tiistai 1. maaliskuuta 2011

HERÄTÄ KAUNEUTESI - HYVINVOINTIA LUONNOSTA DR. HAUSCHKAN TAPAAN

Kuka on kaunis? Onko langanlaiha vaatemalli sitä vai nuori teinityttö, joka kulkee ryhti suorana kadun aurinkoista puolta hiukset hulmuten? Onko vanhus kaunis? Onko kaunista, jos on lihava tai harmaahiuksinen? Voiko ryppykasvoinen olla kaunis? Entä surullinen tai omahyväinen? Onko miesmäinen nainen kaunis? Onko kauneus vain naisten ominaisuus ja vaade? Tuleeko kauneus kalliista purkista, jota käyttää kuuluisa filmitähti? Onko kauneus kirurgin veitsen taidonnäyte?

Luin Susan West Kurzin ja Tom Monten kirjaa Herätä kauneutesi – Hyvinvointia luonnosta Dr. Hauschkan tapaan (Awakening Beauty The Dr. Hauschka Way, Gummerus 2011, suomennos Ulla Lempinen) kuin olisin palannut teinivuosilleni, jolloin tajusin, että terve ja intohimoinen ihminen on aina kaunis ja säteilevä. Täysin yhdentekevää ikä, hiusten väri, meikki, vaatteet tai opeteltu rooli. Mikään ei tee ihmisestä kaunista ellei hän säteile sisältä päin hyvää oloa ja intohimoa sekä innostusta elämän pieniin ja suuriin asioihin. Toisaalta sisäisestä kauneudesta puhutaan väheksyen ja kuin ulkoisen kauneuden vastakohtana. Mistä siis löytyy se jokin, joka tekee ihmisestä kauniin, sitä me nyt yritämme pohtia Herätä kauneutesi kirjan avulla.

Tämä kirja on minulle osittain itsestään selvyyttä, sillä kirjastooni kuuluu oma kauneuden raamattuni, jonka mukaan olen yrittänyt elää. Kirjan nimi on Kauneuden kirja (Vogue Body and Beauty Book). Kirja on jo vanha, eikä sitä varmaan mistään enää saa, mutta se kantaa juuri samaa viestiä kuin teos Herätä kauneutesi eli kun elämme tietyllä tavalla, tunnemme omat tarpeemme, myönnymme omaan rytmiimme ja näemme vähän vaivaa itsemme eteen vaikkapa harrastaen joogaa, meditaatiota tai vaikka vain pitkiä kävelylenkkejä sekä syömme niin terveellisesti, että saamme kaikki tarvitsemamme vitamiinit ja hivenaineet, olemme kauniita. Luonnollisesti kauneuden herättämiseen kuuluu myös pahojen tapojen ja asioiden välttäminen. Niitä ovat vaikkapa liiallinen rasvan syönti, liika aurinko, tupakointi, alkoholi, liian vähäinen uni ja liikunta, joillekin jopa kahvi ja liika sokeri. Ja pahimpana kaikista rumentajista toimii stressi.

Herätä kauneutesi kirja tarjoaa aluksi laventeli-, sitruuna-, rosmariini- ja salviaöljykylpyjä, joilla kaikilla on oma rentouttava ja terveyteen vaikuttava tehonsa. Sen jälkeen kävelemme, liikumme saavuttaaksemme oman rytmimme, joogaamme, teemme Zen-harjoituksia, jossa otamme maailman haltuumme joutilaasti sekä meditoimme, joita kaikkia tarvitsemme selvitäksemme ’neljästä temperamentista’ eli itsemme kohtaamisesta. Löydämme neljä persoonallisuustyyppiä, joista jotain edustamme, mutta toisaalta olemme myös osa näistä kaikista, vain painotuksissa on eroa. On todella huimaa lukea näistä tyypeistä! Oletko siis Koleerinen temperamentti – Homma hoidetaan, ja heti!, Sangviininen temperamentti – kaikki on jännittävää ja hauskaa, Flegmaattinen temperamentti – Kaikki on järjestyksessä ja hyvä niin! vai Melankolinen temperamentti – Minä kannan maailman murheet, olemmehan kaikki yhtä? Jos huomaat olevasi selvästi painottunut tiettyyn näistä luettuasi kuvaukset, saat ohjeet, miten selvitä itsesi kanssa. Kaikissa näissä persoonallisuustyypeissä on sekä hyvää että huonoa, mutta jos huonoa on niin paljon, että se rasittaa psyykkistä ja sitä kautta fyysistä kuntoasi, on tehtävä jotain. Kaikkihan me tunnemme jonkun koleerikon:

