En voi olla ainoa, joka on huomannut, miten paljon nykyään
kirjoitetaan erilaisista suolistovaivoista. Vielä enemmän mitä niistä
kirjoitetaan, sen enemmän niitä tuntuu olevan kärsittävänä. Muistan itse
aikanaan kun löydettiin varhaissteininä laktoosi-intoleranssi, että se oli kuin
vähän jotain ihmeellistä. Nyt sitä tuntuu olevan kaikilla: Meillä on aina
vieraillekin tarjolla laktaasikapselit, jos valmistan jotain, jossa on
laktoosia. Eikä tämä jää tähän: Hyvä ystäväni kuoli paksunsuolen syöpään,
toisella on vatsahaava ja kolmannella on Crohnin tauti, neljännellä on Crohnin tauti ja keliakia. Saan olla kai sitten kiiitollinen, että minulla on vain
laktoosi-intoleranssi ja...ärtyvän suolen oireyhtymä. Pidin aluksi kaikkia
oireitani vain stressistä ja perfektionistisesta luonteestani johtuvana. Ystäväni kuolema pelästytti ja painuin
tutkimuksiin. Syöpä seulottiin ensin pois, sitten haavainen paksusuolen
tulehdus, Crohnin tauti ja keliakia, mutta ei tuo diagnoosi irritable bowel
syndrome, IBS, mikään helppo nakki ole. Se on kuin villilintu, pysyy poissa
vaikka kuinka ja kauan, sitten tulee yllättäen ja kutsumatta, voi viipyä
päivän, mutta voi jäädä viikoksikin ja siinä sitten olet: voimattomuus,
yllättävyys, käsittämättömyys. Vaikka kuinka miettisit, mitä olet syönyt tai
juonut edellisinä päivinä, voi aivan hyvin olla, että löytyykin vain
kasviskanawokkia, capresea ja uunilohta. Ilallalla pari hapankorppua ja
aamuisin jogurttia omilla mansikoilla. Tietysti aamulla Robertsin suklaakahvia,
mutta vain se yksi mukillinen, sillä tee maistuu puolen päivän jälkeen. Silti.
Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen kirja Superhyvää
suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon (Otava 2016) on erityisen hyvä
tietoteos juuri siitä syystä, että kirjoittaja laittaa itsensä täysillä likoon
aina ilmavaivoja ja vessa-asentoja myöten. Hän kiveen hakatusti tietää, mistä
puhuu! Kuten minulle, Leenallekin on sanottu, että pitää välttää stressiä.
No, miten sitä vältetään tässä elämässä, sehän vasta olisikin keksintö! Ja jos
toden sanoo, ei se kaikki ole siinä, siinä on juurta ja toden perää, mutta ei
kaikki tästä vaivasta, joka voi ilmetä kolmella eri tavalla eli ripulilla,
ummetuksella tai sekamuotoisesti. Jokainen nyt tajuaa, että jos kovasti stressaa jostain, se voi ajaa vessaan tai sulkea luukut päiviksi! Sitten ovat ne toiset
päivät, hitaat ihanat aamut, ei kiirettä minekään. Ja pam!, kutsumaton
vatsakohtaus on siinä tai et saa mitään tulemaan ulos. Putkosen kirja vastaa tähän mysteeriin ruokavaliohoidolla, jonka nimi on FODMAP-ruokavalio.
FODMAP on lyhenne englannin sanoista Fermentabler Oligo-, Di- and
Monosaccharides, and Polyols ja tämä tarkoittaa:
Kyseessä on joukko huonosti imeytyviä
hiilihydraattiyhdisteitä, jotka alkavat käydä eli fermentoitua paksusuolessa.
Ruokavaliossa pyritään rajoittamaan FODMAP-yhdisteiden saantia niin, että
herkän vatsan ja suoliston oireet psysyvät hallinnassa. Tutkimuksissa
FODMAP-ruokavaliosta on hyötynyt noin kolme neljästä potilaasta.
