keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Karoliina Suoniemi: Tehdaskaupungin lapset



Mitä sinä tiedät 1800 –luvun lopun tai 1900 –luvun alkupuolen tehtaantyöntekijöiden lasten elämästä? Olisiko se ollut nisupullaa ja maitoa, paljon kavereita, joiden kanssa leikkiä tuon ajan leikkejä kaupunkien kaduilla ja kujilla? Vai olisiko se ollut jotain aivan muuta? Olisiko se ollut raskasta, pitkää työpäivää tai jopa yövuoroja tehtaissa auringon pilkahdusta näkemättä? Olisiko se ollut riisitautia, huonoja hampaita ja varhaisia kuolemia puuttellisen ja yksipuolisen ravinnon takia? Moni voi tietää enemmän tuon aikaisten lasten elämästä maalla, jossa toki lapset aloittivat myös varhain osallistumisen talon töihin, mutta he saivat varsin hyvin ruokaa maataloissa ja moni työ liittyi ulkona olemiseen. Olen kuullut paljon äitini lapsuudesta kauniissa Karjalassa, kodissa järven rannalla. Tietenkin aika kultaa muistot, mutta olen nähnyt äitini lapsuuskodin ja uinut siinä ihanassa hiekkarannassa, jossa jo isoäitini pikkutyttönä... Oli paljon aurinkoa, ystäviä ja leikkimistä ja kesäkuumalla mentiin aina uimaan. Tietenkin olivat heinätyöt, marjojen poimiminen ja lehmipaimenissa olo, kasvimaan perkuu, mutta mitään erityisen ikävää ei tunnu olleen. Tällaisesta  tehdaskaupunkien lapset eivät paljoakaan tienneet, mutta toiset heistä pääsivät kesäisin muutamiksi viikoiksi maalle sukulaisiin tai kesäsiirtoloihin, sillä vanhemmilla ei ollut lomia. Ja olihan tehdastyöläisten lapsillakin omat leikkinsä, ystävänsä ja pienet ilonsa. Nyt saamme kurkistaa tuohon maailmaan...

Karoliina Suoniemen kirja Tehdaskaupungin lapset (Avain 2020) maistuu tosipohjaiselta eli se on tietokirja tehdastyöäisten lasten elämästä mm. sellaisissa kaupungeissa kuin Tampere, Pori, Forssa ja Helsinki. Lisäksi oli ruukki- ja tehdasyhteisöjä esim. Nokialla, Kemissä, Juankoskella, Mäntässä, Turussa, Verlassa, Valkeakoskella, Imatralla, Kouvolassa ja Fiskarsissa. Kirjan kuvitus on vaikuttava eli minusta Emmi Kyytsönen on tavoittanut tuonaikaisten työläislasten elämän riepumaton niin kirkkaat kuin tummat värit. Vähän värisytti ja mietin miten tärkeää olisi tämä kirja tarjota luettavaksi jokaiselle nykajan lapselle. Tietenkin nytkin lapsilla on ongelmia, myönnän sen, ja myös kovasti vaikeitakin eli lastensuojelu ei pysy perässä, mutta on niin vaikea ajatella jotain 8 –vuotiasta nassikkaa tehdastyössä kahdentoista tunnin vuoroja, jotka alkoivat vaikka kello 4.30 aamulla tai yövuoroissa. Lasten työpanos katsottiin tarpeelliseksi perheen toimeentulon kannalta. Jopa runoilija J.L.Runeberg puolusteli lasten työssäkäyntiä sillä, että näin lapset pysyivät pois pahanteosta eivätkä kasvaneet paheisiin ja jatkoi:

Tämä varhainen tottumus työhän vaikuttaa sitä paitsi mitä suotuisimmin heidän koko elämäänsä.

Tavallaan tämä kylmä toteamus oli totta, sillä toinen vaihtoehto olisi ollut kerjuulle joutuminen.

Mietinpä vain, että mitä mieltä Suomen kansan sydänten runoilija Eino Leino olisi asiasta ollut...