Muinaiset kreikkalaiset yhdistivät tämän temperamenttityypin tuleen – ja tosiaan, koleerikon tunteet ovatkin usein tuliset. Mutta stressin lisääntymisen myötä määrätietoisuus saattaa muuttua jääräpäisyydeksi. Taipumus takertua yksityiskohtiin ja halu tehdä asiat oikeaoppisesti ovat usein mainio kasvualusta turhautumiselle ja raivonpuuskille. Saatat myös tulla liian kontrollinhaluiseksi, mikä entisestään lisää turhautumista, pelkoa ja vihaa. Ääritapauksissa hienovaraisuus…

Ei kannata huolestua, sillä Herätä kauneutesi kertoo miten koleerikko rauhoitetaan.

Se mikä on ikuisesti ollut mielessäni kauneuden suhteen, on happi ja sanonta ’olet mitä syöt’. Uskon tähän päivä päivältä varmemmin. Tulen ihan sairaaksi ellen pääse ulos. Pari järkyttävää pakkasviikkoa veivät minulta kaikki voimat. Elän hapesta ja ulkoilusta, salilajit eivät ole minun juttuni. Ja toinen onkin sitten tämä ruokapuoli, johon teen hidasta, mutta varmaa matkaa. Uskon tasan tarkkaan, kuten Herätä kauneutesi kertoo, että ihmisen kehossa on käynnissä jatkuva taistelu haitallisia aineita vastaan ja jos saamme niitä liikaa, vanhenemme ennenaikaisesti, sairastumme sydän-ja verisuonitauteihin, syöpään, diabetekseen ja Alzheimerin tautiin. Kaikkeen ovat syynä vapaat radikaalit eli oksidantit, jotka ovat huonon ravinnon mukana tulleita myrkkyjä, viruksia ja bakteereja. Kirjan pitkässä jutussa Ruokavalion ja maanviljelyn vaikutus ikääntymiseen ja kauneuteen kerrotaan, mitä pitää välttää ja mitä pitää saada, voidakseen hyvin ja estääkseen tulehdukset ja hapettumisen, jotka mädännyttävät ja hapattavat ihmisen. Ihmisen iho on peili, joka kertoo, mitä hän syö. Ihosta näkyy kaikki!

Myös munuaisten kunto hoitaa ihoa ja siitä on hyvin kiinnostava luku, jossa annetaan ohjeet munuaisten hellimiseen, mikä näkyy ihossa jo yhdessä viikossa! Toki saamme ihonhoitoon vielä monenmoista muutakin apua kasvispohjaisista puhdistusaineista itse tehtyihin yrttikasvovesiin. Iho-ongelmiin on sitten aivan omat ohjeensa, joissa saavat apua niin kuivasta ihosta kuin couperosasta tai ruusufinnistä kärsivät.

Ja sitten alkaakin itse toiminta, jossa ensimmäinen asia on tajuta, että itseään pitää rakastaa, itsestään pitää huolehtia, itselle pitää antaa aikaa. Ei voi, eikä tarvitse revetä aina muiden takia joka suuntaan. Tässä ainakin minulla on oppimista, sillä ’olen aina ryntäämässä barrikadeille milloin minkäkin heikompia edustavan ryhmän puolesta.' Maailmanparantaminen on ihan hyvä asia, mutta kukaan ei voi pelastaa kaikkia maailman hädänalaisia ja mitä uupuneempi on, sen vähempi jaksaa sitä vähääkään.

