torstai 26. tammikuuta 2012

BANAANIBOSTON JA MAAILMAN PARAS PULLATAIKINA

Tämä postaus minua hiukan huvittaa, sillä en ole ollenkaan pullanleipoja, vaan se on Lumimies, mutta bostonista tuli mieleen lapsuus, kun äiti oli sitä leiponut ja miltä se sitten maistui. Tässä se on hieman uusin sävelin, joten en malttanut olla jakamatta teidän kanssanne. Ohje on uusimmasta Koti ja keittiö -lehdestä Katri Schröderin jutusta Pullat uunista.

16-18 annosta

Täyte:

2 kypsää banaania
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 tl kanelia

Voiteluun: 1 muna

Pinnalle: raesokeria

Valmista ensin pullataikina ja laita se kohoamaan.

Voitele 2,5 litran irtopohjavuoka tai vuoraa tasapohjainen, pyöreä kakkuvuoka leivinpaperilla.

Kauli kohonnut pullataikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi.

Soseuta banaanit haarukalla. Levitä taikinalevylle ensin rasva ja sitten banaanisose. Sirota pinnalle sokeri ja kaneli.

Kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta 8-9 palaa.

Aseta pullat väljästi leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 20 minuuttia.

Voitele pinta munalla ja ripottele päälle raesokeria. 

Paista 200-asteisen uunin alatasossa noin 30 minuuttia.

Valmistusaika: noin 50 minuuttia

Jos jollain on hakusessa kunnon pullataikinan teko, niin tässä Maailman paras pullataikina:

100 g voita tai margariinia
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
3 rkl haaleaa vettä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 muna
noin 8 dl vehnäjauhoja

Sulata rasva kattilassa ja kaada sekaan kylmä maito.

Liota hiiva haaleaan veteen kulhossa.

Lisää kulhoon nyt kardemumma, suola ja sokeri. Anna seoksen seistä hetken aikaa.

Lisää joukkoon kädenlämpöinen rasva-maitoseos sekä muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta kimmoisaksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, reilut puoli tuntia.

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Leivo haluamasi muotoista pullaa. Anna leivonnaisten kohota 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla.

Paista pikkupullia 225-asteisen uunin keskitasossa 10-15 minuuttia ja isompia, kuten pullapitkoja ja bostonia, 200-asteisen uunin alatasossa 25-35 minuuttia.

22 kommenttia:

  1. Onkin ihan uusi juttu laittaa banaania bostoniin, kiitos kokeillaan sopivana aikana. Bostonkakku on legendaarinen ja eipä siihen ennen laitettu kuin voita, kanelia ja sokeria. Muuten, joulubostonia teen sydänvuoassa ja täytteenä samat kuin englantilaisessa hedelmäkakussa, ei hassumpaa sekään. Torstaiset pullantuoksuiset terveiset.

    VastaaPoista
  2. Minttuli, siihen aikaan se kaneli jo oli niin herkullista;-)Minä muuten lisään aina enempi kanelia, mitä ohjeissa sanotaan.

    Siis ilmeisesti sinulla on irtopohjasydänvuoka vai onko tavallinen? Minä olen niitä Kodin Ykkösessä ihastellut ajatuksella,että ne sydämenmalliset vuoat saisivat minutkin leipomaan.

    Kiitos samoin sinulle!

    VastaaPoista
  3. Meillä mies leipoi tätä ja maku oli ihan hyvä, mutta rakenne jäi aika kosteaksi.

    VastaaPoista
  4. Mmm, houkuttelevaa herkkua... Bostonpulla on hyvää, täytyykin joskus kokeilla banaanista versiota.

    VastaaPoista
  5. Omapäinen arkeilija, minun muistoissani boston on juuri kosteaa, ei ikinä kuivaa.

    ***

    Liinu, eikö vain! Minun täytyy saada Lumimies leipomaan.

    VastaaPoista
  6. Kuukostaa huikealta uutuudelta. Täytynee kokeilla, kunhan flunssa joskus hellittää..

    VastaaPoista
  7. Kikka, flunssassa kaikki hyvä menee kuin hukkaan, kun ei maistu mikään. Nyt vain lepäät oikein luvalla ja juot paljon nestettä. Paranemisiin!

    VastaaPoista
  8. Onpa hyvä vinkki, kiitos! Täytyypä joskus kokeilla.

