä voi ymmärtää,että joku halveksii tummia laspia vain tuon erilaisen värin vuoksi.Muutama vuosi sitten olin muuten samalla lennolla Umayan ja pikku Reeman kanssa;suloinen tyttö!

  Ah,ihana Buika,pitää ottaa hänen CD:sä esille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos. ...mutta sinähän rakastat Helsinkiä;-)Toivon niin, että muuttaisit sinne ja saisimme tavata useammin.

   Niin että olet kokenut rasismia Helsingissä ja nähnyt sitä Hollannissa eli juuti kuten kaikki arvelemmekin asian olevan. Annas kun arvaan: Koit rasismia syntyperäsi vuoksi kouluikäisenä, et aikuisena.

   Se on niin järkyttävää...ja nyt sitten rasismia myös Israelissa...Me emme pääse siitä mihinkään, mutta emme heitä kirvestä kaivoon, sillä muuten olemme menetettyjä, hukassa. Minulla on Reeman kuva juuri edessäni: Hän on suloinen. Kuten sinun hoidokkisi.

   Kiitos Buikasta sinulle♥

   Poista
  2. HOllannissa en kokenut sitä itse mutta näin sitä ja kuulin...Ja en kokenut pahemmin rasismia Suomessa lapsena,vaan nimen omaan aikuisena mutta ne pari kertaa voi laittaa liiallisen alkoholin piikkiin vai ehkä silloin sanotaan helpommin mitä tarkoitetaan....

   Poista
  3. Niin tuosta rasismista täällä....pari viikkoa sitten eritrealainen pakolainen raiskasi 80-vuotiaan mummon eteläisessä Tel Avivissa (ei mitenkään maailman turvallinen alue muutenkaan iltaisin).Äärioikeistolaiset sitten tietenkin heti käyttävät siitä syntynyttä vihaa hyväkseen ja silloin rasismi kohdistuu ihan viattomiin.Tel Avivissa ,jossa on noin puoli miljoonaa asukasta,on yli 40 000 afrikkalaista;osa pakolaisia ,osa lähtenyt parempia oloja etsimään.Valtava määrä kun ajattelee.Ja kun osa on ilman töitä(ei työlupaa) niin ryöstöjä on paljon,huumeita ja kaikenlaisia lieveilmiöitä sillä alueella,missä suurin osa asuu eli pääbussiaseman liepeillä.Sellainen synnyttää pelkoa -rasismia.Minunkin puhelimeni varastettiin toissa vuonna siellä,mutta se estä minua kuljeksimasta siellä ja tekemästä jotain näiden afrikkalaisten hyväksi.

   Poista
  4. Ymmärsin sen Hollanin sun kohdalla, mutta en tajua, miten mikään sinussa voisi herättää täällä muuta kuin ihailua!

   Jael, noista tapauksista syntyy aina koston kierrettä.

   Ei sun tarvitse siellä ainakaan ilta-aikaan liikkua...mieti vähän.

   Poista
 36. Piti kaivaa Hesari esille ja lukea tuo Abu-Hannahin juttu. Oli pitkä ja väsyttävä juttu tällaisen flunssakuumetta sairastavan lukea. Kuulin myös radiosta ennen joulua hänen kertovan Amsterdamiin muutostaan ja siellä vallitsevasta ihanasta ilmapiiristä. Olen aina kuunnellut häntä hieman varauksella. Hän on niitä harvoja ihmisiä, joka herättää minussa vastahankaisuutta. Hänen ihonvärillä, syntyperällään tai millään muullakaan seikalla ei ole varauksellisuuteeni mitään merkitystä. Samanlaisia vastahankaisia tunteita herättää isä Mitro, eikä siinäkään rasismista ole kyse. Nasima Razmyari ja Jani Toivola eivät herätä vastaavia tunteita, pidän heistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, toivottavasti tankkaat D:tä 50 mikrogrammaa per vrk kuten minä. Noudatan amerikkalaisia vitamiinisuosituksia. Nyt minä ja neljä muuta ollaan oltu tuolla annoksella flunssattomia jo kauan.

   Ymmärrän mitä tahdot sanoa. Minulla ei ole Umayyaa tällaista vastahankaisuutta, mutta koen heitä usein suurin kansansuosikkeihin, joista kaikki muut pitävät. Siis olen oppinut vaikenemaan. Erästäkin palvotaan kun hän 'laulaa' minun jumaloimaani Leinoa...ja toinen on Suomen sinivalkoinen ääni ja kolmas...Rita, eihän tämä nyt vain ole rasmia? No ei ole!