Kauneuden ohjelma kestää kolmekymmentä päivää ja sen jälkeen varmaan on jo näkyvissä muutakin kuin uusi hehkeämpi iho. Osa taakasta, jota kannat aina mukanasi on kadonnut. Olet antanut itsellesi aikaa ja huolehtinut vain itsestäsi, joten väistämätön seuraamus on, että kauneutesi on syttynyt hehkuun ja jaksat paljon, paljon paremmin.

Oikea syöminen on niin iso osa hyvinvointia, että kirjan lopussa on ensin terveellinen ja herkullinen viikon ruokasuunnitelma sekä sen lisäksi vielä ruokaohjeosuus, jossa on kuusikymmentä terveellistä ruokaohjetta.

Tämä kirja on hyötykirja, jonka värimaailma, kuvat sekä taitava asemointi tekevät siitä nautittavan. Tämän luettuaan löytää oman sisäisen rytminsä, jonka avulla voi elää niin, että tuntuu hyvältä. Hyvältä tuntuminen antaa terveyttä, säteilyä, hehkua ja sinä, juuri sinä, näytät lumoavan kauniilta!

25 kommenttia:

 1. Taas näköjään löyty uus kirja odottamaan lukemista..... näyttää siltä, että sekin on pakko hankkia..mulla on niitä odottavia kirjoja kasassa jo iso lista...

  VastaaPoista
 2. Leena, mieti kuinka kurjaa ellei niitä kirjoja olisi odottamassa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Leena ! Tämä on MINUN kirjani ihan selvästi, tahdon ja tarvitsen jotain juuri tällaista.

  VastaaPoista
 4. Petriina, ihan sama täällä. Tämä kirja saa minut pitämään pitkän viikonlopun eli pois koneelta. Sen sijaan paljon unta, hiihtämistä, musikkia, saunaa, kasvonaamioita, hellitelyä, herkkuja...

  Jos hankit tämän kirjan, kiinnitäppä huomiota siihen kohtaan, jossa viikon ohjelmalla saadaan silmänympäyrsiho aivan kuin uudeksi.

  Kiitos Sinulle ja ole hyvä!

  VastaaPoista
 5. Ei käy kieltäminen... nuohan ovat niitä tuttuja totuuksia siitä miten elää ja voida (mahdollisemman) hyvin. Liikunnallinen puoli ja happihyppeily on minulle tärkeää ja helpohko toteuttaa (ilman ei voi olla), mutta ruokapuoli sitten sellainen, johon on vaikea itseään kammeta. Vaikka rehut maistuvat, niin näin tekee myös herkkuosasto. Sitten on se rauhoittuminen ja stressittömyys. Vaikeaa! : )

  VastaaPoista
 6. Oi tämä on vaikea alue minulle..jostain syystä.
  Joskus tuntuu, ettei minulla ole aikaa kauneuden vaalimiseen, mutta tosiasiassa ei aina ole halua.
  Yritän uskoa siihen, että kuka tahansa on kaunis jos voi hyvin. Ja on rakastettu.

  Hih: eilen illalla kävin suihkussa enkä jaksanut harjata hiuksia, joten aamulla sängystä nousi tarhapöllö, röllipeikko.. Kauneuden ja itsensä hoito siis, on joskus niin raskasta, ettei jaksa hiuksiaan harjata.. :D

  VastaaPoista
 7. Anne, mun sloganeihin kuuluu yksi vanha ja kulunut sanonta: Yrittänyttä ei laiteta. Aion nyt kuitenkin poimia tästä kirjasta kaikki rusinat ja nauttia ne.

