sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

SUNNUNTAIRAUHAN HÄIRINTÄÄ...

Hei!

Anteeksi, että häiritsen tähän aikaan sunnuntaipäivää! Olen maalaislikka eli oikealta maalta kotoisin ja tiedän, että nyt ei saisi muuta kuin olla vaan eikä ainakaan visiteerata muuta kuin korkeintaan kirkossa ja hautuumaalla. Nyt on kuitenkin force majeure, sillä haluan tiedottaa kirjallisille ihmisille, että FST lähettää klo 14.50 uusintana kolmiosaisen dokumenttisarjan norjalaisesta, Nobel-palkitusta kirjailijasta, Knut Hamsunista.  Tänään tulee osa 1/3. Olen lukenut aikanaan paljon Hamsunia, mutta kauan, kauan ennen blogia. Sarjassa vilahtaa myös Paul Auster...

Sunnntai on ulkoilupäivä, tiedän, tiedän, mutta meillä nyt on Päämies flunssassa etc. ja ehkä joku muukin on sitä ja ehtiihän vielä hiihtämään, kun nopeasti lähtee. Ja onhan myös tallentimet keksitty... Knut Hamsun oli monella tapaa aikaansa edellä ja myös varsin erikoinen ja kiisteltykin persoona.

Toinen asia. Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä on paitsi tuleva sohvani, jos sellaisen vielä hankin, myös juttua 50 vuotta täyttäneistä naisista eri puolilta maailmaa. Woman poweria!

Kolmas asia. Tulevan viikon kirjallinen ohjelma on seuraava: Ensin tulee yllättävä esikoisdekkari, sitten huippukirja lapsille, unelmainen teos yrteistä ja viikon päätökseksi tarjoan esikoisrunoilijan lumoavan kauniin teoksen.

Nauttikaa elämästä, joka on kuin lyhyt uni ja ohitse ennen kuin huomaammekaan!

teidän
Leena Lumi

26 kommenttia:

 1. Maalintahrainen sunnuntaitervehdys! _O/
  Täytyykin mennä tutkailemaan mikä mahtaisi olla mahdollinen tuleva sohvasi :DD

  VastaaPoista
 2. Pepi, sinäkin jo taas työn touhussa.

  Siinä sohvalla rötköttää jotain kuin vinkkinä;-)

  No, tuollaiset, raidalliset jättinojatuolit ystäväni kanssa olimme jo ostamassa, kun molempia alkoi hirvittää. Nyt meitä kaduttaa niin, ettemme voi unohtaa. Ne olivat Kodin Ykkösessä ja olisivat tuoneet molempien järvenrantakoteihin Villa-tunnelmaa.

  VastaaPoista
 3. Tuo Knut Hamsun juttu on varmaan sama, jonka näin täällä telkkarissa tänä talvena. Todella mielenkiintoinen. Hamsun on muuten syntyisin samasta Vågån kylasta kuin taman meidan talon vanha emanta :), kauan sitten jo poismnnyt Oliana.

  VastaaPoista
 4. Olin just tulossa kommentoimaan, ettei noissa olisi kuin tuo Ektorp jonka itse huolisin -en tosin sinisellä, en kukalla enkä raidalla :)

  Eli sama saohva, joka mulla on!!!!
  Nyt tänään valkoisena, eilen oli vielä kukallinen -jouluna punainen!!
  Mainostamatta mitenkään, paras sohva mulla ikinä!!(ja mulla on ollut seitsemän erilaista sohvaa viimeisen kahdeksan vuoden aikana!! joo, hullu mukä hullu!)

  Tiedän mitä tuolia tarkoitat, Buffalo jättituoli, on mulla muutama postaus taaksepäin entisessä keittiössä valkoisena (kaveri osti pois) ja valehtelematta yhtään, se oli tuoli jossa ASUIN!! Milloin mitenkin päin, siihen mahtui :)

  VastaaPoista
 5. pyydän b logi ystäviä rukous piiriin jokainen hiljentyisi omassa kodissaan ja antaisi rukous hetken Jumalalle Japanin kansan ja sen suuren hädän vuoksi. myös almu SPR on tervetullut. kaikki apu on tarpeen. tutustun aiheisiisi myöhemmin

  VastaaPoista
 6. Tuula, hyvänen aika, mikä sattuma!

