torstai 28. helmikuuta 2013

Caroline Hofberg: Runsaat salaatit


Se, mitä olen ruokakirjatarjonnassa kaivannut, on kirja ruokasalaateista. Caroline Hofbergin teos Runsaat salaatit (Matiga Sallader, Otava 2013, suomennos Katja Tiilikka) on kaunis ja noin sata salaattiohjetta tarjoava teos tähän tarpeeseen. Kirjan houkuttavat kuvat ovat Tia Borgsmidtin ja kuvia on paljon. Kirjan makutuntumaan vaikuttaa selvästi se, että mukana on myös tunnelmakuvia ruokahetkistä sekä kuvia puutarhoista ja itse ruokakuvat ovat houkuttavat ja selvästi harkiten suunnitellut. Tämä kirja on siis ruokaruokaa, mutta myös silmänruokaa ja sitä osaan arvostaa.

Runsaat salaatit sisällys tarjoaa Esipuheen, Salaatit, paksuja kastikkeita ja dippejä, Salaattikastikkeita, Salaattipohjia ja Ohjehakemiston. Salaattipohjissa selitetään perusteellisesti, mitä ovat kuskus, bulguri, speltti, tattari, kvinoa…näiden ravintoarvot ja keittoajat. Kuskus esimerkiksi on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja sitä on valmistettu vehnästä puristamalla tarkoituksena saada siitä säilyvämpää. Kuskus ei sisällä leseitä tai alkioita ja siinä on vähemmän kuitua ja ravintoaineita kuin bulgurissa. Saatavana on myös täysjyväkuskusta, jonka kuitupitoisuus on tavallisen kuskuksen ja bulgurin välissä.

Torstai on toivoa täynnä ja silloin on mukava saada vaikka uusia ruokaohjeita. Nyt valmistamme Bulgurilla täytettyjä munakoisoja tzatzikin kanssa.  Kirjan bonusta ovat tietoiskut jokaisen reseptin alussa ja kuva on vastasivulla:

Munakoisosalaatti tarjoiltuna munakoisossa itsessään. Ihanasti fetajuustolla ja mintulla maustettu bulgurisalaatti on oivallinen täyte melko neutraaleihin munakoisoihin. Itse tarjoilen munakoisot tzatzikin kanssa, mutta ne sopivat hyvin yhteen myös grillatun lampaanlihan ja tomaattisalaatin kanssa. Vaihtelua saa maustamalla tzazikin vastahienonnetulla mintulla.

4 annosta

Täytetyt munakoisot

4 munakoisoa
oliviiöljyä voiteluun
suolahiutaleita
2 dl bulguria
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 punasipuli
2 valkoispulinkynttä
2 tomaattia
3 rkl hienonnettua minttua
½ tl sambal oelek –kastiketta
200 g murennettua fetajuustoa

Tzatziki

0,5 kurkku
suolahiutaleita
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 puristettu valkosipulinkynsi
0,5 rkl oliiviöljyä

 Aloita tzatzikista: Raasta kurkku raastinraudan karkealla puolella. Laita kurkku siivilään, ripottele päälle vähän suolaa ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia. Purista kaikki neste pois. Sekoita kurkku, jogurtti, valkosipuli ja oliiviöljy. Mausta suolalla. (Tämän vaiheen minä oikaisen eli sekoitan Estrellan Tzatziki, Dipmixin kermaviiliin edellisenä päivänä. Meillä on melkein aina tzatzikia, joten tämä on suuri helpotus ja maku on just sopiva.)

 Munakoisot: Aseta uuni 225 asteeseen. Halkaise munakoisot pituussuunnassa, voitele oliiviöljyllä ja suolaa kevyesti. Aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Anna munakoisojen jäähtyä vähän ja koverra ne sitten varovasti, niin ettei kuori mene rikki. Paloittele munakoisojen liha.

 Keitä bulgurjyviä kasvisliemessä kannen alla noin 10 minuuttia. Anna höyryn haihtua.

 Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi. Paloittele tomaatit, raaputa siemenet pois ja leikkaa tomaatinliha pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset bulguriin ja mausta suolalla.

