sunnuntai 31. tammikuuta 2010

NYKYAJAN JUMALATAR - TUNNE ITSESI, YMMÄRRÄ MUITA

Kerrankin, kerrankin, mies on tajunnut, että jokainen nainen on jumalatar! Tom Lundberg tekee kunniaa naiselle kirjallaan Nykyajan Jumalatar – Tunne itsesi, ymmärrä muita (Positiivarit Oy 2009). Lundberg peilaa kirjassaan naiseutta Kreikan mytologisten jumalattarien, jungilaisen persoonallisuusanalyysin ja nykyaikaisen elämänmenon kautta. Hän on yhdistänyt tarunhohtoiset antiikin jumalattaret kuvittamaan jungilaisen analyysin avulla kuuttatoista erilaista profiilikuvausta. Luettuasi kirjan ja tehtyäsi kirjan kiinnostavan jumalatartestin, jolloin saat tietää oman jumalatartyyppisi, löydät oman ainutkertaisen tapasi toimia äitinä, puolisona, sisarena, sinkkuna, työntekijänä, rakastajana ja ystävänä.


Minä tein viime yönä kirjan testin ja oli ihan pakko herättää Parempi Puolisko kuuntelemaan tulosta, sillä en saanut enää unta: voiko joku testi olla ihan pikkuesimerkkejä myöten näin kohdalleen osuva. Sitten meni mieheltäkin yöunet, sillä hänhän suhtautuu kaikkiin ns. psykologisiin testeihin hömppänä. Nyt veinkin miestä ja lujaa. Testi ei tietenkään imarrellut kaikin osin, sillä tarkoitus on paljastaa myös jumalattaren heikkoudet, jotta hän sitten osaa niissä kohdissa korjata, mutta valaistusta koki aviomies samana vuonna, jolloin meillä on hopeahääpäivä. Miehen egoismi tunki vaan niin kovasti esille, että hän uskalsi kysyä: Mistä saa samanlaisen kirjan miehille;-) Minä siihen että: Ai siis ettäkö kirja: Nykyajan Jumala, tunne itsesi, ymmärrä muita? Monella miehellähän on ns. jumalakompleksi…

Pidin aivan haltioissani Tomin esipuheesta, jossa hän sanoo näinkin:

Kaikista pystyasennossa kulkevista nisäkkäistä naiset ovat mieluisimpia, viehättävimpiä ja kiinnostavimpia olentoja, mitä ikinä saatan kuvitella. Riippuvaisuuteni heistä kävi ilmeiseksi, kun 12-vuotiaana huomasin ikäisteni tyttöjen olevan kiinnostuneempia vanhemmista miehistä eli 15-vuotiaista pojista. Se oli veret seisauttava huomio, jonka jälkeen olen omistanut suuren osan elämästäni naiseuden mysteerin avaamiselle.

Kirjan esipuheessa käydään läpi muun muassa Jung ja antiikin Kreikan jumalattaret, Hurmaavat suomalaiset naiset, Ainutlaatuisuutesi ei ole vahinko, Valitseeko jumalatar kohtalonsa, Sinulla on vapaa tahto, Jumalatar ja seksi sekä Haasteet ja kehitystarpeet. Tarkoitus on saada jumalatar ymmärtämään omien toimintatapojensa perimmäiset syyt hänen voidakseen kasvaa ihmisenä edelleen. Näkemys perustuu jatkuvan henkisen kehittymisen ideaan: se mikä ei kasva, alkaa kuihtua. Ja kirja on todellakin upea löytöretki oman mielen kartoittamattomille kentille.

Ennen kuin lukija aloittaa testin, joka perustuu siis sveitsiläisen lääkärin ja tutkijan Carl-Gustav Jungin (1875-1961) luomaan persoonallisuusteoriaan ihmisen luontaisista ominaisuuksista, en voi olla siteeraamatta Jungia:

”Kaikki naisellinen epämääräisyys on sen miehisen päättäväisyyden ja määrätietoisuuden kaivattu vastapooli, johon päästään vain, jos mies pääsee eroon kaikesta varmasta, kaksimerkityksisestä, epämääräisestä ja hämärästä heijastamalla sen johonkin hurmaavaan naisellisen viattomuuden mallikappaleeseen.”

