tiistai 31. elokuuta 2010

KALEVI RAHIKAISEN KOOTUT RUNOT YKSIIN KANSIIN


Itse metsäni pohjoinen on teos, joka sisältää runoilija Kalevi Rahikaisen (1927-1992) kootut teokset. Kirja sisältää myös aiemmin julkaisematonta materiaalia, kirjailijan maalauksia sekä toimittajien tekstiä tästä voimallisesta näkijästä. Kirjan ovat toimittaneet kirjallisuudentutkija Immo Pekkarinen ja kirjailija Klaus Rahikainen. Kirjan kansi on Arttu Rahikaisen suunnittelema.

Jämsänkoskella Keski-Suomessa syntynyt Rahikainen opiskeli ja vaikutti 1950-luvulta saakka pääkaupunkiseudulla ja toimi myös Länsiväylä-lehden avustajana 1970-1980-luvuilla. Rahikainen oli Espoon kirjailijoiden jäsen. Hänen tuotantoaan on esimerkiksi Espoo Blues-runo, jota on esitetty monissa yhteyksissä.

Julkistamistilaisuudessa Pekkarinen ja Klaus Rahikainen pohtivat Kalevi Rahikaisen merkitystä kirjailijana, isänä, ihmisenä ja näkijänä. Lisäksi esillä on pieni näyttely Kalevi Rahikaisen maalauksista. Ne kuvittavat myös julkaistavaa teosta.

Tilaisuudessa lausuntataiteilija Marjatta Oikawa tulkitsee sikermän Kalevi Rahikaisen runoja. Esitystä säestää improvisoiden sellotaiteilija Juho Laitinen.

Itse metsäni pohjoinen - omaäänisen runoilija Kalevi Rahikaisen koottujen teosten julkistamistilaisuus Villa Kivessä (Linnunlauluntie 7, Helsinki) 16.9. klo 18. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Jonakin hetkenä
taas pyyhkäisee aalto
kaiken tieltään
ja läikähtää valo
ikuisuudesta
runojeni ylle.

(Teoksesta Paikka maassa vuodelta 1969)

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Samannimisiä löytyy tältäkin kylältä, lienevätkö sukua...

  VastaaPoista
 2. Anne, samaa ajattelen minäkin. Odotan kirjaa kiinnostuneena.

  Sukulaisuutta? Eihän sitä koskaan tiedä...

  VastaaPoista
 3. Hei tuon paikan tunnenkin, käyn siellä lukufiilis-lehden toimituskunnan kokouksissa. Mielenkiitnoinen runoilija - toivon että tuo tapahtuma mahtuu kalenteriin!

  VastaaPoista
 4. Tuure, yritäs nyt ehtiä - minunkin puolestani. Sano Klaus Rahikaiselle terveisiä minulta. Siellä on myös siis myös kuvataidetta, jos olen oikein ymmärtänyt...

  Tässä saattaa tulla minulle uusi runollinen yllättäjä. Sitähän minulle oli yllättäen minut sytyttänyt Yrjö Kaijärvi. Tai siis on vieläkin. Sinäkin saatat löytää uuden 'Rilken'.

  VastaaPoista