"Jokainen kuukausi on ystäväin mut omenakuuta mä eniten rakastan." (L.M. Montgomery)
Voit kuoria omenat, jos haluat. Lisään hiukan kypsennysaikaa. Leikkaa sitten omenoista lohkoja, jotka laitat uuninkestävään suureen kattilaan. Kattilan pohjalle ensin tilkka vettä. Purista välillä omenalohkoille sitruunamehua estämään niiden tummuminen. Laita sekaan myös kaneli- ja vaniljatangot. Kypsennä omenoita kannella peitettynä uunissa 175 asteessa noin pari tuntia tai hiukan yli. Hämmennä välillä. Poista sitten kaneli- ja vaniljatangot. Soseuta pehmeät omenat vispilällä. Lisää valmiiseen soseeseen sokeria oman maun mukaan, lisää myös aitoa vaniljasokeria. Soseen voi pakastaa. Lisään jokaiseen pakastusrasiaan käyttämäsi vanilja- ja kanelitangot, sillä pidän kanelin ja omenan herkullisesta makuyhdistelmästä. Paljon keittiössä viihtyvä ystäväni antoi vinkin, että pikkuripaus inkivääriä antaa pikantin säväyksen.
Sosetta voi sitten käyttää miten mielii. Leivonnaisiin tai lettujen ja pannukakun kanssa, puuroon omenasilmäksi, jogurttiin, mihin ikinä keksii sitä halutakaan.
Lahjavinkki: Laita kaunis lasipurkki täyteen omenasosetta ja pari kanelitankoa soseen joukkoon. Siinäpä himoittu herkku!
Lahjavinkki: Laita kaunis lasipurkki täyteen omenasosetta ja pari kanelitankoa soseen joukkoon. Siinäpä himoittu herkku!
.
Kohta taas pakkaamme. Eka pysäkki on nyt Ikeassa ja siitä sitten kohti merta.
Olen kuin vihikoira eli haistan meren kutsun jo autosta noustessa.
Nyt soseen tekoon!
Leena Lumi
Tilhi- ja kurkikuvat lankoni Pekka Mäkisen
Tuota on ehdottomasti kokeiltava, kun kotiudumme täältä Sallasta. Omenoita kyllä riittää, ellei pakkanen ole vielä käväissyt siellä etelämmässä.
VastaaPoistaMukavaa reissua meren ääreen.😍
Hanne, lupaan, että on herkkua helposti♥♥ Ei ole ollut vielä pakkasia. Paljon on satanut, mistä pidän. Puutarha myös.
PoistaKiitos samoin kivaa paluuta kotiin♥♥ Borta bra, hemma bäst!