keskiviikko 26. tammikuuta 2011

OPRAH

Hän on Kaikkeuden Kuningatar! Mitä muuta voidaan sanoa naisesta, jota on nimitetty julkisuudessa Materialismin, Roskaväen, Anteliaisuuden, Varakkuuden, Vainoharhaisuuden, Kostonhimoisuuden, Anteeksiantavaisuuden ja Puhumisen kuningattareksi. Mitä muuta voidaan sanoa naisesta, joka on maailman rikkain musta nainen, afroamerikkalainen ikoni, jota ei ihailla vain hänen nettoarvonsa vuoksi, vaan siitä, että hän on koonnut varallisuutensa itse eikä perinnön tai avioliiton avulla. Mitä muuta voidaan sanoa naisesta, joka alentaa ja ylentää ihmisiä. Naisesta, jonka television puheohjelmaan pyrkivät niin filmitähdet kuin senaattorit, naisesta, jonka lähimmät ystävät tulevat Kennedyn suvusta ja jonka ansiota suurelta osin on, että Yhdysvalloilla on nyt ensimmäinen värillinen presidentti ja jonka ystäväpiirin lukeutuvat juuri ne kuuluisimmat, joista luemme päivittäin lehdistä tai joita katsomme televisiosta. Hän on ilmiö nimeltään Oprah Winfrey.

Luettuani Kitty Kellyn Oprahin (Oprah – A Biography, Otava 2010, suomennos Jaana Iso-Markku), tunsin löytäneeni ihmisen sen kuvan takaa, joka meillä on puhua pulputtavasta, varsin empaattisesta Oprahista hänen puheohjelmansa perusteella, mutta Oprahista ei voi ikinä olla ihan varma…Hän kieltäytyi antamasta Kitty Kellylle haastattelua elämänkertaansa varten, joten siitä saamme kiittää kirjan perinpohjaisuutta. Kelly pisti paremmaksi ja keräsi jokaisen haastattelun, joka Oprahista oli tehty viimeisen 25 vuoden aikana sanoma- ja aikakauslehdissä sekä radiossa että televisiossa Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä Kanadassa ja Australiassa ja hän sai tulokseksi 2732 asiakirjaa. Lisäksi tulevat Oprahin sukulaisten, ystävien, luokkatoverien ja työtoverien haastattelut, joista rakentui uskomaton melkein 700 sivuinen psykologinen profiili, joka tekee minut sekä tirkistelijäksi, tietäväksi että hieman eksyneeksi. En voi ikinä olla varma, että mitenkään tunnen elävää ikonia, eräänlaista maailmankaikkeuden valtiasta, joka joskus oli vain ’pieni, musta käkkäräpää Kosciuskosta’.

Mikään ei ole kuitenkaan yhtä varmaa kuin se, että jo hyvin varhain Oprah teki päätöksen tulla hyvin kuuluisaksi, rikkaaksi ja vaikutusvaltaiseksi. Tässä hän onnistui takuulla ylittäen jopa omat arvionsa ja ottaen huomioon lähtökohdat teki myös suuren ihmeen. Hän on nimittäin tuonut hyvin avoimesti esille, että häntä on seksuaalisesti hyväksikäytetty oman serkun, serkun ystävän sekä oman sedän toimesta yhdeksänvuotiaasta neljätoistavuotiaaksi. Oprahin isä Vernon Winfrey sekä koko muu suku kieltää asian ja on siitä loukkaantunutkin, mutta mikään ei pääty tähän, sillä Oprah saa tietää, että Vernon ei ole hänen oikea isänsä. Äiti, joka suuresti nauttii Oprahin tarjoamasta ylellisestä elämästä, ei kuitenkaan koskaan suostu kertomaan oikean isän nimeä. Kautta kirjan Oprah pitää Vernon Winfreytä isänään ja on tälle ikänsä kiitollinen kannustuksesta opiskelemaan. Siinä tämä parturi Winfrey teki suurteon!