    Jossakin vaiheessa leivoin paljonkin pullaa, sillä tuoreeseen pullaan(kin) olen heikkona. Sitten lähiostarille tuli leipomomyymälä ja laiskistuin, mutta koska myymälä lopetti toimintansa vuoden vaihteessa, täytynee taas aktivoitua. Viime viikolla tein jo rieskaa, viikonloppuna olkoon pullan vuoro!

    VastaaPoista
  9. Minä en ole lainkaan pullan ystävä,mutta tuo täyte kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  10. Minä leipoisin, rakastan leipomista. Vaan rakastan myös sitä syömistä. Ja minuun tarttuu nykyään kaikki, pelkkä katsominenkin. Olen varma siitä. Katsoin tuota kuvaa ja huomenna olen takuulla taas kilon painavampi.

    VastaaPoista
  11. Meillä on valitettavasti yksi kardemumman vihaaja talossa.

    VastaaPoista
  12. Amma, eikö vain.

    Minäkin olen aivan heikkona tuoreeseen pullaan. Minussa huojahtaa, kun Lumimies leipoo korvapuusteja;-) Enkä voi kulkea ohi, jos kahvilasta tulee tuoreiden puustien viekotteleva tuoksu...

    VastaaPoista
  13. Jael, painonvartijoissakin suositellaan pullaa!

    ***

    Mine, sama täällä. Ennen voi syödä mitä vain. No, pulla on kuulemma pienempi paha kuin keksit, kakut ja viinerit, joista viimemaintut ovat minusta överpullaa.

    ***

    Allu, hän vihaa paljon...ensin rakuuna ja nyt kardemumma...;-)Minä rrrrrakastan kardemummaa ja kanelia.

    VastaaPoista
  14. Jos margariinii niin ei varmast ole paras :)

    VastaaPoista
  15. Kuulostaapas kerrassaan herkulliselta!!

    Ajattelin tosin tänään leipoa pitkästä aikaa kääretorttua ;)

    VastaaPoista
  16. Hannele, minä en käytä margariinia mihinkään, mutta en tohtinut muuttaa lehden ohjetta. Ja kaneliakin käyttäisin enemmän...Voilla se hyvä tulee!

    ***

    Susa, niin minustakin.

    Ah, minulla on lähellä ystävä, joka leipoo suviaikaan kuningatarkääretorttua. Silloin hän kutsuu aina minut heidän terassille nauttimaan...

    Siihen tulee siis tuoreita mustikoita, vadelmia ja sitten jotain vaniljarahkaa sinne väliin. Täysin vatustamatonta. Pitäisikin kuvata se torttu ja jos M. antaisi sen ohjeen, niin voisin jakaa kaikille. M. rentoutuu leipoen! Nyt on menossa monen kuukauden keittiöremontti ja sen kyllä huomaa;-)

    VastaaPoista
  17. Laitanpa ohjeen talteen, joskus yllätän taatan bostonilla.
    Minulla itselläni onkin pullakiintiö jo täyttynyt.

    VastaaPoista
  18. Unelma, Taata ilahtuu!

    No, meillä kaikilla tulee aina jokukiintiö täyteen...minulla se oli joku ruoka...

    VastaaPoista
  19. Hei vaan pitkästä aikaa.
    Ompa herkullinen bostonpulla täällä, kiva ohje tuo täyte, kokeiluun meneepi , kiitos :P

    VastaaPoista
  20. Täällä tehdään laskiaispullia tuolla pullareseptillä. Taikina on kohoamassa, saa nähdä miten käy. Kiva kun voi laitettiin jo aluksi kun aina unohdan sen lopuksi :D vaikka huonosti vanha koira oppii uusia temppuja ...

    VastaaPoista
  21. Seijastiina, ei ole ollut tarkoitus sinua unohtaa: Minulla on vain nyt tuo gmail ja se jostian syystä ilmoittaa sähköpostille kommentit jälkijunassa ja silloinkin aika sekavasti. Olen muuten itse aivan sekaisin sun blogeista: Eilen taas liityin yhteen, jossa ihania tinttejä.

    Meillä saa Lumimies leipoa tämän;-)

    VastaaPoista
  22. Anni, lykkyä pulliin! Kyllä vanhatkin koirat oppivat;-) Meidän Olga ei nuku illalla ennen kuin on saanut KUUSI sysännannaa. Jos viisi, odottaa viimeistä!

    Meillä saa leipoa Lumimies, kun minä olen enempi ruokakokki. En tajua, miksi mun pullista tulee aina kivikovia...

    VastaaPoista