  Kiva tietää, että sarja on hyvä, kun sitä kylmiltään aloin mainostamaan.

  Pepi, minä en ihan oikeasti tietäisi millä kankaalla ottaisin, mutta meillä on aina koira tai koiria, joten haluan sohvan, johon saa pestäviä vaihtopäällisiä. Meidän edelllinen koira oli labbis, joten pakostakin tuo koiruus myi tuon sohvan minulle.

  Vaihdat sitten sohvaa joka vuosi;-)

  Siis ne nojatuolit oli niin isot, että kaksi niitä olisi korvannut edes yhdessä huoneessa sohvan. Meillä oli Bessun kanssa joku häiriö päässä silloin...Ja niihin todellakin mahtui miten päin vain. Tilaahan ne todellakin vaativat.

  Aikatherine, jokainen osallistuu voimiensa ja jaksamisensa mukaan. Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kiitos tuosta linkistä,maalaislikka;D Pystyisin näkemään sen Anywhere.tv:n kautta,jos olisin juuri silloin tietokoneen äärellä,mutta en ole...Mikä sohva`? Laita sitten kuva sillä täältäpäin en pysty näkemään lehteä jossa sen kuva on.Mulla on IKEAn ihana Ektorp,jota rakastan!
  Ja Päämiehelle paranemisiin!

  VastaaPoista
 8. Hyvä tietoisku, kiitos. Knut Hamsun jutun olinkin aikonut katsoa tai ainakin tallentaa.

  Lueskelin juuri Kodin kuvalehteä ja sieltähän se Sinun tuleva sohvasi löytyi.

  Hyvää sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 9. Minä olen nyt oikeasti ehkä parin kuukauden ajan JOKA sunnuntai puhissut päivän päätteeksi, että miten taas meni koko päivä jotain kotihommia/velvollisuuksia puuhatessa? Että vaikka tämä kotiäidin arki sinällään ei ole vapaa-ajan suhteen niin viikonloppupainotteista kuin ennen, silti kaipaisin sunnuntaista sellaista päivää, että tehdään vain kivoja asioita, levätään, rentoudutaan ja nautitaan. Jostain syystä kuitenkin esim perinteinen viikkosiivous aina jää sunnuntaille. Tänä aamuna huomasin taas saman asian, ja päätin nyt, että tästä lähtien oikeasti siivoan jo joku muu päivä, mutta EN sunnuntaina, enkä pese pyykkiä. Ainoastaan astiat koneeseen ja ulos, mutta muuten ei kotihommia. Koska kuitenkin niitä oli taas tälle päivälle vielä tänä viikkona kertynyt, aloitin aamulla jo kahdeksan jälkeen ja sain ne muutamassa tunnissa tehtyä (pienen kodin edut -> siivous nopeaa..)ja nyt voin olla koko päivän ja illan sitten rennosti. Mutta ensi sunnuntaina ei meillä imuri laula, moppi heilu eikä pyykkikone pauhaa.

  VastaaPoista
 10. Leena, sitten sun sohvasi on tuo Ektorp :D
  Kysy vaikka Yaelianilta :DD

  Enää en vaihda!!olis heti pitänyt ostaa tämä, mutta nyt ainakin tiedän, ettei ruoho ole vihreämpää...jne..
  Nyt voi sitten ostella vaihtopäällisiä, ei ne näihin kolmeen jää :D

  Mukavaa sunnuntain jatkoa, maalipensselit odottaa lehtien kanssa vuorotellen :)

  VastaaPoista
 11. Jael, se on juuri se sama kuin on sulla ja Pepillä ja varmaan kaikilla paitsi mulla. Minulla on hemmetin kallis Iskun sohva, joka on arka, hieno ja vaaleansininen. Se oli sekunnin heräteostos, kun lähdin naapurin rouvan kanssa sunnuntainäyttelyyn ja Päämies reissussa;-) En osta vielä mitään, mutta sitten kun. Minulla on nyt kaksi sohvaa, joista takkahuoneessa Ikean punainen nahkasohva.

  Päämies tekee ny kaikesta huolimatta sapuskaa, sillä minä lähden katsomaan alakertaan Hamsunia;-)

  Marjatta, usko tai älä, meillä ei ole tallenninta. Äitini jaksaa sitä ihmetellä. Katsomme aika vähän televisiota, mutta sen sijaan ostamme kyllä elokuvia ja katsomme sitten niitä ajalla, joka sopii meille.