Oprahin alkuperäinen ja suurin haave oli tulla filmitähdeksi, mutta se ei ollut hänen lopullinen tiensä tähtiin. Hän teki pari filmiä ja tutustui tätäkin kautta kirjailijoihin kuten Alice Walker, jonka filmissä Häivähdys purppuraa, Oprah näytteli sekä myös Toni Morrisoniin, josta tulikin hänelle hyvin läheinen. Beloved –rakastettu filmin ensi-illlassa istui eturivillä kansalaisoikeustaistelun tärkeä keulakuva Rosa Parks. Filmit eivät kuitenkaan olleet kassamenestyksiä ja niin Oprah löysi omimman tiensä ja se oli television puheohjelmat, joissa hän ei karttanut mitään aihetta, joka voisi nostaa katsojalukuja. Näiden ohjelmien myötä, hän tapasi kaikkia mahdollisia kuuluisuuksia, jotka suurimmaksi osaksi tai ehkä kaikki, mainitaan kirjassa, sillä kirjan ohjelmaluettelot ovat vertaansa vailla, mutta minulle jäi mieleen pari asiaa. Toinen koskee Kate Winsletiä ja toinen Diane Keatonia. Nyt saamme tietää, mitä Kate ajattelee kauneusleikkauksista ja Diane kengistä:

Miksi haluaisin näyttää kelmuun käärityltä kivekseltä? (Kate Winslet)


Kengät ovat peniksen korvikkeita! (Diane Keaton)

Oprahia on syytetty törkytelevisiosta, mutta sillä hän tuli niin kuuluiskasi ja rikkaaksi, että saattoi vuosia myöhemmin syntyä kuin uudestaan ja alkaa esiintyä hyväntekijänä, joka mm. perusti koulun tytöille Etelä-Afrikkaan ja lahjoitti täydellisen käsittämättömiä summia hyväntekeväisyyskohteisiin, jotka hän katsoi ’hänen arvostamikseen.’ Hän perusti oman kirjakerhon, joka nosti muutamia kymmeniä tuhansia myyneet kirjat tähtitieteelliseen myyntiin, hän perusti oman lehden, osti oman suihkukoneen, hän kulki töissäkin turkiksissa, mutta teki töitä enemmän kuin kukaan. Hänellä ei ollut riesanaan aviomiestä, lapsia ja kimppakyytejä, mutta hän puhui juuri niistä, sillä hän halusi sinnikkäästi olla ’yksi heistä’ eli yksi omasta katsojakunnastaan. Shownsa teemalauluksi hän otti Whitney Houstonin ’I’m every woman’ ja alkuaikoina hän kätteli ja halasi kaikki nauhoitukseen tulleet henkilöt. Tämä kaikki muuttui myöhemmin, mutta tarina on pitkä ja kiintoisa, joten lukekaa kirja, vaikka ette olisikaan opraholisteja. Minäkään en ole nähnyt kuin noin viisitoista Oprahia, mutta ne valitsin aiheen kiinnostavuuden takia: Yhdysvaltain talous ja uskonlahkot.

Ja sitten se, mistä Oprah on erityisen kuuluisa on hänen painonsa ja ikuiset dieettinsä. Se on todellakin ollut hänelle kärsimysten tie ja kun näkee kirjassa hänen oikean äitinsä kuvan, ymmärtää, että kyllä ne geenitkin jotain vaikuttavat, mutta eivät kaikkea. Oprah on täydellinen tunnesyöppö. Hän saattoi sulkeutua omiin tiloihinsa vain ahmimaan salaa ja siten ettei hänen langanlaiha kumppaninsa, mallinakin esiintynyt vanginvartija Graham Stedman nähnyt. Kirjan aikana hänen painonsa vaihtelee 70 kilosta 140 kiloon. Esiin tulee myös henkilöitä, jotka kertovat nähneensä, miten suunnattomia määriä Oprah ahmi ennen kuin alkoi salata asiaa. Hän onkin tehnyt lukuisia dieettiohjelmia ja siinä hän jakaa ilmeisesti loppuun asti katsojakuntansa ongelman eli onnistuu olemaan edes hiukan ’every woman’.

Oprah on tehnyt lukuisia ohjelmia seksistä, lesboista ja homoista. Edelleen arvaillaan, onko Stedman vain peite, sillä Oprahin paras ystävä Gayle King otti avioeron ja on kulkenut Oprahin mukana jo heidän ensi tapaamisestaan. Oprahin taloissa on omat makuuhuoneet kaikille heille kolmelle, mutta jokin pidättelee Oprahia ja voisi päätellä, että katsojaluvut – vieläkin – sillä hän ei anna ikinä periksi. Hänen liekkinsä palaa edelleen, mutta aika ajoin hän näyttää todella uupuneelta ja onko mikään ihme: Tajuatte kun olette lukeneet kaiken, mitä hän on voittanut, hävinnyt ja kärsinyt.