   Poista
 37. Hyvä kun kirjoitit tästä aiheesta. terveisin, tuore tuplamummo:)

  VastaaPoista
 38. Kyllä, kyllä, uskon, että niin mummot kuin ukitkin pystyvät moiseen rasismiin, ja on tullut nähtyäkin yhtä sun toista sen tiimoilta. Hieno kirjoistus, Leena! Sain joululahjaksi Esä Salmisen ja Saeed Warsamen kirjan Mohammed, suomalainen, ja se herätti minussa paljon noita samoja tuntemuksia suomalaisen kulttuurin suoranaisesta raakuudesta, paremmin tietämisestä, painostamisesta ja niin edelleen. Ajattelin postata kirjasta pikapuolin, sillä se liippaa aihetta todella läheltä ja pani kyllä ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marmustoi, anna minulle vinkki, kun teet sen postauksen. Olen pahasti jäljessä kirjoissa, sillä joulu meni perheen kanssa ja...en ehdi huomata kaikkea tärkeää.

   Kiitos. Lue sinä, jos ehdit kirja Elämäni nomadina, sillä siinä saa kosketusta monenlaiseen kulttuuriin ja ainakin minulle kävi niin, että eräät (ennakko)luuloni osoittautuivatkin todeksi.

   On kahta raakuuden juonnetta: eteläinen ja pohjoinen. Vähän eri muodot, mutta molemmat sattuvat.

   Poista
 39. Hyvä Leena, hienosti kirjoitat!

  Ruben Stillerkin ottaa muuten osaa keskusteluun ja kommentoi (mielestäni aika osuvasti) Ulla Appelsinin kirjoituksia.

  http://yle.fi/uutiset/ruben_stiller_herne_nenassa/6436723

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merenhuiske, kiitos.

   Katsonkin tuon linkin, sillä Ruben sanoo paljon ja osuvasti.

   Poista
 40. En jaksa lukea kaikkia kommentteja. Mieleen ovat tulleet seuraavat havainnot:

  Eihän" jytky "ole syy rasismiin, vaan seuraus vuosikymmenien eristyneisyydestä johtuneesta ja yleisesti hyväksytystä törkeästä rasismista, maan tavasta pilkata erilaista ihmistä. Nyt vaan sanotaan ääneen, mitä on ennen kuiskailtu. Toisaalta se johtuu siitä, että kukaan ei ole kuunnellut vuosikymmeniin tavallisen kansan järkeviäkään toiveita esimerkiksi siirtolaispolitiikasta.

  Suomi eli kauan suomettumisen ajan vaikenemiseen tottuneena. Vanhemmat ihmiset eivät olleet koskaan saaneet esittää julkisesti kritiikkiä esimerkiksi äärivasemmistolaisesta politiikasta, jota pursusi mediasta. Vain Amerikan haukkuminen oli sallittua TV:ssäkin. Itäisessä naapurissa tekniikka kukoisti, viljapellot lainehtivat ja taivas oli tullut maan päälle, mikäli uutisiin oli uskominen. Muuta mieltä ei saanut olla, jos halusi olla salonkikelpoinen.

  Suomella on kasvukipuja. Eristäytyneen maan pitää muuttua monikulttuuriseksi eurooppalaiseksi maaksi. Se ei käy nopeasti.

  Läksin suomettumista ja neuvostokommunismiin hullaantuneita pakoon Kanadaan yhdeksäksi vuodeksi perheeni kanssa. Kaikki Kanadaan niinä vuosina muuttaneet oli valittu tiettyjen pisteiden mukaan, joita sai ammattikoulutuksesta, kielitaidosta ja siitä, olisiko juuri heille sopivia töitä tarjolla. Sanottiin, että sen vuoksi siirtolaisia ei vihattu, he olivat toivottuja.