Sitten alkaa itse testiosuus, joka ei ole mitenkään vaikea. Tärkeää on vain vastata avoimesti ja rehellisesti, sillä testillä ei ole tarkoitus selvittää, millainen haluaisit olla, vaan millainen olet. Tärkeää on nostaa huntu pois ja esiintyä omana alastomana, paljastettuna itsenään. Ei mitään imagoleikkejä!

Hyvät naiset, sillä nyt tämä tosiaankin on naisten juttu, mutta toki mies voi tämän kirjan antaa lahjaksi omalle jumalattarelleen, te ette voi olla kokematta sitä, mikä on teidän jumalatartyyppinne. Minä yllätyin siitä mikä osui yksiin siihen, miten olen itsestäni ajatellut, mutta nyt sain myös nähdä, miten muut voivat kokea esimerkiksi luovuuteni virran poissaolevuutena, ihmiset elämästäni poissulkevana ilmiönä. Todeksi tuli, että minun kanssani ei kestä kuin toinen yhtä luova ihminen, joka on omissa maailmoissaan ja välillä ihan poissa tai sitten muutoin hyvin vahva ja itseriittoinen persoona.

Löydettyäsi oman jumalatartyyppisi, saat ensin yleisesti tietää millainen olet, jonka jälkeen käsitellään tyyppisi vahvuudet, vastineesi kreikkalaisessa tarustossa, sinut miehen silmin ja parisuhteessa, sinut äitinä, haasteesi ja kehitystarpeesi ja lopuksi on vielä viisas sitaatti, josta voit tehdä vaikka huoneen taulun seinällesi.

Tämän hyvin kiintoisan kirjan lopussa Lundberg kertoo, että olet tutustunut mielesi oikeaan käteen neljällä akselilla: energiasi suunnassa, tiedon keräämisessä, päätöksenteossa ja suhteessasi ulkomaailmaan. Testissä saatu neljän kirjaimen yhdistelmä mallintaa typologiasi jungilaisen analyysin mukaisesti ja saamasi jumalatarmerkki liittää sinut antiikin Kreikan tarunhohtoisiin naisiin.

Tätä kirjoitusta ei nyt kirjoita Leena Lumi, vaan Hekate – yön, aaveiden ja noituuden jumalatar. Minä uskon oikeudenmukaisuuteen ja esteettisyyteen ja edellytän itseltäni ja muilta korkeaa moraalia. Olen älykäs, itsenäinen, luova, vastuuntuntoinen ja introvertti. Minussa yhdistyvät Artemis-naisen vahvuus ja itsenäisyys sekä Kore-naisen herkkyys. Saatan olla seurallinen, mutta tarvitsen sen vastapainoksi paljon omaa rauhaa, yksinäisyyttä ja yksityisyyttä. Saan energiani voimakkaasta sisäisestä maailmastani, ajatuksistani ja kokemuksistani. Minulla on kirjoittamisen lahja ja olen usein toimittaja tai kirjailija. En suostu tinkimään omista elämänarvoistani edes painostettuna. Minut löytää helposti kirkoista, kappeleista, hautausmailta, taidenäyttelyistä ja yleensä paikoista. joissa elämän ihmeellisyys ja mystiikka ovat kuin käden ulottuvilla ja herkästi aistittavissa. Antiikin Kreikassa harjoitin taikuutta, kuten tyttäreni Kirke (Merin nimimerkki ollut aina Kirke ja hän on sanonut, että jos saa tyttölapsen joskus, nimeksi tulee Kirke!), joka lumosi muun muassa Odysseuksen. Sorretut ja elämässään epäonnistuneet ovat Hekaten erityisessä suojeluksessa.