Älkää antako häiritä, että Kelly ei saanut Oprahia mukaan tekemään kirjaa. Nyt kirja on minusta avoimempi ja tarkempi. Ja jos luitte loistavan Michelle Obaman, niin ei Christoph von Marschallkaan saanut Yhdysvaltain ykkösnaiselta haastattelua, mutta kirja on varsin vaikuttava. Tässä Oprahissa Kitty Kelly ei jätä kiveäkään kääntämättä ja tekee sen vielä kerran uudestaan, sillä järkälemäinen elämänkerta päättyy hyvin pitkään 'Oprahin ansioluettelo 1984 – 2009' ja sen jälkeen tulee huima viiteluettelo, jonka pituista en ole ikinä nähnyt. Johtuneeko siitä, että Oprahin yhdeksi ’harrastukseksi’ on tullut vetää oikeuteen jokainen, joka uskaltaa henkäistäkään hänestä ilman hänen lupaansa. Toiset pitävät tätä vainoharhaisuuden merkkinä, toiset itsesuojeluna.

Yhdessä asiassa Oprah Winfrey tulee olemaan ikuisesti ikoni, jota ei hevin kaadeta: Hän on elävä esimerkki toivosta. Hän on sama kuin sitaatti: ”Make your dreams come true!”

Hän itse tuntee omakseen Robert Browningin runouden. Browning kirjoitti: ”Ihmisen tulisi aina kurkottaa pidemmälle kuin siihen, mikä on hänen ulottuvillaan, sillä miksi muuten meillä olisi taivas?”

19 kommenttia:

 1. Hajanainen kommenttia Oprahista: Katsoin telkkarista - en kyllä tajua miksi - osan Tanskan kuninkaallisista kertovaa ohjelmaa, ja siellä tuli esille, miten prinsessa (tuleva kuningatar?) Mary oli sanonut no thank you kutsulle Oprahin ohjelmaan.
  Ihailtava nainen Oprah on, vaikka ei minua kiinnostakaan suuresti.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista - Oprah, joka ei sukunimeä kaipaa, sillä julkisuudessa ei taida toista Oprah-nimistä henkilöä olla. Välillä tuntuu, että Oprah on fiktiivinen hahmo, välillä hän on ihan verta ja lihaa.

  VastaaPoista
 3. Helena, nimenomaan ihailtava. Ja tietysti ristiriitainen persoona, olihan hänen lapsuutensa jo sellainen, että moni ei olisi selvinnyt ollenkaan. Minäkään en ole opraholisti, sillä en ehdi katsoa paljoakaan televisiota lukemisen takia yms.,mutta ne jaksot, jotka olen nähnyt, kertovat paljon siitä, miksi varmaankin tulemme näkemään hänet muillakin listoilla kuin maailman 400 rikkaimman henkilön.

  Soolis,tässä kirjassa hän on hyvin lihaa ja verta. Hänen yksi läheisimmistään on mm. Maria Shriver, vrt. eräs filmi.

  VastaaPoista
 4. Olen katsonut muutaman hänen ohjelmansa. Nimenomaan ne missä oli vieraana Whitney Houston. Oprah saa haastateltavansa avautumaan aidosti.
  Aikamme ikoni, niin se vain on, että mitä koko sydämestään haluaa ja on valmis taistelemaan sen puolesta, sen myös saa tai saavuttaa.
  Tästä samasta asiasta kertoo ja opastaa Rhonda Byrne kirjassaan Secret.

  VastaaPoista
 5. Oprah on saanut aivan valtavasti hyvää aikaan maailmassa. Inspiroiva nainen ja fantastinen persoona. Nostan hänelle hattua!

  Ja sinulle joka teit noin pitkän upean koosteen... :)

  VastaaPoista
 6. Ihailen Oprahin vahvuutta, lahjakkuutta ja kyvykkyytä. En koskaan katso hänen ohjelmaansa, mutta kun ajattelee kuinka usein Oprahia tai hänen esiintymisiään ja lausuntojaan siteerataan, huomaa hänen vaikutusvaltansa. Se on hienoa ja ihailtavaa.

  Btw, Alice Walkerin Häivähdys purppuraa on hieno kirja.

  VastaaPoista
 7. Tiedätkö, minä olen aina jotenkin vierastanut elämäkertoja, jotka on tehty ilman pääosahenkilön panosta, mutta tämä sinun kuvauksesi kirjasta ja sen tekemisestä sai minut ajattelemaan asioita uudestaan. Kiitos siitä!

  En ole kovin usein osunut kanavalle katsomaan Oprahia, mutta sen verran kuitenkin, että tiedän mistä on kyse. Kirja voisi olla mielenkiintoinen luettava.