  Katsottiin, että jokainen siirtolaisperhe oli lahja Kanadalle, sillä se työllisti suuren joukon ihmisiä. Erikseen olivat poliittiset pakolaiset. Heidät valtio otti vastaan avosylin, antoi starttirahan ja järjesti työpaikan. 60% Toronton lapsista ja nuorista puhui kotonaan muuta kieltä kuin englantia, jolla käytiin koulua. Kaikilla uskontokunnilla oli kokouspaikkansa, temppelinsä, kirkkonsa ja synagoogansa. (Iäkkkäiden vanhempien muuttoa Kanadaan suosittiin, mutta perheiden yhdistäminen on tietääkseni koettu ongelmaksi myöhempinä aikoina.)

  Elin monikulttuurisessa monimiljoonakaupungissa, jossa ketään ei pilkattu ihonvärin tai uskonnon vuoksi. Naapurimme edustivat kaikkia rotuja ja uskontoja. Meillä oli hyvät kohteliaat välit, vaikka oli tavallista, että vanhempien siirtolaisten lähipiiri muodostui oman kulttuurin edustajista. Lastemme lähimmät ystävät koulussa olivat kiinalaisia. Ihonväriin ei kiinnitetty yleensä ollenkaan huomiota.

  Asuimme vaatimattomalla alueella vuokralaisina ja suurin osa naapureistamme oli paennut kommunisteja, vanhempi polvi natseja. Kotimaata arvostettiin. Kanadalainen sai olla samalla aikaa isänmaallinen omalle kotimaalleen, olla vaikkapa suomalainen tai ukrainalainen. Kenenkään uskonnollisia tapoja ei pilkattu. Kukaan ei sekoittanut juutalaisten ympärileikkausta tyttöjen silpomiseen. Muutkin kuin juutalaiset teettivät pojilleen ympärileikkauksen lapsen syntymän jälkeen sairaalassa, sillä sen uskottiin vähentävän naisten syöpiä.

  Paluu Suomeen vuonna 1988 oli järkytys. Ihmiset olivat töykeitä, juopuneet virtsasivat kaduille, nuoret kauniit tytöt kiroilivat raitiovaunuissa ja makasivat oksennuksissaan Esplanadipuistossa vappuna. En ollut nähnyt sellaista missään Pohjois-Amerikan suurkaupungissa, joissa matkustimme kesäisin. Eräs newyorkilainen nuori mies sanoi, että Suomen vappu oli kuin Danten inferno.

  Lehdistö ja TV-ohjelmat pilkkasivat kaikkia uskontoja ja monia kansanryhmiä. Muualla Suomessa oli varmaankin erilaista kuin Helsingissä, on ollut varmaankin aina.

  Minusta Suomi on alkanut vähitellen muuttua tällä vuosituhannella eurooppalaiseksi maaksi, mutta olen kokenut että Keski-Euroopan entiset kommunistien miehittämät maat ovat enemmän länttä kuin Suomi.

  Miksi sitten tulin Suomeen ja olen edelleen Suomessa? Tulin kielen vuoksi ja tunnesyistä. Pidän Helsingistä. Uskon, että kaikki muuttuu paremmaksi, kun vihdoinkin voidaan puhua ja ehkä opitaan väittelemäänkin herjaamatta toisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, vaikeneminen todellakin oikein vahvistui rähnmäällään olon vuosina. Ja mikä pahinta, ne, jotka eivät vaienneet, pilkkasivat sotahulluiksi miehiä, jotka uhrasivat itsensä maamme itsenäidyyden puolesta. Isälläni meni siellä koko nuoruus ja rauhanomaisempaa miestä saa etsiä. Mutta kun isänmaa kutsuu, kuka lähtee käpykartiin. Ei minun isäni, vaikka hänelle jopa hiiren tappaminen oli kauhistus.

   Minullakin on Kanadassa isän kautta yksi sukuhaara, josta vielä sinne nuorena lähteneen tytär pitää yhteyttä äitiini ja minuun käymällä joka vuosi Suomessa. Hän on opetellut Suomen ihan itse radion ja netin kautta. Hän on it-alalla, joten uusi tekniikka on hallussa.Nyt hän on jäämässä eläkkeelle ja harkitsee joko omistus- tai vuokra-asuntoa Suomesta.

   Suomi on Eurooppa ja vihdoinkin se myös näkyy ja tuntuu. Rasimitapaukset eivät tätä faktaa muuta, sillä näitä tapahtuu muissakin maissa.

   Monet maasta kauan sitten muuttaneet haikailevat juuri Helsinkiin. Itse en siitä tiedä mitään, sillä olen länisrannikolta, jossa ovat aina puhaltaneet ruotsalaiset tuulet.

