perjantai 6. elokuuta 2010

MISSÄ OLET NYT?

Minulle tuotiin dekkariaddiktin ystäväni toimesta Mary Higgins Clarkin Missä olet nyt? (Where Are You Now?, Tammi 2009, suomennos Heikki Kaskimies), sillä minäkin luen kaikki elämäni välit, mitä muilta kirjoilta ehdin, dekkareita. Olen kuitenkin vahvasti kallellaan Britannian murhakuningattariin, mutta toki lukenut joitakin Clarkeja, ettei tässä ihan sikaa säkissä…

Mary Higgins Clarkia ei ole aliarvioiminen, sillä hän on kirjoittanut kolmisenkymmentä romaania tai kertomuskokoelmaa, jotka ovat olleet kaikki menestyksiä. Yhdysvalloissa hänen teoksiaan on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta ja ne ovat olleet bestsellereitä ympäri maailman, ja etenkin Ranskassa, missä hän on parhaiten myyviä kirjailijoita.

Clark on saanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia. Yhdysvaltain jännityskirjailijat valitsivat hänet 2000 Edgar-palkinnon suurmestariksi ja perustivat 2001 hänen nimeään kantavan palkinnon, joka jaetaan Mary Higgins Clarkin traditiota noudattaville jännityskirjailijoille. Ja tässä herääkin nyt kysymys, mikä on Mary Higgins Clark –traditio?

Vastaus löytyy puhtaasti myös nyt uusimmasta eli Missä olet nyt? –romaanista. Clark on murhagenren ikuisuusvakuutus! Hän ei petä koskaan. Ja linja kulkee tiettyä kaavaa, mutta ei koskaan toista itseään – kuitenkaan. Tämä on muuten paljon sanottu, jos huomasitte! Clark on ilmeisen järjestelmällinen kirjailija ja voin aivan hyvin kuvitella hänet ensin tekemässä raakareferenssin ruutuviholle rikoksesta ja istumassa sohvalla kahvikuppi käden ulottuvilla. Sitten hän nukkuu yön yli ja lisää henkilöt, suunnittelee iät, ammatit, menneisyydet, ulkonäöt…Sitten Murhakuningatar lähtee aivoja kirkastavalle kävelylle ja tullessaan lisää itse rikoksen tekotavat, mutta koska hänkin lukee kilpailijoitaan, myös brittiläisiä psykologisen dekkarinkirjoittajia, hän muistaa lisätä jonkun pienen, mutta vaikuttavan sitaatin, tai runon tai laulun, joka jää lukijan mieleen ainakin siihen asti kunnes ilmestyy uusi Clarkin jännityskirja. Missä olet nyt? on kuin signeerattu Maryn kosketuksella: mitään ei puutu, yhtäkään virhettä ei löydy juonirakenteesta, mukana on perinteinen salapoliisi/etsivätyöskentely, jännitys kantaa loppuun asti ja murhaaja on aina yllätys.

Missä olet nyt? kertoo piinavasta tapahtumasta, jossa kahdesta perheestä katoaa eri aikoina nuori ihminen. Toinen on Mack ja toinen on Leesey. Mutta sitä ennen on myös tapahtunut nuorten naisten murhia, jotka eivät ole selvinneet. Kammottavaa on, että molemmat nuoret soittavat kotiinsa aina äitienpäivänä, mutta eivät halua heitä etsittävän. Tutkijat vetävät tästä tilanteesta jopa päätelmiä, että nämä nuoret aikuiset ovat itse halunneet kadota, kunnes tulee muitakin viestejä ja niiden sävy onkin jo ihan eri. Tällöin Mackin sisko Carolyn alkaa tehdä tutkimuksia omin avuin ja pääseekin jäljille, kunnes erehtyy todella, todella pahasti…