Täytä munakoisonkuoret bulgursalaatilla. Kuorruta uunin keskiosassa 10-15 minuuttia. Tarjoile tzatzikin kanssa.

Muutamia kirjan ruokaohjeita: Bulguria kantarellien ja puolukoiden kera, Punajuurisalaatti, pekonia  sinihomejuustoa, Lämmin juuressalaatti, kinkkua ja gorgonzolaa,  Lämmin salaatti tortellinien ja rucolakastikkeen kanss, Salaatti kesäkasviksista, savukalasta ja kananmunista, Halloumiperunat ja lammasvartaat,  Hedelmäinen broilersalaatti ja yrttimajoneesi, Makkaraa ja lämmintä punajuurisalaattia, Perunasalaatti, lämminsavulohta ja katkarapuja, Thaimaalainen salaatti lampaanfileen kera, Kesäsilliä ja hovimestarin perunoita…Näitä lukiessa ja kuvia katsoessa tulee nälkä. Aion itse kokeilla ainakin kaikki ne reseptit, joissa on munakoisoa ja/tai punajuurta sekä Broileri-pasta-homejuustosalaatin:

4 annosta

400 g punajuurta
8 dl babypinaattia väljästi pakattuna
4 rkl pinjasiemeniä
200 g pastaa, esim. penneä
500 g broilerin reisifilettä
oliiviöljyä paistamiseen
suolahiutaleita
vastajauhettua mustapippuria
n. 150 g sinihomejuustoa

Kastike

3 rkl oliiviöljyä
2 rkl kypsytettyä balsamietikkaa tai balsamicosiirappia
suolahiutaleita
vastajauhettua pippuria

 Aloita sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.

 Keitä punajuuret pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä; aika riippuu punajuurten koosta. Jätä juuren kärki ja vähän vartta keitettäviin punajuuriin, jolloin niiden väri ja maku säilyvät paremmin.

 Huuhtele punajuuret nopeasti juoksevan kylmän veden alla ja purista kuori pois, kun ne ovat vielä lämpimiä. Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja pidä ne mielellään lämpiminä.

 Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Paahda pinjasiemenet kuivassa, kuumassa pannussa. Keitä pasta, kaada pois keitinvesi ja sekoita joukkoon vähän oliiviöljyä.

 Paista broilerin koipifileet oliiviöljyssä, noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä broilerit lämpiminä folion alla. Leikkaa broilerinliha viipaleiksi juuri ennen tarjoilua.

 Sekoita punajuuret, pasta, pinaatti, broileri ja murennettu juusto. Pirskota päälle kastike ja ripottele pinnalle pinjasiemenet.

Erittäin herkullinen on takuulla myös kansikuvassa oleva Risonipasta, lämminsavustettua lohta ja sahramia. Risoni näyttää riisinjyvältä mutta on yksi pastalaji. Kokeillaan tätä:

4 annosta

1 keltasipuli
oliiviöljyä
½ g sahramia
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
4 dl risonipastaa
2 dl vihreitä herneitä
250-300 g lämminsavustettua lohifileetä
n. 200 g kirsikka- tai coctailtomaatteja
1 pieni punainen paprika
100 g babypinaattia
suolahiutaleita
vastajauhettua pippuria
sitruunaviipaleita tarjoiluun

Hienonna sipulit ja kuullota oliiviöljyssä muutama minuutti ruskistamatta. Lisää sahrami joukkoon kuullotusajan lopulla.

Lisää vesi, kasvisliemi ja risoni ja keitä hiljalleen kannen alla noin 11 minuuttia. Sekoita joukkoon herneet, kun keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti. Anna risonin jäähtyä.

 Nypi lohi pienehköiksi paloiksi. Puolita tomaatit ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.

 Sekoita lohi, tomaatti, paprika ja pinaatti varovasti salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile sitruunaviipaleiden kera.