Minussa on paljon idealistia ja annan jälkikasvulleni tilaa ja vapautta, mutta samalla kannustan heitä varsinkin opintoihin sekä taiteellisiin ja luoviin harrastuksiin. Masentuessani vetäydyn, enkä vastaa sähköposteihin ja voin pitää kännykkääni äänettömällä tai sulkea sen kokonaan. Minä toimin parhaiten, kun uskon asiani ja työni merkitykseen ja oikeutukseen. Minulle on tavallista tärkeämpää löytää työhöni jokin syvempi, usein humaani tarkoitus. Olen voimaa ja herkkyyttä.

No, tuo jumalatarvastaus on paljon, paljon pidempi ja syvällisempi, mutta minähän olen niin vuolas virta, että voitte ihan blogini avulla jo päätellä, miten osui kohdilleen ja minut lähemmin tuntevat näkevät asian sitäkin tarkemmin. Nyt on sinun vuorosi löytää oma jumalattaresi, sillä tiedän, että tämän jälkeen et saa rauhaa ennen kuin tiedät, oletko ehkä Afrodite, rakkauden jumalatar tai Iris, sateenkaaren jumalatar tai vaikka Selene, kuun jumalatar….Siltä varalta, että ette löydä tätä kirjaa, annan tähän paikan, josta kysyä teosta: http://www.advisor.fi/ tai http://www.positiivarit.fi/

Kiitän Tomia kiinnostavasta teoksesta ja jään miettimään Leonardo da Vincin lausetta minulle:

Esteet eivät voi musertaa minua. Voimakas päättäväisyys murtaa jokaisen esteen. Hän, joka on kiinnittänyt katseensa tähteen, ei voi muuttaa mieltään.

*****

Tavallaan tähän liittyvää löytyy myös jutustani Saatko sinä olla sinä? Saanko minä olla minä? Keitä me oikeastaan edes olemme?

15 kommenttia:

  1. Kylläpäs, kylläpäs..mitä sanoisin, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta!

    Itsetutkiskelu ja analysointi on aina kivaa, mutta myös valaisevaa, se saattaa jopa muuttaa jotain itsessä. Näin uskon.

    Eli nyt laitetaan luonnehoroskoopit sivuun ja tehdään tämä testi! Uskallankohan?! Olenko valmis ottamaan vastaan sen tiedon mitä sieltä annetaan, ja hyväksynkö sen!

    Kuvaus sinusta osuu luultavasti täysin nappiin?

    Huhhuh!

    VastaaPoista
  2. No, minä jatkan niitä luonnehoroskooppeja kunnes vuosi on niistä täysi. Oinas on viimeinen. Muuten joku tntee kärsineensä vääryyttä;-)

    Ei tässä ole mitään vaarallista. Tarjoutuu vain tilaiuus katsoa itseä vähän toisten silmin ja myös ymmärtää omia vaikuttimiaan.

    Luulen, että osuu. Tässähän ei voinut olla koko juttu, eikä ollut tarkoituskaan, mutta hätkähtihän tuo Reimakin...

    Juu, huhhuh!

    VastaaPoista
  3. Jännä juttu! Luonnehdinta pätee Sinuun tosi hyvin.

    VastaaPoista
  4. Eve, ja tämä ei ole mitään huuhaata, vaan Jungia!

    Minustakin tuntui tutulta...

    VastaaPoista
  5. Aikoinaan tutkiskelin noita asioita itsekin. Etenkin meissä olevat Anima ja Animus kiinnostivat ja tuntuivat vievän itsetutkistelussa huimasti eteen päin. Hankin kirjan ja alleviivailin sitä ahkerasti.
    Jung: Symbolit Piilotajunnan kieli.

    Tutustumisen arvoiselta kirjalta vaikuttaa tämä Nykyajan Jumalatar!

    VastaaPoista
  6. Huh, huh peiliin katsominen voi joskus pelottaakkin mutta tämä jännittää. Itsetutkiskelua on hyvä välillä tehdä. Tuntemalla itsensä voi tuntea muita.