Ja nyt se kohta, jonka muistaa seuraavaan Clarkiin asti eli Leeseyn isä, täysin murheesta murtunut tohtori Andrews tekee vetoomuksen, jonka haluaa luettavaksi televisiossa sekä painettavaksi sanomalehtiin. Teksti mukailee Hoosean kirjaa:

Kun olit lapsi rakastin sinua…


Minä opetin sinut kävelemään, minä otin sinut käsivarsilleni…


Minä olin sinulle kuten ne jotka nostavat sylilapsen poskeaan vasten…Minä kumarruin ja syötin sinut…


Kuinka minä jättäisin sinut…


Näinkin tunteita riepottava Clark voi olla. Hän on omanlaisensa jännityksen täydellinen, sujuva mestari, jonka en voi kuvitella antavan teostaan kustantajalle ennen kuin se on hänenkin mielestään täydellinen. Mary Higgins Clark on kuitenkin hyvin tuottelias kirjoittaja, joten hänen tuotannostaan löytyy niin duuria kuin mollia, mutta toisaalta: sekin on vain makukysymys. Itse omistan ja olen useampaan kertaan lukenut häneltä Kodin suojassa (No Place Like Home, Tammi 2006), mutta omistan myös Yö kuuluu minulle (Nighttime Is My Time, Tammi 2005) ja sitä en lue uudelleen, mutta sen sijaan kirjan nimestä tuli elämäni eräs määrittäjä: Nighttime Is My Time For Reading!

Ajattelin, että jospa Clarkista voisi kuitenkin tulla yksi blogini mauste, sillä pidän eniten puutarhasta, jossa kaikki kukat saavat kukkia♥

5 kommenttia:

  1. Mary Higgins Clark on yksi dekkaristi-suosikkini. Nykyisin harvemmin tartun dekkariin, mutta yksi kirja (Isän tyttö) löytyi muuton mukana vielä varastoistani.

    Dekkari-kaudestani on aikaa, enkä ole uskaltautunut lukemaan niitä enää - liian vilkas eläytyminen ja asunto maantasassa tekivät tepposet.

    VastaaPoista
  2. Minultakin löytyy tämä(kin) ja kolme muuta Clarkin uusimmasta tuotannosta:) Tätä en ole vielä ehtinyt lukea, mutta varmaan tässä syksyn aikana tämäkin tulee vihdoin itselläkin lukuun.

    VastaaPoista
  3. Mari A., minäkin eläydyn aivan liikaa, mutta onneksi en asu yksin. Mieheni työmatkojen aikana luen ihan 'normaalia' proosaa;-)Yritä lukea Clarkin Kodin Suojassa...pyydä joku ystävä viikoksi, vähemmällä et selviä. Ko. kirjaa ei ole blogissani, sillä se on vanhempaa tuotantoa, mutta vielä minä senkin teen.

    Susa, Clarkia lukee nopeasti, mutta ei eläytymättä. Hän osaa piinata lukijaansa juuri sopivasti.

    VastaaPoista
  4. Hei Leena, kiva kun muistutit minua Mary Higgins Clarkista, minulla on yksi hänen kirjoistaan lukematta hyllyssä! Aikoinaan luin monta hänen teostaan, nykyään en ole lukenut juurikaan. Nyt tekee kyllä mieli lukea dekkareita, kun olet niitä niin paljon mainostanut blogissasi ja minä olen lukenut vallan muuta, ei niin jännittäviä kirjoja...

    j.k. Kommentoin kommenttiasi blogissani ja Lumiomenakin kommentoi siellä. Ja jäi mietittyttämään se antikvariaattisi.:)

    VastaaPoista
  5. Sara, olenko kirjoittanut jotain outoa...käyn kohta katsomassa...

    Minulla saattaa olla 1/4 dekkareita, mutta olen huomannut, että niillä on kautensa eli tulevat sitten vähän kuin ryppäinä.

    Yritän ensi viikolla jotain herttaisempaa, niin sitten voi taas palata vaikka murhaan;-)

    VastaaPoista