   Poista
 41. Yllä on jo sanottu niin paljon ja asiaa. Hienoa, että keskustelua syntyy. Kunpa vain joku kaunis päivä ihmiset pääsisivät ihonvärin ohi.

  Yksi asia minua ihmetyttää: Abu-Hanna on asunut Suomessa suurimman osan nuoruutta ja aikuisena, 30 vuotta. Täysin suomalainen siis. Silti katsotaan, että hänen kritiikkinsä tulee jotenkin Suomen ja suomalaisuuden 'ulkopuolelta'. Hyvä esimerkki siitä kuinka vaikeaa suomalaiseen yhteiskuntaan on kotiutua ja juurtua, jos on vaikka vain erinäköinen ja on ei-perinteinen nimi. Minusta Suomessa on aina ollut aika rajoittunut erilaisuudensietokyky ja varmasti osittain maantieteellisistä ja ilmastollisista syistä sinne ei ole kauheasti kaikenkarvaista porukkaa hakeutunutkaan. Mutta esimerkiksi minustakin jo löytyy ihan liikaa erikoisuutta, joista ollaan usein muistuteltu kun siellä asuin. Se ärsytti valtavasti, koska ne seikat ovat niin epäolennaisia ja kuitenkin monille ne olivat niin 'suuria' juttuja.
  Jos joku suomalaisin sukujuurin varustettu poliitikko tai muu henkilö nostaa julkisuudessa esiin epäkohtia, alettaisiko peräänkuuluttaa hänen kiittämättömyyttään, ilmaista koulutusta, aikaisemmin saatuja avustuksia, sairaanhoitoa, kansansuosiota? Vai saako hän ilmaista mielipiteensä rauhassa ja sitten keskustellaan niistä ASIOISTA, eikä yksittäisestä henkilöstä ja hänen menneisyydestään?
  Monet ovat tuntuneet ottaneen Abu-Hannan kirjoituksen henkilökohtaisena solvauksena tai jonain hyvä-paha -asetteluna, kun minusta se oli vain keskustelunavaus, jossa käytettiin omia kokemuksia esimerkkinä. Kyllähän siinä sanottiin Suomesta hyviäkin asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, ehkä parasta, mitä Suomelle on aikoihin tapahtunut onkin Abu-Hanna! Sillä pitkästä aikaa taas keskustellaan siitä, mistä on vaiettu iänkaiken eli suomalaisesta rasimista.

   ja edelleen en voi olla sanomatta, että sitä rasismia löytyy kyllä kaikkialta. Yhteisöillä on omat tapansa sulkea muulta tulleet ja/tai erilaiset ulkopuolelle. Hollannissakin Amsterdam voi olla hyvinkin suvaitseva ja avoin, mutta jo pikkupaikkakunnilla on toisin. Ääiroikeiston nousuyrityksiä on myös koettu sekä Hollannissa että Itävallassa.

   Mielenkiintoista on tietenkin se, miten ihonväri ja yleensä erikoisuus saa ihmisen kokemaan, että se on tai tulee olemaan jotain häneltä pois. Synnyttää pelkoa, joka on taas hyvä kasvupohja vihalle ja pöyristyttävälle käytökselle.

   Poista
 42. WAU!
  Tästähän kehkeytyi upea foorumi, kävin aina lukaisemassa välillä, nyt luin loputkin!
  Kiitos Leena kun "leikit tulella" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi, olet pikalukija;-) Eilinen osoitti taas kerran, että ihmiset kaipaavat keskustelua, ei asioista vaikenemista.

   Ole hyvä vain: Vielä minä silloin tällöin annan sytytyslangan palaa...

   Poista
 43. Hyvän asian olet ottanut esille ja aikamoisen keskustelun saanut aikaiseksi, hyvä näin<3!
  Tuntuu kuin ihmismieli ei olisi paljoakaan muuttunut vuosisatojen aikana. Aina on hampaissa joku ihmisryhmä. Aikanaa oli evakot ja äpärät, välillä mustalaiset ja romanialaiset, nyt maahanmuuttjat ja muun väriset. Kyllähän ennenvanhaankin ne pahimmat suunsoittajat ja sormella osoittajat löytyivät kylän vanhoista ämmistä.