  Tietty stressi tuntuu hyvältä, mutta kun se ajautuu aina yli. Kirjassa on juuri esimerkkiä siitä, miten ihminen vain petraa suoritustaan, kun pitäisikin pitää paussia.

  Happi on tärkeää. Sitä melkein juo!

  Ruokapuolesta sen verran, että syömme jo nyt kolmesti viikossa kalaa, nyt teen yhdestä päivästä salattipäivän ja ehkä sitten vielä vähän muutakin...

  Sinulla on nyt niin iso projekti, että mietit sitten näitä sen jälkeen. Kyllä minä muistan kertoa, mitä kirjaa tai kirjoja sinä tarivtset- rakentamisen jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Soolis, ei tässä puhuta nyt mistään meikkikauneudesta, vaan ihan muusta.

  Sinua alkaa kiinnsotaá, kun minä laadin sinulle henkilökohtaisen hyvinvointiohjelman, jonka loputtua ihosikin on kuin English rose.

  VastaaPoista
 9. Enpäs tiennytkään että tohtori Hauschkan oppien mukaan on tehty kirjakin,Hausckan tuotteita sen sijaan olen muutaman kerran kokeillut,nehän ovat luonnollista kosmetiikkaa.Tuollainen kirja on ihana omistaa kirjahyllyssä,paljon hyödyllistä asiaa siinä!Minullakin taisi olla joku vanha samantapainen kirja kuin tuo toinen,minkä mainitsit,mutta taisin antaa sen pois jossain vaiheessa.Itse yritän elää niin terveellisesti kuin vain voin:syön terveellisesti ja yritän liikkuakin,tosin voisin liikkua enemmänkin...

  VastaaPoista
 10. Jael, sinä elät ylettömän terveellisesti - minun mielestäni. Minä tarvitsen tätä krijaa. Esim. vitamiinisuositkset yms. päivittyvät nyt tuohon vanhaan ja runsaasti käytettyyn amerikkalaiseen kirjaan verrattuna. Ja on siinä muutakin,kuten noita iho kuntoon viikossa oikein syömällä ohjeita. Muistatko, miksi söin viime suvena rasiallisen mansikoita lounaaksi? Iho.

  VastaaPoista
 11. Juu hoksasin, että on kokonaisvaltaisesta kauneudesta ja hyvinvoinnista kyse. :D

  Älä laadi liian tiukkaa ohjelmaa, en koskaan pysty noudattamaan mitään ohjelmia, olen niin mielitekojen ja nautinnollisuuden perään.. Mutta ihana iho olisi kyllä hieno asia!

  VastaaPoista
 12. No minähän olen täällä nyt ihan oikeassa paikassa, kun juuri eilen ostin luontaistuotekaupasta Hauschkan kvittenikasvovoidetta, jota voin suositella.

  VastaaPoista
 13. Soolis, siinäpä se: Sinä ja minä olemme härkiä horoskoopissa eli nautinnon perään vaan.

  Teen sulle nimenomaan sovelletun ohjelman, jossa pelkkiä rusinoita. Laitan sulle saman kuin mitä alan itse noudattaa. Olen nyt sillä tuulella, että taidan tehdä sen pitkänä viikonloppuna yhden illan puhdetöinä. Saat sen ihanan ihon, jos noudatat, mitä sulle breivaan!


  Allu, sinä olet jo meidän ohi! Se on takuulla joku huipputuote, koska kirjassakin oli siitä. Kuka myy Dr. Hauschkaa? Kai se on Stockman...

  VastaaPoista
 14. Stockalta muistaakseni saa Hausckan tuotteita.
  Ja mansikoita pitääkin nyt sitten syödä enemmän,kun ovat iholle niin hyvät;D Tori on nyt punaisenaan mansikoista ja hintakin lähti vähän laskuun..

  VastaaPoista
 15. Jael, minulla on tänään iltalukemisena Stockan maaliskuun mainoslehtinen;-) Aamulla varhainen herääminen, joten en uskalla ottaa kirjaa käteen.