  VastaaPoista
 8. Mä en jotenkin innostu Oprahista, mutta ihailen kovin päättäväisyyttä, oman polkunsa kulkemista, hyväntekeväisyyttä, menestystäkin. Joku sellainen ristiriitaisuus hänestä kuitenkin tulee läpi, mikä näkyy kait tässä kirjassakin ehkä juuri tuo raja siitä että onko vainoharhainen vai suojelee itseään...

  Oprah book club (http://www.oprah.com/book_club.html) - on muuten melkoinen ilmiö jenkeissä ja jos saa kirjansa hänen listoilleen, on menestys aika lailla taattu. Hän tosin tekee tätä aika vähän ja promoaa myös klassikoita. Ohjelmassa on kai esillä kirjoja useamminkin - itse en sitä katso...

  VastaaPoista
 9. Minusta Oprahilla on loistava haastattelutekniikka, vaikka näin suomalaisesta näkökulmasta osa jenkkihössötyksestä on vähän hassua. There is no business like show business!

  Näin jossain vaiheessa muutaman ohjelman, jossa Oprah matkusti halki USAn bestiksensä kanssa. Mielenkiintoista aina kun talk show on jalkaantunut (tai autoutunut) tuonne luontoon, ja kuvissa on sitä tavallistakin jenkkimenoa.

  Taidanpa lukea tämän kirjan!

  VastaaPoista
 10. Kirja julkaistiin taalla kai hyvan matkaa reilu puoli vuotta sitten. Oli siita puhetta, mutta vahan. Kirjailija ei ole kovassa kurssissa, han on erikoistunut naihin juoro- ja havaistyskirjoihin.

  Nythan Oprah on avautunu varsin raskaasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan mm. keskenmenneesta teiniraskaudesta ja juuri han tapasi myos yhden sisarensa, josta hanella ei ollut mitaan tietoa.

  En jaksa arvostaa naita juorutateja, jotka eivat itse tee muuta maailman muuttamiseksi kuin kritisoivat niita, jotka todella jotain tekevat.

  USA:ssa ei ole Ruusus-oikeudenkaynteja, vaikka kirja olisi taytta kukkuakin. Miksi? Ensinnakin kirja saisi siina ylimaaraista mainosta ja jutut voisivat venya vuosikausiksi.

  Hammastyin, etta Suomessa tata kirjaa naytetaan luettavan kuin jumalan sanaa. Luin toisestakin blogista ajatuksia Oprahista kirjan lukemisen jalkeen.

  Aina on niita, jotka tekevat ja muuttavat maailmaa. Ja sitten niita, jotka kritisoivat. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

  VastaaPoista
 11. Hanne, muistaisin, että Oprah kirjassa mainitaan nimenomaan juuri tuo Secret! Oprah on antanut monille toivoa nousta ojanpohjalta ylös ja kiivetä vielä ylemmäs, aina vuoren huipulle asti.

  Rita, hän on nimenomaan sitä.

  No, kiitos! Olen saanut elää nyt jännittävää ja paljon myös kulissien takaista elämää.

  VastaaPoista
 12. Lumiomena, ai sinä olet lukenut Häivähdys purppuraa...jo kirjan nimi on houkuttava. Minäkin ihailen Oprahin sisukkuutta, hyväntekväisyyttä ja ennen kaikkea sitä esimerkkiä, että ei kannata jäädä ojanpohjalle makaamaan.

  Katri, olen tehnyt monta loistavaa elämänkertaa, joissa henkilö ei ole ollut itse vastaamassa kysymyksiin. Nyt sanoin sen ensimmäistä kertaa, koska halusin näyttää, miten valtiasian työn kirjoittaja on tehnyt ja myös sen, että Oprahin omat lausumat 25 vuoden ajalta todellakin valottavat naista kulissien takana.

  Katri, minulle osuu kerran vuodessa yksi kirja, joka ei ole kiinnostava;-) Tämä kirja on yhtä kiinnostava kuin Grace Kellyn tai Audrey Hepburnin elämänkerta! Minä ikävystyn helposti, en lue tylsää, josta lukijani ovat toivottavasti tykästyneitä...Ja kiitos sinulle!

  Anne, minäkin luulen, että luet tämän kirjan. Olen siitä 99,99 prosenttisen varma;-) (Meilaan sulle illalla, mulla on asiaa, mutta nyt kova kiire.)