Ajan myötä näkemys muuttui ja lasten kurjiin työoloihin alettiin kiinnittää huomiota. Etenkin rankat yövuorot, jotka alkoivat tehtaalla iltakahdeksalta ja päättyivät kello neljä aamuyöllä alkoivat mietityttää aikuisia ja syystä. Vihdoinkin vuonna 1879 laissa säädettiin, että alle 12-vuotiaiden oli saatava työntekoon vanhempien lupa ja he saivat tehdä enää vain kuusi tuntia päivässä. Vasta 1900 –luvun alussa lasten työssäkäynti loppui Suomessa ja 1920-luvulla säädettiin oppivelvollisuus, jota pidän yhtenä tärkeimmistä laeista mitä Suomessa on määrätty. Se tarkoitti opiskelua tietyn rajatun määrän eli edelleen oli tuskainen työ tehdä luokkahyppy parempaan koulutuksen kautta varattoman tai koulutusta väheksyvän perheen lapsella. Lahjakkuus lyö kuitenkin läpi kovimmankin kiven, josta kirjassakin on omat henkilötarinansa muutamista. Heitä ovat Paavo Nurmi, Miina Sillanpää, Martta Salmela, Minna Canth, Tapio Rautavaara ja Lauri Viita. Itse haluan lisätä listaan vielä Aleksis Kiven.


Tuon ajan työläiset asuivat useimmiten tehtaan rakennuttamissa asunnoissa, joita olivat yhteiskeittiöasunnot, joita Finlaysonin tehdas perusti Tampereella. Muissa kaupungeissa asuttiin yleisimmin hellahuoneissa eli perheelle oli yksi huone, jossa lämmön antoi kakluuni. Miten niihin sitten mahduttiin, sen ratkaisivat päästä- tai sivustavedettävät sängyt. Niitä kutsuttiin koottaviksi pukkisängyiksi, jolloin ne saatiin päiväksi pois viemästä lattiatilaa. Sattumalta olen ennen jugendmaniaani kerännyt huutokaupoista myös talonpoikaiskalustoja, joten meillä on edelleen takkahuoneessa lapsen varavuoteena tai muuten vain lukusoppena sininen sivustavedettävä ja tallessa on myöskin päästävedettävä, jossa esikoinen nukkui lapsuutensa. Siinä oli kivasti reunaa ja muuten paljon tilaa.

Tehdas oli monilla paikkakunnilla koko maailma. Se saattoi tarjota päiväkodin pienille lapsille, myöhemmin koulun, asunnon tietysti...Tampereen Finlayson oli tästä oiva esimerkki:
Tehdas tarjosi pienten lasten koulun, vanhojen naisten vanhainkodin, seurakunnan, kirkon, kirjaston ja lukusalin, juhlasalin, osuuskaupan, palokunnan, poliisin, omia asuntoja, säästöpankin sekä sairaskassan.


Koska minua kiinnostaa ja varmaan teitäkin koulutus, luku Opintiellä antaa hyvää osviittaa, miten aina tulee vastaan sana ’osa’. Ihan sama oliko koulua vai ei tehtaan puolesta, osa lapsista jäi sen ulkopuolelle. Kysymyksessä sekä vanhempien asenteet että raha. Eräs tärkeä asia muutti paljon:

Vuodesta 1866 alettiin kaupunkeihin perustaa kansakouluja. Kansakoulu kesti kuusi vuotta. Kansakouluja perustettiin kaikkiin tehdaskaupunkeihinkin ja lapset alkoivat nyt käydä koulua ja menivät töihin vasta sen loputtua. Lapset saivat myös koulussa oikean oppikirjan, usein nimeltään Kodin ja koulun ensimmäinen kirja tai ikioman Aapisen. Luokat olivat isoja, samalla luokalla saattoi olla melkein 40 lasta.