Leenalla itsellään oireet olivat kovimmillaan hänen
opiskelleessan ravitsemusterapeutiksi. Hän sai kuitenkin vinkin ystävältään
Jenni Lapilta, joka teki ravitsemustieteen väitöskirjaa ja kiersi sen tähden
alan kongresseissa ympäri maailmaa ja vinkki oli FODMAP-ruokavalio. Leena sai
niin paljon apua tuosta ruokavaliosta, että hän lähti saamaan aiheesta
lisäoppia Lontooseen King’s Collagen kursseille. Lopulta Putkonen oli
Melbournessa asti tutkimusharjoittelussa, sillä sieltä FODMAP-ruokavalio on
saanut alkunsa.
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii länsimaissa keskimäärin
10-20 prosenttia väestöstä eli joka kymmenes tai jopa yksi viidestä sairastaa. Tässä valossa voi vain ihmetellä, miten kauan kesti ennen kuin vaivaan alettiin
kiinnitää huomiota. Tosin nyt tilanne on muuttumassa, mutta vielä vaikka viisikin
vuotta sitten kaikki oli toisin. Kerrankin sain vieraakseni nuoren naisen, joka
kertoi rampanneensa kaiken maailman lääkärit ja tutkimukset läpi vaikeiden
vatsavaivojensa takia. Lopulta eräs viisas ja kokenut lääkäri oli keskittynyt sataa: Yhdessä oli käyty tiheällä kammalla läpi kaikki mitä neitokainen syö. No,
tuotapa ei moni olisi uskonut: Vaivat johtuivat yhdestä yskänpastillista, joka
on hyvin tehokas ja vielä sokeriton eli ei haittaa hampaita. Kun kuulin
pastillin nimen ja tuon sokerittomuuden, hain käsilaukkuni ja sieltä se löytyi,
just siinä paha, missä mainitaan! Aloin hakea tietoa keinotekoisista makeutusaineista ja siitä lähtien kukkarossani on kulkenut mukana pahvilappu, jossa lukee:
Ei näitä: maltitoli, mannitoli, ksylitoli,
sorbitoli, muista, että yrittävät kätkeä sorbitolin numerokoodin E420 taakse!
Kun en muutenkaan syö mitään karamelleja, nyt loppui se
viimeinenkin. Seuraava sokki olikin jo odottamassa, kun noudin tavanomaista
maitohappobakteeripurkkiani. Aloin ensi kertaa lukea mitä siinä oikein hyvin pienellä präntillä luki ja
siinä oli mm. laktoosia. Noudin apteekkarin paikalle ja hän kovasti pahoitteli,
mutta löytyihän sieltä sitten sellainenkin valmiste, jossa laktoosia ei ollut...Vakuutan,
että näissä asioissa ei voi ikinä olla liian tarkka. Toisaalta sitten taas kun
olen Saksassa ja Itävallassa en saa minkään valtakunnan oireita, vaikka nautin
aamiaisella kirsikkajogurttia, Apfelstrudelin kanssa nautin kermavaahtoa etc.
Suomessa on maitotuotteille tehty jotain outoa...Pakko olla, sillä
Keski-Euroopassa on hyvin vaikea löytää mitään hyla- tai laktoosittomia
tuotteita, mutta olen kuullut muidenkin sanovan, että reissussa voivat nauttia maitotuotteita ilman ongelmia.
Putkosen kirja ei voi välttyä siltä, että gluteeni on
käsiteltävä, sillä sehän on nyt useimpien mielissä:
Gluteeniton ruokavalio on ollut viime vuosien hitti. Sen on
sanottu laihduttavan, hillitsevän elimistön matala-asteista tulehdusta ja
auttavan vatsavaivoihin. Todellisuudessa kyseessä on vahvasti sosiaalinen
muoti-ilmiö, eikä gluteenin välttäminen ole terveelle väestölle tarpeen.