Tässä ruokakirja joka todellakin houkuttaa valmistamaan ruokaisia salaatteja! Kirja on kaunis ja perusteellinen ja ohjeita on paljon. Tarkoitus on käyttää sesongin kasviksia ja hedelmiä ja minusta näihin ohjeisiin voi reippaasti soveltaa myös omia makumieltymyksiään. Hedelmäinen broilersalaatti ja yrttimajoneesi näyttää tältä:

Minä en kuitenkaan pidä majoneesista ja valitsisin tähänkin raikkaan tzatzikin kastikkeeksi. Punajuuriohjeita tuntui olevan mukavan paljon ja yrttejä käytettiin juuri niin runsaasti kuin pitääkin eli onko mitään rajaa yrttien käytössä!

Tätä kirjaa olen odottanut ja tämä jääkin nyt omaan keittokirjahyllyyni. Suosittelen!



28 kommenttia:

  1. Taidankin tehdä illalla noita munakoisoja, kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, teeppä se. Minulla tuo on yksi, jonka teen heti kun ehdin. Pidän paljon munakoisosta, joten jokainen resepti niistä on tervetullut.

      Poista
  2. Tuo broilerisalaatti kuulostaa herkulliselta! Ihananoloinen kirja!

    Olen muuten loppsuoralla Meriharakoiden kanssa... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, katso alla: Bessukin sitä himoaa;-)

      Näkyykö sulla jotain outoa nueroiden edessä, Annella (alla) näkyy?

      Ah, mitähän sinä pidät sielukirjastani!

      Poista
    2. Juu, mulla näkyy myös puhelimella nettiä selatessa, omalla koneella ei... Nämä on taas jotain Bloggerin omia erikoisuuksia.

      Poista
    3. Kiitos. Poistin nyt ne numerot ja hitsi, hitsi, vain nuo ekat rivit siirtyvät. Kun menen hallintapaneeliin, ne näyttävät olevan kuin muka kohdillaan. Antaa olla, tätä en nyt vain jaksa;-)

      Poista
  3. Nam, tuli nälkä. Tuo broilerisalaatti täytyy ainakin kokeilla. Kiitos viimeisestä, mukavaa oli. Pian uusiksi, viimeistään kun maata näkyvissä :) Mukavaa viikonloppua! Halaus Bessu
    ps. miksi noiden numeroiden edessä näkyy mulla joku <---if !supportLists]--> tälläinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, niin täälläkin. Muistathan kun puhuin siitä pienenpienestä pastasta: Se on tuo risoni.

      Kiitos samoin sinulle! Ja sitten päästään jo keveimmillä varusteilla.

      Hemmetti! Se ei näy minulla, mutta kun toin tätä wordilta, teksti heitti reunoistaan etc. Jotenkin aina kun tulee numeroina joku juttu, siinä tulee häikkiä. Taidan koittaa ottaa ne numrot pois...

      Poista
  4. Onpa herkullisen näköinen kirja. Meilläkin syödään tänään munakoisoja - tosin rullina eikä salaatissa ;-)
    Minulla on lukeminen mennyt viime aikoina ihan "keittokirjoiksi". Sain viimeinkin käsiini sen Murun kirjan ja Safka on parhaillaan Suomalaisessa tarjouksessa ja alennusmyynneistä tarttui mukaan muutama muukin ruokakirja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, siis tässä on sekä lämpimiä että kylmiä salaatteja. Ja todellakin: Kirjan ulkoasu on houkuttava.

      Googlaa Leena Lumi Munakoisoa kahdella tavalla Siinä ne meidän rullat ja maku vain paranee lämmitettäessä.

      Minä olen keittokirjamaanikko! Tällä hetkellä käytän itse ehdottomasti eniten kirjaa Stadin klassikot. Onkohan mulla menossa joku ihme nostalgiakausi. Toivon, että tästä salaattikirjasta tulee suven menestys. Safkaa en tehnyt, mutta siitä on kirjoitettu paljon hyvää. Matkalla huipulla on visuaalisesti upein, mutta sieltä monet reseptit eivät taivu meidän keittiöön.