Asumiseen liittyi tietysti puhtaus. Siihen aikaan oli täitä, kuten on nytkin, mutta sellainen puhtausmahdollisuus kuin nykyään oli tuntematonta:


Pesulla käytiin kerran viikossa yleisessä saunassa. Joka tehtaalla oli oma saunansa. Saunailta oli usein lauantaina, kun kaikkien työviikko oli päättynyt...Saunat olivat suuria ja täynnä väkeä. Monissa niistä ei ollut erikseen miesten ja naisten puolia, vaan kaikki kylpivät yhdessä. Saunan jälkeen oli mukava pukea puhtaat vaatteet ja nauttia juomia.

Jos vastaava kirja ilmestyisi maalaislapsista, piikojen ja renkien lapsista, heistä kerrottaisiin myös, että saunat olivat isoja. Sinne meni ensin vallasväki eli ylempi väki, sitten taloudenhoitajatar ja mahdollinen lastenhoitaja, viimeisenä saunoivat piiat ja rengit. Ne saunat olivat tosi hyvn tehtyjä ja niiden löyly oli kuin linnunmaitoa, niin kuin joskus sanottiin.

Kuten huomaatte, pidän kirjaa tärkeänä ja kiinnostavana. Minusta tämän voisi ottaa ala-asteelle lukuun! Siinä missä haluan kaikkien 90-luvun laman unohtaneiden nuorten aikuisten lukevan Suvi Vaarlan Westendin, haluaisin tämän nyt jokaisen ala-asteikäisen käteen. Se miten arvottaa ihmisiä ja heidän eloaan, ei synny itsestään. Pitää tuntea historiaa ja etenkin tärkeää on tuntea omien vanhemiensa ja isovanhemiensa historia!

Suoniemen kirja on täydellisen antava eli vielä jäi paljon käsittelemättä, joten lukekaa ihmeessä tämä kirja lasten kanssa! Tarjolla on vielä sen aikaisia leikkejä, ruokia, juhla-aikaa...Ja kirjassa on myös kivoja tehtäväsivuja, joissa voi näyttää tietämystään vaikka siinä, mitä listan ruokalajeista maistaisit mieluiten tai mitä vanhanajan leikkiä haluaisit mieluiten kokeilla leikkiä. Kirjat ja tarinat kerto, miten ennenaikaan kirjoja ei ollut kuin varakkaimmissa perheissä. Luojalle kiitos kirjastolaitoksemme! Omassa kodissani ostettiin kirjoja, mutta ei niitä ikinä olisi ollut niin paljon kuin halusin lukea. Kävelin puolikilometriä kirjastoon melkein viikottain kantaen sylissäni kirjoja ikään kuin kasseja ei olisi keksitty...sainkin kylän mopopojilta nimen Allison, joka viittaa yhteen tv-sarjaan. Muistan miten luin mamman kirjastosta hyvin surullisen tarinan Genoveeva, mutta kesä jolloin istuimme ystäväni kanssa suuren vaahteran ylemmillä oksilla, piilossa, ja luimme Sakari Topeliuksen Välskärin kertomuksia ei unohdu! Tämäkään kirja ei unohdu, kiitos Karoliina Suoniemen tarinan ja Emmi Kyytsösen kuvituksen!

*****

Tästä kirjasta on lisäkseni kirjoittanut ainakin Suketus

*****

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella kiinnostavalta. Kiitos, että esittelit tämän kirjan, muuten olisi mennyt ohi. Minunkin mielestäni kaikkien pitäisi lukea Westend, tai jos ei millään taivu lukemaan, niin katsoa YLE Areenasta Metsolat. Molemmissa ajankuva lamavuosista on loistava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari L., tämä on! Ole hyvä. Luin Westendin yhdeltä makuulta. Tyttäreni ystävä samoin. Meri saa kirjan, kun luen sen toiseen kertaan ensin. Katsoin Metsoloita satunnaisesti, enkä olisi muistanut siitä lama-aikaa sillä tavalla kuin Vaarla sen esiin
      toi. Vaarlan kirja oli meidän ja meidän ystäviemme todellisuutta ja kaikki eivät selvinneet. Se oli järkyttävän surullista aikaa. Nytkin on oma vitsauksensa, mutta kyllä sillonkin tapahtui, että kaikki eivät vain kestäneet.