  Se on tuo labbissohva. Nyt vihdoinkin minusta tuli henkeen ja vereen Ikean kanta-asiakas! Siinä on sohvalla oikea hinta.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista
 12. Mukavaa sunnuntaita sinulle Leena! Unelmoin joskus rauhallisesta sunnuntaista, mutta tällä hetkellä ei mahdollista vielä pitkään aikaan. Nyt vaan jätesäkkiin heittämään turhaa tavaraa...

  VastaaPoista
 13. Susa, hyvä päätös!!!

  Ja tässä kokeneen kotiäidin lisävinkit:

  1) Siivoa osissa! Vaikka sitten ei kaikki kiilätisikään la, tee silti osissa. Sinulla on lapsia, joten tee viakka heidän vuoteeet jo to, teidän pe ja imurointi la.

  2)Koska kotiäidillä ei OIKEASTI ole koskaan vapaapäivää, pyydä mieheltäsi, että josko hän voisi vaikka laittaa su-ateriat tai hoitaa la-imuroinnin tia jopa molemmat. Minä en imuroi enää koskaan! Tämä muutos tapahtui vähän ennen kuin meillä oli hopeahäääpäivä;-) ja parhaillaan mieheni kokkaa ja minä menen katsomaan Hamsunia.

  3) Sinulla on ruokablogi ja olet innokas kokkaaja, mutta tarvitseeko kaikkea tehdä itse. Salli itsellesi ja perheellesi edes yksi päivä eineksiä. Se voisi olla vaikka raudan tankkauspäivä eli Saarioisten maksalaatikkoa puolukkahillolla (meillä se on talviaikaan ti, joka on myös miehen pelipäivä eli hän syö vasta klo 21). Tämän lisäksi MEILLÄ on nyt salaattipäivä ja se tarkoittaa, että R. noutaa työstä tullessaan Mestarin Herkun noutopisteestä katkarapu tms. salaatin. Tätä en ehkä tekisi usein, jos lapsia, vaan tekisin salaatin itse useimmiten, mutta voithan suoda sen teille vaikka kerran kuussa.

  4) Mieti tarvitseeko niin VÄLTTÄMÄTTÄ pyyhkiä pölyjä ellei perheessä ole pölyallergista.

  5) Mitä järkeä on pestä lattiat joka viikko. Niitäkin voi pyyhkäistä sieltä, missä likaa.

  Minä imuroin 15 vuotta joka päivä lapsen allergian takia. Se on ohi nyt.

  Yhdessä asiassa olen friikki ja se on vuodevaatteet. Vaihdan ne joka viikko, mutta se ei ritä minulle, sillä haluan saman tunteen joka päivä eli vaihdan tyynyliinat joka päivä. Lisäksi ma tuuletan peitot, tyynyt etc.

  Rukoilen markkinoille itse itsensä pesevää vessaa.

  Susa, kiva, rakas perhe ottaa ilolla vastaan kaiken mitä teet, mutta nyt on sun vuoro ajatella itseäsi. Se vapaapäivä pitää löytyä! Minä tein virheen ja passasin kaikkia jokaisena viikon päivänä. Älä toista minun mokaa!

  Menestystä kohti rentoutta, Susa♥

  VastaaPoista
 14. Pepi, hyvä sun on maalla huutaa, kun merellä on hätä;-) Mulla on tuo kallis juttu nyt tuossa olkkarissa ja Päämies ei ymmärrä, jos nyt sille vaikka kaatuisi lasillinen punaviiniä. Se olisi tahallinen teko! On se vaan hyvä, että matkan edetessä viisastuu: seuraava sohvani on juuri tuo Ektorp. Ja sitten minäkin voin leikkiä niillä vaihtopäällisillä...

  Kiitos samoin Sinulle, minä menen katsomaan Hamsunia.

  VastaaPoista
 15. Sara, se rauhallinen sunnuntai kohtaa vielä sinutkin! Meillä pakkaa lauantait olemaan liian paljon kauppaa etc. Olen la iltaisin ihan poikki ellei ole tehty jo pe erityisiä valmisteluja lauantain varalle.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista
 16. Sara, se rauhallinen sunnuntai kohtaa vielä sinutkin! Meillä pakkaa lauantait olemaan liian paljon kauppaa etc. Olen la iltaisin ihan poikki ellei ole tehty jo pe erityisiä valmisteluja lauantain varalle.