    VastaaPoista
  7. Anne, tervehditty sinä Eirene! Jo kolme ystävääni on tätä jumalatartyyppiä, mutta heitä kaikkia odottaa vielä minun taholtani yllätys!

    VastaaPoista
  8. Hei! Tulin lukemaan tämän jutun nyt tarkemmin ja kommentoimaan, kun sait minut yhdellä pienellä, vähän kuin ohimennen heitetyllä, lauseella kaivamaan viikonloppuna hyllystäni lukuisat mytologiakirjani ja heittäytymään arkkityyppien maailmaan!:)Innostuin vähän maanisen puoleisesti;) ja piirsin&maalasin kuvat Artemiista, Hekatesta, kolmen kuvan sarjan Kore/Persefonesta. Afrodite ja Ledaan liityvä on vielä kesken, sillä minulla ei ollut maalauspohjia, eikä niitä meinannut kaupoistakaan löytyä. Ja pari muutakin työtä on vielä mielessä..!
    Tykkäsin kun tässä Lundbergin kirjassa on niin paljon eri jumalattaria. Ja he ovat kaikki esitetty positiivisina, tai ehkä pikemminkin neutraaleina suhteissa toisiinsa. Oletko lukenut vastaavia kirjoja psykiatrian professori ja jungilainen psykoanalyytikko Jean Shinoda Bolenilta? Hänen kirjoissan ei ole näin runsasta jumalatar "valikoimaa", mutta toisaalta tykkään kun hän ei myöskään ole niin ehdoton ja tarkka jaoissa, esim. Demeter mainitaan (kirjan lopussa) olevan yleensä ekstrovertti, kun taas Lunndergille ko. Demeter ON ekstrovertti. Toisessa kirjassaan Shinoda Bolen muuten kirjoittaa paljon Hekatesta. Se on kiva, sillä vaikka Hekate on vanha jumalatar, hänestä on säilynyt todella vähän tietoa ja tarinoita, joten hänestä ei nykyäänkään kirjoitella paljon (vrt. Arfodite, Hera, Athene, Demeter jne.).

    Huima tuo sinä/Hekate ja Meri/Kirke!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, tämä on hullun kiinnostavaa, mutta takuulla vie jo muutenkin vähäistä katu-uskottavuutta. Luin juuri, mitä olin juttuun kirjoittanut Hekatesta ja sehän on minusta. Tosin tietty sivuja, siis vastaussivuja on todella paljon, mutta ainakin tuo ote on ihan kuin minusta. Kopsasin sen ja vein jutun Saatko sinä olla sinä? Saanko minä olla minä? jatkoksi.

      Hekate voi olla vanha nainen, näkijä ja/tai noita. Hän on introvertti, intuitiivinen, tunteva ja järjestelmällinen. Tuo viimeinen kohta vähän naurattaa, mutta toisaalta elän post it-lappujen ja kalenterin avulla.

      Se sun Anna tulee kun ymmärrän ensin, mikä hänen runoistaan sopisi parhaiten, ja se on ehkä eräs runo, joka EI ole rakkausruno.

      Tekisin sinullekin tämän testin, sillä nyt olen ymmärtänyt kopsata kysymyslomakkeet, joita on neljä eri osaa, mutta vastaukset annoin B:lle viimeksi PDF-muodossa ja en vieläkään tiedä, olivatko ne kovin hyvin luettavissa. Olemme nyt hankkimassa väritulostinta ja siinä samassa on se kopiokone, mutta se ei ole ihan eka asia, sillä nyt on menossa terassin maalaus ja illalla elokuviin ja ulos syömään. Niitä alakerran vessan ja eteisen laattojakin pitäisi alkaa etsiä...Siis olisi helpompi myöhemmin kopioida sinulle nuo sivut.