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä. Vaikka laittaa ruokaa lähes joka päivä ja paljon juuri salaatteja varsinkin omavaraiseen kesäaikaan, niin aina kaipaa uusia makuja. Numerot näkyvät minulla ok. Ongelma voi johtua myös katsojan selaimen asetuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, tämä on, tämä on. Well..blogi eniten luetut ovat juuri kaksi ruokasalaattiani, se toinen on katkarapusalaatti, mutta toista en kerro ennen kuin vaihdan siihen kuvan;-) Minulla on vaan aika suppea valikoima RUOKAsalaatteja, joten tämä kirja on kuin tilaustyö.

      Olen varma, että sinäkin, superkokkaaja, saat tästä uusia vinkkejä. Siis noin SATA reseptiä!

      Oijoi, tämä on taas näitä päiviä...olen ihan avuton tekniikan suhteen, joten antaa olla...

      Poista
  6. Minä olen aina ihmetellyt, miksi tehdään salaattikirjoja? Jotenkin salaatit IMO kuuluvat niin helppotekoisiin juttuihin. No, hyvä jos näilläkin kirjoilla on lukijoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omapäinen arkeilija, ihanko totta;-) Ehkä sinä olet luontaisesti niin lahkas keittiössä, että osaat itse loihtia ruokasalaattejakin tuosta vain...

      Poista
  7. Kuulostaa hyvältä. Punajuurta sisältävä salaatti on juuri nyt mieleeni, kokeilen sitä jossain vaiheessa. Eli kopsaan ohjeen täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, sama täällä. Munakoiso odottaa keväämpää ja nyt on punajuuren aika. Saatan tehdä kirjasta jonkun muun punajuurijutun ja tuoda sen sitten blogiini.

      Ole hyvä vain.

      Poista
  8. Ihanan oloinen kirja ja kuvatkin näyttävät hienoilta, samoin kansi.

    Minä ainakin kaipaan salaattiohjeita ja innostun helposti uusista. Viime vuoden suurin reseptilöytöni on mansikkasalsa, joka on taivaallista paistetun halloumin kanssa. Kesäruokaa parhaimmillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tämä on. Mieti nyt,että noin sata ruokasalaattia. Millä muulla ruokkii suvella näppärästi isonkin porukan, sitten vain patonkia ja juomista lisäksi.

      Niin minäkin. Sitä jotenkin aina kuin ajaa samoissa urissa. Ah, kuulostaa ihanalta! Kunpa sinäkin tekisit ruokajuttuja...

      Poista
  9. Tuollaista täytettyä munakoisoa olenkin syönyt täällä.Salaattikirjat ovat aina ihania;tosin minulla on niitä muutamia enkä koskaan käytä niitä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, minä yritän oppia noin joka vuosi hiukan jotain uutta munakoisosta.

      Minä käytän keittokirjojani ahkerasti! Mutta en ikinä noudata mitään tarkkoja mittoja ja jos jotain ainesosaa ei löydy, keksin nopsasti tilalle uuden. Kokkaaminen on taidetta!

      Poista
    2. Tiedän...Me olemme keittiössä kuin olisimme omassa ateljeessamme;-)

      Poista
  10. Tästä tai jostain vastaavasta kirjasta voisikin saada kivan lisän keittokirjakokoelmaan. Teen helposti melko samantyylisiä salaatteja, jotain vaihtelua pitäisi saada.

    Munakoiso-ohje kuulostaa järkyttävän ihanalta !! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, tässä se on: Suven ja koko vuoden antavin salaattikirja.

      Voin vain kuvitella ja aion kokeilla!

      Poista
  11. Kiitos hyvistä resepteistä. Salaatit ovat ihania, mutta useimmiten tulee tehtyä sitä samaa vanhaa, jonka osaa. Pitääpä kokeilla jotain noista vaihtelun vuoksi. Hyvää viikonloppua, Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. My life, ole hyvä. Nimenomaan niin: Sitä jotenkin jää junnaamaan aina samoihin varmoiksi koettuihin. Vaihtelu virkistää.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  12. Oi, oi mikä postaus, salaattikirjoja ei ole koskaan liikaa ja jos samoja tekee aina, niin kyllästyy :) kiitos tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu, tämä olisi sinun mieleesi, sillä paljon upeita kuvia ja muustakin kuin ruuasta. Ole hyvä.

      Poista