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista
 17. Pienten lasten kanssa olen onneksi oppinut ja hyväksynyt sen, että jatkuvasti tiptop-kodin sijaan koitan valita enemmän sitä mielenrauhaa. Minä ehdin sisustaa ja puunata kotiani sitten, kun lapset joskus (hui kauhea;D) lähtevät maailmalle. Nyt eletään pikkulapsiarkea ja se saa näkyä. Olisihan se kevätaurinko toki kivempi ihastella kirkkaan ikkunan lävitse, mutta toisaalta..Onhan se aika suloista kun siinä näkyy välillä 1.5-vuotiaan tahmatassun käden jälki;)

  Pyrin todellakin downshiftaamiseen elämässäni, sillä nyt kun omakin terveys on reisaillut ihan puhtaasti stressistä jms johtuen, on ollut pakko hiljentää. Onneksi minulla on mies, joka tuntee minut niin hyvin ja osaa toppuutella minua sekä myös auttaa kotitöissä. Tosin minä olen meistä tyypillisesti se, jonka mielestä riittävä siisteystaso on korkeampi mitä miehen mielestä..ja niinpä sitä joutuu välillä sanomaan, että nyt muutkin kotihommiin. Olen vähän liiaksi sellainen passaajaluonne ihmisille, joista välitän.

  Nämä "siivoussunnuntait" jotenkin vain tulivat vahingossa jossain vaiheessa, ja alussa se olikin ihan ok. Lauantai mentiin huolettomasti ja sunnuntaina sitten siivottiin ja tehtiin rästihommat. Mutta nyt kun on arjessa kaikenlaista kuormitusta, jostain syystä huomaan kaipaavani juuri sunnuntaista sitä rauhallisinta päivää. Kai se on se, kun mieskin on kotona, on minulla tuolloin (toki olisi myös la) mahdollisuus paremmin rentoutua, kun arjen pyöritys ei ole täysin vastuullani.

  Olen Leena tehnyt yhden ainoan uudenvuoden lupauksen ja se oli, että pidän parempaa huolta ITSESTÄNI. Pidän varmasti hyvää huolta läheisistäni, sen voin itsekin myöntää, mutta itseni jätän liian usein taka-alalle. Siksi tein ääneen päätöksen tänä vuonna panostaa enemmän itseeni niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Olen tehnyt pieniä tavoitteita kuukausittain. Maaliskuun tavoite onkin nyt, että pyhitän sunnuntait omalle rentoutumiselle jatkossa. Tässä kuussa siis ns. lanseeraan tämän uuden periaatteen, niin että se jo keväällä on itsestäänselvyys ;)

  VastaaPoista
 18. Leena, ei se ihan ilmainen ollut se musta nahkasohva raheinee, joka oli postauksessa pari päivää sitten -se asui täällä aika tarkkaan vuoden, mutta palveli hintansa -nyt muistan miksen IKINÄ sorru enää nahkasohvaan :DD

  Miks tänne pitää kurkata aina ohi mennessää ??? :D -menossa sellainen viiän mennessään, tuuaan tulleessaan-hetki...

  VastaaPoista
 19. Susa, olet siinä missä minä olin ja siinä kyllä meni terveyttäkin, jota nyt metsästän takaisin. Hyvä puoli on se, että olet tajunnut tilasi. Ei meistä kukaan ole kone! Minä tajusin sen yhtenä jouluyönä, kun ripustin pyykkiä narulle. Jouluyönä pyykkiä narulle: Apua!

  Nyt etenet askel kerrallaan kohti tilaa, jossa sinullakin on lepoa ja viis täydellisestä kodista ja kirkkaista ikkunoista. Minä olin semoinen perfektionisti, että ihme,e ttä olen enää hengissä.

  Yksi iso ja hyvä askel on rauhoittaa sunnuntait. Me saatiin se aikaiseksi jo varhain ja se tarkoitti, että siirsin mallin meidän Merillekin. Sunnntaina nukuttiin pitkään, sitten ulkoiltiin ja sen jälkeen telefonit kiinni ja asetuttiin pöytään syömään ja keskustelemaan. se oli ainoa hetki viikossa, kun olimme koko perhe samaan aikaan syömässä varmasti kiitos R:n työn. Jos Merillä ystäviä, hekin saivat istua mukaan ja aina pöydässä kynttilöitä ja viihdyttiin kauan. Siinä sai sitten lapsi ja myöhemmin nuori kertoa kaikkia ajatuksiansa ja myös perheen isä pysyi perässä siinä, missä mentiin.