Gluteeniton ruokavalio ei ole erityisen laihduttava, eikä gluteeni nykytietämyksen
mukaan selitä elimistön matala-asteista tulehdusta merkittävästi.
Gluteeni on haitallinen keliakiaa sairastaville, sillä
heillä se aiheuttaa suolistossa tulehduksen. Tällöin hoitona on elinikäinen ja
ehdottomasti täysin gluteeniton ruokavalio.
Gluteeniylierherkkyys-ilmiöön liittyy oleellinen sekoittava
tekijä: samoissa viljoissa, joissa on gluteenia, on myös FODMAP-yhdisteitä,
jotka voivat selittää oireita gluteenin sijaan.
Nyt tästä voisi joku vetää johtopäätöksen, että ’sama mikä
sen dieetin nimi on, kunhan se vain auttaa’. Ihan näin se kuitenkaan ei mene ja
kautta kirjansa Putkonen varoittaa liiasta ruoka-aineiden eliminoinnista, sillä
silloin uhkana ovat monenlaiset puutokset, jolloin haitat jo ylittävät hyödyt.
Ja minä yhdyn Putkosen käsitykseen, sillä kuopuksemme oli vilja-allerginen
16-vuoden ikään asti. Kaikki viljat oli kielletty samoin kananmuna. Siinä oli tosi kyseessä! Koita siinä saada lapsi pysymään kasvukäyrien tahdissa, koita saada lapsi jaksamaan ja vatsa täyteen ravintoarvoltaan hyvää ruokaa. Päätin lukea kaiken
vitamiineista ja hivenaineista, mitä ikinä löysin ja niin vain lapsi
kasvoi, vaikka huonojakin aikoja oli etenkin astman ja siitepölyallergioiden
takia keväisin, mutta lopussa kiitos seisoo ja yhtenä vuonna kouluterveydenhoitaja soitti minulle kotiin ja kysyi, että ’mitä ihmettä Meri syö, kun hän on terve,
mutta koko muu luokka on sairastanut kovan flunssan?’ Lapsen vaikeasta
vilja-allergiasta jäi itselle vahva tunne, että meillä ei dieeteillä pelleillä
eli ravintoaineita eliminoidaan pois vasta kun siihen on todellinen syy.
Leena oli aikanaan saanut epämääräisiin, mutta rankkoihin
vatsavaivoihinsa ohjeeksi lisätä kuituja. Minulle kävi samoin. Vuosia yritin,
mutta lopulta tajusin, että voin syödä ennen vaikka kaninpapanoita, kuin
raakoja kasviksia! Kasvikset ja juurekset nautin höyrytettynä, freesattuna tai
sitten jollakin tavoin hyvin pieneksi käsiteltynä. Siis nyt puhun porkkanoista,
punajuurista, perunasta, palsternakasta, lantusta...en tomaatista, munakoisosta,
vesimeloneista, mansikoista...
Tässä on nyt kirja, josta voisin kirjoittaa toisen kirjan,
niin kiinnostavaa tämä on. Näin ei ole kuitenkaan tarkoitus, joten annan teille
vähän vinkkiä, mitä Superhyvää suolistolle! pitää sisällään eli muutamia
otsikoita. Kirja jakaaantuu neljään osaan, joista ensimmäinen on Suoliston
toiminta ja herkkä vatsa, sitten Elämäntapahoito ja lääkitys, Ruokavaliolla
suolisto kuntoon ja Hyvän olon reseptejä. Mielestäni erittäin kiinnostavia
alaotsikoita olivat Gluteenin rooli vatsavaivoissa, Teoria hiivan
liikakasvusta, Suolistohormonien merkitystä tutkitaan, Liike on lääke,
Hengittämällä olet tässä, Mielen hoito auttaa suolistoakin, Hypnoosihoidot
tekevät paluuta, Seksi on hyvää terveyttä – herkkävatsaisellakin, Erilaiset
FODMAP-yhdisteet, Mitä rajoitetaan?, Mitä suositaan?, Miksi ihmiset sietävät ruokia
eri tavalla, Erityisruokavalion ja FODMAP-ruokavalion yhdistäminen...Kannattaa
siis muistaa vaikka, että keliakiaa sairastavalla on mahdollista olla myös
herkkä vatsa etc.