  Vastaavaa esiintyy ympäri maailmaa, sillä jos näin ei olisi sodat olisivat loppu kaikkialla. Sivistyneisyyskään ei ole avainsanana näissä, vaan ihmisten henkisyys, enkä tarkoita tällä mitään uskonnollista hengellisyyttä.

  Blogimaailma on yksi hyvä foorumi saada tavallisten ihmisten ääni kuuluville, mutta yksi edelletys tällaisissa kirjoituksissa on juuri tuo, että anonyymit suljetaan ulkopuolelle. Näin kirjoittelu pysyy asialllisena.

  Mukavaa loppuviikkoa♥!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, kiitos. Ja sinä sen sanoit: Aina kylillä ne pahimmat olivat vanhat ämmät;-) Luoja varjele meitä tulemasta sellaisiksi! Silti: Minusta maailman sodat ovat miesten aikaansaannosta. Naiset voivat olla hirveitä suustaan, mutta järjestelmälliseen tappamiseen kai vähemmän osallisia.

   Täysin samaa mieltä: Onnelaa ei ole missään, missä on ihmisiä. Henkisyys...tai moraali. Asun erään kanssa, joka ei kuulu virallisesti kirkkoon, mutta moraalinsa menee ohi monen, joka siellä kirkon penkissä istuu pääsiäisenä ja jouluna. Isäni taas istui kirkkovaltuussa ja monessa muussa, mutta hyväksyi henkisenä ja korkean moraalin omaavana kaikki ihmiset säätyyn katsomatta. Ja hän ajoi myös eläinten parasta. R. on näissä asioissa kuin isäni, jota ihailin yli kaiken.

   Minä kahvahdan kaikkea anonyymia kirjoittelua. Ainakin netissä, jossa loka lentää sitten tosi rumasta ja ollaan asiattomia. Lehdissä toimitussihteerit sentään jättävät sellaiset kauheudet julkaisematta, mihin joskus törmää jos eksyy väärälle foorumille.

   Kiitos samoin sinulle♥

   Poista
 44. Kiitos kirjoituksesta! Kehittelin puolestani vähän täällä: http://sentrooppasantra.wordpress.com/2013/01/05/rivien-valliin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Altheat, kiitos.

   Tulenkin lukemaan heti.

   Poista
  2. Sentrooppa-Santra ehtikin paljastaa itse itsensä. :)

   Poista
  3. Helena, en mitään huomannut...Olen huono tällaisessa;-)

   Ja taas niin outo nimi, jonka tietysti otin väärin eli siis 'altealt', joka nyt onkin yhtäkkiä käsitettävissä.

   Olen muuten tullut siihen päätelmään että monelle on kiintoisa harrastus keksiä blogilleen vaikea nimi ja kun avaat blogin, siellä lukee yläbannerissa aivan muuta kuin blogin nimi ja kun kommnetoit, sinulle vastaa niin vaikea kirjainyhdistelmä, että edes äidinkielen kympillä, sitä ei voi tajuta. Kun seuraa kolmea sataa blogia ja monessa on kolme vaikeaa nimeä jo yhdessä, eipä ihme, että kokee välillä syvääkin syvempää blogiuupumusta. Minä olen aina vain sama Leena Lumi.

   En ikinä kykene muistamaan sen sinun lumisen blogisi nimeä...

   Poista
 45. Tärkeä kirjoitus sinulta ja vau, mitä hyvää keskustelua täällä!

  Isoäidiltäni kysyttiin, käykö hänelle värillinen kodinhoitaja kaupungilta. "Ei missään nimessä", oli pelokas vastaus isoäidiltäni. Mutta sitten isoäitini joutui Marian sairaalaan, ja sielläpä oli peräti 2 somalisairaanhoitajaa. En tiedä, mikä oli hänen alkureaktionsa, mutta me saimme pian kuulla kovasti tarinaa siitä, kuinka kivoja ja suorastaan ihania he ovat. Pelon ja ennakkoluulon taltuttamiseen tarvittiin vain muutama päivä.

  Mutta miten on vihan kanssa, millä se taltutetaan, jos sellainen on sitkeästi päässyt pesimään sisimpään, siinäpä kysymys. Kuten sinäkin kerrot, on asiallinen keskustelu teemasta rasistien kanssa toivotonta.

  Usein yhteen vähemmistöön kohdistuva viha heijastuu pian muihinkun vähemmistöihin, kaikkeen erilaiseen ja itselle outoon.