  Meillä se sesonki on niin lyhyt, että voi siis syödä tuoreita mansikoita.

  VastaaPoista
 16. Valkeakoskella sai ainakin Hauschkaa myös luontaistuotekaupasta ja tilasivat sitä pyynnöstä, kun ei ollut ihan kaikkia tuotteita heillä hyllyssä.

  VastaaPoista
 17. Allu, siellähän hyvä palvelu.

  Ostin juuri Vichyä koko 'menuun', joten nämä tuotteet eivät tässä nyt ihan ykkönen tässä vaiheessa.

  VastaaPoista
 18. Kappas vaan. Taas löysit kirjan juuri minulle! Kiitos!

  Sattumalta juuri tänään tuskailin itseäni ja minäkuvaani (sitä ihan konkreettista sekä myös sisäistä) omassa blogissani ja päätin aloittaa matkan kohti hyvinvointia.

  VastaaPoista
 19. Mirka, eikö nyt kun aurnko alkaa paistaa vähitellen, kaikki näytäkin niin kuin kulahtaneemmalta aina sisustuksesta omaan minäkuvaan. Tulenkin katsomaan mitä sinä olet päättänyt...olemmeko linjassa;-)

  VastaaPoista
 20. Tää kirja on ihan pakko vanhankin lukea, eipä silti, etteikö tää vanha "Haaska rouva" niinkuin savolaiset sanoo, olis jo kaikkea mahdollista tietoa näistä terveellisemmistä asioista ihon, painon, mielialan ym. kohentamiseksi lukenut. Se viisasten kivi, jolla käännetään toteutukseen, on edelleen löytämättä. Mut onneksi jaksan aina aloittaa ja lopetettuani uudelleen joskus aloittaa.
  Ihan oikeesti; joskus sokeakin kana jyväsen löytää ja tekee alitajuisestikin terveellisempiä valintoja. Onneksi. Ja onneksi on mustikoita ja muita terveyden avittajia. Avannosta en nyt kehtaa enää puhua!
  Rva Kartanonrouvakin Sipsun sutinat -blogissaan korosti valintojen merkitystä. Pitäs jo minunkin vähitellen sisäistää! Ihan totta!
  Mut hankin tään kirjan itselleni.

  VastaaPoista
 21. Anja, tssä kirjassa ei ole mitään ikärajoja;-)

  Meillä molemilla on tuo sisäistämisen ongelma, mutta onneksi jaksamme aina aloittaa uudestaan alusta. Sinnikkyyttä ei ainakaan puutu.

  Tiedäthän mitä professori Rautavaara on sanonut mustikoista. Kerta niitä ei nyt saatu omasta takaa niin...arvaat kai: syön niitä joka päivä kuitenkin tavalla tai toisella. En viitsi tähän nyt salaisinta asettani laittaa, mutta sen nimi on mustikka.

  Kun tämä kirja on nyt tuossa mun yöpöydällä ja välillä en jaksa muuta lukea, niin kohta osaan tämän ulkoa, joten eiköhän tapahdu sisäistämistä, joka tulostuu käytännön toimina.

  Onnea Uuteen Huomiseen Taas Kerra, Anja♥ Teit älyratkaisun, ukso tai älä.

  VastaaPoista
 22. heips leena!

  Heli on laittanut viestin mun kommenttiosioon..=)
  koskien arvostelukappaletta vai miten se menikään..
  ihanaa aurinkoista tiistaita!

  VastaaPoista
 23. Hanne, se asia on jo kunnossa.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista
 24. Joo, kyllä kauneus lähtee sisältä ja omasta olosta. Mutta että muistaisin (tai tahtoisin) jättää en epäterveelliset ruokailutavat...

  Siinäpä tälle naiselle opittavaa =)

  VastaaPoista
 25. Birgitta, juuri niin, juuri niin...siitä tässä nyt onkin kysymys.

  VastaaPoista