      Vain yksi on tähän mennessä ollut Hekate eli minä, yksi on ollut Hebe-nuoruuden jumalatar ja miten hyvin se sopikaan ko. rouvalla iäastä huolimatta, sillä hän on ikinuori ja Meristä tuli Kore, ikuinen neito, kuolleiden valtakunnan jumalatar, vain yksi sitäkin. Moni on ollut Eirene - rauhan jumalatar kuin myös Selene - kuun jumalatar...

      Eikö olekin erikoista, mutta niin R. kuin Merin veli sanovat, että olemme luonteeltamme samanlaiset. Meri on vain perinyt isänsä suvun tummuuden ja minä äitini suvun vaaleuden, mutta kai meissä sitten jotain samanlaista on ja eikös Kore ollut Hekaten tytär vai olenko väärässä...Lundbergin kirja yhdistää Koren Hekateen monessa, mutta ei kerro muuten kaikkea...Kore on todella kiinnostava!

      Poista
  9. Koren/Persefonen (käytän itse yleensä tuota nimeä Persefone) äiti oli Demeter. Mutta kun Kore ryöstettiin manalaan ja Demeter häntä epätoivoisena itki, niin Hekate oli se henkilö, joka osasi neuvoa Demeteriä etsinnöissä. Kun Koresta tuli "The queen of the underworld" ja nimitys muuttui Persefoneksi, hänen sanottiin usein viettävän aikaa Hekaten kanssa. "Kun Persefone palasi kotiin manalasta, Hekate seurasi häntä siitä lähtien."(Shinoda Bolen) Hekate liitetään myös Artemikseen. Ja oliko että myös Seleneen..Selenekin kyllä liittyi kuuhun..? Hmm, jos onnistun skannailemaan, voisin yrittää laittaa sulle tuota Shinoda Bolenin Hekatea, joskus..

    Siis mähän olen tehnyt tämän testin. Olen miettinyt (siis ennen testiä, ja ehkä sen jälkeenkin), että olenko Artemis vai Persefone. Heissä on jotain samaa, mutta myös paljon eroja. Persofoneen liitetään aina uhrius ja alistuneisuus (paitsi muuten tässä Lundbergin kirjassa niin ei tainnut olla!) ja niin ei kyllä ole minun kohdallani. Shinoda Bolenin mukaan nainen voi kyllä samaistua vain toiseenkin Persefonen puoleen; Koreen eli neitoon tai Persefoneen eli mananalan kuningattareen, joka ei kyllä enää ole uhri ja alistunut. Artemis on taas TODELLA itsevarma ja todella päämäärätietoinen, eikä nämäkään ominaisuudet ihan 100% natsaa minuun.. (Miten se oli, Hekatessa yhdistyy Artemis-naisen vahvuus ja itsenäisyys ja Kore-naisen herkkys..;)) Lundbergin testin mukaan olen Kore. Muuten sinä post-it nainen, mulle järjestelmällisyys ei ole mikään ongelma, melko helppoa jopa, mutta ilman testiäkin tiedän, että olen luonteeltani ehdottomasti spontaani;) Huomaatko, nyt ollaan mun yhdellä lempparialueella.;) Mytologiat, myytit, arkkityypit, aivan loputon tutkimisen aihe! Mutta juuri ketään ei tunnu kiinnostavan, ainakaan niin pitkälle kuin mua. Ehkä siksi täällä nyt sitten kirjoittelen liian pitkiä kommentteja.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa, kiitos!

      Mutta tuskin olet tehnyt Lundbergin kirjan testiä, sillä ei tässä voi olla sitä taikka tätä: Tulos on aina joko tai...