  Huomasin itse Hgin keskustan ilmapiirin muutoksen jytkyn jälkeen. Karmasevaa! Onneksi se ei enää ole niin selkeää, mutta varmasti muun väriset tai muuten valtaväestöstä erottuvat joutuvat sen kynsiin edelleen.

  Ihmetellään, että eikö Abu-Hanna näe mitään myönteistä Suomessa. Hänhän on kertonut, kuinka on huomannut suomalaistuneensa ja kaipaa monia asioita Suomesta, ei vähiten läheisiään. Esim. Anna-lehdessä oli kiinnostava artikkeli, ja kovaa oli muutto 51-vuotiaana Hollantiin, kun on kerran 30 vuotta elänyt Suomessa. Mutta mitä ei äiti tekisi lapsen eteen kuten on täälläkin huomautettu.

  Ystäväpariskunta hakee parhaillaan adoptiota ulkomailta. Voin hyvin ymmärtää heidän ajatuksensa ja ajoittaisen kysymyksensä, onko oikein kaivata ja hakea lasta ulkomailta. Lapsi kun voi joutua "sijaiskärsijäksi" täällä, kun jotkut kokevat oikeudekseen purkaa katkeruutensa pieneen lapseen. Katkeruuteen on monella syytäkin, mutta mikä olisi oikea osoite sen näyttämiseen.

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, monessa sairaalassa ja vanhusten hoitokodeissa on jo huomattu, että kohtaaminen, todellinen tutustuminen, vie usein kaikki ennakoluulot pois ja nykyään saakin usein kuulla, että 'etelästä tulleet hoitajat ovat paljon ystävällisempia'.

   Minulle tulee Anna ja tietysti luin tuon artikkelin. Kyllä Uayya kaipaa Suomesta monia asioita, mutta vaakakupissa painaa eniten se, missä tyttärellä on hänen mielestään paras kasvuympäristö.

   Eri maista tuleviin adoptiolapsiin suhtaudutaan aivan eri tavalla. Siinä siis merkkaa ihon väri, mutta joistain maista tulevia lapsia pidetään aivan hurmaaavina, vaikka he kaikki ovat sitä - ainakin omille perheilleen ja sukulaisilleen.

   Poista
 46. Luin tämän postauksesi ja kommentit yhtenä lauantaina, ja lukemiseen kului koko ilta. Kunnioitettavaa, että blogissasi otit esille tämän kysymyksen. Itse en osannut lisätä mitään, mitä ei olisi jo sanottu.
  Mutta muistelen äitiäni (s. 1927, k. 2007), joka oli avioton lapsi ja oli päätynyt erään köyhän naimattoman naisen kasvattityttäreksi. Hän sai koko lapsuutensa kuunnella huomautuksia syntyperästään ja kommentteja siitä, että "kyllä on hyvä että joku tuommoisistakin pitää huolen". Kiitollisuuteen vetoaminen lienee ollut äidistäni yksi loukkaavimpia ja nöyryyttävimpiä asioita. Hänellä ja hänen kasvatusäidillään ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia muuttaa maisemaa. Tosin äiti kyllä teki sen, mielikuvituksessaan, kirjojen välityksellä ja piirtämällä. Hän oli jo lapsena lukenut Yyterin kansakoulun kirjaston kirjat pariin kertaan läpi, ja sitten oli vuorossa Porin kaupunginkirjasto. Tulee siis tästä rasismista mieleeni kaikenlainen muukin huomauttelu ja ilkeys, nimenomaan lasta kohtaan (vaikkei em. esimerkki olekaan tätä päivää). Muunkin ulkonäön kuin ihonvärin perusteella voidaan huomautella, vaikka lihavuuden. Ylilihavat ihmiset ovat myös joidenkin ihmisten maalitauluja ja ivan kohteita - ja kauhistelun ja halveksunnan, vaikkei ääneen mitään sanottaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, niin...tässä on sanottu todella paljon.

   Minunkin äitini on syntynyt 1927, mutta hän elää nyt rankan syövän ja sen hoitojen jälkeen vielä hyvässä kunnossa rivitalokolmiossaan ja olen aivan varma, että puutarha myllääntyy jälleen uuteen muotoon tukevana suvena. Isäni kuoli jo 2000.

