tiistai 1. joulukuuta 2009

SATU KUKKAMERI JA LUMEN IHME

Lumoava lastenkirja Satu Kukkameri ja lumen ihme (Saga Blom och snöflickan, Tammi, 2009) vei minut mennessään. Kirja täynnä lunta, sinistä hetkeä, yrttejä, jouluruusun legendaa ja kauniita, kauniita kuvia! Tämä on siis kirja myös aikuisille. Olen varma, että kirjailija Anna Gullichsen ja kirjan kuvittaja Cara Knuutinen ovat tienneet tehneensä kirjan, jota aikuinen lukee mielellään lapselle – ja itselleen.

Satu on pieni tyttö, joka on kylässä Simone-mumminsa luona. On satanut aivan ihanaa puuterilunta, mutta mummin selkä on huono, eikä hän voi tehdä lumitöitä, joten Satu tekee pihalle pieniä polkuja. Satu tarkistaa myös mummin yrttitarhan, joka talvellakin versoo verannalla. Mummi on Ranskasta kotoisin ja yrtit tuovat hänelle mieleen hänen kotiseutunsa. Suurissa ruukuissa kasvaa timjamia, rosmariinia, sitruunamelissaa, salviaa ja monia muita. Myös mummin kanssa lokakuussa istutetut joulukukat pitää tarkistaa. Joko ne itävät?

Ihastuttavasti kirjassa tuodaan sadun lomaan viehättävät Simone-mummin joulukukkatarinat hoito-ohjeineen, jotka Cara Knuutinen on kekseliäästi sijoittanut seepian värisiin, vanhan kirjoituspaperin arkkeihin, arkkeihin, joiden reunat jo repsottavat…

Joka iltapäivä kello kolme mummi sanoo: ”Nyt on nokosten aika, ma petite”. Silloin Satu lähtee ulos ja jatkaa lumitöitä hiljaisessa puutarhassa.

Puutarhassa on hiljaista. Kukkapenkit ovat pyöreitä lumikukkuloita, joilla nuokkuu kuuran ja jään peittämiä kuivia varsia. Nimikyltit törröttävät lumesta. Niihin on kirjoitettu kukkien nimiä, kuten arovuokko, akileija, saksankurjenmiekka ja monia muita. Puutarhavajan luona lumessa on vielä yksi kyltti. Siinä lukee Helle.

Satu kauhoo vähän lunta kyltin ympäriltä ja esiin putkahtaakin seikkailu, joka hyppelee, puhuu ja kertoo tarinaa itsestään. Helle on oikeasti Helleborus niger ja kuuluu Ranunculacae-perheeseen eli kyseessä on siis jouluruusu. Kun mummi on heränyt Satu kertoo mummille Hellestä ja saa kuulla, että kun vaari vielä eli, kukka kukki joka talvi lumesta, sillä vaari laittoi kasville jouluun asti suojan kylmyyttä vastaan, lämmitti jopa vanhan vajan kaminaa, että Helle olisi saanut uunin hohkaa seinien läpi…

Satu alkaa työskennellä vaarin kukalle tuulen suojaa…ja alkaa odottaa jouluaattoa, joka tuntuu tulevan niin hirveän hitaasti…,mutta siten tuleekin aamu, jolloin mummi sanookin: ”Bonjour, ma petite”, ja vatkaa samalla vohvelitaikinaa. Lumivohvelit ovat täydellisen jouluaaton tunnelman luojat. Niiden ääressä mummi kertoo lapsuutensa ranskalaisista jouluista, puut rasahtelevat hellassa kodikkaasti ja päivä alkaa valjeta…

Ja kuin ihmeenä juuri jouluaattona valkea jouluruusu kukkii lumesta ja Simone-mummi muistelee vaaria, joka toi hänet joka joulu illan sinisessä hämyssä, "l´heure bleue", katsomaan jouluruusua.

Oi!, tämä on niin kaunis kirja, että kuulin juuri joulukeijujen kuiskivan kirjan menevän kauniiseen vanhaan joulupaperiin ja paperin päälle kirjoittuu kuin itsestään nimi: Leena Lumi!

Legenda siitä, miten jouluruusu sai nimensä:

Olipa kerran pieni tyttö, joka oli niin köyhä, ettei voinut hankkia lahjaa Jeesus-lapselle Beetlehemiin. Tyttö seisoi talviyönä kylmässä hangessa itkemässä. Siihen, mihin tytön kyyneleet putosivat, kasvoi myöhemmin ihana kukka nimeltä jouluruusu, Helleborus niger.

Sanotaan, että jouluruusu talon nurkalla tuo onnea!


*****

Jos haluat lukea lisää jouluruususta, mene vaikka tänne


*****

Kirjan on lisäkseni lukenut ainakin Maria

14 kommenttia:

 1. Niin on! Ja onneksi sain etiäisen, että saan tämän kirjan joululahjaksi;-)

  VastaaPoista
 2. Ihana kirja varmaan. Ja mikä sattuma, että ostin eilen jouluruusun keittiön ikkunalaudalle ulos ja onni saa nyt sitten tulla.

  VastaaPoista
 3. Kirja on herkullinen...Minäkin pidän jouluruususta, mutta en ymmärrä miksi en saa juuri tuota kukkaa viihtymään, vaikka noudantan kaikkia ohjeita.

  VastaaPoista
 4. Kylläpä on taas viehättävän ja hurmaavan näköinen lasten kirja!

  VastaaPoista
 5. Juu, varmaan lasten kirja, mutta...

  Oletkos ikinä kuullut Lumivohveleista? Niiden valmistukseen käytetään oikeasti lunta!

  Kirja esittelee myös joulukukkien hoito-ohjeita, mutta ihanainen jouluruusu ei minulla kauaa viihdy. Se olisi todella viehättävä.

  VastaaPoista
 6. Ihana tuo kansi ja kirjakin varmaan!

  VastaaPoista
 7. Todella viehättävä ja hyödyllinenkin.

  VastaaPoista
 8. Hannele, tämä on paitsi lumesta, myös kasveista innostuneen kirja. Ja kukat on latinaksi etc. Nyt toivomusta vain joulupukille...

  VastaaPoista
 9. joo, taidanpa jakaa lapsenlapseni kanssa :)

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, että kirjotit tästä kirjasta! Hankin sen nelivuotiasta esikoistani varten pukinkonttiin ja kuulun niihin aikuisiin, jotka lukevat tätä kirjaa osin itsensä vuoksi. Toivon prinsessani pitävän kirjasta, joka vaikuttaa lumoavalta.

  VastaaPoista
 11. Lumiomena, varmasti hän pitää ja ymmrätää myös tarinan, mutta taju kirjan viehkouteen tulee myöhemmin. Tämä kirja jäi minulle;-)
  (Linkitin sen Stingin. Kuuntelin aikani ja sitten ajattelin, että Yes! Parta vain pitäisi ajaa pois...)

  VastaaPoista