Rauhoita vatsa rentoutumalla -luku oli herättävä, sillä siinä
puututaan juuri siihen, mille emme tunnu mitään voivan eli stressiin. Kyllä
sille voi laittaa suitset, stressillekin.
Kaikki jotka ovat joskus harrastaneet joogaa, muistavat ensimmäisen
keinon ja se on joogahengitys! Taikinaterapia on myös hyvä, sillä olen monen
kuullut sanovan, että he rentoutuvat leipoessaan. Minä uskon kutomisterapiaan,
vaikka osaankin kutoa vain kaulaliinoja. Ja kyllä puutarhaterapiakin on kova
sana.
Kaimani kärsii tai kärsi samasta vatsavaivasta kuin minäkin.
Ehkä en pysty ikinä jäljittämään kaikkea, ehkä olen liian nautinnonhaluinen
luopuakseni ikinä valkosipulista tai ulkona syödessä aperatiivi -gin tonicista sillä jo britit ollessaan siirtomaaherroina Afrikassa tiesivät mikä
auttaa vatsavaivoihin. Myös viinit ja homejuustot ovat elämän keitaita. Enkä ikinä, ikinä ota ruokalistalleni kaurapuuroa,
vaikka siitä pidänkin, sillä sehän on tunnettu laksatiivi. Sen
sijaan kauraleivälle sanon kiitos kyllä ja jopa oma lääkärini kutsui
hapankorppuiltapalaani superterveelliseksi. Siis kuivattu ruis ei aiheuta mitään
vaivoja ja tällä viikolla testataan hernesoppa, sillä viimeksi tuli tosi hyvää
enkä saanut mitään oireita, vaikka söin kolmena päivänä peräkkäin. Mehän syömme
arkena kuin kerjäläiset, mutta viikonloppuna kuin ruhtinaat. Tämän
ruhtinattaren vatsa vain määrittelee jonkun verran mitä syömme, mutta hyvin
vähän on vielä rajoitettu eli tärkeintä on laktoosin välttäminen tai
muistettava ottaa laktoosikapselit ennen
omenapiirakka-vaniljakastikeherkuttelua sekä tuo juuresten freesaus tms.
Myöskään en pidä kovasti paistetusta ruoasta, mutta
talvella haudutetaan uunissa ja suvella grillataan.
Leena Putkosen Superhyvää suolistolle! on niin hyvä kirja,
että vaikka liike on lääkettä, en eilen hievahtanut mihinkään tämän tietokirjan
ääreltä. Voisin melkeinpä arvata, että hyvin moni löytää tästä kirjasta avun
vatsavaivoilleen. Leena on minun laillani soveltaja keittiössä ja minusta
muussakin eli kukin löytää täältä ne omat juttunsa, kun alkaa oikein miettimään
ja räätälöi vinkkejä sitten parhaaksi katsomallaan tavalla. Minullakin on jo feng
shui huone, joten nyt vain enemmän liikettä vaikka blogin kustanuksella. Ja
sitten on se maailman tärkein asia, jota ilman mistään ei tule mitään:
Uni on ykkösenä itsensä huolehtimisen listalla. Voin joustaa
ruokavaliossa enemmän, kun olen levännyt kunnolla. En stressaa niin paljon, kun
olen saanut riittävästi unta. Väsyneenä en jaksa urheilla. En myöskään malta
levätä, jos en ole nukkunut kunnolla! Minun omahoitoni lähtee nykyisin siis
aina unesta.
*****