      ♥♥

      Poista
  2. Sain tämän kirjan hiljattain kustantajalta, ja se vaikuttaa yhtä mielenkiintoiselta kuin kirjailijan edellinen teos Viikinkiajan lapset. Olen kanssasi samaa mieltä, että toivottavasti moni nykyajan lapsi tutustuihin 1800- ja 1900-luvun alun lasten elämään. Ei se elämä varmasti ole helppoa ollut torppareillakaan, mäkitupalaisista puhumattakaan, ennen sisällissotaa. Tuli muuten tuosta saunakuvasta mieleen, onkohan sen esimerkkinä ollut eräs yleinen sauna Tampereella? Ainakin ihan vastaavassa kävin toissakesänä. En vain harmikseni muista sen nimeä, mutta tiedän, että se oli yli satavuotias.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, minä jätin viikingit väliin:) Otan nämä niin tosissani, että pitää olla kiinnostava aihe. Luitkos Avaimen Ihan oikeat prinssit ja prinessat? Minulta puuttuu viikinkigeeni...Tätä nyt esiin tuokaamme, heillä ei ole hajuakaan. Ei ollut heilläkään, mutta kun tuossa raapaisen maaseutua, olenkin tavallaan jo omassa ajassani ja tai äitini ajassa Karjalassa eli ei puutetta ruoasta, ei lämmöstä, talossakin tilaa etc. Siinä heille uusi aiheidea. Minulle se toi mieleen erään saunan kotipitäjästäni Luvialta...Sellaisia löylyjä enää missään!

      Kia, kun olet kirjoittanut kirjasta, tökkäätkö minua, kiitos♥

      Poista
  3. Tämän haluan käsiini (sitten joskus...). Kiinnostaa jo siksikin, kun mummoni ja ukkini olivat tehdaspaikkakunnalta. Tosin ei heidän lapsuutensa noin kurjaa ollut, mutta tämä taitaa kertoakin hieman varhaisemmasta ajasta.
    ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, juu, alkaa 1800 -luvun lopulta ja sitten tullaan 1900-luvulle, jossa alkoi tulla jo jotain rotia lasten oloihin, mutta kyllä moni vielä silloinkin painoi pitkää päivää. Kirja oli kiinnostava siksikin, että 1) en muista tällaista lapsille koskaan tehdyn ja 2) outoa oli, miten siellä oli minulle tuttuja sanoja, vaikka olen syntynyt suurten ikäluokkien jälkeen:) Esim. eräs serkkuni sanoi aina, että 'pelataaan karttua' ja montaa muuta tuttua tuli vastaan, vaikka lapsuudenmammalani oli iso maalaistalo ja lapsuudenkotini ei tehdastyöläiskoti, vaikka Porin liki asuimmekin. Eivät kaikki kirjan nyanssit ole kadonneet, mutta onneksi lasten olot ainakin yleisesti paremmat.

      ♥♥

      Poista
  4. Aivan hurmaava kirja! Todella sisältörikas ja huolella tehty. Kuvitus kruunasi kaiken. Tätä aion käyttää seiskaluokkalaisten hissassa jotenkin, kunhan sitten joskus palaan töihin. Lapsityövoima on aihe, josta saa todella hyviä keskusteluja aikaiseksi oppitunneilla nuorten kanssa. Heillä on siitä paljon järkeviä näkemyksiä.

    Ihanaa alkukesää, Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suketus, eikö vain! Pidän lasten tietokirjoista ja tämä on todella kiinnostava ja todenmakuinen. Eikä aliarvioi lapsen kykyä sukeltaa myös todelliseen lähihistoriaamme. Olenkin ajatellut, että tämä olisi hyvä kirja koululaisille! Ajattele nyt miten vähän tuosta on aikaa...

      Kiitos samoin sinulle!

      ♥♥

      Poista