maanantai 9. elokuuta 2010

LOISTAVA LOHDUTON VALO JA REVOLUTIONARY ROAD

Yllä kuva elokuvasta Revolutionary Road, jossa pääosia veivät loistavat Kate Winslet ja Leonardo  DiCaprio. Elokuva tekee kunniaa kirjalle, joka on toiminut filmin lähtökohtana. Kirja on amerikkalaisen Richard Yatesin (1926-92) samanniminen esikoisteos.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Veli-Pekka Leppänen kirjoittaa arvostelua kirjasta, joka on nyt ilmestynyt myös pokkarina jutussa Loistava lohduton valo. Erittäin ansiokkaasti hän toteaa:

Tuiki harvoin keneltäkään lohkeaa esikoisromaania, joka on yhtä aikaa näin täysipainoinen, hauska, tarkkanäköinen ja järkytyksiä täynnä. Sitä kelpaa kiittää ilman tunnetta adjektiivien yliampuvasta tuhlailusta, ja ilmestyttyään 1961 se kohosi pohjoisamerikkalaisen kirjallisuuden aateliin.

Kirjan aspektit ovat monet. Ydinperheen sisäinen sortuminen - lahjakkaasti puolessa vuodessa - etenee tihein tilantein ja käännekohdin. Aviopari April ja Frank Wheeler rämpii pettymyksen ja itsepetoksen hetteessä. New Yorkia ympäröivien omakotiparatiisien sosiaalisesta onttoudesta valuvat ilmat kuin Pontiacin eturenkaasta.

Lue lisää juttua Loistava lohduton valo tämän päivän Hesarista.

4 kommenttia:

 1. luin hesarista..
  ehkä luen kirjnkin joskus,
  leffan olen nähnyt..

  VastaaPoista
 2. Hanne, pidin molemmista, sekä leffasta että kirjasta niin paljon, että ne piti saada omaksi. Lue myös kirja. Suosittelen.

  VastaaPoista
 3. Koskettava, riipaiseva elokuva. Katson tästä lähtien kerran vuodessa.

  Sooloilija (ei kirjautuneena, siksi vähän kuin anonyyminä)

  VastaaPoista
 4. Soolis, sinä teit tästä erinomaisen arvostelun. Muistan aina sen Aprilin hengähdyksen...

  VastaaPoista