      "Kore/Persefone on syväösti tietoinen omista avoistaan, ja hän motivoituu herkästi hankkeisiin, jotka puhuttelevat hänen sisäistä maailmaansa.Hän on spontaani, luova, herkkä, luotettava ja introvertti." Nyt M. kyseenalaistaa vain tuon herkkyyden, mutta minä näen sen hänessä;)" Kore-nainen on myös Hekaten tapaan hieman arvotuksellinen ja mystinen. Hän saa energiansa vahvasta ja syvästä sisäisestä maailmastaan, omista ajatuksistaan ja rauhasta. Asioiden tutkiskelu - myös itsetutkiskelu - pitävät hänet monestijatkuvassa muutoksen tilassa." Kun tein M:lle testin, siitä on jo aikaa ja teen nyt kun tapaamme, uudestaan, se on helppoa, kun kirja on siinä käytettävissä ja epäilen, että jos hän liikahtaa, hänestä tulee Hekate tai Artemis. Artemis on vahvam, itsenäinen, luova ja vaativa.

      Ai olet tehnyt tuon Lundbergin testin...Korella oli se spontaanius, jolloin tänään sanoinkin M:lle puhelimessa, että 'sehän on mun juttu'. Mutta ei. Minä olen boheemi elämässäni hyvinkin, mutta järjestelmällinen silleen, että sekoan, ellei kalenteri näytä, että kaikki menot ja tulemiset ovat jsut kohdilleen, enkä pärjää ilman niitä post it-lappuja.

      Ja jos olet lukenut, mikä kirjat minua usein kiinnostavat, niin ne liippaavat mystiikkaa. Sitä päivää ei tule, ettenkö sanoisi, että Kirjan kansa kuuluu blogini 10 vahvimman kirjan joukkoon. Minuakin kiinnostavat tietyt asiat näissä jutuissa, mutta olen huomannut, että kun mystiikka liittyy maagiseen realismiin ja vaikka ihan faktaankin, olen omimmillani. Niitä kirjoja ei vain ole joka oksalle. Jos et ole ikinä nähnyt elokuvaa Suklaata ihollani, vuokraa se ja katso. Sitä ei saa ostettua mistään!!! Se perustuu meksikolaisen Laura Esquelin (ehkä sukunimi väärin, en tseknannut) kirjaan Pöytiin ja vuoteisiin. Naispääosaa vetää loistavasti Lumi Cavazos. Siinä on sitä mystiikkaa ja maagista realismia, niin että...Etsimme M:n kanssa leffaa, mutta tuloksetta.

      Minäkin kirjoittelen liian pitkiä ja etenkin kun tulimme juuri leffasta (Rakkautta ennen keskiyötä) ja kävimme syömässä. Nyt tuntuu, että vuode kutsuu sekä erään dekkarin loppuratkaisu. Gute Nacht!

      Poista
    2. Olen tehnyt testin ja olen Kore/ Persefone, Manalan neito. En ole ns. aikuinen iästäni huolimatta.

      Poista
    3. Anonyymi, sama juttu tyttärelläni!

      ♥♥

      Poista
  10. Epäjärjestelmällinen selventää: ;)
    Jean Shinoda Bolenilla, jonka kirjoja olen lukenut ennen Lundbergiä, ei ole testiä, mitä tehdä, vaan pitää itse lukemisen ja itsetuntemuksen perusteella arvioida kerrotuista jumalattarista, että mikäköhän arkkityyppi edustaisi minua. Mutta siis Shinoda Bolenkin on jungilainen (psykiatrian professori). Niitä ja yleensäkin antiikin tarinoita lukiessa olen miettinyt näitten muutaman välillä. Lundbergin kirjan olen lukenut näitä myöhemmin ja siinähän siis tuli se tietty jumalatar, ei mitään joko tai. Mä en ite tykkää ihan näin lokeroivasta ja tiukasta otteesta, mitä Lundbergin kirjassa on, vaikka se on toisaalta selkeä ja helppo. Ja oma tuloskaan ei ihmetyttänyt yhtään tai aiheuttanut kapinaa.;)

    Olen nähnyt Sulkaata ihollani (vain kerran!).Ihana!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, miten minusta taas tuntui, että on ihan minua. Mutta Merillä nyt jokin jäytää;) ja teemme testin kohta uudestaan. Liehän tuossa vuosia jo välissä edelliseen.

      Se on niin mykistävä! Maagisen realismin huikea ylistys koko leffa.

      Poista