   Mieheni on hämeestä, Nokialta, ja hänen mielestään missään ei mistään sanota niin suoraan ja usein myös loukkaavasti kuin Porissa. Muistathan, että Pori on minun koulukapunkini ja olen siellä tehnyt myös uraa. Kun asuin Luvialla ja olin arkiäivät Porissa, en huomannut missään mitään outoa, nyt toisinaan särähtää korvaan...jotkin asiat.

   Meille kaikille tapahtuu outoja juttuja. Toiset lihovat, toiset laihtuvat liikaa, toiset tulevat liikuntarajoitteisiksi...Olen herkkusuu ja totesinkin Anjan blogissa jokin aika sitten, että jos haluamme käydä täyspäisistä, meidän pitää tietyssä iässä lopettaa syöminen kokonaan! Olin itse Vellilän (PSYL) hoikin tyttö ja tavan takaa piti ravata jossain turkimuksessa, miksi olen niin laiha. No nyt pitäisi kiskoa 10 kiloa irti ennen toukokuuta, ainakin 7, että mahdun kaikkiin ihaniin kesämekkohini.

   Monella on ylipainoa jopa 30 kiloa, mutta he ovat silti aivan terveitä. Tunnen tällaisen henkilön ja ikääkin hänellä jo on. Tiettyyn ikään kuuluu pyöristyminen, mutta ei siitä tarvitse mitään herjaa suostua kuuntelemaan. Olin itse koulukiusattu peruskouluikäisenä laihuudesta, samoin tyttäreni. Koskaan mikään ei ole jollekin hyvin tai aina löytyy joku erilaisuus, josta sanotaan. Häpeä on sanojan, ei sen kohteen.

   Äitini painoi muutama vuosi sitten syöpähoitojensa aikana 35 kiloa. Olin osan aikaa häntä hoitamassa eli otin Olgan mukaani ja asuin Luvialla. Kaikki oli niin järkyttävää, että kun tulin kotiin, nukuin kaksi viikkoa. Nyt onneksi lääkärit ovat kehoittaneet äitiä syömään loppuelämän herkkuja, herkkuja, herkkja...ja paino on palannut, samoin energia ja elämänhalu.

   Paula, voi vahvasti♥

   Poista
  2. Paula, lisään vielä sen verran, että lihavin tuntemani ihminen on eräs kanadansuomalainen ja hän jää kohta eläkkeelle, mutta on totaalisen terve ja kiertää ja reissaa paljon. Kun hän alkoi käydä Suomessa, hän sanoi ensimmäistä kertaa elämässä tuntevansa itsensä lihavaksi, sillä Kanadahan on kuin toinen Amerikka eli siellä on paljon lihavia ja myös nuorissa. Mutta mikäli lehtijutut pitävät paikkansa Suomi seuraa perässä...

   A:n mielestä lihavuus on normaalia siellä, missä hän asuu, eikä hän pistä siellä mitenkään silmään eikä kukaan ole snaonut häntä lihavaksi. Vasta Suomessa hän alkoi sitä miettiä.

   Poista
  3. Niin, laihuus on tietysti sama kuin lihavuus, vaikka toisaalta laihuus nykyään on yhä enemmän myös ihanne. Äitini kärsi ylipainosta koko ikänsä ja laihdutti koko ikänsä. Hän osasi laihduttaa mutta paino ei pysynyt vaan nousi entiselleen.
   Mielenkiintoista kuulla, että Porissa ollaan suorapuheisia ja loukkaavia. En ole tullut ajatelleeksi enkä huomannut tätä loukkaavuutta, suorapuheisuutta olen. Usein kylläkin (porilaiset ja muut) ihmiset, jotka puhuvat loukkaavasti, ovat myös itse nättinokkaisia.

   Poista
  4. Paula, se on sitä. Sitä ei vain huomata niin helposti. Toivon, että tuo ääriimmäisen laihuuden ihannointi katoaisi,s illä se ei ole tervettä, mutta jo Sissi -keisarinna aikoinaan...

   Ulkopuolelta tulevalle tuo suorapuheisus kuulostaa loukkaavalta, kun mitä vain sanotaan päin naamaa, Toisaalta suorapuheisuus on hyväkin kun sitten ei selän takana panetella, mutta pitäisi olla tunneälyä kenelle niin puhuu. Siinäpä se onkin: Muille sanovat, mutta itse eivät kestä pienintäkään arvostelua;-)

   Poista