  VastaaPoista
 13. Johanna, minusta Kelly on kirjoittanut erinomaisen kirjan. Tässä on kerrottu kaikki teiniraskaudet yms. Kelly on tehnyt pikun tarkkaa työtä, sillä Oprahilla on rahaa käyudä oikeutta.

  Johanna, olen tehnyt monta elämänkertaa, enkä musta, mikä niistä perustuisi päähenkilön haastatteluun...On vain paljon muisteluita, asiakirjoja, ystävien ja sukulaisten kertomksia etc. Tämä kirja on jopa monia aikaisemmin tehtyjä perinpohjaisempi. Try this!

  'Karavaani kulkee, koirat haukkuu' on minun yksi tunnarini, mutta tähän päivään asti sen on tiennyt vain mieheni. Siis jos teet paljon ja vaikka muiden hyväksi, niin aina koirat haukkuu.

  VastaaPoista
 14. Pakko paljastaa tietämättömyyteni: en tiedä Oprahista oikein mitään. Tiedän hämärästi kuka hän on, mutta yhtäkään ohjelmaa en ole katsonut enkä myöskään tiedä ansioista (hyväntekeväisyys jne.) mitään. Kiitos sinun, Leena, kiinnostuin tästä naisesta kovasti ja aion lukea kirjankin, koska ihailen päättäväisiä naisia, jotka kulkevat pää pystyssä omaa tietään.

  VastaaPoista
 15. Susa P., et ole ehkä katsomisaikojen suhteen Oprahin kohderyhmää;-)

  Minulla on ihan sama kuin sinulla, että ne naiset, jotka kulkevat pää pystyssä omia latujjaan, ovat ihanteitani. Ja heitä haluan tuoda blogissani esille. Ja siksi mm. Oprah! Toinen ryhmä ovat rohkeat kirjailijat, kuten Rakkauden aikakirjan turkkilainen kirjoittaja Elif Shafak, hänhän joutui uhatuksi tämänkin kirjansa takia.

  Tulee mieleen se Liza Markulundin lause vapaasti muistettuna, että 'naisille, jotka eivät ole naisten puolesta, on ihan oma paikkansa helvetissä'. Kun luin tuon, aloin lukea Markulundia;-)

  Kun ehdit, lue tämä kirja ja vie blogiisi. Odotan!

  VastaaPoista
 16. En ole kertaakan katsonyt hänen ohjelmaansa. En tiedä miksi.
  Katson niin vähän muutenkin telkkaria..
  Ehkä ohjelma tulee niin aikaisin..

  Kaikesta huolimatta suuri ihminen, vaikuttaja, kiinnostava..

  VastaaPoista
 17. Hanne, ehkä sinulla on pitkät työpäivät. Lumimieskään ei ole ikinä kotona ennen klo 18:sta.

  Hän on yksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista naisista, kiinnostava, sinnikäs, monen vaikan asian läpi käynyt.

  VastaaPoista
 18. Jaa-a... minulla tulee Oprahista ensimmäisenä mieleen juurikin tuo mainittu Häivähdys purppuraa. Ikävä kyllä heti vanavedessä tulee ne lukuisat huuhaat, joita Oprah julkisuudessa promoaa: homeopatiaa ja jonkun mainitsema Secret. Kaikkein pahinta saastetta on kuitenkin Dr. Phil. Luulisi että noin vaikutusvaltaisella olisi jotain tajua siitä, mitä promota, mutta ei näköjään.

  VastaaPoista
 19. Hreathemus, nämä keskusteluohjelmien vetäjät oikein taistelevat katsojaluvuista ja ovat hyvin selvillä, mikä eniten vetää väkeä television ääreen. Tässä tosi runsaassa kirjassa käytiin läpi muitkain keskusteluohjlemia, myös mainitsemasi Dr.Phil.

  Kuitenkin esim. Oprah on todistetusti antanut monille uskoa itseensä ja uutta yritystä elämään epäonnistumisten jälkeen.

  Minä voisin katsoa elämässäni enemmänkin Oprahia, jos kunnon aihe, mutta kun ei ole aikaa. Kirjat menevät ohi television minulla. Joskus lauantai-iltaisin on tullut painettua nappia ja sieltä on tullut ns. suomalaista huumoriviihdettä. Kyllä saa kone pysyä ihan suljettuna;-)

  Minäkin tunnen ihmisiä, jotka uskovat homeopatiaan...

  Sanoisit nyt edes,että Oprah on sisukas nainen, melkein kuin Tuulen viemän Scarlett;-)

  VastaaPoista