  Onnea Sinun ja perheesi rauhoittuville sunnuntaipäiville♥

  VastaaPoista
 20. Pepi, mutta onneksi olemme nyt viisastuneet ja osaamme ostaa edullisemmin ja viihtyisämmin.

  Joku magneettikenttähäiriö varmaan;-)

  VastaaPoista
 21. Onneksi on mahdollisuus pitää sunnuntait lepo- ja ulkoilupävinä. Toista oli silloin, kun lapset olivat pieniä ja omatkin opiskelut meneillään.

  Mutta, mutta, mitäs sanot naapureille, jotka rivitalossamme leikkaavat ruohoa sunnuntaisin tai hakkaavat mattoja kirkonmenojen aikaan. Lue siinä sitten terassilla lehteä ja nauti aamuteestä tai -kahvista.

  VastaaPoista
 22. Marjatta, onneksi on sunnuntait!


  Siinä ei mikään auta. Lisää mukaan vielä tee-se-itse -miehet ja näiden äänekkäät työkoneet, puiden pilkkojien sirkkelit ja moottorisahat sekä vuodesta toiseen häkissään yksinäisyyttään itkevä koira sekä pari mopopoikaa viritetyillä vehkeillään.

  Lehdessä joku ehdotti, että taajamiin pitäisi saada sääntö, että polttopuut pitää hankkia klapeina. Tuskin tapahtuu meidän elinaikana.

  VastaaPoista
 23. Kiitos tuosta Hamsun-vinkistä, oli mielenkiintoinen ohjelma. 13-vuotias poikakin jämähti tv:n ääreen sitä katsomaan ja kommentoimaan :)

  VastaaPoista
 24. Kirsi, eipä kestä. 13 -vuotiaalle ainakin sarjan tämä osa oli vaikuttava. Minäkin kerroin ohjelman aikana kokanneelle miehelleni, miten rankka oli Hamsunin lapsuus. Miten kova saattoi olla lapsen osa!

  Seuraavassa jaksossa kohtaammekin jo menestysteoksen kirjoittaneen miehen.

  VastaaPoista
 25. Minä putosin nyt jonnekin tuonne sinun ja Susan siivouskeskusteluun. Minä siivoan vain ne paikat, jotka näkyvät. En siis järjestele kaappeja ja kodinhoitohuoneessa on kaaos, mutta olohuoneesa haluan sohvatyynyt sohvalle ja pölyt sinne sohvan alle. ;) Ikkunoita en pese kuin kerran vuodessa, puolipakosta. Näin pärjää ihan hyvin! Mutta puhtaista lakanoista olen samaa mieltä kanssasi (joskin meillä kotikemisti on se, joka pitää lakanakaapin siistinä).

  Oi, odotan tätä viikkoa. Huippukirja lapsille ja esikoisrunoilija kuulostavat sellaisilta, joita pidän silmällä.

  VastaaPoista
 26. Katja, kotikemistisi tajuaa, mikä on oleellista: Puhtaat, valkeat lakanat!

  Tästä aiheesta riittäisi kirjaksi asti. Voitaisiin tehdä hyvinkin kiinnostavasti ja dramaattisesti eli luvun nimi olisi vaikka Susa ja sitten tulisi hänen kertomuksensa mitään kätkemättä,ketään säälimättä. Siiten yksi luku olisi Leena ja ykis Katja etc. Minun lukuni olisi hyvin pitkä ja rankka, sillä yksi lääkäri KEKSI, että Merillä on kaiken päälle pölyallergia ja lattiat piti pyyhkiä kostealla JOKA PÄIVÄ. Minä katson itseni päteväksi kirjoittamaan alkusanat ja yhteenveto voitaisiin tehdä kimpassa. Se olisi loppukeskustelun muodossa ja luvun nimi voisi olla vaikka: Yhdeksän naista aamuruskossa eli yöllisiä keskusteluja pöydän ympärillä tms.

  Katja, etkö ole kiinnostnut yrteistä! Minä korvaan yrteillä esim. suolan.

  VastaaPoista